A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 


Azok a nemzetek bizonyulnak majd sikeresnek a 21. században, amelyeknek erős lesz a hitük és az öntudatuk – jelentette ki az Országgyűlés elnöke Sárváron, a település várossá nyilvánításának ötvenedik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen. Kövér László azt mondta: a nagy küzdelmekkel elért katonai sikerek vagy a nehéz munkával elért gazdasági jólét semmit sem ér, ha a jólétben és biztonságban élő nép időközben elveszíti hitét és öntudatát, mert „a lélekben zsugorodó népek előbb-utóbb lélekszámban is apadni kezdenek”. A hanyatló népek helyét pedig a történelemben mindig elfoglalják a hitük és öntudatuk ereje által felemelkedő népek – tette hozzá. Az Országgyűlés elnöke szerint globálissá váló világunkban, a digitalizáció és robotizáció korában a legerősebb versenyképességi tényező változatlanul az emberi teljesítmény lesz, amely a jövőben is az öntudatból, az identitásból fakad.

Európa attól Európa, hogy keresztény alapokra támaszkodik, Magyarország pedig attól nemzeti állam, hogy nemzeti kultúrája a kereszténység értékein alapul – mondta az Országgyűlés elnöke a Karc FM rádiónak augusztus 20. alkalmából adott ünnepi interjújában. Kövér László úgy fogalmazott: a magyar nemzeti kultúra megvédése tágabb értelemben az egész európai kontinens civilizációját, kultúráját védi. Hozzátette: Magyarország új jövevényként csatlakozott az európai közösséghez, és ahogy a miniszterelnök nemrég kijelentette, „lehet talán némi nagyzással is mondani”, de mi vagyunk „Európa biztonsága és jövője”.

A magyar kormány számára minden magyar fontos, éljen akár Magyarországon, akár a Kárpát-medencében vagy a diaszpórában – jelentette ki a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban megrendezett Magyarok Országos Gyűlésén. Potápi Árpád János kiemelte: a 15 milliós magyarságból 10 millióan élnek Magyarországon, nagyjából 2-3 millióan a Kárpát-medence egyéb országaiban, és hozzávetőlegesen 2,5 millióan a diaszpórában. „Senkiről sem mondunk le, és mindenkire számítunk” – hangoztatta.  Az államtitkár reményét fejezte ki, hogy a nemzetpolitikai intézkedéseknek köszönhetően egyre többen vállalják a magyarságukat és csatlakoznak a magyar nemzethez.

Valóságos sokkhatást okoz a tűzijáték az állatoknál; az augusztus 20-ai tűzijáték miatt a kutyák és a macskák elszökhetnek, de félelmükben támadhatnak is – hívta fel a figyelmet az Orpheus Országos Állatvédő és Természetbarát Közhasznú Egyesület. Az egyesület azt javasolta, hogy a tűzijáték idejére az állatokat vigyék zárt helyre, így a hanghatások csak tompítva jelentkeznek. Ez azt is jelenti, hogy az állatokat nem szabad az ünnepre elvinni, mert a fény- és hanghatások pánikot okozhatnak náluk. A biztonság kedvéért érdemes az állat gazdájának elérhetőségét tartalmazó bilétát elhelyezni a kutyán vagy macskán. Ha az állat elszökött, akkor érdemes a lakhelytől távolabb is, tíz kilométeres körzetben keresni – írták.

