Júliusban lesz költségvetése az országnak

Júliusban lesz költségvetése az országnak

Halász János, a Fidesz frakció szóvivője, frakcióvezető-helyettese beszélt a Parlament munkájáról, a költségvetés elfogadásáról, a kormánypártok célkitűzéseiről.

 

A Parlament megkezdte a munkáját, miniszterelnököt választott, meghallgatták a kormány tagjait, a bizottsági üléseken nagyon sok kérdést kaptak a leendő miniszterek. A mostani parlamenti ciklusban Halász János a Nemzetbiztonsági Bizottság tagjaként is tevékenykedik, eddig elsősorban kulturális ügyekben nyilvánult meg.

A következő időszakkal kapcsolatban a képviselő elmondta, az ország költségvetése előkészületi állapotban van, már a kormány gazdasági kabinetje is megtárgyalta azt. A tervek szerint a Parlament júliusig dolgozik, addigra el is fogadják a költségvetést, azért ilyen korán, hogy mindenki számára tervezhető legyen a következő év. Az elmúlt éveknek ezt a jó gyakorlatát szeretnék folytatni, hogy a gazdasági élet minden szereplője számára világos és egyértelmű helyzet alakuljon ki – tette hozzá a képviselő. A költségvetési törvény kötött tárgyalású, a vita és az elfogadás hat hetet kell igénybe vegyen, ezt nem lehet gyorsítani. A konkrét számokról még nem adott felvilágosítást Halász János, de kérdésre azt válaszolta, hogy most is jelentős összegű tartalék áll majd rendelkezésre. Varga Mihály miniszter már nyilatkozott arról is, hogy az előző évekhez hasonló típusú költségvetésre lehet idén is számítani. Ami a pénzügyminiszter munkáját illeti, a képviselő elmondta, a munkaszervezés szempontjából egy új helyzet adódott azzal, hogy Varga Mihály nem csak miniszter, de egyike a miniszterelnök helyetteseinek is, ami az általa végzett tevékenység súlyát is növeli, ahogy a nemzetbiztonságért felelős belügyminiszter, Pintér Sándor miniszterelnök-helyettesi megbízatása is. Mellettük maradt Semjén Zsolt is a kormányfő helyettese, aki továbbra is a nemzetpolitikai ügyekért felel a mostani Orbán-kormányban is.

A hazai biztonságpolitikai ügyekkel kapcsolatban Halász János megerősítette, Magyarország védelmi kiadásait megnöveli, erre van a Zrínyi 2020 Program is, ennek részleteiről már beszélt az új honvédelmi miniszter is.

A kormány számára szintén kiemelten fontos a családpolitikai megjelenítése a költségvetésben is, ennek kapcsán a képviselő elmondta, már eddig is voltak jelei a családok támogatásának, ezek közé tartozik a családi adókedvezmények emelése, amelyek már bejelentésre kerültek, ezek majd bekerülnek a jövő évi költségvetésbe. Ezek a kedvezmények járnak mindazoknak – fűzte hozzá a képviselő, akik dolgozni akarnak, akik tenni akarnak a családjukért, ezt annak kapcsán jegyezte meg, hogy most is megerősítette, nem kíván a kormány emelni a családi-pótlék összegén. A kormány családpolitikájával, a változásokkal mindenképpen változásokat szeretnének elérni a hazai demográfiai helyzet tekintetében, ennek – igaz még apróbb – jelei már azért láthatóak – fűzte hozzá Halász János.

Ugyanakkor nagyon fontos a kormány számára az is, hogy azok a nyugdíjasok, akik még erőt, késztetést éreznek magukban, azok dolgozhassanak. A nyugdíjas szövetkezetek megalakulása több okból is fontos, egyrészt lehetőséget kapnak a nyugdíjasok, akik pénzt is kereshetnek, mellette meg olyan helyeken, ahol szükség van a tapasztalt munkaerőre, ezzel a módszerrel, ezzel a típusú foglalkoztatási formával lehet segíteni.

Ami a parlamenti munkát illeti, Halász János megerősítette, a mostani ciklusban is fontosnak tartják, hogy a képviselőknek is megmaradjon a lehetősége egyénileg is benyújtani akár törvényjavaslatokat, ahogy a kormánynak is. Azt, hogy ezek milyen arányban történnek majd, az éppen adott helyzet dönti majd el. Ugyanakkor az a legfontosabb – tette hozzá a képviselő, hogy az emberek akaratának szerezzenek érvényt, a választók véleményt mondtak április 8-án, ők – többek között – azt is elvárják, hogy ne váljunk bevándorló-országgá. Ezért kezdik majd a Stop Soros törvénycsomaggal, illetve a migrációellenes Alaptörvény módosítással, ennek dátumáról még nem tudott nyilatkozni Halász János. Kérdésre válaszolva a szóvivő még nem tudta elmondani, hogy mikor lesznek és milyen témában további Nemzeti Konzultációk, de az biztos, hogy ezt egy sikeres eszköznek tartják a kormányoldalon, a továbbiakról meg majd a kormány dönt.