Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a kormány értelmezése szerint a következő évtized

SOROSÉK ROSSZ LÓRA TETTEK

Soros György pénzügyi spekuláns körei rossz lóra tettek, és „most éppen bukóban vannak” – kommentálta a parlamenti választás eredményét Orbán Viktor miniszterelnök.

„Tudom, hogy nem fogják elfogadni a választás eredményét, szervezni fognak mindenfélét, korlátlan pénzügyi eszközeik vannak” – fogalmazott a kormányfő Soros György köreiről szólva – pénteken a Kossuth rádió 180 perc című műsorában -, akik szerinte „iszonyatos pénzeket mozgósítottak” az ellenzék győzelméért, mert nekik nem jó, ha nemzeti, bevándorlásellenes kormány van.

A miniszterelnök közölte ugyanakkor: neki az a dolga, hogy megvédje Magyarországot a spekulánsokkal szemben. Szerinte egyébként a spekulánsok sosem adják fel, ez egy olyan nyerészkedő világ, amely újra és újra visszatér.

„HA VALAKI NEM SZÉGYELL PÉNZT ELFOGADNI KÜLFÖLDIEKTŐL, AKKOR NE SZÉGYELLJE AZT BEVALLANI SEM.”

Azzal kapcsolatban, hogy elköltözik Budapestről a Nyílt Társadalom Alapítvány irodája, úgy reagált: „ha nem hullajtok krokodilkönnyet, talán megértik a hallgatók”.

A „Soros-hálózatról” készült lista ügyében azt mondta: az európai politika veleje az átláthatóság, ezért a sajtót arra biztatja, hogy segítsék az embereket a tények megismerésében, fedjenek fel minél több hálózatot, együttműködést.

Ha valaki nem szégyell pénzt elfogadni külföldiektől, akkor ne szégyellje azt bevallani sem – jegyezte meg.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a kormány értelmezése szerint a következő évtized legfontosabb kérdése a bevándorlás lesz, ezért erkölcsi kötelesség erről beszélni, és ahhoz, hogy ez minden házba eljusson, „százszor, és ha kell, ezerszer is el kell mondani”. Ő pedig nem rest ezt megtenni, ami ugyan monotóniatűrő-képességet igényel, de a szakmának ez egy fontos része – fűzte hozzá.

Az ENSZ készülő migrációs csomagjával kapcsolatban hangsúlyozta: a magyarok szerint a migráció rossz dolog, nem bátorítani kell, hanem visszaszorítani, azt kell segíteni, hogy mindenki a szülőföldjén boldogulhasson. A keresztény alapokon álló európai civilizációt meg kell védeni – emelte ki.

Kitért az Európai Unió migrációval kapcsolatos terveire is, amelyekről úgy vélekedett: ellentétes a demokrácia elveivel olyan új bevándorláspolitikai döntéseket hozni egy évvel az európai parlamenti (EP) választás előtt, amelyek kész helyzetet teremtenek a következő európai voksoláson megválasztott vezetőknek. Ezért nem támogatja, hogy idén júniusban végleges jogi szabályozást hozzanak az EU-ban a bevándorlás kérdésében.

Az országgyűlési választás eredményére reagálva a miniszterelnök elmondta, jókedvű és boldog, hiszen mintegy 650 ezerrel többen szavaztak rájuk, mint négy éve, és 336 ezerrel többen adtak bizalmat nekik, mint a parlamentbe jutott ellenzéki pártoknak összesen. A Fidesz-KDNP minden településtípusban nyert, a falvaktól Budapestig – tette hozzá.

„AZOKAT IS SZOLGÁLNI KELL, AKIK NEM A FIDESZ-KDNP-RE SZAVAZTAK, ŐK IS A MAGYAR NEMZET RÉSZEI.”

Értékelése szerint egy húron pendül ma a magyar választók európai méretekben is kiemelkedő többsége és a vezetőik. Kijelentette ugyanakkor, továbbra is arra törekszik, hogy a kabinet „ne a kétharmad, hanem a háromharmad kormánya legyen”. Azokat is szolgálnia kell, akik nem a Fidesz-KDNP-re szavaztak, ők is a magyar nemzet részei – mondta.

A kormányfő azt a véleményét is megfogalmazta, hogy a választásban van egyfajta misztikum, „biblikus is, az emberek kiabálnak Barabást, Jézust”, „megvan ennek a rejtélye, hogy jön létre egy közös akarat sokmillió individuális akaratból”.

A politikusoknak szerinte az alázat ajánlott, tudomásul kell venni az emberek döntését, veszíteni keserű dolog. A véleménynyilvánítás, gyülekezés szabadsága ugyanakkor mindenkit megillet – közölte, arra kérve a tüntetőket, hogy békés jelleggel demonstráljanak.

A szavazatok újraszámolására vonatkozó felvetésekre úgy reagált: „olyan ez, amikor nyerünk 4-0-ra, és az ellenfelünk követeli a gólok újraszámlálását. A meccset lefújták, ez van”.

Ellenzéki vezetők lemondásával kapcsolatban Orbán Viktor azt mondta: a politikában gyakrabban veszít az ember, mint nyer, amit érdemes az elején kalkulálni. A politikusok nem üzletemberek, „ez szolgálat, és a kapitány nem hagyhatja el a süllyedő hajót, különösen nem elsőként” – fogalmazott, hozzátéve: politikusként győzelem és vereség esetén is szolgálni kell a hazát. Szerinte aki ezt nem érti, az nem alkalmas politikusnak, és jobb, ha szedi is a sátorfáját.