A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 


Szél Bernadett szeptember 15-i hatállyal lemondott az LMP társelnöki posztjáról és a frakcióvezetőségről is. Ezt a hvg.hu-nak egy névtelenséget kérő párttag is megerősítette. Szél a részleteket a Magyar Hangnak adott interjúban mondta el – írja a Hvg. Szél lemondásának közvetlen oka az Etikai Bizottság azon döntéssorozata, amelyben súlyos büntetéseket róttak ki a párt saját jelöltjeire, amit ő súlyosan igazságtalannak, méltatlannak, politikailag pedig vállalhatatlannak tart. Szél azt mondta, hogy „egy politikai közösség nem bánhat így a sajátjaival és végképp nem méltó ez a viselkedés a zöldekhez, nem akarok egy olyan rendszerben dolgozni, ahol a felelősségvállalást büntetik, a felelősséghárítást jutalmazzák.”

Hőségriasztást rendelt el kedd déltől az országos tisztifőorvos. A másodfokú intézkedést a legfrissebb meteorológiai előrejelzéseket és az Emmi Klímaváltozás és Környezeti Egészséghatás Elemző Osztályának szakmai javaslatát figyelembe véve rendelte el az országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkárság augusztus 21-én 12 órától, várhatóan augusztus 23-án éjfélig. Erről levélben értesítették a megyei kormánymegbízottakat, kérve őket, hogy továbbítsák az intézkedést az illetékességi területükön működő egészségügyi szolgáltatóknak és a megyei védelmi bizottságoknak. Ebben az időszakban mindenki fokozottan ügyeljen a megfelelő folyadékpótlásra, kerülje az alkohol, a kávé és egyéb magas koffein-, illetve a cukortartalmú üdítők, valamint a zsíros ételek fogyasztását. Azt tanácsolják továbbá, hogy a legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között lehetőleg senki ne tartózkodjon a tűző napon. A vízparton pihenők mellőzzék a napozást és ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

Tagjai vagyunk a NATO-nak, de nagyon fontos, hogy Magyarország önállóan is képes legyen a feladatait végrehajtani, ellátni, hiszen a washingtoni szerződés is arról szól, hogy minden országnak megfelelő, ütőképes haderőt kell építenie – jelentette ki Benkő Tibor honvédelmi miniszter. A tárcavezető szerint nemcsak a NATO-nak, hanem a magyar embereknek is jogos elvárása lehet, hogy a Magyar Honvédség olyan képességekkel rendelkezzen, amely garantálja a védelmet. Benkő Tibor egyetértett azzal a felvetéssel, hogy sokan félreértelmezték hazánk NATO-tagságát, mert azt hangoztatták, hogy „most már Magyarországnak nincs szüksége erős haderőre, mert erős szövetség védelme alatt áll”. A tárcavezető felhívta rá a figyelmet, a NATO erősségét a tagállamok hadi képessége adja, ami pedig megköveteli, hogy minden ország fordítson kiemelt a béke, a biztonság megőrzésére. Augusztus 20-i katonai tisztavatáson tartott köszöntőjében Benkő Tibor törékenynek nevezte a békét, amit óvni és védeni kell.

Szükséges a nemzetközi közösség, így Magyarország segítsége is a kereszténység gyökerét jelentő közel-keleti közösségek fennmaradásához – jelentette ki a maroniták antióchiai pátriárkája (Libanon). Béchara Boutros Rai bíboros, aki – egyházi részről Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, állami részről Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes meghívására – a nemzeti ünnep alkalmából látogatott Magyarországra, hangsúlyozta: a közel-keleti keresztények, akik a térség őslakosságát jelentik, hatalmas árat fizettek a háború során. Irakban és Szíriában milliókkal csökkent a keresztény lakosság lélekszáma, ezért helyes Magyarország azon törekvése, hogy a keresztények támogatása révén segítse a közösségek, a keresztény civilizáció megőrzését. Annál is inkább, mert a muzulmán lakosság körében egyre inkább terjed a fundamentalizmus és a radikalizmus – mondta a bíboros.