Már az egyetem befejezése előtt szembesülnek azzal a testnevelő tanárnak készülők, hogy több iskolában nincsen tornaterem, ezért az órákat a folyosókon vagy osztálytermekben kell tartaniuk. A kormány tanuszoda- és tornaterem fejlesztéssel javítana a helyzeten. 2012 óta jogszabály írja elő a teljes körű intézményi egészségfejlesztést – emlékeztetett Somhegyi Annamária, a programért felelős nemzeti koordinátor a Magyar Időkben. Ennek része egyebek mellett a mindennapos testnevelés, de sok iskolában nincsen tornaterem, ezért az órákat a tantermekben, vagy a folyosón tartják. A helyzettel már gyakorlatukon találkoznak a testnevelő tanárnak készülők – mondta az InfoRádiónak Csordás-Makszin Ágnes, a Testnevelési Egyetem tanársegédje. „Sokszor kivisznek zsámolyokat, gumiszőnyegeket vagy más eszközöket a folyosóra. Az iskolában a gyakorlat alatt szembesülnek ezzel, és próbálhatják ki magukat is, hogy milyen a folyosón fegyelmezni és megtanítani a tananyagot” – fejtette ki. Az intézmény Tanárképző Intézetének munkatársa szerint ilyen körülmények között is biztonságosan meg lehet tartani a testnevelésórát. Csordás-Makszin Ágnes szerint figyelembe kell venni a körülményeket és lehetőségeket. Vannak tágas folyosók, ahová az eszközöket is ki lehet pakolni, és bár valóban nem olyan, mintha egy tornateremben lenne az óra, de így is meg lehet oldani biztonságosan. Hozzátette: a testnevelők ilyenkor képességfejlesztést, például lépcsőzést szoktak beilleszteni a programba.

Átadták Közép-Európa legújabb és legmodernebb lovasközpontját Szilvásváradon. A Kincsem Nemzeti Lovasprogrammal keretében Szilvásváradon mintegy 6,8 milliárd forintból három ütemben, négy év alatt megvalósult fejlesztéssorozat a magyar lovassport történetének legnagyobb beruházásaként meghatározó pillére a teljes hazai lovas ágazat megújításának – mondta az átadón Nagy István agrárminiszter. A csaknem 10 hektáron megvalósult fejlesztés eredményeként az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad fontos történelmi karaktert is őrző és megtestesítő lipicai lovasközpontja immár valamennyi lovas szakág számára ideális felkészülési és versenyzési lehetőséget biztosít. Egyúttal jelentősen növeli a régió és a település idegenforgalmi vonzerejét, így a térség gazdaságát is erősíti – hangsúlyozta a miniszter.

A gyerekek többsége már 11 évesen csatlakozik a közösségi médiafelületekre, ahol viszont a szülők negyede nincs is jelen – derült ki egy friss felérésből. A gyerekek egy kisebb hányada már 9-10 éves korban jelen van a közösségi média felületén, vannak olyanok, akik párhuzamosan több fiókot is futtatnak és fokozatosan egyre több időt töltenek online felületen – mondta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Digitális műveltség-fejlesztési Osztályvezetője. „A szülők viszont részben nem látják ezt, mert a negyedük nincs jelen a közösségi médiában, vagy nincs jelen azon a felületen, ahol a gyerek jelen van, nem ismerőse a gyereknek” – tette hozzá.


Az izraeli hatóságok részben lezárták a Gázai övezet személyforgalmi átkelőhelyét Ereznél, válaszul a tűzszüneti tárgyalások elakadására és az erőszak folytatódására a határ mentén. A szombat éjjeli döntés elsősorban szimbolikus jelentőségű, mivel eleve igen kevesen kelnek át a határon, főként néhány segélyszervezet dolgozói, és a tilalom nem vonatkozik a humanitárius okokból Izraelbe utazókra, a kórházakba kezelésekre tartókra. A lépést Izrael válasznak szánja a március vége óta heti rendszerességgel ismétlődő péntek délutáni, határ menti erőszakos tüntetésekre. A tűzszüneti tárgyalásokon megígértekkel ellentétben ezen a pénteken is Molotov-koktélokat és házi készítésű robbanószerkezeteket dobtak a határ izraeli oldalán felsorakozott katonákra, valamint gyújtó eszközöket indítottak Izrael felé, mire a katonák válaszul megöltek két palesztint.

