Debrecen vezetése a hitközséggel karöltve talál ki új és újabb projekteket

Debrecen vezetése a hitközséggel karöltve talál ki új és újabb projekteket

Heller Zsolt a Debreceni Zsidó Hitközség programvezetője egy új verseskönyvéről, valamint a helyi zsidó kultúra virágzásáról is beszélt.

 

Heller Zsolt, aki a Debreceni Zsidó Hitközség kulturális, tudományos porgramjait szervezi, most egy különleges verseskötettel jelentkezett, amiben több különlegesség is olvasható. Ezek egyike egy képzelt levelezés, amit Radnóti Miklós és felesége, Gyarmati Fanni folytattak egymással a haláluk után. A második rész a hitről és az identitásról szól, míg a harmadik egy személyes hangvételű, ahol a költő az édesapjához írt leveleket annak halála után, a Jahrzeitek alkalmából felszabadult gondolatokat rögzítette. A könyv zárófejezetében egy érdekes kísérlettel találkozhatnak az olvasók, Kosztolányi Dezső Esti Kornéljának a folytatásával, maivá tételével.

Heller Zsolt a hitközségnél végzett munkája mellett tanít a Debreceni Egyetemen, a Néprajzi Tanszéken, valamint a Történelmi Intézetben is. A tanszéken zsidó folklórt oktat, a kurzusára félévente száz hallgató kerülhet be, ezt a létszámot minden alkalommal sikerült teljesen kitöltenie, a hallgatói visszajelzések arról árulkodnak, hogy nagyon sikeresek az órák. Az intézetben pedig emlékhelyek, szakrális helyek címmel tart előadást, szintén nagy létszám előtt. Itt egyébként egy nagyon érde3kes vállalást tesznek a hallgatók, ugyanis vizsga gyanánt egy kisfilmet kell készíteniük a lakhelyükhöz kapcsolódóan az ottani zsidóság történelméről, szakrális tereiről, emlékhelyeiről. Még eddig sehol nem volt rá példa, hogy az ilyen típusú emlékgyűjtésre egy teljes egyetemi kurzus épüljön.

Heller Zsolt szerint az, hogy a debreceni zsidó kultúra ennyire tud virágozni, hogy a hagyományokra ennyire tudnak figyelni a városban, az egyetemen, annak több oka van, ezek egyike a helyi zsidó hitközség törekvése. A programokon sajnos leginkább a helyi közösség idősebb tagjai vesznek részt, mert sajnos egyre kevesebb zsidó fiatal van, ugyanakkor az örömteli, hogy egyre több érdeklődő kíváncsi ezekre az eseményekre, legyenek akár más felekezethez tartozók, de szeretik a debreceni zsidónegyedet, a programokat, a zsidó kultúrát. Mellette a város vezetése is kiemelten foglalkozik a helyi zsidó közösséggel, annak ügyeivel, a közreműködésükkel és a kormány támogatásával megújult a két városi zsinagóga, a Zsidónegyed több része is megújult, sikerült egy méltó emléket állítani a Holokauszt áldozatainak. Debrecen vezetése a hitközséggel karöltve talál ki új és újabb projekteket, hogy a zsidó kultúra megmutathassa magát.