A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 


Üdvözli a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége, hogy a kormány is úgy látja, a nemzet fennmaradásához a legfontosabb a családok és a gyermekvállalás támogatása. Pataki Jánost arról kérdezték, hogy a negyedik Orbán-kormányban a családpolitika kiemelt helyet kap. A családszervezet vezetője jelezte: a gyermekvállalási kedv szempontjából nagyon fontos a család és a munka összeegyeztethetősége, például a nők részmunkaidős foglalkoztatásának vagy a távmunkának a támogatása. A kiélezett munkaerőpiaci helyzetben ugyanis sok helyen nem szívesen fogadják, ha egy szülő a gyermek miatt esetleg kiesik a munkából. Ezért is kezdődött el néhány éve a családbarát munkahelyek támogatása, ahol nem okoz gondot, ha a szülőnek a gyerek miatt el kell mennie, esetleg be is viheti a munkahelyre – mondta.

A Klebelsberg Központ 3,4 milliárd forintnyi támogatást szán arra a költségvetéséből, hogy azok az iskolák, amelyek sikereket értek el valamilyen módszertani vagy egyéb újítással, más iskoláknak is átadják a tudásukat, valamint az intézmények fejlesszék az infrastruktúrájukat – mondta a Magyar Időknek adott interjúban Solti Péter, a központ elnöke. Kitért arra is, hogy június 30-án lejár a megbízatása, miután teljesítette a feladatát. Felkérése arra vonatkozott – közölte -, hogy működőképessé tegye az új állami intézményfenntartói rendszert. Ezt a feladatot teljesítette, és a gördülékeny működés azt igazolta, hogy a tankerületi központokra épülő struktúra létrehozása jó döntés volt. „A feladataimat elvégeztem, egyelőre arra koncentrálok, hogy a tanév végéig minden rendben legyen az iskolákban” – mondta.

Külpolitika:

Az Egyesült Államokat mély aggodalommal tölti el Irán „destabilizáló és ártalmas” tevékenysége – jelentette ki Izraelben Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, miután megbeszélés tartott Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel. Közös tájékoztatójukon Pompeo azt is hangsúlyozta, hogy „létfontosságú az együttműködés az olyan szoros szövetségesekkel, mint Izrael, hogy feltartóztassuk Irán destabilizáló és rosszindulatú tevékenységét a Közel-Keleten, sőt az egész világon”. Az amerikai külügyminiszter támogatást ígért Izraelnek: „az Egyesült Államok Izraellel van a harcában” – jelentette ki. Netanjahu megköszönte a kemény amerikai álláspontot. „Iránt meg kell állítani, az atomfegyver utáni kutatását le kell állítani, az agresszióját le kell állítani, és mi elköteleztük magunkat amellett, hogy közösen állítjuk le” – mondta.

Sorozatos robbanásokat jelentettek Szíria Hama tartományából, az állami televízió pedig arról számolt be, hogy ellenséges rakéták találtak célba több katonai bázison. A hadsereg szerint „Szíria ellenségeinek ismételt agressziójáról van szó”. Egy ellenzéki forrás szerint az egyik megtámadott támaszpont Hama városának közelében fekszik, és köztudottan az Aszad-rezsim oldalán harcoló, síita milícia toborzóhelye, melyet Irán is támogat. A Reuters hírügynökség hangsúlyozza, hogy nem tudja független forrásból megerősíteni ezeket az állításokat. Ebben a hónapban már ért rakétatámadás egy olyan szíriai bázist, melyet Irán is használt, és irániak is meghaltak. A The New York Times úgy tudja, Izrael hajtotta végre a csapást. Tel-Aviv folyamatosan hangsúlyozza, hogy nem fogja megengedni, hogy Szíria Irán befolyása alá kerüljön.

Az iráni atomprogramról 2015-ben kötött megállapodást nem lehet megváltoztatni – hangsúlyozta Emmanuel Macron francia elnökkel folytatott telefonbeszélgetésében Haszan Róháni iráni elnök. A beszélgetésről a teheráni elnöki hivatal adott ki közleményt. Irán nem vállal további kötelezettségeket, és „ennek ürügyén más kérdések sem képezhetik alku tárgyát” – áll a kommünikében. Róháni több mint egy órát beszélt Macronnal, és világossá tette, hogy Teherán kész tárgyalni a térségben betöltött szerepéről, hogy a Közel-Kelet stabillá és biztonságossá váljon. Mint mondta: az atomalku az Irán és a Nyugat közötti bizalom alapja.