Sir Patrick Stewart világhírű hollywoodi színész hosszú évtizedeken keresztül támogatta a brit Munkáspártot, azonban a Star Trekből elhíresült színész most úgy döntött, otthagyja az egyre nagyobb botrányba keveredő baloldali pártot. Stewart kifejtette, hogy az antiszemita botrányba keveredett Jeremy Corbyn az elsődleges oka annak, hogy távozik a párt támogatói közül. A Star Trek és az X-Men-filmek sztárja elmondta, hogy a Munkáspárt vezetőjének alkalmatlansága miatt hagyja ott a baloldalt. Az Express megjegyzi, hogy Stewart egészen kiskora óta a Labour támogatója volt. Miután befutott hollywoodi sztár lett, a párt is örömmel karolta fel a színészt, aki többször is megjelent a rendezvényeiken. Úgy érzem, ez már nem az én pártom. Nehéz megértenem azt, ami most a párton belül történik – mondta Stewart. A kétszeres Golden Globe-díjra jelölt angol színész elmesélte, mikor először találkozott Jeremy Corbynnal, az kifejezetten goromba és bunkó volt vele.

Irán új típusú harci repülőgépet mutat be és folytatja rakétaerőinek a fejlesztését, amelyet mindennél fontosabbnak tart – jelentette ki az ország védelmi minisztere. Fő prioritásunk a rakétaprogramunk fejlesztése. Jól alakulnak a dolgok ezen a téren, de további fejlesztésre van szükség. – mondta Amir Hatami tábornok a Farsz hírügynökség szerint. A nemzeti védelmi ipar napja alkalmából bemutatnak egy új repülőgépet és számára kifejlesztett felszerelést. A védelmi ipar napja augusztus 22-én van Iránban. Az iráni haditengerészet ugyancsak szombaton jelentette be, hogy egyik hadihajóját felszerelte egy modern védelmi rendszerrel, ami szintén újdonság.

A Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász arra figyelmeztetett, hogy a palesztin területeket nem irányíthatja két különálló szervezet, és kijelentette, hogy ha a Palesztin Hatóság nem kapja meg a Gázai övezet teljes ellenőrzését, a Hamásznak kell teljes felelősséget vállalnia a területért. „Vagy mi vállalunk felelősséget Ciszjordániáért és Gázáért egy állam, egy rendszer, egy törvény és egy fegyver alatt, vagy a Hamásznak kell vállalnia a teljes felelősséget Gázáért,” – mondta a Palesztin Központi Tanács záró ülésén tartott beszédében, mely Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) második legmagasabb döntéshozó testülete. A Hamásszal való megbékélés Abbász szerint “nem fegyverszünetet, tűzszünetet vagy humanitárius segítséget jelent. A megbékélés az egység visszaállítását jelent. Soha nem fogjuk elfogadni Gáza Ciszjordániától való szétválasztását.”

Az amerikai külügyminisztériumban felállított Irán akciócsoport célja az iráni iszlám köztársaság megdöntése, de kudarcot fog vallani – mondta Teheránban Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter. Zaríf az 1953-as puccs 65. évfordulójának alkalmából szólalt fel, melyben brit és amerikai támogatással döntötték meg Irán demokratikusan választott kormányát, amelyet Mohamed Moszadek vezetett. Ilyenkor általában tetőfokára hágnak az Amerika-ellenes érzelmek az országban. Zaríf az Iránt most sújtó amerikai szankciókat a 65 évvel ezelőtti puccshoz hasonlította, s leszögezte: Irán nem fogja megengedni, hogy a történelem megismételje önmagát.

Addig maradnak amerikai katonák Irakban, amíg szükség van rájuk azoknak a területeknek a stabilizálásánál, amelyeket az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellenőrzése alól szabadítottak fel – jelentette ki Sean Ryan, a terrorszervezet ellen harcoló nemzetközi szövetség szóvivője. Mindaddig maradnak a katonáink, amíg úgy érezzük, hogy szükség van rájuk – nyomatékosította Ryan. A szóvivő elmondta, hogy mintegy 5200 amerikai katona állomásozik Irakban, hozzátéve, hogy csökkenhet a számuk, ha más NATO-tagállamok katonái veszik át feladataikat. A NATO védelmi miniszterei februárban abban állapodtak meg, hogy kibővítik az iraki haderőt kiképző tanácsadó missziót.

