A BreuerPress és a HetiTV hírei  2018,04,09

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

Vasárnap az országgyűlési képviselőválasztáson, a több mint 10 ezer magyarországi szavazókörben valamivel több, mint 5,1 millió választópolgár jelent meg, míg a külképviseleteken további 58 ezren adhatták le szavazataikat 23 pártra és mintegy 1500 egyéni képviselőjelöltre.  A 106 egyéni választókerületben azok a jelöltek indulhatnak, akiknek sikerült 500 érvényes ajánlást összegyűjteniük. A választáson 23 párt állított országos listát, valamint mind a 13 országos nemzetiségi önkormányzatnak is volt országos listája, ezekre a nemzetiségiként regisztrált választópolgárok szavazhattak. Az országgyűlési választáson az az egyéni jelölt szerzett mandátumot, aki a legtöbb szavazatot kapta, míg a pártok között a rájuk leadott szavazatok arányában osztják ki a mandátumokat. A külképviseleteken a szavazást – közép-európai idő szerint – ugyancsak reggel 6 és este 7 óra között tartják, az amerikai kontinensen az időeltolódás miatt már szombaton elkezdődött a szavazás. A választási részvétel  68 százalékos volt. A szavazatok jelenlegi feldolgozottsága alapján

  • A Fidesz 133 mandátumot szerzett,  így ismét kétharmada lesz a parlamentben.
  • Az országgyűlésbe öt párt jutott be:  a Fidesz-KDNP 133, az MSZP-Párbeszéd 20, a Jobbik 26, az LMP  8 és a Demokratikus Koalíció 9 m,andátumot szerzett, az Együtt egy képviselője és a német nemzetiségi lista is.
  • Ellenzéki jelöltek lényegében csak Budapesten tudtak mandátumot szerezni, illetve  Pécsen a független Mellár Tamás. Dunaújvárosban Pintér Tamás a Jobbik, Szegeden pedig Szabó Sándor az MSZP-PÁRBESZÉD képviselőjelöltjei nyerték meg egyéniben körzetüket.
  • Az ország kettészakadt: a Fidesz a falvakban és a kisvárosokban, a baloldal a nagyobb városokban volt eredményes. A mozgósítás és a magas részvétel a Fidesznek kedvezett.
  • A kis pártok közül a Momentum a választás nyertese, pártlistán 2,85 százalékos eredményt ért el.
  • Úgy tűnik, az ellenzéki szavazók körében az előre jelzettnél sokkal alacsonyabb volt az átszavazás. Vannak olyan körzetek, ahol a Jobbik- és a baloldal jelöltje végzett fej-fej mellett, de olyanok is, ahol az LMP, a Momentum vagy a Kétfarkú jelöltje szerzett bőven annyi szavazatot, amennyivel az ellenzéki jelölt a fideszes mögött végzett.

A következő Országgyűlés legitimációja nagyon erős lesz – így értékelte Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője a magas részvételt a vasárnapi parlamenti választáson. Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy voltak ugyan szabálytalanságok a vasárnapi választáson – a Fidesz is sok esetben tett panaszt -, de alapvetően a választás rendjét befolyásoló körülmény nem volt.

Nagyon örülünk annak, hogy ilyen sokan vettek részt a választáson, ez mutatja, hogy a magyar demokrácia erős, Magyarország polgárai dönteni akarnak a saját jövőjükről- mondta a politikus a Fidesz eredményváró központjában, a Bálnában Budapesten, miután este hét órakor hivatalosan befejeződött a választás.

A Fidesz választási győzelme után Orbán Viktor miniszterelnök a Bálnánál mondott győzelmi beszédet, melyben a mögöttük álló harcról beszélt, és a rájuk szavazóknak mondott köszönetet.

„Győztünk! Magyarország ma nagy győzelmet aratott. Néhány visszafogott mondatot szeretnék mondani, mert amikor ilyen eredményt ér el az ember, akkor kell szerénynek lenni, mert most van mire” – mondta. Gratulált a választópolgároknak, külön is köszönetet mondott a hűségért, akik rájuk szavaztak, és kitartottak mellettük.