A világ egyik legrangosabb országúti kerékpárversenyének első három szakaszát ezúttal Izraelben rendezik meg. Ez az ország történetének eddigi legnagyobb sporteseménye. A világ legjobb kerékpárosai május 4-én indulnak Jeruzsálemből az első szakaszra. Egy Sylvan Adams nevű kanadai származású férfinek sikerült az eseményt Izraelbe vinni. Adams két éve él feleségével Tal-Avivban – közölte a Times of Israel. A nagy versenyek még soha nem startoltak Európán kívül. „Meghívtuk a szervezőket Izraelbe és ők látták, hogy ez egy gyönyörű ország nagyszerű utakkal, bicajos kultúrával, demokratikus, toleráns társadalommal és biztonsággal” – idézte fel a lapnak Sylvan Adams, aki végtelenül büszke, hogy csaknem 1 milliárd tévénéző láthatja három nap alatt az országot.

Németországban a résztvevők 48,7 százaléka érte el az elvárt szintet tavaly a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) szervezésében tartott nyelvi és integrációs tanfolyamokat záró vizsgán – írták német lapok a hivatal kimutatása alapján. A rendszerint fél évig tartó, 600 tanórás nyelvi és 100 tanórás országismereti kurzusból álló tanfolyamon 2017-ben 399 578 külföldi – többnyire menedékkérő – vett részt első alkalommal. Közülük a nyelvi teszten 289 751-en vettek részt, és 48,7 százalék érte el az elvárt szintet, a nyelvtudás mérésére szolgáló úgynevezett Közös Európai Nyelvi Referenciakeret B1-es fokozatát, amely elég a boldoguláshoz a mindennapokban. További 40,8 százalék az A2-es szintet érte el, 10,5 százalék pedig az alatt teljesített.

Kettős pokolgépes merénylet történt az afgán főváros, Kabul központjában, huszonegyen meghaltak, huszonheten megsebesültek – közölte az egészségügyi minisztérium. Az erőszakcselekmény a titkosszolgálatok épületeinek közelében, nem messze a vidékfejlesztési és lakásügyi minisztériumtól történt. Egy öngyilkos támadó hozhatott felrobbantott egy pokolgépet, amikor a minisztériumokba a reggeli munkakezdéskor tisztviselők érkeztek. Később a helyszínen összegyűlt emberek, közte újságírók csoportjához érkezett egy gyalogos, aki szintén működésbe hozott egy robbanószerkezetet. Négy újságíró meghalt, közte az AFP francia hírügynökség helyi fotósa.

Észak-Koreába utazik a héten Vang Ji kínai külügyminiszter. A Hszinhua kínai hivatalos hírügynökség beszámolója szerint Vang szerdán érkezik kétnapos látogatásra Phenjanba. A politikus hosszú ideje a legmagasabb rangú kínai vezető, aki felkeresi az észak-koreai fővárost. Peking régóta a legfőbb szövetségese az észak-koreai rendszernek, amelynek segít gazdaságilag a felszínen maradni az országot sújtó nemzetközi szankciók közepette. A kínai külügyminiszter útja azután történik, hogy Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Mun Dzse In dél-koreai elnök április 27-én történelmi jelentőségű csúcstalálkozót tartott. Észak-Korea vasárnap ígéretet tett arra, hogy végleg bezárja a phungeri nukleáris

Úgy tűnik, enged a hatalom Örményországban, és békés úton rendezik a jelenlegi kormányválságot – mondta Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő. Kis-Benedek Józsefet arról kérdezték, hogy a kormányon lévő örmény köztársasági párt (RPA) szombaton bejelentette, nem állít saját jelöltet a miniszterelnöki posztra. A szakértő elmondta: a parlament, amelyben a kormánypártnak viszonylag kis többsége van, kedden készül új miniszterelnököt választani. Szerinte ha a Jelk liberális pártszövetség jelöltje győz, nem lesznek összetűzések. Közölte: most úgy tűnik, az örmény kormányválságnak „olyan nagy nemzetközi hatása nincs”, megmarad belpolitikai konfliktusnak. Kis-Benedek József hozzátette: remélhetőleg nem lesz külföldi beavatkozás, mint ahogy arra eddig sem volt példa.

