A most lezárult parlamenti ciklus legfontosabb döntése, hogy érvényt szereztek a magyar emberek akaratának

A most lezárult parlamenti ciklus legfontosabb döntése, hogy érvényt szereztek a magyar emberek akaratának

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára és Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője beszéltek a Heti Tv Pirkadat című műsorában a mos lezárult parlamenti ülésszakról, valamint arról, hogy az elfogadott költségvetés milyen terveket, lehetőségeket tartalmaznak. Mindezek mellet szóba kerültek még a múlt tisztelete, és a nagyszerűen fejlődő magyar-izraeli kapcsolatok is. A két politikust Breuer Péter és Kovács András, az Origo főmunkatársa kérdezte.

 

 

A múlt héten fogadta el a Parlament az ország jövő évi költségvetését, amivel kapcsolatban Bajkai István elmondta, a szavazásban az ország és a haza sorsáról döntöttek, a kormánypártok igyekeztek a lelkiismeretük szerint a lehető legjobb költségvetést megalkotni, ami egyszerre szolgálja a biztonságot és a fenntartható fejlődést. A büdzsé előkészítését egy hosszabb munka előzte meg, ma Magyarország biztonságpolitikai szempontból van nehéz helyzetben – mondta el a képviselő, de mindezek mellett a magyar gazdaság és az emberek teljesítményének köszönhetően egyre többet tud adni mindenkinek ez a költségvetés, azaz mindenki legalább egyet léphet előre.

A most elfogadott büdzsében is nagyon kiemelt szerepet kapnak a családok, Bajkai István szerint már 2010 óta érzékelhető, hogy a magyar családok egyre több támogatást kapnak, a családi adókedvezmény megduplázódott, bizonyos élelmiszerek áfáját csökkentették jelentősen, a családi otthonteremtési támogatásban több mint 75 ezer család részesült, mindezek azt mutatják – emelte ki a politikus, hogy a kormány eltökélt a családok támogatásában és ezek idén még jobban kibővültek.

A jól működő családokban egészséges gyermekek, fiatalok nevelkednek, akikre számíthat a honvédség is. Németh Szilárd elmondta, minden félreértés ellenére nem sorkatonaként, hiszen a sorkatonaság 2004-ben megszűnt és a kormány nem is tervezi az újraindítását. Ugyanakkor a Zrínyi 2026 Program tartalmaz olyan fejlesztéseket, amelyek ideálissá teszik a katonaságot, már a 2019-es költségvetés is tartalmaz komoly fejlesztéseket. Az államtitkár szerint még soha nem fordult elő, hogy ilyen jelentős összeg felett rendelkezzen a honvédség, 513 milliárd forintról van szó, amely összeg már eléri a GDP 1.13 %-át. Ez azt is jelenti, hogy 2024-re éri el Magyarország a sokat emlegetett 2 %-ot, akkor már a mostani összegnek több mint a háromszorosa áll majd rendelkezésre. Az államtitkár is megerősítette, a költségvetés középpontjában a belbiztonság, az ország szuverenitásának a biztosítása áll, de ott van még a gazdasági növekedés, a teljes foglalkoztatottság, valamint az a család- és gyermekbarát politika, amit az adópolitikával és más módszerekkel támogatnak alá. A családtámogatási rendszer azért is fontos – tette hozzá Németh Szilárd, hogy a növekvő gyermekszámmal rendezzük azt a demográfiai helyzetet, amiben most élünk, de ez egész Európát is sújtja. Nyugaton úgy gondolják, hogy ez a helyzet a migrációval megoldható, ám a magyarok – legutóbb április 8-án – úgy döntöttek, ez nem jó, a megoldás csakis a magyar családok támogatásában van. A növekvő gyermeklétszámnak persze vannak honvédelmi vonatkozásai – mondta el a politikus, hiszen például most van átdolgozás alatt a Nemzeti Alaptanterv, vannak a minisztériumnak olyan programjai, amelyek egyértelműen mutatják az utat a magyar fiataloknak a honvédség, a katonai pálya felé, mint a kadétprogram. Újból elindult középiskolai képzés is, már Debrecenben működik az első középiskola, de már épül Hódmezővásárhelyen a másik, a tervek szerint meg majd létesülni fog még Nyugat-Magyarországon is. A Magyar Honvédség örömmel várja akár önkéntesnek, akár hivatásosnak a fiatalokat, akik magyar állampolgárok, akik megfelelnek a felvételi követelményeknek. Bajkai István hozzátette, 2010-ben 17 tartalékosa volt a honvédségnek, ma már több mint 7000 áll rendelkezésre.

Arra a kérdésre, hogy a most lezárult parlamenti ülésszaknak melyek voltak a legfajsúlyosabb döntése, Németh Szilárd azt felelte, az, amiről az emberek döntöttek április 8-án, azaz, megőrizni Magyarországot magyar országnak, a választók megadták a szükséges felhatalmazást, így sikerült elfogadtatni olyan javaslatokat, amelyeket az ellenzék miatt korábban nem. Példaként hozta fel az Alaptörvény módosítását, a Stop Soros törvénycsomagot.

Amennyiben valaki katonának megy, de szeretne a saját vallása, hite szerint szolgálni, az megteheti – mondta el az államtitkár, közel negyedszázada visszaállt a tábori lelkészi szolgálat a honvédségnél, ami remekül működik. A tábori lelkészi szolgálat keretein belül tudja minden magyar katona gyakorolni a vallását.

