A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

Jövőre már több mint egymilliárd forint lesz a fogyatékos embereket segítő tizenhárom nagy országos szervezet költségvetési támogatása, ez az összeg a 2010-es duplája – mondta a kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott. Nyitrai Zsolt kiemelte, a jövő évi büdzsé a biztonságos növekedés költségvetése, mert minden fontos területre több pénz jut, mint idén, a fogyatékos embereket segítő szervezetek például átlagosan 10 százalékkal több támogatásban részesülnek. Nagy Sándor, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének (MVGYOSZ) elnöke azt mondta, a megnövelt támogatást számos területen fel tudják használni, például a hangos- és a Braille-könyvtáruk, 22 tagegyesületük támogatására vagy vakvezető kutyák kiképzésére.

Idén három napon keresztül tartanak az augusztus 20-ai nemzeti ünnep központi rendezvényei – mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő. A Magyar Ízek Utcája már augusztus 18-án, szombaton megnyílik, és a hosszú hétvége mindhárom napján várja a látogatókat. Szintén mindhárom nap lesznek koncertek. Mások mellett a Tankcsapda is fellép majd a Gellért-szobornál. Kovács Zoltán kiemelte: olyan időket élünk, amikor az államiságunk, nemzeti identitásunk, a nemzethez tartozás megélése, és annak hangsúlyozása fontosabb, mint az elmúlt évtizedekben bármikor.

Szerdán indul a 2018-19-es tanév tankönyveinek kiszállítása az iskolákba. Az alaprendelések 12,5 millió tankönyve augusztus végéig érkezik meg az intézményekbe – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence emlékeztetett, 2010 előtt a tankönyvellátást a profitérdek határozta meg, ami miatt évről évre emelkedtek az árak; utána viszont létrejött az állami tankönyvfejlesztés és -ellátás rendszere, amely „az elmúlt években bizonyított”.  „Sokkal minőségibb, új generációs tankönyvek jöttek létre, melyek fejlesztésébe bekapcsolódtak a diákok, a tanárok is, s e fejlesztések folytatódni fognak.”

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint évente több tízezer áldozata van a Fidesz felelőtlen egészségpolitikájának. Rónai Sándor, az ellenzéki párt szóvivője azt mondta, a DK Magyarország elleni bűnnek tartja, hogy az Orbán-kormány kevesebbet költ egészségügyre, mint bármely más korábbi baloldali kormány. Hozzátette: a híreket el lehet hallgatni, azokat le lehet tagadni, a demokráciát le lehet bontani, de előbb utóbb mindenki szembesülni fog azzal, hogy a kormány „tízezreket taszít a halálba azzal, hogy nem törődik a magyar emberek egészségével és nem törődik a magyar egészségüggyel”.

Többen fürdőznek, országszerte magas a fürdők látogatottsága, sok a belföldi és külföldi vendég – mondta Boros László Attila, a Magyar Fürdőszövetség elnöke.  Ha az időjárás egész augusztusban hasonlóan forró marad, több fürdő rekord vendégszámot érhet el idén – tette hozzá. Kitért arra, hogy június második felében és júliusban nehezen indult a szezon a magyarországi fürdőkben a hűvösebb idő miatt, de ezt most felváltotta a tartós meleg. Aláhúzta, hogy ez egyértelműen kedvez a fürdőknek, az üzemeltetők növekvő vendégforgalomról számoltak be, több fürdő teltházzal üzemel, és hosszabb nyitva tartással várja a vendégeket.

A Népszava azt írja, hogy negyedik éve toporog egy helyben a nyolc új börtön megépítésének terve. Szükség lenne rájuk, mert néhány dél-amerikai ország már emberibb körülményeket nyújt a raboknak, mint Magyarország. A magyar börtönökben ugyanis 132 százalékos a zsúfoltság, ami Guayana szintje.

A Magyar Időkben az olvasható, hogy évről évre több a közterületre kihelyezett illegális hulladék a településeken, ezért az önkormányzatoknak egyre több pénzt kell költeniük annak felszámolására. Akad azért pozitív példa is: Egerből és Szombathelyről például kedvező változásról számoltak be a lap szerzőjének.

