Be kell zárni a kegyeletsértő intézményt!

Be kell zárni a kegyeletsértő intézményt!

Szűcs Balázs, a Párbeszéd erzsébetvárosi képviselője, egyházügyi tanácsnok, református lelkész beszélt az egyházakról, a botrányos álmúzeumról, de szóba került még a bulinegyed ügye is.

A képviselő örömmel számolt be arról, hogy a mostani hosszú hétvégén két fiatal párt esketett, mint református lelkész, mellette megköszöntötte Ébenhardt Klárát, aki a Bethlen Színház munkatársa és most vehette át a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjét. A színház a VII. kerületi önkormányzat épületében van, a testület több programját is támogatta az intézménynek. A színház mára ismét elfoglalta a helyét a pesti kulturális, művészeti életben, mint azt tette évtizedekkel ezelőtt is, hiszen itt volt valamikor – többek között – a pesti humor szülőhelye. A mostani színházat Szögi Csaba vezeti igen eredményesen.

Szűcs Balász beszámolt arról is, hogy a kerületben van még a Tesla Teátrum is, amelyet Vas Zoltán Iván vezet már második esztendeje. Itt több nagysikerű bemutatót is tartottak, mint például a Pisti a vérzivatarban című Örkény darabot.

Nyáron többféle gyermektábor volt a kerületben élők számára is, ezek között voltak önkormányzatiak, iskolaiak, egyháziak is. Az önkormányzatnak van egy táborhelye a Balaton mellett és egy másik is a Felvidéken, idén mindkettőt sikerült felújítani, így sokkal jobb körülményekkel várták a gyerekeket.

Képviselőként, egyházügyi tanácsnokként Szűcs Balázs arra törekszik, hogy a következő tanévben sem a gyerekek, sem pedig a pedagógusok életét, munkáját ne befolyásolják a soron következő kampányok, az EP és az önkormányzati választási. Ugyanígy szeretné a politikát és a kampányt is távol tartani az egyházközösségektől. A képviselő a következő időszak egyik kiemelt feladatának tartja, hogy a Budapesti Zsidó Hitközséggel és már zsidó szervezetekkel együtt bezárják a Wesselényi utcai álmúzeumot. A céljai eléréséhez már beszélt az egyéni országgyűlési képviselővel, Dr. Oláh Lajossal, ha kell, akkor megkeresi még Dr. Bajkai Istvánt is, a kerület volt alpolgármesterét, aki szintén a Parlament tagja lett. Szűcs Balázs szerint, nem lehet, hogy a fél világ a kerületen röhög és Erzsébetváros kegyeletsértő múzeumok otthona.

A képviselő mindezek mellett a jövőben is nagy örömmel látogat majd el a kerületi egyházak eseményeire, istentiszteleteire. Szerencsére Erzsébetvárosban nagyon sok olyan közösség, egyházi gyülekezet van, ami egyedülálló, van olyan is, mint a fasori evangélikus gyülekezet, ahova rengetegen járnak, nem csak a kerületből, hanem a fővárosból és az agglomerációból egyaránt. Ugyanilyen fontos a Rózsák terén lévő görögkatolikus közösség, ahova szintén messziről is eljárnak a hívek. A kerületben van a román ortodox közösség központja is szerencsére, ahol egy nagyon erős és összetartó közösség van. A képviselő hozzátette, pezsgő egyházi élet van Erzsébetvárosban, az nagy öröm, hogy ezt az önkormányzat is tudja a maga módján támogatni.

Ugyanakkor nem lehet ilyen jókat mondani a bulinegyeddel, a szórakozóhelyekkel kapcsolatban – tette hozzá Szűcs Balázs. Mint elmondta, a nyár eleje óta többször is megkérdezték a városvezetést a tervezett változásokról, de az látszik, hogy ne történt semmiféle változás. Az igaz, hogy a vendéglátóipari egységek részéről vannak változások, de az önkormányzat nem lépett előre egy tapodtat sem a tavaly októberi testületi ülés óta, ahol születtek döntések, de ezeknek nincs nyoma.