Nincs ma Európában még egy olyan offenzív politikus, mint Orbán Viktor

Nincs ma Európában még egy olyan offenzív politikus, mint Orbán Viktor

Závecz Tibor, a Závecz Research vezetője beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában a miniszterelnök legutóbbi szerepléséről, valamint az ellenzéki pártok eredményeiről.

 

A kutató szerint a miniszterelnök beszéde a Bálványosi Nyári Egyetemen megmutatta, Orbán Viktornak a háromszori kétharmados győzelem után már nem Magyarország a terepe, azt az érzést kelti, hogy ő maga nagyobb dolgokra is hivatott, noha még ebben az országban is vannak teendők. Mára az látszik, Orbán Viktor valamilyen európai pozíciót szeretne elnyerni, a politikában – tette hozzá Závecz Tibor, ismert az, amikor egy politikus pozícionálja, felülpozícionálja magát, hogy utána a meghirdetettnél egy valamivel kisebb helyet is sikerként tudjon kommunikálni.

A miniszterelnök szakítva az eddigi hagyományokkal, most Tusványoson nem üzent haza Magyarországnak, sokkal inkább Európa felé fogalmazta meg mondandóját. Már nem beszélt az illiberalizmusról, helyette a kereszténydemokrácia szerepelt a szavaiban, a kutató szerint ennek nem igazán voltak tartalmi elemei, csupán csak az, hogy semmiképpen sem a liberális demokráciát választja Orbán Viktor. Az is biztos, hogy nincs még rajta kívül ennyire offenzív politikus, ő volt az, aki mindenki előtt felismerte, hogy a migránstémát kell központiként szerepeltetni.  Persze – tette hozzá Závecz Tibor, hogy annyiban azért üzent Magyarországnak is, hogy felhívta a figyelmet a 2019. évi EP választásokra.

Ami a jövő évi májusi EP választásokat illeti, a kutató szerint, az a valószínű, ha nem történik valami a Fide4sznél, de nem szokott semmi váratlan történni, hogy az a 33 %, azaz minden harmadik választó, akiknek az aránya a biztos pártválasztók körében 55 %, megmaradt a kormánypártnak. Ettől viszont rettenetes távolságban vannak az ellenzéki pártok, a biztos választóknál 13 % a Jobbik, 10 % az MSZP, 7 % a DK, 5 % az LMP. Arról nem beszélve, hogy ezek a pártok jelenleg a saját problémáikkal vannak elfoglalva, az identitáskereséssel, azt meg nem lehet tudni, hogy ez meddig fog náluk tartani. Jelenleg ezek az ellenzéki pártok, a Jobbik kivételével megmaradtak a korábbi szinten, a Jobbiknál tapasztalható süllyedés a népszerűségben, a májusi mérésekhez képest 8 százalékos volt az esés. A kutató arra a hírre, hogy a Jobbik volt elnöke nagy bejelentésre készül egy hét múlva azt mondta, talán nem is tenne rosszat a pártnak, ha Vona Gábor visszatérne a közéletbe. A Jobbik legfontosabb feladata most az, hogy a népszerűség csökkenést megállítsák, amennyiben Vona Gábor a volt pártjához térne vissza, akkor neki ez lenne a feladata.

Az ellenzéki pártok nem magas népszerűsége mögött megtalálható ezeknek a gazdasági állapota is – állapította meg Závecz Tibor, főleg, ha ezt a gazdasági állapotot logisztikai lehetőségekké váltjuk át, nem áll rendelkezésükre elegendő összeg ahhoz, hogy nekivágjanak az országnak. Ugyanakkor meg kell jegyezni azt is, hogy a mondandójuk tartalmával is gondok akadnak, hiányoznak az üzenetek, nem képesek magukat európai kontextusba megfogalmazni, igaz az is, nem is ez a dolguk, nekik a magyar választókat kellene megszólítaniuk. Ehhez szükség van a hazai választóknak szóló üzenetekre, például az MSZP-nek egy baloldali retorikával egy baloldali tartalmat kellene előállítania, de még mindig nem tisztázták le magukban belülről ezeket. Ám mégis a szocialistákat fel lehet ilyen tartalommal t5ölteni, ez a Jobbiknál azért nehezebben elképzelhető. Az LMP-nél a zöld gondolat után egy szélesebb portfólió lett, de nincs egyetlen olyan gondolat, amit tisztán hozzájuk lehetne kötni, amihez a választók viszonyulhatnak. A Momentum amilyen jól indult, úgy tűnt el mára – mondta el a kutató, semmit nem lehet tudni róluk, a mérési adatok is gyengék az esetükben.