Az MSZP az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökének parlamenti meghallgatását kezdeményezi az egészségügy helyzetével kapcsolatban tett korábbi kijelentései miatt. Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke elmondta, Domokos László a közelmúltban úgy vádolta korrupcióval a kórházakat, hogy hat éve szinte a teljes egészségügyi ellátórendszert államosították. Ebből következően nagy valószínűséggel az állam „a fő hunyó” és nem az intézmények vezetői – jelentette ki az ellenzéki politikus, aki rendkívüli bizottsági ülés összehívását is kilátásba helyezte. Az MSZP képviselője hangsúlyozta, erre azért is szükség lehet, mert nem lát olyan koherens kormányzati programot, ami kezelhetné az egészségügy problémáit.

Az elmúlt időszak tapasztalatai szerint jó, működőképes a négyszintű – az intézményekből, a tankerületi központokból, a Klebelsberg Központból és a minisztériumból álló – állami intézményfenntartói modell az oktatás területén – mondta az oktatásért felelős államtitkár a II. kerületi Móricz Zsigmond Gimnáziumban. Bódis József a közép-budai tankerületi központ tankerületi igazgatói értekezletén elmondta: a fenntartói és középszintű irányítói feladatellátáshoz szükséges személyi és tárgyi feltételek nagyrészt rendelkezésre állnak, a pénzügyi stabilitás kiszámítható hátteret biztosít a szakmai munkához, a jó gyakorlatok megosztása pedig segíti, hogy az állami intézményfenntartó hatékonyan, egységesen, magas színvonalon működjön.

A három év alatti gyerekek számára vetítve még soha nem volt ennyi bölcsődei férőhely Magyarországon – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára egy I. kerületi bölcsődében. Novák Katalin közölte, 2010-hez képest a másfélszeresére emelkedett a bölcsődei férőhelyek száma, jelenleg 48 ezer hely van az országban, de ezt szeretnék a következő években 60 ezerre emelni. Ezt segíti a kormány nemrég hozott döntése, amely szerint 20 milliárd forint költségvetési forrásból további férőhelyek jöhetnek létre – tette hozzá az államtitkár.

Külpolitika:

Az izraeli hatóságok vizsgálatot indítottak egy izraeli arab terrorista közelmúltban történt temetése miatt, akit pénteken megöltek miközben megpróbált leszúrni egy határőrt Jeruzsálem óvárosában. A 31 éves Ahmad Mahameed péntek délután a Templom-hegy közelében állomásozó tiszteket próbálta megkéselni, akik lelőtték és megölték. A támadásban egyetlen tiszt sem sérült meg. Mahameed családja, valamint lakóhelye, Umm al-Fahm városa később azt állította, hogy a férfi mentálisan beteg volt, és nem kellett volna megölni. Hétfőn a rendőrség kiadta Mahameed maradványait a családnak azzal a feltétellel, hogy betartják a rendőrség terrorista temetésekre vonatkozó korlátozásait. Az izraeli bűnüldözési tisztviselők gyakran kötik feltételekhez a terroristák maradványainak visszaszolgáltatását a temetés méretének és jellegének korlátozásával, hogy megakadályozzák, hogy a szertartás tömegtüntetésbe forduljon a meggyilkolt terrorista támogatására. A múltban több száz, és egyes esetekben több ezer gyászoló vett részt meggyilkolt terroristák számára rendezett temetéseken, melyen a résztvevők a terrortámadások folytatására buzdítottak. A Mahameed család beleegyezett az izraeli rendőrség feltételeibe, mely a temetés résztvevőinek számát 150-re korlátozta, és 50 000 sékel elkobzását helyezte kilátásba biztosítékul, hogy a család tartja magát a megállapodáshoz. Az ígéret ellenére hétfő este tűzijáték világította meg a várost a holttest visszaszerzésének örömére, és több százan vettek részt a temetésen. A felvonulás során a résztvevők “lélekben és vérrel megváltunk, mártír,” szöveget skandálták.

Az Izraeli Védelmi Erők bejelentette, hogy bűnügyi nyomozást indít két arab halálával kapcsolatban, akiket a határmenti izraeli katonákkal való összecsapások során öltek meg. Saron Afek katonai főtanácsnok elrendelte a 18 éves Abdel Fattah Abdel Nabi március 30-i lelövésének és a 15 éves Otman Hellesz július 13-i lelövésének kivizsgálását “annak a gyanújával, hogy a lövések nem feleltek meg a művelet-végrehajtási szabályoknak.” A tüntetéseket megörökítő Gázából származó videók némelyikén úgy tűnik, a katonák olyan személyekre is tüzet nyitnak, akik látszólag nem jelentenek fenyegetést sem rájuk, sem a biztonsági infrastruktúrára, márpedig a hadsereg szabályai szerint ez a két fő feltétele az éles lőszer használatának.

