Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában

Fontos a belső motiváció, hogy az emberek tudják, mit és miért tesznek

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában a Magyar Honvédség fejlesztéséről, a légierő szerepéről, az emberi tényező fontosságáról, valamint a kadétképzés jelenlegi állásáról. Mindezek mellett szóba került még a Fidesz ősz eleji frakcióülésének a legfontosabb témája is.

Az államtitkár beszámolt arról, hogy továbbra is zajlik a Magyar Honvédség haderőfejlesztési programja, a Zrínyi 2026. Ennek keretében került beszerzésre a két Airbus A319-es szállítógép, majd a Falcon típusú repülőgép. Ezeken túlmenően megérkeznek majd a kiképzőgépek, valamint a már megrendelt 20 darab helikopter is. Németh Szilárd hozzátette, a NATO által előírt, a GDP 2 százalékát elérő honvédelmi kiadások nem arra vonatkoznak, hogy mit fejlesszen a kormány, mire fordítsák a pénzt, hanem arra, hogy 2024-ig az ország által megtermelt összjövedelem 2 százalékát fordítsák honvédelmi kiadásokra. A politikus szerint ez egy nagyon fontos lehetőség, kötelezettség, de nem ez motiválja a kormányzatot, hanem az, hogy a térség meghatározó haderejét sikerüljön létrehozni. Ehhez minden olyan képesség fejlesztésre van szükség, amelyeket 2010 előtt kiirtottak a honvédségből – tette hozzá az államtitkár. Ezek például a légvédelmi, légiszállítási képesség volt, ami gyakorlatilag megszűnt, évtizedekkel ezelőtt beszerzett gépekre alapozták.

A Magyar Honvédség légiereje a múlt héten ünnepelte létrehozásának 100. évfordulóját, ennek kapcsán Németh Szilárd elmondta, a légierő a legmeghatározóbb fegyverneme a katonaságnak most is, persze az új kihívások mellett, mint a kiberhadviselés, az aszimmetrikus hadviselés. A légierő megünneplését Pápán tartották, ami nagyon felemelő volt, hiszen nem csak a légierő, hanem az egész Magyar Honvédség ünnepelt, amihez csatlakoztak a környéken élő lakosok is. A pápai helyszín nagyon fontos volt, szóba került még Kecskemét, de végül a Veszprém megyei település lett a házigazda. Kecskeméten egyébként rövidesen az ejtőernyősök számára rendeznek világbajnokságot, ami szintén a légierő századik születésnapjához csatlakozik, ahogy a Magyar Honvédség megalakulásának 170. évfordulójához.

Az új, most beszerzésre kerülő gépekhez persze emberek, szakemberek is kellenek, ezzel kapcsolatban az államtitkár megerősítette, a legfontosabb az ember, hiszen katonák nélkül nincs honvédelem. A honvédségnek olyan a hazáját szerető, magasan képzett emberekre van szüksége, akik képesek megfelelni a kihívásnak. Ezt is tartalmazza egyébként a Zrínyi 2026 Program – tette hozzá Németh Szilárd, hiszen abban nem csak egy technikai fejlesztési rész van, ahol meg van jelölve, modern, jól felhasználható eszközökre van szükség, hanem fontosak azok az emberek, akik működtetik ezeket az eszközöket. A fejlesztés emberi részét jelenti a katonai életpálya modell megvalósítása, a kadétprogram megszervezése, amivel a mai fiatalokat juttatják el a katonai pályára. A politikus hozzátette, ezen a pályán mindenki előtt nyitva áll a lehetőség, hogy akár valamilyen komoly eszközhöz jusson. A képviselő hozzátette, pont az az életpálya modell lényege, hogy egy fiatal számára, aki a húszas éveinek az elején lép be a honvédségbe, az az ötvenes éveinek a végére akár még tábornok is lehet. Itt is nagyon fontos a belső motiváció, hogy az emberek tudják, mit és miért tesznek, ahol láthatják a saját maguk, illetve a családjuk jövőjét is.

Ami a kadétképzést illeti, Németh Szilárd szerint itt olyan magas a kihívás, olyan fontosnak tartják ezt a területet, hogy a volt honvédelmi miniszter, Simicskó István kormánybiztosként felügyeli ezt a területet.  Nagyon komoly feladatról van szó, hiszen a Magyar Honvédségben a jövőben 30 ezer hivatásos és 20 ezer tartalékos katonával számolnak, akik természetesen egy kiválasztáson esnek túl, akik képzettek, akik lelkükben is megerősítettek. Ezért is van nagy szükség a képzésre, az oktatásra – tette hozzá az államtitkár, ám ehhez újra kell építeni a kadétképzést, a nulláról kezdve. A kormány kadétprogramjába ma már többszörös a túljelentkezés, ezért is van szükség arra, hogy a már meglévő kadétiskola mellett egy másik is épüljön, de induljanak más iskolákban is kadétprogramok, mint például a csepeli Weiss Manfréd Iskolában. Szerencsére ma már egymás után jelentkeznek az iskolák erre a programra, ahol OKJ-s képzésben oktatják a katonai igazgatásszervezést. A tervek szerint a későbbiek során már műszaki jellegű képzést is adnának. Mindezek mellett a Magyar Honvédségnek is fent kell tartania egy iskolarendszert, ezek voltak egykor a katonai kollégiumok, ebből most egy van, Debrecenben, de már épül a következő Hódmezővásárhelyen, valamint nyugat-magyarországi városok is bejelentkeztek már, hogy ők is szeretnének ilyen iskolát.

Arra a kérdésre, hogy mikor és miként lehet majd Európának is saját hadserege, Németh Szilárd azt felelte, Európa gazdag, de gyenge, pedig abban az esetben, ha a jelenlegi világpolitikának része akar lenni, akkor bizony katonailag is meg kell mutatnia az erejét. Nagyon sok új kihívással kell szembenézni – mondta el a politikus, most zajlik Európa megszállása, a migráció jelentős veszélyt jelent, ami magával hordozza a terrorizmust, az aszimmetrikus hadviselést, az ez ellen való küzdelem európai hadsereg nélkül nem fog működni. A NATO vezető ereje, az Egyesült Államok is azt mondja, Európa védje meg saját magát. Az európai hadsereghez csak és kizárólag európai szegmensek kellenek, mint az európai beszállítók, akik egyébként az európai gazdaságot erősítik, hiszen ennek az európaiak érdekeit és értékeit kell szolgálni. Persze ez nem egyszerű feladat, de nem lehetetlen megcsinálni – fűzte hozzá Németh Szilárd.

A képviselő, aki egyben a Fidesz alelnöke a szeptemberre tervezett évindító frakcióülés kapcsán elmondta, ezen a megbeszélésen is a legfontosabb téma a migráció kérdése lesz, hiszen például a spanyol miniszterelnök és a német kancellár legutóbbi megbeszélésén is felmerült a migránsok szétosztása. Magyarország továbbra is azt mondja, Európa határait meg kell védeni, csak azok jöhetnek be, akiket beengednek, és szó sem lehet szétosztásról. Magyarország határai délen, a bejönni kívánt migránsok elő, de nyugaton is, a szétosztásra kerülő migránsok előtt is zárva van – zárta gondolatait a politikus.