A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A biztonságos növekedés költségvetésének nevezte a jövő évi büdzsét a pénzügyminiszter az előterjesztés parlamenti ismertetése során. Varga Mihály kijelentette: 2019-ben fegyelmezett gazdálkodás mellett is több jut a családok támogatására, a gyermekvállalás ösztönzésére, a munkahelyteremtésre, valamint a munkaerő megtartására, a nyugdíjak reálértékének megőrzésére, a gazdaság fejlesztésére, de az ország határainak védelmére is. Hozzátette: mindennek forrását a 2013 óta tartó, az európai uniós átlagot meghaladó gazdasági növekedésből teremti meg a kormány.

Jövőellenesnek nevezte a 2019-es költségvetési javaslatot vezérszónoki felszólalásában Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője. Mint mondta, a „múltban ragadt” tervezet a nagyobb jövedelműek támogatását szolgálja, miközben GDP-arányosan az oktatásra és az egészségügyre az idei büdzsénél kisebb hányadot szán. Ugyanakkor a javaslat a felével növeli a „kormánypropagandára” szánt forrásokat – tette hozzá.

A Lehet Más a Politika (LMP) szerint a 2019-es költségvetésnek nincs egyetlen oldala sem, amelyből ne sütne az igazságtalanság. Csárdi Antal a jövő évi büdzsé általános vitájában a javaslat egyik legsúlyosabb bűnének azt nevezte, hogy a kormány jövőre megszorításokat hajt végre az oktatásban, annak finanszírozása ugyanis még a reálértékét sem tartja meg. Bírálta a Magyar Tudományos Akadémia finanszírozásának átalakítását is, amely szerinte ugyanolyan támadás, mint amit a CEU-val szemben hajtott végre a kormány.

Átadták a szív- és érrendszeri, a daganatos, a mozgásszervi, a gyermekkori betegségek, valamint a mentális zavarok megelőzését és kezelést szolgáló nemzeti egészségprogramokat az országos intézetek vezetői Kásler Miklósnak, az emberi erőforrások miniszterének. Kásler Miklós az eseményen azt mondta, kézenfekvő volt, hogy a leggyakoribb halálokokkal foglalkozó országos intézetek készítsék el a saját nemzeti programjukat, amelyek segítségével meg tudják fordítani a magyar egészségügy jelenlegi helyzetét. A programok az egészségügyi államtitkársághoz kerülnek majd, ahol összefésülik őket, és így kialakul majd egy korszerű népegészségügyi program, amelynek a központi gondolata a megelőzés lesz – közölte a miniszter.

A Miniszterelnökséget vezető miniszterhez kerülne a Nemzeti Közszolgálati Egyetem irányítása egy, az Országgyűlésnek benyújtott javaslat alapján. A jelenlegi szabályozás az egyetem fenntartójának a közigazgatás-fejlesztésért felelős miniszter, az igazságügyért, a honvédelemért, valamint a rendészetért felelős miniszter részvételével működő Fenntartói Testületet jelöli meg, amely a négy tag egyhangú igen szavazatával hoz döntést. Az új előterjesztést benyújtó fideszes Gulyás Gergely és Dunai Mónika szerint ez a testületi formában működő irányítás a fenntartó működését „lassabbá és körülményesebbé” teszi, ezért – mint írták – a „modern közigazgatás és a minőségi oktatás megteremtése érdekében” indokolt, hogy az egyértelmű felelősség és az irányítás a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez kerüljön.

A Kúria elnöke szerint legkésőbb kora őszre helyreállhat a bizalom az Országos Bírói Tanácsban(OBT), a mostani helyzet a póttagok kora őszi megválasztásával megváltozhat. Darák Péter azt mondta, hogy az új OBT januári megválasztása után nem alakult ki olyan „kölcsönös bizalmi légkör, ami az igazán optimális és hatékony működését lehetővé tenné a testületnek”. Jelezte, az OBT testületként működik, és természetes, hogy tagjai között véleménykülönbségek lehetnek. Arra is felhívta a figyelmet, hogy ő maga hivatalból, tehát a törvény alapján tagja a tanácsnak a további 14 tag mellett, és abban nem tölt be vezető szerepet.

A Világgazdaságban arról olvashatnak, hogy a cégek jelentős része nincs felkészülve a július 1-jétől életbe lépő online számlázásra. A napilapnak adószakértők elmondták, számos vállalat még nem kötötte össze számlázórendszerét a NAV-val. A felkészülési idő rövidsége több meghatározó cégnek is problémát okoz. Van olyan cég, amely előzetesen jelezte az adóhatóságnak, hogy csúszni fog a bevezetéssel és méltányosságot kért. Az adatszolgáltatási kötelezettség nem teljesítése miatt a cégek számlánként 500 ezer forintos mulasztási bírsággal sújthatók.