New York polgármesterét sokan azzal vádolják, hogy fél az ultraortodox zsidó szavazóktól. Egy vizsgálat során az ultraortodox iskolák felébe be sem engedték az oktatási felügyelőket – írta a forward.com. Bill de Blasiot, New York polgármesterét egyes bulvárlapok azzal támadják, hogy nem akar komolyan fellépni azok ellen az ultraortodox iskolák ellen, amelyek nem tesznek eleget törvényben rögzített oktatási feladatuknak, nem tanítják a világi tárgyak előírt minimumát sem diákjaiknak. A polgármester szerint tévednek, mert nagyon konstruktív dialógus zajlik közöttünk az érintett zsidó iskolákkal. Egy 2015-ös vizsgálat eredménye robbantotta ki az új vitát a tárgyról, amelynek során a vizsgált 30 intézményből 15 be sem engedte a felügyelőket, az ultraortodox iskolák kritikusai szerint a közösség úgy érzi, hogy fölötte áll a törvényeknek. Hasonló konfliktusok zajlanak az Egyesült Királyságban is évek óta.

Úgy tűnik, a brit közvélemény nagy részét nem foglalkoztatják a Jeremy Corbyn munkáspárti vezetővel szembeni vádak, ahogy azt is megmérték, igaz, még a legutóbbi botrány kirobbanása előtt, hogy a Munkáspárt vezet a közvélemény-kutatásokban. A számok azt mutatják, hogy a brit szavazók jelentős része még csak nem is követi a lapokat napok óta izgalomban tartó botrányt, egy 2014-es felvétel nyilvánosságra hozását, amelyen Jeremy Corbyn látható egy olyan megemlékezés környezetében, amely a müncheni olimpián izraeli sportolókat legyilkoló terroristák előtt hajt fejet. Corbyn tagadja, hogy a gyilkosokról kívánt volna kegyelettel megemlékezni, azok többsége, aki követik a vitát, inkább nem hisz neki. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a Munkáspárt vezet a konzervatívok előtt, akikre elsősorban a Brexit-tárgyalások miatt járnak nehéz idők. A kutatásokat még az aktuális botrány kirobbanása előtt készítették, de az azóta közölt felmérések azt sejtetik, hogy nem az antiszemitizmus vádja, vagy más közéleti botrány akadályozhatja meg Corbynt abban, hogy az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke legyen.

Az iráni hadsereg bemutatott egy teljes egészében hazai gyártású, többféle fegyverrel felszerelhető vadászrepülőgépet, amelynek a Kovszar (Kowsar) nevet adta. A vadászgép teheráni bemutatóján Haszan Róháni iráni elnök is jelen volt. A Kovszart rövid távú küldetéseken vetik majd be – írta a Tasnim iráni hírügynökség. Irán jelenleg is aktív szereplője közel-keleti fegyveres konfliktusoknak, például a szíriai polgárháborúnak. Az iszlám köztársaság fegyverekkel és katonák ezreivel támogatja Bassár el-Aszad damaszkuszi elnököt. Azonban az iráni légierő hiányosságai miatt Oroszország nyújt légi támogatást a szíriai kormányerők hadműveleteihez. Az iszlám köztársaság légierejének támadó kapacitása kimerül néhány tucat harci repülőgépben, amelyek orosz vagy még az 1979-es iszlám forradalom előtt beszerzett, mára elavult amerikai típusok. Irán 2013-ban is bemutatott egy új, hazai gyártású vadászrepülőgépet, amely a Kaher 313 nevet viselte, de szakértők kételkedtek ennek bevethetőségében.