„Szeretnék köszönetet mondani a külhoni magyaroknak, akik segítettek megvédeni az anyaországot”– folytatta. Megköszönte a lengyeleknek is a támogatást. „Szeretnék külön köszönetet mondani, azoknak, akik imádkoztak értünk és értem” – mondta.

Arról is beszélt, hogy a mostani eredménnyel lehetőséget teremtettek arra, hogy megvédjék Magyarországot.

Orbán azzal folytatta, hogy Magyarország elindult egy úton, amit a szavazókkal együtt akarnak megtenni. „Nagy csata van mögöttünk. Magyarország még nem tart ott, ahol szeretnénk, de már elindult a saját maga által választott úton. Soli deo gloria (egyedül Istené a dicsőség)” – zárta, majd a Kossuth-nóta eléneklésébe kezdett a közönséggel.

Külföldi hírek:

 

Nincs terrorizmusra utaló jel a Münsterben történt tömeges gázolás ügyében – jelentette ki Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter. Herbert Reul észak-rajna-vesztfáliai tartományi belügyminiszter hozzátette, hogy a gázoló nagy valószínűség szerint „egyedüli tettes volt, és német, nem pedig menekült”. Horst Seehofer hangsúlyozta: , hogy „nagyon erős” jelek utalnak arra, hogy az eset nincs kapcsolatban a „terrorista színtérrel”, és a gázoló egyedül hajtotta végre „a gyáva és brutális bűncselekményt”. Azonban továbbra is minden lehetséges irányban nyomoznak. A münsteri rendőrség vasárnapi közleménye szerint az elkövető nagy valószínűség szerint egy 48 éves helyi férfi volt. Egy lőfegyverrel végzett magával. Lakásán petárdákat és egy hatástalanított AK 47-es típusú gépkarabélyt találtak. Egybehangzó német sajtóértesülések alapján az illető Jens R., aki 1969. május 1-jén született az Olsberg nevű észak-rajna-vesztfáliai kisvárosban, hosszú ideje Münsterben élt és pszichés betegségben szenvedett.

Carles Puigdemont volt katalán elnök annak a reményének adott hangot, hogy németországi bírósági eljárása után visszatérhet Belgiumba, ahová önkéntes száműzetésbe vonult. A katalán politikust pénteken óvadék ellenben feltételesen szabadlábra helyezte a schleswig-holsteini főügyészség az után, hogy a tartományi legfelső bíróság a héten elutasította Spanyolország kiadatási kérelmét lázadás vádja alapján. „Vissza szeretnék térni Belgiumba. De csak azután, hogy befejeződik a kiadatási eljárás Németországban, és nem előtte” – hangoztatta Puigdemont Berlinben.

 

Kigyulladt az a New York-i toronyház, amelyben Donald Trump amerikai elnök otthona és vállalatbirodalmának irodái is vannak. Sajtójelentések szerint a tűznek egy halálos áldozata és több sérültje is van. New York város tűzoltósága Twitter-üzenetben jelentette be a tűzesetet.  A Fox televízió későbbi jelentése szerint legalább egy ember életét veszítette a tűzben, és négyen megsérültek. A 67 éves halálos áldozatot a lángokban álló ötvenedik emelet egyik lakásából mentették ki a tűzoltók, de a kórházba szállítás után elhunyt. A New York-i tűzoltóság vezetője, Daniel A. Nigro Twitter-bejegyzésében „nagyon nehéz esetnek” nevezte a tüzet, s közölte, hogy nemcsak az érintett emeletet vizsgálják át, hanem ellenőrzik a 68 emeletes felhőkarcoló valamennyi szegletét, azt is, ahol nem pusztítottak a lángok.