Külpolitika:

Teljes hosszában a szíriai hadsereg ellenőrzése alá került annak a demilitarizált övezetnek a határa, amely a Golán-fennsíkon a szíriai és izraeli csapatokat választja el egymástól – írta az Israel Hayom. Egy szíriai katonai forrás elmondta, hogy véget vetettek a különböző fegyveres csoportok jelenlétének a Libanontól Jordániáig húzódó demilitarizált övezet határán, s ezzel a térségben helyreállt a polgárháború előtti státus quo. A TASZSZ orosz hírügynökség ennek kapcsán felidézi, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök az amerikai elnökkel tartott július 16-i csúcstalálkozóját követően Helsinkiben kijelentette, Oroszország abban érdekelt, hogy biztosítsa a nyugalmat a Golán-fennsík térségében. Hozzátette, hogy a délnyugat-szíriai térség „terroristáinak” szétverése után a Golán helyzete teljes egészében meg kell, feleljen az 1974-es megállapodásoknak.

Egy rendőrtiszt enyhe sérüléseket szenvedett a Deheishe menekülttáborban kitört erőszakos lázadások során, Betlehemtől délre. A tisztet egy Molotov-koktél találta el, miközben a csapatok a táborban akcióztak a határrendészet nyilatkozata szerint. A sérült rendőrnőt elsősegélyben részesítették a helyszínen, majd kórházba szállították. Több tucat lázadó folytatta a kő és Molotov-koktél dobálást a rendőrökre. Az izraeli erők tömegoszlató eszközökkel reagáltak. A határrendészet egy letartóztatásra érkezett a táborba, amikor a lakosok rájuk támadtak.

Simon Peresz arcképét és egy Dávid-csillagot ábrázoló szobrot avattak fel múlt héten Albánia fővárosában, a muszlim többségű ország és Izrael közötti barátság jelképéül – derül ki a The Times of Israel írásából. Az emlékmű Yuval Fischer izraeli nagykövet-helyettes kezdeményezésére kaphatott helyet Tiranában, ahol az egykori izraeli politikus személyesen is járt elnöksége idején. A szobor átadóünnepségén Yoni Peresz is részt vett. Az egykori elnök fia beszédében az alkotást a „két ország között fennálló barátság nagyszerű emelvényének” nevezte. „Tirana gyönyörű város, az emberek barátságosak és kedvesek” – mondta. „Megindító élmény volt” – tette hozzá. Albánia és Izrael között hivatalosan 1991-ben létesítettek diplomáciai kapcsolatot. Simon Peresz 1994-ben látogatott el a balkáni országba.

Megkezdték a Holokauszt áldozataira emlékeztető botlatókövek eltávolítását Münchenben – derül ki a The Times of Israel írásából. Az intézkedésről a város vezetése 2015-ben döntött, a határozatot később a bajor Legfelsőbb Bíróság is jóváhagyta. Jelenleg a világ 22 országában, összesen közel 67 000 darab kő emlékeztet a nácik áldozataira az egykori otthonuk előtti utcákon. Ám a müncheni önkormányzat szerint a közelmúltban többen nehezményezték, hogy a környezeti hatások miatt a kövek koszolódnak, és „méltatlan”, hogy bárki rájuk léphet. A felszedett kövek helyére olyan aranyozott emlékplakettek kerülnek az egykori otthonok és munkahelyek falára, amelyek az áldozatokhoz kapcsolódó információk mellett portréfotót is megjelenítenek. Ezen a módon csaknem 10 000 személy számára kívánnak emléket állítani. „Fontos számomra, hogy a nácik áldozatai számára egyéni megemlékezési módot találjunk” – hangsúlyozta a város polgármestere, Dieter Reiter.

A Palesztin Területek legmagasabb muszlim vallási hatalma fatvát bocsátott ki, megtiltva a részvételt a közelgő jeruzsálemi önkormányzati választásokon. A mintegy 300 ezer kelet-jeruzsálemi arab lakos hagyományosan bojkottálni szokta a helyi választásokat, mert nem tekintik törvényesnek, hogy Izrael 1967-ben a város keleti felét az országhoz csatolta. Azonban idén legalább két palesztin lakos közölte, hogy jelöltként kíván indulni, és egy közelmúltbeli közvélemény-kutatás szerint a kelet-jeruzsálemi arabok közel 60 százaléka szeretett volna részt venni a szavazáson, amelyre október 30-án kerül sor. De az Ifta Legfelsőbb Tanács, a Palesztin területek legfontosabb iszlám jogtudósai, megtiltotta a választásokon való részvételt, állítja a Wafa palesztin hírügynökség által idézett nyilatkozat.