A volt jugoszláv tagköztársaságokban Borut Pahor szlovén államfőnek van a legmagasabb fizetése, 3322 euró (valamivel több mint 1 millió forint), ennek harmadát, 1083 eurót (350 ezer forint) keresi Aleksandar Vucic szerb államfő, ami a legalacsonyabb elnöki fizetés a régióban – írta a Pobjeda című montenegrói napilap. Háromezer euró körüli a fizetése Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfőnek és a háromtagú boszniai államelnökség mindhárom tagjának. A horvát összeférhetetlenségi bizottság honlapja szerint a labdarúgó-világbajnokság horvát mérkőzései alatt világhírre szert tevő Grabar-Kitarovic havi fizetése 3276 eurót tesz ki. A boszniai választási bizottság adatai alapján Bakir Izetbegovic, a kollektív államelnökség bosnyák tagja 2862, Dragan Covic, a horvát tag 2874 és Mladen Ivanic, a szerb tag 3536 eurót keres havonta. Havi 2873 eurós fizetése van Hashim Thaci koszovói elnöknek. A montenegrói korrupcióellenes ügynökség honlapján nincs adat Milo Djukanovic államfő havi jövedelméről, de ismert, hogy elődje 2420 eurót keresett, így valószínűleg Djukanovicnak is ennyi a fizetése. Kevesebb mint kétezer eurót keres Ilir Meta albán és Gjorge Ivanov macedón elnök, előbbi 1425, utóbbi 1250 eurót.

Rakétatámadás a kabuli diplomáciai negyed ellen. Áldozatokról egyelőre nem érkezett hír. Az AFP helyszíni tudósítója szerint tucatnyi rakétát lőttek ki a városnegyedre. A rendőrség szerint egy rakéta az elnöki hivatal, egy másik pedig a NATO egyik székháza és az amerikai nagykövetség épülete közelében csapódott be. „Az erőszakhoz folyamodó csoportok rakétákkal sem tartóztathatják fel Afganisztán fejlődését” – mondta váratlanul Gáni, akinek beszédét robbanások zaja szakította meg. „Ez egy bátor, állhatatos nemzet, amely mindig megvédi szuverenitását, függetlenségét és iszlám értékeit” – tette hozzá. Az elmúlt hetekben több alkalommal került sor hasonló támadásra Kabulban. Az afgán rendőrség a tálibokat sejti az akció mögött.

Többen eltűntek egy megáradt folyóban Olaszországban. Legkevesebb tizenegyre emelkedett a dél-olaszországi Raganello-szurdokban történt hétfői baleset áldozatainak száma, ahol túrázók fulladtak egy megáradt folyóba, legalább öten eltűntek – közölték kedden illetékesek.  A calabriai polgári védelmi igazgatóság szerint 23 embert mentettek ki a megáradt folyóból, közülük tucatnyit kórházba szállítottak. A 11. áldozat kórházba szállítás után halt meg. A súlyos sérülteket helikopterrel szállították kórházba. A halottak és sérültek állampolgársága egyelőre nem ismert. A halottak között hat nő és öt férfi van. A szurdokot látogató turisták és túrázók többsége olasz. Legalább öt ember eltűnt, de a számuk ennél magasabb lehet, mert nem mindenki hivatalos túravezetővel, bejelentkezve túrázott a szurdokban. A mentők egész keddre virradó éjszaka kutattak lámpákkal, hajnaltól helikopterek is részt vettek a kutatásban.

Washington semmilyen engedményt nem hajlandó tenni Törökországnak, hogy kieszközölje az ott fogva tartott amerikai lelkipásztor elengedését – közölte az amerikai elnök a Reuters hírügynökségnek adott interjúban, amelyben arról is beszélt, hogy valószínűleg ismét találkozni fog Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel, és hajlandó lenne fontolóra venni az Oroszország ellen bevezetett szankciók feloldását. „Úgy gondolom, nagyon szomorú, amit Törökország tesz. Szerintem szörnyű hibákat követnek el. „Nem lesznek engedmények” – szögezte le. Washington és Ankara viszonya különösen feszültté vált az elmúlt hetekben, miután az Egyesült Államok, követelve a kémkedéssel és terrorizmussal vádolt Andrew Brunson amerikai lelkipásztor szabadon engedését, szankciókkal sújtotta a NATO-tag Törökországot, a többi között jelentősen megemelte az acél- és alumíniumcikkek védővámját. Törökország válaszul megemelte több amerikai termék, például a személygépkocsik, a szeszes italok és a dohányáruk vámját, de kereskedelmi viszály miatt a török líra jelentősen veszített értékéből. Trump kérdésre válaszolva közölte, nem tart attól, hogy a törökellenes szankcióknak az európai gazdaság is kárát látja. Azt mondta, emiatt egyáltalán nem aggódik.