Hét és fél év börtönt kapott a Szentendrei úti ámokfutó. Tavaly márciusban ittasan, fékezés nélkül rohant egy Mercedesbe, ketten meghaltak. Hét év hat hónap végrehajtandó szabadságvesztes halált okozó ittas vezetés miatt – továbbá 5 évre eltiltották közügyektől és a több mint egymilliós bűnügyi költség megfizetésére kötelezték. O. Áron feltételesen csak a büntetés kétharmadának letöltésekor bocsátható szabadon – írja tudósításában a Blikk.

Külpolitika:
Szerdára virradóra több alakommal is megszólaltak a légvédelmi szirénák a Gázai övezettel határos izraeli közösségekben, miután gázai terroristák legalább egy tucat rakétát lőttek ki Izrael déli részére. A támadást megelőzően az izraeli hadsereg megsemmisített egy Hamászhoz tartozó járművet a tengerparti enklávé központi részén. A szirénák 1:45 és hajnali 4 körül aktiválódtak Eskol, Sá’ár Hanegev, Szdot Negev and Hof Askelon régió közösségeiben. Legalább három rakétát szétlőtt a Vaskupola rakétavédelmi rendszer. Sérülésről vagy károkról nem érkezett jelentés. A hadsereg és az érintett regionális tanácsok a támadást követő órákban helyzetértékelést tartottak, és úgy döntöttek, hogy az iskolák szerdán a szokott módon kinyithatnak. A lakosok nem kaptak speciális utasításokat, az önkormányzati tisztviselők szerint.

Gázai terroristák korábban számos tűzveszélyes anyaggal ellátott léggömböt indítottak az övezetből Dél-Izrael felé, melyek tüzeket okoztak a környéken. Válaszul az Izraeli Védelmi Erők legicsapásokat indított a Gázai övezetben, egy vezető Hamász parancsnok autóját célozva, aki szerepet játszott a gyújtogatásos támadásokban. Ezen kívül a hadsereg légi úton és egy tankkal két Hamász előőrsöt lőtt szét az övezet északi részén. A gázaik azt mondták, a jármű a Hamász terrorszervezet katonai parancsnokainak egyikéhez tartozott, és a Nuszeirat menekülttáborban parkolt. Sérülésről nem érkezett jelentés.

Vezércikkben fejezte ki elégedetlenségét az Israel Hayom azzal kapcsolatban, hogy Vilmos herceg hivatalos izraeli látogatásán egy dokumentumban Jeruzsálem elfoglalt területként szerepel. A lap reményét fejezte ki, hogy a brit trónörökös, miután találkozik majd Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel és Reuiven Rivlin államfővel világosan látni fogja, hogy nem lehet megkérdőjelezni a zsidó állam szuverenitását teljes Jeruzsálem felett. A cikkíró abban is bízik, hogy idővel Nagy-Britannia és teljes mértékben el fogja ismerni Izrael jogát a terület fellett.

A sokak által még mindig “mérsékelt békepartnernek” tekintett Palesztin Hatóság ismét egy gyilkos terroristáról nevezett el közterület. A Netánjától keletre fekvő Tulkáremben kapta meg egy tér Máher Junesz merénylő nevét, aki unokatestvérével, Kárim Junesszel közösen 1980-ban elrabolt és megölt egy izraeli katonát, Ávráhám Blomberget. A tetteseket elfogták és életfogytiglani szabadságvesztére ítélték, melyet később Simon Peresz államelnök 40 évre mérsékelt, így elvileg néhány év múlva szabadulhatnak. A Máher Junesz teret ünnepi külsőségek között avatták fel, zenével és cserkészek felvonulásával. Beszédet mondott a város polgármestere, a megyei elnök, valamint a terrorista nővére. Mind hősnek és példaképnek nevezték Juneszt. A szalagot Junesz anyja vágta át.

