A magyar álláspontot egy nagyon erős felhatalmazás is megadja

A magyar álláspontot egy nagyon erős felhatalmazás is megadja

Németh Szilárd, parlamenti képviselő, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a Zrínyi 2026 Programról, az ország és Európa szuverenitásának megőrzéséről, de szóba került a birkózás is.

 

Németh Szilárd elmondta, a múlt héten a NATO országok honvédelmi miniszterei vettek részt egy csúcstalálkozón, hazánkat Benkő Tibor miniszter képviselte, majd a hétvégén a kelet-európai NATO tagállamok államfői is tanácskozást tartottak. Ezek a találkozók az államtitkár szerint egy irányba mutatnak, egyrészt oda, hogy azok az államok, amelyek tagjai ennek a szövetségnek, azok biztonságban tudják magukat, másrészt pedig oda, hogy az eddig már kialakult rendszerek szilárdan tudjanak működni a későbbiek során is, ezekben minden szereplő természetesen megteszi a magáét.

A nemzetközi hírekkel kapcsolatban Németh Szilárd szerint, bár elég messzire van tőlünk az a helyzet, ami most Észak-Korea körül kialakult, a mostani Trump-Kim Dzsong Um találkozó az elsődleges következménye lehet, hogy többet ne kerüljenek tömegpusztító fegyverek olyan emberek kezébe, akik ezeket felelőtlenül használhatják. Van másik válságpont, ez a Közel-Kelet, ahol éppen éleződik Izrael és Irán konfliktusa, a zsidó állam hadseregének a készültségbe helyezése kapcsán a politikus leszögezte, minden országnak kötelessége megvédenie saját magát, a polgárait. Magyarország is így gondolkodik, mégpedig ez azt jelenti, hogy hazánk a NATO tagja, de az ország szuverenitását nem lehet csak a szövetségi rendszerre bízni. Ennek a szemléletnek megfelelően készült el a Zrínyi 2026 Program is, aminek két lába van, egyrészt egy honvédelmi, másrészt pedig egy haderő-fejlesztési lába, azaz egy humán és egy műszaki, fejlesztési környezet. A programhoz nagyon komoly pénzeket rendelt a kormány, ez rendelkezésre áll egészen 2026-ig. Ami a NATO kötelezettségvállalást, a GDP 2 %-nak a honvédelemre való költését illeti, az államtitkár ezt abban az összefüggésben értelmezné, ez egy kötelezettség, de nem ez vezeti a kormányt. Sokkal inkább az, hogy azt a célt, mely szerint olyan honvédségre van szükség, amelyik minden körülmények között képes biztosítania védelmet, ezt kell elérni. Olyan modernül felszerelt hadseregre, a hazáját szerető katonákra, tisztekre van szükség, hogy képesek legyenek Magyarország szuverenitását biztosítani. Ennek a hadseregnek a részei az önkéntes tartalékosok is, akik szintén katonai esküt tesznek, ami a politikus szerint a legerősebb, hiszen a haza szolgálatáért az életét is feláldoznák.

Ami Magyarországnak, mint a legbiztonságosabb országok egyikének a megítélést illeti, az államtitkár elmondta, Brüsszel, számos európai kormány is félretájékoztatja a saját embereit, polgárait. Magyarországon szabadon járhatnak az utcán a zsidó polgárok, nem kell őket külön gépfegyveres katonákkal őrizni. Ezzel szemben Franciaországban, Németországban és másutt is érték már fizikai inzultusok is a zsidó polgárokat.  Hazánk nagyon is szeretné, ha az álláspontja minél több helyre eljutna – többek között-, ezért is tette meg a Fidesz, hogy kibővítette kapcsolatait a CDU-CSU pártszövetséggel Németországban. A magyar álláspontot egy nagyon erős felhatalmazás is megadja – tette hozzá Németh Szilárd, hiszen április 8-án az emberek nagy többsége adta meg ezt.

Arra a kérdésre, mely szerint szükség van-e önálló európai hadseregre, Németh Szilárd a saját álláspontját ismertette. Szerinte Európa gazdag, meg is van a lehetősége arra, hogy az európai szuverenitást tudja biztosítani, ebbe bele kellene férni egy közös európai hadseregnek is, annak minden részével, a katonák képzésével, a fegyverek gyártásával, európai fegyverekkel való felszereléssel. Mindez oda vezethetne, hogy Európát is nagyhatalomként kezeljék, ma még nem az, mert nincsenek meg a megfelelő eszközei.

Németh Szilárd, mint a Magyar Birkózó Szövetség elnöke elmondta, Győr városában indul el a Grand Prix, amit már nemzetközi szinten is jegyeznek, nagyon bízva abban, hogy az érmek fényesek lesznek már az első versenyen is.