Újabb orosz hekkertámadási kísérleteket leplezett le az amerikai félidős választások közeledtével a Microsoft, a szoftveróriás közlése szerint a támadások célpontjai amerikai politikai intézmények voltak. A cég elmondta, hogy egy az orosz kormányhoz köthető hekkercsoport hamis honlapokat hozott létre, amelyek két konzervatív agytröszt, a Hudson Intézet és a Nemzetközi Republikánus Intézet weboldalait imitálták, illetve három szenátusi oldalt. A Microsoft többet nem árult el a hamis oldalakról. A támadást feltehetőleg a Strontium (más néven: Fancy Bear vagy APT28) nevű csoport követte el, amelyet Robert Mueller különleges ügyész az orosz katonai hírszerzéshez, a GRU-hoz tartozóként azonosított. Mueller szerint ők törték fel a Demokrata Párt levelezőrendszerét a 2016-os amerikai elnökválasztási kampány idején. Néhány hete Claire McCaskill demokrata szenátor árulta el, hogy orosz hekkerek sikertelen kísérletet tettek szenátusi számítógépes hálózatának feltörésére.

Részletesen kidolgozott forgatókönyv szerint zajlottak az augusztus 10-i bukaresti tüntetések a kormány megbuktatásának céljával – írta Facebook-oldalán Mihai Fifor román védelmi miniszter. A szociáldemokrata politikus több alkalommal is felteszi a kérdést: kinek az érdeke a jó gazdasági mutatókkal rendelkező kabinet ellehetetlenítése, az ország destabilizálása az uniós elnökségre való felkészülés időszakában? „A kormányt demokratikus szavazáson megválasztott parlamenti többség válthatja le, nem utcai erőszakkal kell ezt véghezvinni” – fogalmazott bejegyzésében Fifor. Eddig egyébként huszonegy eljárást indítottak az összecsapásokba torkollt tiltakozások ügyében, a csendőrök ellen belső vizsgálat zajlik, öt esetben áll fenn a gyanú, hogy békés tüntetőket bántalmaztak.

A csíkszeredai román tannyelvű Octavian Goga Főgimnázium udvarán lőtt ki egy vadász kedd délelőtt egy medvét, mely hajnalban több portára is betört a városban – írta a Székelyhon.ro portál. A hím medve kedden reggel tévedt a székelyföldi Hargita megye székhelyére, ahol több portára is a kerítéseket letépve jutott be, és az egyik gazdaságban elpusztított egy kecskét, melyet az iskola udvarára hurcolt, és ott lakmározott belőle. A portál helyszíni tudósításban számolt be arról, hogy a környéket csendőrök és rendőrök vették körül, míg elkészült az a dokumentáció, amellyel a környezetvédelmi minisztériumhoz folyamodhattak az állat kilövési kérelmével.

A boszniai hatóságok augusztusban 1208 illegális határsértőt tartóztattak fel és küldtek vissza abba az országba, ahonnét érkeztek – közölte az N1 boszniai hírcsatorna. Az utóbbi időszakban újabb gócpontok alakultak ki a boszniai-szerb határon Északkelet-Boszniában, Bijeljina környékén. Valamivel kevesebben érkeznek jelenleg Kelet-Boszniába, Visegrad, Zvornik és Foce körzetébe és Délkelet-Boszniába, Montenegró irányából. A boszniai határőrség közleménye szerint a szigorított határvédelemnek köszönhetően sikerült feltartóztatni a migránsokat és visszaküldeni őket abba az országba, ahonnét jöttek. Júniustól a határőrök mellett rendőrök is védik Bosznia-Hercegovina keleti határait, valamint a boszniai Szerb Köztársaság rendőrei is segítenek.