Bajkai István szintén kérdésre elmondta, a honvédség, a haza történetében voltak jeles zsidó katonák, akik az országért harcoltak, a hazáért adták az életüket, majd hozzátette az ország büszke rájuk és igyekszik az emléküket a lehető legméltóbb módon ápolni. Mindkét politikus számára fontos a magyarországi zsidó örökség megőrzése, védelme, Németh Szilárd Csepelen is sokat tett ennek érdekében, olyannyira, hogy a helyi zsidó közösséggel közösen építenek fel egy új zsinagógát a városrészben, ami már a megvalósulás útjára lépett. Mindezek mellett az államtitkár elmondta, a Nemzeti Örökség Intézetével közösen dolgoznak a Salgótarján utcai zsidó temető megújításán. Bajkai István hozzátette, a kormány mindig is figyelmet fordít arra, hogy az örökségünkről, a hőseinkről méltó módon tudjunk megemlékezni, hiszen a polgári gondolkodás egyik alapja, hogy az, aki nem becsüli a múltját, annak nincsen jövője. Azonban ezek a múltmentő beruházások nem csak a jelenlegi országhatárokon belül zajlanak le – fűzte hozzá Németh Szilárd, hiszen nemrégiben sikerült átadni a gyönyörűen felújított zsinagógát Szabadkán. Mindezek mellett fontos, hogy a más fontos történelmi örökségek is szem előtt legyenek, Bajkai István éldául már egyszer jelentősen közreműködött a Vereckei-hágónál lévő oltár felújításában, amelyet helyi nacionalisták tettek tönkre, sajnos ismételten meggyalázták ezt a fontos emlékhelyet, ám most is megvalósul majd az összefogás a megújítás érdekében.

Sajnálatos módon egyre több komoly támadás éri a kárpártaljaiakat, legutóbb például egy ott élő magyar roma fiatalembert gyilkoltak meg. Arra a kérdésre, hogy ebben a helyzetben mit tud tenni a kormány, Bajkai István azt felelte, elsősorban azt, hogy Magyarország, a Külügyminisztérium kiáll az ottani magyarság érdekében, ahogy persze a világ más részén élő magyarokért is. Bár jók a magyar és az ukrán kormány közötti kapcsolatok, de az biztos, ha az ottani kormányzat nem lép fel elég határozottan az ukrán nacionalistákkal szemben, a magyar kormánynak fel kell emelnie a szavát, sőt akár jogi segítséget is adnak a magyaroknak, mert az is látszik, nem áll ki az ukrán kormány egyértelműen az ottani magyarságért, a kárpátaljai kisebbségekért. Mindezzel kapcsolatban Németh Szilárd kifejtette, szerinte Ukrajna egyértelműen visszaél a világpolitikai helyzetével, azonban a magyar kormány kijelentette a világpolitika szintjén is, addig nem támogatja a szomszéd ország bármilyen szövetségi tagságát, míg ezt a kérdést nem rendezi. Ukrajna számára is egyetlen út van – tette hozzá az államtitkár, el kell jutniuk ahhoz a zéró toleranciához, amelyet Magyarország gyakorol. Csak akkor lehet tagja valaki az EU-nak, ha biztosítja a kisebbségek jogait, jelen esetben a magyarokét is.

A múlt héten járt Izraelben a magyar kormányfő egy nagyobb delegáció élén, amelyet a Magyar honvédség egyik frissen vásárolt gépe repítette el. A megbeszéléseken szóba kerültek gazdasági kérdések is, ennek kapcsán jegyezte meg Bajkai István, hogy ahogy a zsidó kultúra ma reneszánszát éli Magyarországon, ugyanez mondható el a gazdasági kapcsolatokról is. Mindezt nagyon jól jellemzi a mostani látogatás Jeruzsálemben. A két ország viszonyáról azt mondta el Németh Szilárd, hogy ilyen még nem fordult elő, hogy egy éven belül kétszer is alkalom nyílik a megbeszélésekre, tavaly Budapesten és most pedig az izraeli fővárosban. A két kormány, a két országgyűlés is komoly és jó viszonyt ápol egymással. Ami a honvédelmi együttműködést illeti, az államtitkár leszögezte, Izraeltől a biztonság, a katonai fejlesztés szempontjából is van mit tanulni, azonban nem csak Magyarországnak, hanem egész Európának. Egyébként európai vetületben is megjelenik a magyar-izraeli kapcsolat, a hadiipari együttműködés is.

A nyári szünet után kezdődik a Parlament őszi ülésszaka, arra a kérdésre, hogy mik lesznek a fontosabb törvények, Bajkai István elmondta, a Törvényalkotási Bizottság előtt egy komoly munkaprogram áll. Ennek keretében egy csomó jogszabály-harmonizációt szeretnének elvégezni, nem szükséges jogszabályokat megszüntetni, hogy minél egyszerűbb legyen a jogrendszer. A tervek között szerepel az adórendszer könnyítése, a társasházi törvény módosítása, a számvitel rendjéről szóló jogszabály módosítása, és mások, hogy ügyfélbarátabbá váljon az ügyintézés. Mellette sor kerül majd a gazdasági törvények áttekintésére, hiszen az a cél, hogy a jelenlegi gazdasági fejlődés folytatódjék.

A Magyar Honvédség fejlesztési irányzataival kapcsolatos döntések már megszülettek, a jelentős költségvetés alapjait kellett hozzátenni. Ez a megemelt támogatás nem csak a fejlesztésekre lesz elegendő jövőre, hanem az ismételt illetményemelésre is – tette hozzá az államtitkár, de ide kell sorolni a szolgálati helyek, a laktanyák korszerűsítését is.