A lengyel alsóház megszavazta a náci bűnökre vonatkozó, Izrael és az Egyesült Államok tiltakozását kiváltó törvény enyhítő jellegű módosítását, a kormány előterjesztését részben ellenzéki képviselők is támogatták.  A sürgősséggel napirendre tűzött javaslat azt a törvényt módosítja, amely büntethetővé tette, ha a lengyel nemzetet, illetve a lengyel államot a náci német birodalom által elkövetetett háborús bűntettekben való bűnrészességgel vádolják. A változás ellen csak az ellenzéki Kukiz´15 képviselői, más ellenzéki pártok egy-egy tagja, valamint négy független honatya szavazott. Az előterjesztő Mateusz Morawiecki kormányfő parlamenti felszólalásában leszögezte: a kormány nem „valamiféle nyomás” hatására cselekszik. Kiemelte, hogy a törvény korábbi, március elejétől hatályos változata felhívta a külföldi közvélemény figyelmét Lengyelország második világháborús szerepére.

Nincs sok idő a migrációs válság megoldására, mivel az elősegítette számos populista politikai erő felemelkedését, az Európai Uniónak ezért mielőbb be kell bizonyítania, hogy képes a helyzet rendezésére – figyelmeztetett az Európai Tanács elnöke az uniós tagállamok vezetőknek küldött szerdai levelében. Donald Tusk arról számolt be, hogy az e heti EU-csúcs legfőbb témája a migráció lesz, s közölte, javaslatot fog tenni a Földközi-tengerből kimentett bevándorlók biztonságos elhelyezésére és menedékkérelmük elbírálására Európán kívül létrehozandó központokban. Aláhúzta: bármilyen közös migrációs politikának előfeltétele az, hogy a tagállamok döntsék el, hogy ki léphet az EU területére. „Ha ezt nem sikerül elérni, az a gyengeség jele lenne, és mindenekfelett azt a benyomást keltené, hogy Európának nincs külső határa” – mutatott rá.

Moszkva és Washington viszonya nincs a legjobb formában, ami az egyesült államokbeli belpolitikai küzdelem eredménye – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor a Kremlben fogadta John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadót. Bolton diplomáciai utalások és sajtóértesülések szerint Putyin és Donald Trump amerikai elnök lehetséges jövő hónapi európai találkozóját készíti elő az orosz fővárosban. Putyin kifejezte reményét, hogy az amerikai elnök tanácsadójának moszkvai látogatása lépést jelent majd a kétoldalú kapcsolatok átfogó helyreállítása felé.

Ismeretlenek ismét meggyalázták a Kerek-hegyen emelt keresztet Beregszászon, a feszületre ukrán nacionalista jelképet festettek, a talapzatára ukrán jelszavakat írtak – adta hírül a Kárpátalja című hetilap. A Facebook-forrásra hivatkozó jelentés szerint újabb bűncselekmény történt a Kerek-hegyen, ahol június 26-án reggelre ukrán feliratok jelentek meg a Beregszász fölötti kereszt talapzatán. A hírhez mellékelt fényképeken látható, hogy a keresztre az Ukrán Nacionalisták Szervezete-Ukrán Felkelő Hadsereg (OUN-UPA) – Ukrajna több megyéjében hivatalossá nyilvánított – vörös-fekete zászlaját festették, talapzatára pedig a 2013-2014-es kijevi Majdan után Ukrajnában hivatalossá vált, a náci Németországban használatos felelgetős köszöntésekhez hasonló Dicsőség Ukrajnának! – Dicsőség a hősöknek! feliratot mázolták.

Továbbra sincs megállapodás német kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) menekültügyi vitájában, a pártszövetség és a koalíciós társ Német Szociáldemokrata Párt (SPD) vezetőinek egyeztetése eredménytelenül ért véget. A helyzet „nagyon komoly”, de amíg van párbeszéd, és a felek a hogyan továbbról is tárgyalnak, remény is van, hogy lesz eredmény – nyilatkozott Volker Kauder, a CDU és a CSU közös szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakciójának vezetője az ARD országos köztelevíziónak.  Andrea Nahles, az SPD elnök-frakcióvezetője a televíziónak elmondta, egyelőre nem tudják, hogy érdemes-e készülni az előre hozott Bundestag-választásra. Az biztos, hogy „kimondottan feszült a légkör a kormányban”. A szociáldemokraták a hétfői elnökségi ülésükön elemzik a helyzetet. A koalíciós társak vasárnap tanácskoznak, az Angela Merkel vezette CDU elnöksége Berlinben, a Horst Seehofer belügyminiszter vezette CSU elnöksége Münchenben.

Kinevezte az új cseh kormányt Milos Zeman köztársasági elnök. A 15 tagú koalíciós kabinet tíz minisztere, beleértve Andrej Babis kormányfőt, a tavaly októberi választáson győztes ANO mozgalmat képviseli, míg öt tárcát a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) jelöltje fog vezetni. Szociáldemokrata vezetője lesz a belügynek, külügynek, a kulturális, az agrár, valamint a munkaügyi és népjóléti minisztériumnak. A szlovák származású Andrej Babis második kormányát nyolc hónappal a parlamenti választás után és öt hónappal első, kisebbségi kormányának bukása után nevezték ki. A miniszterek kinevezésük után letették a cseh alkotmány által előírt hivatalos esküt.