Tömegesen hagyják el a lejárt szerződésű katonák az ukrán hadsereget. Az okokat az alacsony fizetésekben, a rossz körülményekben, sőt az „önveszélyben” kell keresni. Viktor Muzsenko vezérkari főnök félreverte a harangokat, hogy Kijevben is meghallják azt, még mielőtt késő lenne. Az ukrán haderőt teljesen felkészületlenül érték a 2014-ben történtek: a Krím félsziget elcsatolása és donbászi területeinek megszállása. Akkor csupán öt-hatezer olyan fegyveres akadt a 150 ezres seregben, akiknek érdemi harci felkészültségük volt. A többieket úgy vezényelték a frontvonalra, hogy volt, aki előtte még gépfegyvert sem tartott a kezében. Az eredmény ismert. Sem a Krím, sem pedig a Donbász esetében nem tudott mit tenni az ukrán hadsereg, csak asszisztált területeinek elvesztéséhez. Viktor Muzsenko vezérkari főnök kijelentette: meg kell duplázni a jelenlegi hétezer hrivnyás kezdő bért, már októbertől kilencezerre, 2019 januárjától pedig 15 ezer hrivnyára. Ez alaphangon is 112 milliárd hrivnyába (1,14 ezer milliárd forint) kerülne, miközben a jövő évi költségvetési tervezetben csak 82 milliárd hrivnya szerepel. A vezérkari főnök szerint utóbbi összeg arra sem elég, hogy legalább a meglévő szinten tartsák a hadsereg védelmi képességeit, megőrizzék a személyi állományt, a technikai fejlesztésekről nem is szólva. Mert hiába rendelkezik Ukrajna – köszönhetően a megörökölt szovjet múltnak – például majd két és fél ezer tankkal, ha azok karbantartására vagy üzemanyaggal való ellátására nem jut pénz, miközben a donbászi frontvonalban sok harci jármű amortizálódik.

Nem változtatott az alapkamat 0,90 százalékos szintjén a monetáris tanács keddi ülésén – közölte a Magyar Nemzeti Bank. A kamatfolyosó sem változott, az egynapos jegybanki fedezett hitel és az egyhetes jegybanki fedezett hitel kamata 0,9 százalék, az egynapos jegybanki betét kamata pedig mínusz 0,15 százalék maradt. A jegybanki alapkamat 2016. május 25-e óta áll ezen a szinten. A kamattartás megfelel a várakozásoknak, az elemzők többsége arra számít, hogy a piacok számára iránymutató jelzést vagy akár döntést a monetáris tanács legfeljebb a szeptemberi inflációs jelentéssel párhuzamosan hoz majd.

Folyamatosan épülnek az M4-es gyorsforgalmi út egyes szakaszai a főváros és a Nagykerekinél lévő határátkelő között. Az ország egyik legnagyobb forgalmú, egyben legveszélyesebb, balkáni irányú útvonalát a 2010 előtti kormányok nem kívánták négysávossá fejleszteni, ezért indokolt most a gyorsabb tempó. Az Üllőről Szolnok felé vezető rész legfrissebb híre, hogy a minap átadták az M4-es Ceglédbercel és Cegléd közötti szakaszát. A 8,1 kilométeres gyorsforgalmi útszakasz az Üllő és Cegléd közötti 44 kilométeres útépítési projekt része. A gyorsforgalmi út Albertirsa–Cegléd közötti szakaszán összesen 14,4 kilométer hosszon négysávos gyorsforgalmi út épül. A beruházás célja, hogy 2019 közepétől 110 km/h sebességgel használhassák az utat a közlekedők.

Szeptember második feléig is elnyúlhat a dinnyeszezon a következő évektől a meleg időjárásnak köszönhetően, ami nemcsak a fogyasztóknak, de a termelőknek is nagy lehetőséget jelentene, mivel az exportpiacokon könnyen értékesíteni tudják a kései termést – mondta a Magyar Időknek Mártonffy Béla, a kamara kertészeti osztályának az elnöke. A szakember ugyanakkor elmondta, ahhoz, hogy a szezon hosszabb legyen, szükség van a megfelelő technológiai felkészülésre mind a termelésben, mind a fajtaválasztásban. Ehhez már rendelkezésre állnak az eszközök, ezért a kamara ősszel országjáró kampányt indít annak érdekében, hogy már jövőre, ha nem is az összes termőterületen, de egyre több helyen már a szeptember közepéig elnyúló szezonra is felkészülhessenek a gazdálkodók.

Könnyű:
Kutatások bizonyítják, hogy a koffein csökkenti a depressziót és a béldaganatok kialakulásának kockázatát, növeli a sportteljesítményt, ugyanakkor igaz az is, hogy felelőtlenül fogyasztva növeli a stresszt, a csontritkulás és a szívproblémák esélyét, olyannyira, hogy még hirtelen szívmegálláshoz is vezethet. A tévhitekkel és a fent felsorolt pozitív hatásokkal ellentétben a kávé, illetve a koffein, nem szünteti meg a fáradtságot, az a kávé hatásának elmúltával erősebben tér vissza és csak pihenéssel múlik el! A koffein csupán az ébrenlét, a szabadidő, a munka pillanatit tudja még intenzívebbé tenni.