Megkezdődött a muszlimok hagyományos zarándoklata a szaúd-arábiai Mekkában. Becslések szerint idén kétmillió ember vesz részt a haddzson, amely az iszlám egyik alappillére, és minden olyan hívő muszlim számára az életben legalább egyszer kötelező, aki fizikailag képes arra, hogy végigjárja a zarándoklatot. Ilyenkor a zarándokok az óramutató járásával ellentétes irányban hétszer kerülik meg a mekkai nagymecsetben lévő Kábát, amelyet Isten házának tartanak, és falában található a muszlimok legszentebb ereklyéje, a fekete kő, amely a szó szoros és átvitt értelmében is a vallás sarokköve. Az épület keleti sarkába ékelődik, és ennek irányába imádkoznak a muszlimok naponta öt alkalommal.

Elkészültek az őszi időjárási előrejelzések, amelyek azt mutatják, hogy valójában idén Európában nem lesz ősz, folytatódik a nyár Nagy-Britanniától Ukrajnáig. Skandináviában újabb erdőtüzekkel kell számolni, Kelet-Európában meleg lesz. Az előrejelzés szerint az egész nyarat és a teljes kontinenst jellemző hőség ősz végéig kitart. Némi változásra Dél-Európa számíthat, ahol esősre fordul az idő – írja az accuweather.com. A brit szigeteken, Franciaországban és Németországban bár folytatódik a nyár, októberben valamennyire enyhülni fog a meleg. Az átlagos hőmérséklet 1-3 Celsius-fokkal lesz a megszokott felett Nagy-Britanniában – mondta Ala Reppert, az AccuWeather vezető meteorológusa. Ennél valamivel nagyobb pozitív eltérés várható Franciaországban, Hollandiában és Németországban. A november is enyhülést hozhat, de esők is várhatók Nagy-Britanniától Németországig, ami véget vet az elmúlt hónapok szárazságának. A legtöbb csapadék Írországban és Skóciában várható.    Kelet-Európában a forró időjárás az ősz végéig kitart, még az északi fekvésű Lengyelországban, Ukrajnában és a balti államokban is. A kirándulóknak szép ősz ígérkezik, a mezőgazdaságban visszaesnek a terméshozamok, mely a termékek árára is kihathat. Tovább erősödik a szárazság veszélye, főként Ukrajnában, Moldovában, Romániában és Fehéroroszországban. Sok csapadék nem jön ősszel, így a téli havazás korai érkezése sem túl valószínű.

Az EU-tagállamok kikötőinek megnyitására szólított fel Danilo Toninelli olasz közlekedési miniszter, hogy így osszák szét a Lampedusánál olasz vizeken négy napja veszteglő 177 menedékkérőt, akiknek a hajóját az olasz kormány nem engedi kikötni. A menedékkérőket az olasz parti őrség Diciotti nevű hajója vette fedélzetére Málta közelében, de Málta nem fogadta be őket. A Diciotti előtt az olaszországi kikötők is zárva maradtak. Danilo Toninelli, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) olasz kormánypárt politikusa közösségi oldalán hangsúlyozta, hogy Olaszország ismét életeket mentett, miközben Málta „minősíthetetlen magatartást tanúsított”, amiért az EU-nak szankciókkal kellene sújtania. Matteo Salvini olasz belügyminiszter szintén közösségi bejegyzéssel kapcsolódott az ügyhöz: „Európa vagy úgy dönt, komolyan segíti Olaszországot (.) vagy kénytelenek leszünk azt tenni, ami végleg megtöri az embercsempészek üzletét. Vagyis visszakísérjük líbiai kikötőbe a tengeren talált embereket.”