Donald Trump szívesen találkozna az iráni elnökkel. Trump leszögezte: nincsenek előfeltételei, szívesen találkozna az iráni elnökkel, de „bárkivel” az iráni vezetésből, ha jelzés érkezik Teheránból. Az elnök kérdésre válaszolva hozzátette: nem tudja, vajon az irániak készen állnának-e egy ilyen találkozóra.

Az ellenzéki pártok után a bukaresti szociálliberális kormánnyal szemben álló Klaus Iohannis államfő is alkotmányossági óvást emelt a kisebbségi anyanyelvhasználatot is szabályozó új román közigazgatási törvénykönyv ellen. Az elnöki hivatal honlapján közzétett csaknem százoldalas óvás majdnem egytized részében a ma is létező, vagy újonnan bevezetendő kisebbségi nyelvhasználati jogokat támadja. Iohannis szerint minden olyan rendelkezés, amely túlmutat az alaptörvényben rögzített anyanyelv-használati jogon, vagy megengedő módon értelmezi azt, az alkotmányellenes. Amennyiben a taláros testület helyt ad az elnöki óvásnak, a magyarság szerzett jogait is elveszítheti azokon a településeken, ahol számaránya a húszszázalékos nyelvhasználati küszöb alá csökken.

Orbán Viktor, az európai vezető címmel közöl jegyzetet a Hospodárské Noviny. A magyar miniszterelnök, aki négy éve Tusnádfürdőn elismerését fejezte ki a tekintélyelvű vezetők (Putyin, Erdogan) iránt, az idei nyári szezonban ismét kisebb vihart kavart, amikor megjósolta a liberális demokrácia végét az Európai Unióban és az „illiberális kereszténydemokrácia” irányába való elmozdulást a jövő májusi európai választásokon. „Orbán Európával szemben provokatőr, aki a kés élén táncol” – jegyzi meg Martin Ehl, a szerző. Az újság szerint Orbán „érzi, hogy esélye van elérni azt, amiről hosszú ideje álmodozik: hogy európai formátumú vezetővé váljon, és az EU-t saját képére, a nemzetállamok szabadabb szövetségévé alakítsa át”.

Összesen 11 országból 1 millió 128 385 aláírás gyűlt össze a Minority SafePack kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezés támogatására, miután az érintett tagországok hatóságai hitelesítették az aláírásokat – közölte a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ). A kezdeményezők eredetileg 1 millió 320 246 aláírást nyújtottak be, ebből az Európai Unió 28 tagállamának nemzeti hatóságai 1 millió 128 385-öt hagytak jóvá. Azt is igazolták, hogy összesen 11 tagállamban sikerült elérni a szükséges minimális támogatói küszöböt, noha a törvényes előírások szerint csak hét államban lett volna kötelező. A tizenegy ország: Románia, Szlovákia, Magyarország, Bulgária, Lettország, Spanyolország, Dánia, Horvátország, Szlovénia, Litvánia és Olaszország. Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke elmondta: örülnek, hogy a tagállamok nemzeti hatóságai jóváhagyták a támogatói nyilatkozatokat, mert ez azt jelenti, hogy a kezdeményezés beterjeszthető az Európai Bizottsághoz.

Egy olasz hajó megmentett 108 migránst a Földközi-tengeren, majd visszaszállította őket Líbiába. Hasonló esetre korábban nem volt példa – írta a La Repubblica. Az Asso 28 nevű hajó, amely egy olasz olajplatformot szolgál ki a Földközi-tengeren, azt az utasítást kapta az olasz parti őrségtől a migránsok felvétele után, hogy egyeztessen a líbiai hatóságokkal a kérdésben. A hajó végül a líbiai parti őrség utasítására a tripoli kikötőbe szállította utasait. A nemzetközi menedékjogi szabályozások példátlan megsértéséről van szó, mert Líbia a genfi emberi jogi konvenció szerint nem számít biztonságos országnak – hangsúlyozta a lap. „A Tripoliba visszaszállított migránsok egyike sem igényelhetett menedéket, pedig e jogukat törvény biztosítja” – tette hozzá a La Repubblica. Matteo Salvini olasz belügyminiszter Twitter-bejegyzésben tagadta, hogy az olasz parti őrség bármilyen módon részt vett a mentés koordinálásában. Salvini szerint „a rosszul informált olasz baloldali képviselő és a külföldi NGO hamis kijelentéseiről” van szó. A római belügyi tárca vezetője korábbi kijelentéseiben sohasem titkolta, hogy az olaszországi partokra érkező migráció leállításának megoldását a migránsoknak Líbiába való visszaszállításában látja.