 

Legalább negyven ember halt fulladásos halált a Damaszkusz melletti Kelet-Gúta térség legnagyobb városa, Dúma ellen végrehajtott vegyi támadás következtében – állította az al-Dzsazíra pánarab televíziós hírcsatorna, nem tudni azonban, hogy a harcoló felek közül melyik vetette be a mérges klórgázt, az állami média pedig a vegyi támadás tényét is tagadja. Az ellenzéki Szíriai Nemzeti Koalíció ugyanakkor azt állította, hogy több mint száz halottja van a támadásnak. A szíriai lázadók utolsó erődítményeként szolgáló városban a Fehérsisakosok (White Helmets) nevű híres szíriai mentőcsapat tagjai segédkeznek a mérgezést szenvedett túlélők ellátásban. A csapat tagjai holttestek fotóit mutatták a sajtónak, az áldozatok között sok gyermek is van. A Fehérsisakosok szerint civil lakosok százai szenvedtek mérgezést a vegyi támadás következtében, egy helyi önkéntes orvos elmondta, hogy csaknem ezer ember légzési nehézségekkel küszködik. A halottak száma emelkedhet – tette hozzá.

 

Heten meghaltak és mintegy ezren megsebesültek a Gázai övezet határán az izraeli hadsereg és a palesztinok között pénteken kiújult összecsapásokban. A Jediót Ahronót szerint ezúttal a kövek és gumiabroncsok mellett Molotov-koktélokat is dobtak az izraeli katonák felé a palesztinok. Az izraeli hadsereg a határ mentén öt helyen számolt be rendbontásról, s bejelentette, hogy tömegoszlató eszközöket, s ha szükséges, lőfegyvert is használni fog a határsértőkkel szemben. A palesztin tiltakozók gumiabroncsokat gyújtottak fel a határ mellett, ami miatt sűrű füst gomolygott a környéken. A füsttel – és tükrökkel – az izraeli mesterlövészeket igyekeztek megzavarni. Az izraeli biztonsági hatóságok pedig zárt katonai övezetté nyilvánították a határ környékét, ahová csak katonai engedéllyel lehet bemenni. A Jerussalemonline-.com összeállítása szerint most csak 15 tüntető érkezett a határhoz, szemben a múlt heti 30 ezerrel.

 

Irán szégyenfoltnak tartja Szaúd-Arábia számára a szaúdi trónörökös Izrael-politikáját. „Ez a politika szomorú tragédia, amely szégyenfoltként fog bevonulni a történelembe” – mondta az iráni külügyminisztérium szóvivője arra reagálva, hogy Mohamed bin Szalmán trónörökös a napokban Izrael létjogosultsága mellett foglalt állást egy lapinterjúban. Szaúd-Arábia és Izrael nem ápol egymással diplomáciai kapcsolatokat, Mohamed bin Szalmán azonban a The Atlantic című amerikai folyóiratnak nagy meglepetésre azt mondta, hiszi, hogy a palesztinoknak és az izraelieknek joguk van saját földhöz. Bahram Hasemi iráni külügyi szóvivő szerint ezzel a „cionista rezsim (Izrael) hódolójává tett egy olyan muszlim országot, mint Szaúd-Arábia”.

 

Gazdaság:

 

A stabil fejlődésben lévő Ázsia a világgazdasági növekedés élére fog állni az elkövetkező években a fejlett gazdaságok mérsékelt ütemű növekedése mellett – állapítja meg a kínai Hainan szigeti Boao városban rendezett ázsiai gazdasági konferencián kiadott tanulmány. A vasárnap kezdődött háromnapos BFA (Boao Forum for Asia) gazdasági fórumon kiadott Asian Competitiveness Annual Report 2018 tanulmány szerint az ázsiai gazdaság a világgazdasági növekedés egyik legnagyobb motorja, mégpedig az integrálódó nemzetgazdaságok közötti egyre szorosabb együttműködésnek köszönhetően. A kínai Új Selyemút Kezdeményezésnek (Belt and Road Initiative) köszönhetően felgyorsult a régióban a gazdasági integrációs folyamat, ami egyre nagyobb „fejlődési osztalékot” fizet a résztvevők számára, gazdasági stabilizációt, a fejlődési ütem gyorsulását és a jólét növekedését hozva magával.