India és Kína mellett Vietnamnak is meggyűlt a baja az időjárással: a Bebinca nevű tájfun tíz ember halálát okozta – adta hírül az ázsiai ország katasztrófa-megelőzési központja.   A vihar Vietnam északi és középső részén pusztított. Az áldozatok halálát földcsuszamlás vagy áradás okozta. Három embert eltűntnek nyilvánítottak. A tájfun miatti árvizek 3400 épületet öntöttek el, 33-at teljesen elmostak, elpusztult 17 ezer baromfi, továbbá 400 szarvasmarha. Indiában legalább 350-en meghaltak a déli, Kerala államot sújtó áradások miatt, 800 ezer ember pedig elveszítette otthonát. Kínában a Rumbia tájfun pusztít: vasárnap délutánig kilenc ember halálát okozta.

Tűzszünetet kezdeményezett az afgán elnök, Asraf Gáni az Íd al-Adhá iszlám áldozati ünnep alkalmából. Gáni azt üzente a tálib felkelők vezetőinek, hogy a kormányerők részéről a fegyvernyugvás hétfőn kezdődik és addig érvényes, amíg a tálibok tiszteletben tartják. A Hszinhua kínai hírügynökség jelentése szerint az afgán elnök három hónapra hirdetett feltételes tűzszünetet. Maga az ünnep általában 4-5 napos és hivatalosan kedden kezdődik. Annak emlékére tartják, hogy Ábrahám kész volt feláldozni fiát Istennek.

A boszniai Szerb Köztársaság kormánya a hétvégén hatályon kívül helyezte az 1995-ös srebrenicai mészárlásról szóló jelentést, amelyet 2004-ben fogadott el az akkori kabinet. A kormány közölte: független nemzetközi bizottságot hoz létre, amely jelentést ír a szerb áldozatokról, valamint megállapítja a srebrenciai régióban áldozatul esettek pontos nemzetiségét. Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke szerint a nép érdeke a teljes, nem pedig a ráerőltetett igazság. A boszniai Szerb Köztársaság parlamentje kedden vetette el az 1995-ös srebrenicai mészárlásról szóló dokumentumot, ezt később az Európai Unió szarajevói képviselete, az amerikai külügyminisztérium és Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa is elítélte.

Venezuelai bevándorlókra támadtak helyiek Pacaraima brazil határvárosban, mert azt feltételezték, hogy megtámadtak, kiraboltak és leszúrtak egy helyi boltost. A helyiek eleinte békésen tiltakoztak, de hamarosan gyújtogatni kezdtek, és házi készítésű robbanószerkezetekkel támadtak a venezuelaiakra. Az O Globo brazil hírportál beszámolója szerint a városban élő mintegy kétezer venezuelai nagy részét visszaüldözték a hazájába, hátramaradt holmijukat pedig felgyújtották. Pacaraima polgármestere szerint az erőszakban három ember sérült meg a rendőrök gumilövedékeitől. A tiltakozás egyik szervezője a G1 brazil hírportálnak azzal büszkélkedett, hogy kiűzték a venezuelaiakat.

Donald Trump amerikai elnök több Twitter-bejegyzésben is a közösségi média szerinte diszkriminatív, a jobboldalt hátrányosan megkülönböztető gyakorlatát bírálta. Az elnök nemtetszését fejezte ki jobboldali vagy jobboldalinak tartott személyiségek egyes platformokon történt felfüggesztését, kitiltását. Nem nevezte meg ugyan, hogy kire vagy kikre gondolt, de bejegyzései közvetlenül azután jelentek meg, hogy több közösségi oldal is – köztük a Facebook vagy a Spotify – kitiltotta az összeesküvési elméleteiről ismert Alex Jones publicistát. Kedden a Twitter is felfüggesztette a kommentátort, de csak egy hétre. „A közösségi hálók teljes mértékben diszkriminálják a republikánus/konzervatív hangokat” – írta Trump, hozzátéve, hogy a kormány ezt nem fogja annyiban hagyni. „Sok jobboldali ember véleményét elhallgattatják, miközben másokéval semmit sem tesznek” – közölte, majd egy másik Twitter-bejegyzésben azt hangoztatta, hogy „a cenzúra nagyon veszélyes valami”.

