Gulyás Gergely pénteken az Országgyűlésben.

AZ ÚJ KORMÁNYZATI STRUKTÚRA BIZTOSÍTJA A KÖVETKEZŐ NÉGY ÉV KORMÁNYZÁSÁNAK SIKERÉT

 

A magyar választók által az áprilisi választáson kijelölt célokhoz igazodik az új kormány struktúrája, amely biztosítja, hogy a következő négy év kormányzása sikeres legyen – mondta Gulyás Gergely pénteken az Országgyűlésben.

A Magyarország minisztériumainak felsorolásáról, valamint egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslat összevont vitájában előterjesztőként felszólaló képviselő közölte, a kormány céljai változatlanok: „szeretnénk megőrizni a keresztyén kultúrát, megvédeni az országot, megteremteni a teljes foglalkoztatottságot és támogatni a gyermeket nevelő családokat”. Ezekhez a fő és általános célokhoz igazodik az a struktúra, amivel az Európai Unió legkevesebb, tíz minisztériumából álló kormánya jön létre – tette hozzá.

„A KORMÁNY CÉLJAI VÁLTOZATLANOK: SZERETNÉNK MEGŐRIZNI A KERESZTYÉN KULTÚRÁT, MEGVÉDENI AZ ORSZÁGOT, MEGTEREMTENI A TELJES FOGLALKOZTATOTTSÁGOT ÉS TÁMOGATNI A GYERMEKET NEVELŐ CSALÁDOKAT.”

Agrárminisztérium, Belügyminisztérium, Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), Honvédelmi Minisztérium, Igazságügyi Minisztérium, Innovációs és Technológiai Minisztérium, Külgazdasági és Külügyminisztérium, Miniszterelnöki Kabinetiroda, Miniszterelnökség és Pénzügyminisztérium – sorolta fel a tárcákat.

Gulyás Gergely elmondta, a korábbi struktúra alapvetően megmarad, kisebb módosítások azonban lesznek. A legfontosabbként említette, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium létrejöttével egy minisztériumba szervezik azokat a feladatokat, amelyek egy modern, 21. századi kereszténydemokrata politika megvalósításához szükségesek.

„Innováció és technológia, tehát a fejlesztések, az ipar egyetlenegy tárcához kerül. Úgy gondoljuk, hogy a kijelölt miniszter személyével együtt ez a struktúra alkalmas lesz arra, hogy a következő évtizedek magyarországi fejlődésének, innovációinak, technológiai újításainak meg tudjunk felelni” – fogalmazott. A Miniszterelnökség leendő vezetője kitért arra, sok kritika érte az Emmit.

„A TÁRCASZERKEZET LEFEDI A KORMÁNYZATI CÉLOKAT.”

Hende Csaba a kormányzati struktúra és a célok összhangját emelte ki felszólalásában. Utóbbival összefüggésben a keresztény kultúra megőrzése, az ország megvédése, a teljes foglalkoztatás megteremtése és a gyermeket nevelő családok támogatása mellett állt ki. Azt is mondta, segély helyett továbbra is munkát kell biztosítani és azon kell dolgozni, hogy Magyarország továbbra is Európa egyik legbiztonságosabb országa maradjon.

A határvédelem szükségességét és a kerítés fenntartását, szükség esetén erősítését, bővítését hangsúlyozta. A kormánypárti politikus a tárcaszerkezettel kapcsolatos legfontosabb változásnak nevezte, hogy a kormány tevékenységének irányítását a miniszterelnök végzi, s kiemelt szerepet kapnak a nemzetbiztonság kérdései és az innováció. Hende Csaba arra kérte az ellenzéket, járuljon hozzá, hogy a kormányfő mielőbb hozzá tudjon látni feladataihoz.