Együtt lenni egyszerűen jó! – Hamarosan kezdődik a 21. Zsidó Kulturális Fesztivál

Együtt lenni egyszerűen jó! – Hamarosan kezdődik a 21. Zsidó Kulturális Fesztivál

 

A Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH), mint a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) legnagyobb taghitközsége idén augusztus 26-szeptember 2. között rendezi meg a zsidó kultúra legnagyobb seregszemléjét a Zsidó Kulturális Fesztivált.

fb_cover_vegleges.jpg

Büszkén és örömmel ajánljuk figyelmükbe az immár huszonegyedik alkalommal megrendezésre kerülő Zsidó Kulturális Fesztivál rendezvényeit. Örömmel azért, mert ez a fesztivál nem csak egy rendezvénysorozat, hanem ünnep is, amely lehetőséget ad számunkra a sokszínű és páratlanul gazdag magyar zsidó – zsidó magyar kultúra megismertetésére, népszerűsítésére. Büszkeségre pedig az ad okot, hogy ez a művészet – amely a zsidó hagyomány gyökereinek évezredekben mérhető múltjából táplálkozik – a 21. században is szemünk láttára növeszt újabb és újabb hajtásokat.

A fesztivál egyik kiemelt helyszíne ez évben is a Dohány utcai zsinagóga, amely Közép-Európa legnagyobb és legimpozánsabb zsidó temploma. Hagyományosan nyitóeseményként itt ad koncertet augusztus 26-án Budapest Klezmer Band és a Barcelona Gipsy Balkan Orchestra, amelyen sztárvendégként ott lesz Palya Bea és közreműködőként Szokolay Dongó Balázs.

Augusztus 27-én Nógrádi Gergely főkántor és barátai lépnek föl itt, másnap pedig Malek Andrea áll színpadra saját formációjával, a Malek Andi Soulistic zenekarral. Ezen a koncerten találkozhatunk Balázs Fecóval, Szalóki Ágival és a Magyar Virtuózok Kamarazenekarával.

Augusztus 29-én az Avishai Cohen Trio adja elő a műsorát a MÁV Szimfonikus Zenekar közreműködésével, majd augusztus 30-án generációjának egyik legkiemelkedőbb tehetsége, Takács Nikolas énekel a zsinagógában Veres Mónika társaságában.

Szeptember 2-án nyáresti koncerttel készül a közönség szórakoztatására az ország egyik legnépszerűbb klezmer együttese, a Sabbathsong Klezmer Band, amelynek sztárvendége Nyári Károly és zenekara lesz.

A Goldmark terem is számos programnak ad otthont. Figyelmükbe ajánljuk Rubin Eszter írónő Bagel című regénye alapján a Terminal Workhouse Társulat felolvasó színházi előadását, ugyanitt katartikus produkcióval készül Csordás Klára mezzoszoprán operaénekes és Harazdy Miklós zongoraművész, akik zsidó zeneszerzők műveit adják elő Mendelssohntól Gershwinig. Ugyancsak a Goldmarkban láthatjuk vendégül Bauer Andrea és művésztársait a The man I love című estjükön.

Korcsolán Orsolya hegedűművész rendhagyó produkcióra vállalkozik. Zsidó szerzők különböző amerikai filmekhez írt zenéiből ad elő egy csokorra valót az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A Ráday utcai 2B Galériában Parti Nagy Lajos nyitja meg Féner Tamás Jákob létrája című fotókiállítását. A Bálit Házban pedig a könyveké lesz a főszerep.

Több program lesz a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában is. Három rendkívüli hang és eredeti személyiség találkozik össze Bíró Eszter, Bodrogi Éva és Falusi Mariann közös koncertjén. A Musica Finta együttes jóvoltából különleges zenei élményben lehet itt részük, mivel a keresztény, a muszlim és zsidó világ zenei hagyományának hangjai csendülnek föl az Utazó zenék című produkciójukban. Ugyanitt lép színpadra az Ethnofil együttes, amely az underground zenei élet ikonikus zenekara, szaxofonra és hegedűre hangszerelt, klezmer alapú összeállításával. Ebben a zsinagógában ad koncertet a népszerű Klezmerész együttes is, amely az idei fesztiválon a Kossuth-díjas Bangó Margittal együtt lép a közönség elé.

Végül hadd ajánljuk figyelmükbe Vanek urat, Piszkos Fredet és Fülig Jimmyt. A halhatatlan rejtői figurákat a Bob és Bobék Orchestra társulat kelti életre a Hegedűs Gyula utca zsinagógában.

acstamas_1.jpgheisler2018.jpg

A huszonegyedik Zsidó Kulturális Fesztivál programjaihoz jó szórakozást kívánunk!

Ács Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke
Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnöke

A Zsidó Kulturális Fesztivált a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH), a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) és a Broadway Event Közhasznú Nonprofit Kft. szervezi. Találkozzunk minél többen, mert ne feledjék: együtt az igazi.