Gazdaság:

A magyar kormány a mediterrán országokkal szemben felismerte, hogy a 2008-as válság kezelésére a hagyományos recepteket nem lehet alkalmazni – ismertette Palotai Dániel, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója annak az összehasonlító tanulmánynak a lényegét, amelyet Matolcsy György MNB-elnökkel közösen jegyeznek, a Hitelintézeti Szemle júniusi számában. Palotai Dániel kiemelte: Magyarország a növekedés ösztönzésére és a foglalkoztatás növelésére helyezte a hangsúlyt a válságkezelés és a költségvetés rendbetétele során.  A mediterrán országok megszorításai – például adóemelés, a bérek csökkentése – súlyosították a recessziót – mutatott rá az ügyvezető igazgató. Arra is kitért: a magyar gazdaság teljesítménye már évek óta meghaladja a válság előtti szintet, miközben Olaszország, Portugália és Spanyolország csak most közelítenek ehhez a szinthez, vagy épphogy meghaladták azt, illetve Görögország esetében továbbra is jelentős a lemaradás.

Egyetértenek a szakszervezetek és a munkaadók a béren kívüli juttatások adókedvezményének egyszerűsítésével, amennyiben nem csökkennek a nettó jövedelmek – közli a Magyar Idők. A lap szerint az új rendszer bérversenyt hoz, a cafeteria pedig hosszú távon nem kifizetődő, mert egyebek mellett a nyugdíjalapba sem számít bele.

A Népszava arról ír, hogy a bérek négyszer jobban nőttek az utóbbi években a nyugellátásoknál, így – amint a lap fogalmaz – az idősek rohamtempóban szegényednek, a kormányt pedig láthatóan hidegen hagyja a probléma. A Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület megyénként megszervezett tavalyi találkozóin a legtöbben a várható inflációval megegyező nyugdíjemelés mellett az előző év nettó átlagbér-növekedésével is számoló svájci indexálás visszaállítását kérték.

A Világgazdaságban arról olvashatnak, hogy a légkondicionálókat, azaz a hűtést saját kényelemből megfizetik a lakók, a fűtéskorszerűsítésre viszont jóval kevesebbet áldoznak. A lakások több mint tizedét már légkondicionálóval kínálják eladásra, a fűtéskorszerűsítések nyoma viszont tíz évre visszatekintve sem igazán mutatható ki az elmúlt hat hónapban feladott fővárosi lakáshirdetések alapján.

A Portfolio.hu szerint Magyarországon nagyon sok az olyan óriási családi ház, ami gyakorlatilag senkinek sem kell. E házak fenntartása egy vagyonba kerül, felújítása úgy szintén, és még eladni is nehéz őket. Ráadásul a lakásokhoz képest folyamatos a relatív értékvesztésük, vagyis minél tovább vár valaki a költözéssel, a házért kapott összeg egyre kevesebbre lesz elég a lakások piacán. Összességében tehát az óriási méretű családi házak tulajdonosai könnyen a 22-es csapdájában érezhetik magukat.

Könnyű:
A mínusz 100 Celsius-fok közelébe is zuhanhat a hőmérséklet az antarktiszi jégtakaró fennsíkjának kicsiny völgyeiben, teknőiben – állapították meg az amerikai Nemzeti Hó-és Jégadatközpont tudósai (NSIDC) a Geophysical Research Letters tudományos folyóiratban ismertetett tanulmányukban. Az amerikai kutatók 2013-ban az előző 32 évben a globális földfelszíni hőmérsékletről gyűjtött műholdas adatok elemzése nyomán bejelentették, hogy mínusz 93,2 Celsius-fok hőmérsékletet mértek a Déli-sarkot körül ölelő kelet-antarktiszi fennsík több pontján. Ezt az előzetes tanulmányt vizsgálták felül most új adatokkal gazdagodva, és kimutatták, hogy a Föld leghidegebb pontjain a hőmérséklet mínusz 98 Celsius-fokra zuhanhat. Ezt a hőmérsékletet az antarktiszi télben, július-augusztusban mérték éjszaka. A hideg, sűrű és leszálló levegő napokra megülhet ezekben a kicsiny völgyekben és teknőkben, ami azt jelenti, hogy azok felszíne az eddig mértnél még tovább hűlhet.