Az MSZP betöltötte történelmi küldetését, egy új baloldali mozgalomra van szükség

Az MSZP betöltötte történelmi küldetését, egy új baloldali mozgalomra van szükség

Szanyi Tibor, EP képviselő, szocialista politikus beszélt arról a Heti Tv Pirkadat című műsorában, hogy miért akart elindulni az MSZP elnökjelöltjeként, miért nem adta be végül pályázatát. Szóba került még a többi jelölt és a párt jövője is.

 

Szanyi Tibor bejelentette, hogy végül nem adta be pályázatát az MSZP elnöki tisztségére, tette ezt mindazért, mert végigjárva az országot felmérte, nincsen meg a megfelelő többség az ő elképzelése mellett. Kérdésre válaszolva a politikus azt mondta, ez nem megfutamodás volt, hanem annak a belátása, hogy a párt tagsága politikailag, lelkileg még nincs felkészülve az olyan gyökeres változásokra, amelyeket Szanyi Tibor képzelt el.

Az EP képviselő hozzátette, nem is elsősorban arról beszélt, hogy mindent le kell bontani, sokkal inkább arról, hogy az MSZP maga is egy felszámolásból született meg, 1989-ben, amikor is az akkori alapítók ledobták magukról a pártállami örökség nagy részét, a vállalhatatlan terheket, így lett egy új párt. Ezzel kapcsolatban Szanyi Tibor megjegyezte, ma is vannak ilyen vállalhatatlan tervek, ám sajnos most a párt tagsága olyan, mint egy kiöregedett primadonna, azaz megvan minden kelléke, de már csak otthon énekel. Vannak árulkodó jelek, például az, hogy sokan mennek el a párttól, de újak nem jönnek – fűzte hozzá a politikus. Ahogy azzal is szembesülnie kellet, meghallgatva a többi elnökjelöltet, hogy azok semmilyen originálisat nem mondtak. Szerinte, ha megszüntetnék a Magyar Szocialista Pártot és helyette egy új entitást hoznának létre, akkor ahhoz tudnának csatlakozni azok a jelenleg politikai képviselet nélkül, magukat mégis aktívnak gondoló emberek, akik kiadhatnák azt a hányadot, amelyikről a közvélemény-kutatók állítják, a magyar választók bő egyharmada vállaltan baloldali.

Szanyi Tibor elmondta azt is, hogy a szintén EP képviselő Újhelyi István végül nem adta be pályázatát a párt választmányának elnöki tisztségére.

A képviselő megerősítette, továbbra is Brüsszelben kíván dolgozni és jövőre is elindulna az EP képviselőségért.

A fennmaradó MSZP elnökjelöltek közül Kunhalmi Ágnesről azt mondta el a politikus, hogy egy szangvinikus alkat, aki nagyon ügyesen építette fel a politikai arcát, bár az is igaz, hogy azzal a politikával, amit Kunhalmi képvisel, nem igazán tud azonosulni, ami szerint az MSZP válna egy ernyőszervezetté. Az EP képviselő szerint még pártelnök is lehet Kunhalmi Ágnesből.

Tóth Bertalannal kapcsolatban Szanyi Tibor megjegyezte, a párton belüli hírek szerint jó esélyekkel indul, bár az is igaz – fűzte hozzá, hogy a jelenlegi helyzetnek megfelelően a legmarkánsabb elképzelései nem neki, hanem Mesterházy Attilának van, aki már vezette az MSZP-t korábban, ráadásul a lemondása múltja már nem is húzza le őt, hiszen azóta már két elnöke is volt a pártnak.

A másik fontos poszt, amiről a párt kongresszusán döntenek, az a választmányi elnöki pozíció. Ez a testület az, amelyik a kongresszusok között látja el a legfontosabb döntéshozatalok körül kialakuló jóváhagyói szerepkört, de ez a testület felel a stratégia kialakításért és a szövetségi politikáért. Az, hogy ki kerül majd ebbe a pozícióba, arról Szanyi Tibor nem tudott nyilatkozni, azt elképzelhetőnek tartja, hogy abban az esetben, ha Mesterházy Attila és Kunhalmi Ágnes közül az előző nyeri el a pártelnöki tisztséget, akkor az utóbbi lehetne a választmányi elnök, persze csak akkor, ha a mai nap folyamán Kunhalmi Ágnes a választmány élére is beje3lentkezik a pályázatával.

Az MSZP kongresszuson – többek között – alelnököket is választanak, itt is nagyon sok jelentkező van, Szanyi Tibor is beadta a pályázatát. Mint elmondta, az alelnökök konkrét feladatot végeznek a párton beül, a jelöltek le is írták, hogy milyen területeket tudnának vinni, a kongresszus ezen feladatlisták alapján is választ majd. A politikus pályázatában azt emelte ki, hogy alelnökként is azzal foglalkozna, amivel EP képviselőként, azaz a város és a vidék közötti ütemkülönbség csökkentésével, mert ez hosszabb távon is komoly társadalmi feszültségeket okozhat.

Arra a kérdésre, hogy lesz-e még az MSZP olyan erős párt, mint korábban, Szanyi Tibor azt felelte, racionálisan nézve nem lesz. Lehetne erősödni valamennyit – tette hozzá a politikus, de véleménye szerint ez a párt betöltötte azt a szerepét, amit a rendszerváltás óta viselt. Azt is megállapította, hogy csak a Fidesz volt az egyetlen párt, amelyik folyamatosan képes volt a világ kihívásainak megfelelően alkalmazkodni. A képviselő szerint egy új baloldali mozgalomra lenne szükség, ami esélyt kínálhatna sok millió ember számára, részükre politikai érdekképviseletet biztosítva.