Sajid Javidot nevezte ki belügyminiszterré hétfőn Theresa May brit miniszterelnök. Javid Amber Ruddot váltja a belügyi tárca élén. Rudd vasárnap éjjel nyújtotta be lemondását, miután kiderült, hogy az illegálisnak minősített bevándorlók kitoloncolásának belügyminisztériumi gyakorlatával kapcsolatban akaratlanul ugyan, de félrevezető tájékoztatást adott a londoni alsóháznak. A 48 éves Sajid Javid eddig az önkormányzatokért és helyi közösségekért felelős miniszter volt Theresa May konzervatív párti kormányában, de korábban, még az előző tory kormányfő, David Cameron idején a kulturális, média- és sportügyi minisztériumot, illetve az üzleti ügyek minisztériumát is vezette. Javid pakisztáni bevándorlók gyermekeként született Nagy-Britanniában, apja buszsofőrként dolgozott, csakúgy, mint London munkáspárti polgármesterének, a szintén pakisztáni bevándorló családban született Sadiq Khannak az apja.

Gazdaság:
Nincs változás a tavalyihoz képest, a fővárosban továbbra is az I. és az V. kerületben a legjobb lakni, a vidéki nagyvárosok közül pedig Eger, Veszprém és Tata a listavezető az Otthon Centrum elemzése szerint. Harmadszor készítették el az elemzést, a tavalyihoz hasonlóan a vizsgálatban a 20 ezernél népesebb városokat, azok életminőség szempontjából lényeges mutatóit tekintették át – közölte az Otthon Centrum. A két vezető budapesti városrész mellett jó helyezést ért el a fővárosban a VI., VII., IX., valamint a II. és XII. kerület is. A rangsor végén a fővárosi külső kerületek találhatók, ezek a XV., XIX. és a budai XXII. kerület kivételével nem olyan erős költözési célpontok, mint a közelben lévő agglomerációs települések. A legélhetőbb vidéki városok listáján az élen álló Egerbe viszonylag sokan költöztek be az elmúlt években, Veszprémbe szintén, és itt a foglalkoztatás is kedvezően alakult. Az összesített lista első tíz helyezettje közé bekerült Szekszárd is.

Érezhetően nőtt a családi otthonteremtési kedvezmény igényléseinek száma a pénzintézetek többségénél, miután a kormány március közepétől könnyített a feltételeken. A CIB Banknál, a Takarék csoportnál, az MKB Banknál, az OTP Banknál és az UniCredit Banknál is érzékelték a csok iránti érdeklődés növekedését, miután március 15-től egy kormányrendelet egyszerűbbé és gyorsabbá tette az igénylést. A Takarék csoport az első negyedévében 2,44 milliárd forint értékben kötött szerződést (összesen 1123 darabot) csok-támogatásra.  A K&H Bank január-áprilisban közel 1,4 milliárd forint csokot folyósított közel 500 ügyfelének; egy-egy érintett a pénzintézetnél átlagosan 5,4 millió forint összeghez jutott. Március 15-től a csok banki igénylésénél egyszerűbb esetben akár elég lehet a személyi igazolvány, a lakcímkártya, az adókártya, a tb-jogviszony igazolása, az adásvételi szerződés vagy az építési napló, valamint egy nyilatkozat az egyéb körülményekről. A fontos változások közé tartozik az is, hogy már az ingatlantulajdonnal rendelkező családok is kérhetik a csokot. A külföldről hazatérő családok is igénybe vehetik a lehetőséget, ha külföldi tb-jogviszonyt igazolnak, és vállalják, hogy egyikük 180 napon belül magyar tb-jogviszonyt létesít.

Könnyű:
Időtartamban, előadásszámban és nézőszámban is rekordot döntött az V. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (Mitem). Április 10. és 29. között 14 ország 29 előadása került színre a Nemzeti Színház három színpadán. A Horvát Nemzeti Színház Ivanov előadásával ért véget az V. Mitem. Idén orosz, ukrán, olasz, tunéziai, észt, német, szlovén, indiai, horvát, belga, libanoni, valamint határon túli magyar előadások Szerbiából és Romániából színesítették a Mitem fesztivál programját. A Nemzeti Színház produkciói közül a Bánk bán, a Figaro házassága avagy egy őrült nap emléke, a Woyzeck és a III. Richárd szerepelt a programban – olvasható a közleményben. A produkciókat 8377 néző látta, a Mitem előadásainak átlagos látogatottsága 95 százalékos volt. A közönségtalálkozókon, szakmai beszélgetéseken, kísérőprogramokon több százan vettek részt.