A migránsok kulturális kódolása eltérő az európaitól, és ez megmutatkozik a joghoz való hozzáállásukban is – mondta az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója. Kovács István ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy Svédországban a gyermekházasságról vitáznak a választások előtt, egy törvénytervezet szerint ugyanis nem ismernének el semmilyen kiskorúval kötött házasságot, függetlenül attól, hogy azt az országon belül vagy kívül kötötték. Európában alapvető jogelv a kiskorúak védelme, az iszlám országokban azonban természetes, hogy egy felnőtt férfi elvesz egy gyereket – mondta az igazgató. Kovács István arról is beszélt, hogy Németországban változik a családegyesítésre vonatkozó törvény, és már nem alanyi jog lesz, hanem bizonyítani kell a köteléket. Emiatt nem csökken majd érdemben az emberáradat, hiszen a családegyesítéseknek köszönhetően multiplikálódik a bevándorlók száma, mivel 3-4-5 családtagot is behozhatnak – vélekedett az igazgató.

Romániában idén az első félévben 900 illegális bevándorló folyamodott menedékjogért, 55 százalékkal kevesebben, mint a múlt év azonos időszakában – derült ki a bevándorlási hivatal (IGI) jelentéséből. A menedékkérők száma ezzel visszatért a korábbi évek nagyságrendjéhez, miután az – elsősorban Szerbia felől érkező – illegális bevándorlás miatt tavaly két és félszer többen kértek védelmet Romániától, mint 2016-ban. Az IGI idén az első félévben 521 kérelmet bírált el, a kérelmezők közül 152-en kaptak menedékjogot, 130-an pedig más szintű védelmet Romániától. A Romániába korábban érkezett menekültekkel együtt jelenleg 948 bevándorló szerepel az IGI integrációs programjában, számukra az ország öt befogadó központjában biztosítnak szállást és ellátást.

Észak-Korea egy vagy két új, folyadékmeghajtású interkontinentális ballisztikus rakétát épít abban az üzemben, ahol az Egyesült Államok területét fenyegető első ilyen fegyvert gyártották – adta hírül a Washington Post. Névtelenül nyilatkozó tisztségviselőkre hivatkozva a lap azt írta: az amerikai hírszerzés műholdfelvételeken rakétagyártásra utaló jeleket talált a Phenjan külvárosában fekvő szanumdongi kutatóintézet területén. Ez azt jelentheti, hogy a rakétái leszerelésére és az atommentesítésre tett ígérete ellenére Észak-Korea nem adta fel fegyverkezési programját. Mindez egybecseng azokkal a hírekkel, amelyeket Mike Pompeo amerikai külügyminiszter közölt a múlt héten az amerikai szenátus külügyi bizottságával. Pompeo szerint Észak-Korea továbbra is üzemanyagot állít elő atombombáihoz. Az amerikai diplomácia vezetője ennek ellenére azt javasolta, hogy Washington folytassa a párbeszédet Phenjannal.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter arra figyelmeztette a Nemzetközi Valutaalapot (IMF), ne engedje, hogy Pakisztán kínai adósságának egy részét fedezze a neki nyújtandó IMF-kölcsönből. A külügyi tárca vezetője a CNBC televíziónak adott interjújában kijelentette: a kínai beruházóknak nem szabad azzal számolniuk, hogy egy amerikaiak által is támogatott nemzetközi szervezet révén kifizetik őket. „Figyelni fogjuk, mit csinál az IMF. Nem ésszerű, hogy az IMF adódollárjai és ezzel az IMF-et részben finanszírozó amerikai dollárok azokhoz kerüljenek, akik kínai részvényeseket vagy egyenesen magát Kínát segítik ki” – fogalmazott Pompeo. A pakisztáni választásokon győztes Pakisztáni Mozgalom az Igazságosságért párt (PTI) vezetője, Imran Hán – várható kormányfő – már jelezte, hogy a Nemzetközi Valutaalaphoz fordul és 12 milliárd dolláros kölcsönt kér majd.