Gazdaság:
Magyarország, és úgy általában véve a közép-kelet-európai régió, meglehetősen vonzó célpontjává vált a nemzetközi autógyártóknak. Ennek pedig alapvetően három meghatározó oka lehet: Jó a földrajzi elhelyezkedésünk (közel vagyunk Nyugat-Európához), adott képzettségű munkaerő relatíve olcsóbban megszerezhető nálunk, és beruházás-ösztönző kedvezményeket kínálunk a nagy szereplőknek – írta a portfolio.hu. A portál szerint mindenképpen kiemelendő a fentiek közül a harmadik pont, ami tulajdonképpen egy versenyhelyzetről szól. Hiszen a szomszédjaink viszonylag hasonló adottságokkal rendelkeznek mind földrajzi lokáció, mind pedig bérköltség tekintetében. Így aztán felértékelődik, hogy az adott ország mit tud ígérni akár támogatások, akár speciális képzések indítása, vagy éppen rugalmas munkaerő-piaci szabályozás tekintetében. A tények azt mutatják, hogy a több mint egyéves tárgyalás során megnyertük a BMW-t, Románia nagy sajnálatára. Ezzel pedig hazánk még szorosabbra fűzi a járműipari kötelékét – derült ki a gazdasági portál összeállításából.

A Magosz elnöke szerint csak az „őrült profitéhség” indokolja a léalma indokolatlanul alacsony felvásárlási árát. Jakab István kijelentette: a léalma felvásárlásáról folyó vitában a demonstráción kívül is vannak még eszközök a gazdák kezében. Mint mondta, vizsgálni lehet a három feldolgozó kapcsolatát, mert szerinte kartellgyanú merülhet fel, és ugyancsak vizsgálhatnák a gazdákkal kötött szerződéseket is, de az sem elképzelhetetlen, hogy a gazdák összefogásával létesüljön egy feldolgozó üzem, amely piaci zavarok esetén működhetne. Az elnök felhívta a figyelmet arra, hogy szerdán tárgyalnak újra a felek, addig a gazdák nem szállítanak almát a feldolgozó üzembe.

Amennyiben a török válság súlyosbodna, és a politikai, gazdasági helyzet destabilizációjához vezetne, az az országon áthaladó fontos nemzetközi olajvezetékek szállításait is elbizonytalaníthatná. Az iraki Kurdisztán vagy Oroszország mediterrán piacra szánt olaja nagyrészt Törökországon át jut el a piacokra – írja elemzésében Pletser Tamás, az Erste Research Group EMEA olaj- és gázipar elemzője, hozzátéve, hogy az ország geopolitikai szerepe sem elhanyagolható a közel-keleti erőviszonyok fenntartásában. Az ezekben a viszonyokban bekövetkező esetleges zavarok a globális kínálatot csökkenthetik, ami dráguláshoz vezethet az olajpiacon. Ennek esélye azonban jelenleg csekélynek tűnik.

Könnyű:
Több tízezer ember kapcsolódott Budapesten a szombat délelőtt kezdődött Magyar Ízek Utcája programsorozathoz – közölte Kovács Zoltán kormányszóvivő.  Kifejtette: „az augusztus 20-i ünnepségsorozathoz már hagyományosan kapcsolható esemény sikere a magyar gasztronómia sikere is”, hiszen a Magyarország tortáján és a Szent István-napi kenyéren kívül hagyományos, de már elfeledett magyar ételeket is megkóstolhattak mindazok, akik kilátogattak az eseményre. Ebben az évben a fűszereké a főszerep, számtalan fűszerkészítő és -termelő mutatkozik be a fesztiválon. Az ünnepi forgatagba olyan nem professzionális „főző embereket” is meghívtak, akik egy-egy tájegység ételét mutatják be a határon innen és túlról. A Felvidékről érkező csapat mátyusföldi káposztalevest, Csángóföld képviselői szőlőleveles töltikét, a kárpátaljaiak pedig borscs levest és szilvalekváros fánkot készítenek. Lesznek roma ételek is, így a közönség megkóstolhatja a cigánykáposztát bodaggal, az alföldiek pedig pásztor ételekkel és hagyományos karcagi birkapörkölttel készülnek.