Az idén 70 nyugat-nílusi vírus által okozott megbetegedést regisztráltak Szerbiában, öten már meghaltak a fertőzésben.  A legsúlyosabb járvány 2013-ban volt, amikor 238-an betegedtek meg, és 32 ember bele is halt a fertőzésbe. Az intézet adatai szerint megbetegedések voltak Belgrádban, Dél-Bánátban, Dél-Bácskában, Nyugat-Bácskában, a Duna-menti körzetben, Észak-Bánátban, Közép-Bánátban és a Szerémségben. A fertőzöttek 22 és 84 év közöttiek. A nyugat-nílusi vírus által okozott megbetegedések jellemzően olyan időszakokban fordulnak elő, amikor sok a szúnyog, mert a vírus szúnyogcsípéssel terjed.

Gazdaság:
Gyárat épít a BMW német autógyártó vállalat Debrecenben – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető elmondta: a város melletti 400 hektáros területen a legmodernebb autóipari gyártási technológiákkal, egy gyártósoron állítanak elő hagyományos és elektromos meghajtású autókat. A gyár kapacitása évente 150 ezer autó gyártására elegendő – közölte. Szijjártó Péter hangsúlyozta: a beruházás értéke meghaladja az egymilliárd eurót, és már az elején több mint ezer munkahely jön létre.

Papp László hangsúlyozta: hosszú és küzdelmes verseny alapján lett Debrecen a legjobb. Az elmúlt évek gazdaságfejlesztési törekvései, döntései, mint a Debrecen-München közötti menetrendszerű légi járat elindítása, a repülőtér-fejlesztés, a befektetésösztönzési program elindítása, a szervezeti háttér biztosítása az EDC önkormányzati cégen keresztül, a nemzetközi iskola építésének programja mind-mind fontos elemei voltak a mai bejelentésnek – mondta a debreceni polgármester. „Meggyőződésem, hogy Debrecent teljes egészében dinamizálni fogja a BMW és a város együttműködése” – fejtette ki a polgármester, hozzáfűzve: új munkahelyek jönnek létre nemcsak az autóiparban, hanem számos más szektorban.

Tízmilliárdokkal nőhet az állam bevétele a szerdától élesedő online számlázási rendszer révén, a feketegazdaság elleni újabb eszközzel az áfacsalás lehetősége a minimálisra csökken, és tovább csökkenhet az adóelkerülők száma – mondta a Magyar Időknek Tállai András, aki szerint a pluszpénz a későbbi adócsökkentések fedezete is lehet. A Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára emlékeztetett, hogy a rendszer július elsején indult, augusztus elsején pedig lejár az egy hónapos türelmi időszak, amely alatt a hivatal nem szab ki bírságot az online számlaadat-szolgáltatás elmulasztása, vagy késése miatt. Ismertette, hogy július 30-ig negyedmillió vállalkozás regisztrált a rendszerben, és már több mint öt és fél millió számla érkezett a rendszeren keresztül.

Könnyű:

A kisgyermekek egészségét elsősorban anyatejes táplálással lehet megalapozni, az utóbbi 15 évben világszinten mégis szinte stagnált a kizárólagos szoptatás aránya, emellett az újszülötteknek majdnem a fele nem jut időben az egészséget megalapozó előtejhez – olvasható az Első 1000 Nap nevű tájékoztató program közleményében. Felmérések szerint a világon évente több mint 820 ezer öt év alatti gyermek és 20 ezer kismama halálában játszik szerepet a szoptatás hiánya. Felhívják a figyelmet arra, hogy a változáshoz szakszerű edukációs rendszer kialakítása szükséges, amely világszerte segíti a kismamákat a szoptatási nehézségek legyőzésében. Mint írják, augusztus elsején indul az anyatejes táplálás világhete, amelyet 1992-ben azért jelöltek ki, hogy világszerte hirdessék a szoptatás fontosságát és előnyeit, valamint felhívják a figyelmet a megoldandó problémákra, amelyekkel a kismamáknak táplálás közben kell szembenézniük. Az anyatejes táplálás jelentőségét olyan nemzetközi szervezetek is hangsúlyozzák, mint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vagy az UNICEF.