A BreuerPress és a Heti TV hírei

A BreuerPress és a Heti TV hírei

Elsőnek a mai parlamenti választás eseményeivel.

 

Még egy órán át vannak nyitva a szavazóhelyiségek, az urnákat a tervek szerint este 7 órakor zárják le. Elképzelhető azonban, hogy – mint négy éve – néhány helyen hosszabbítani kell, amennyiben még sokan állnak sorba. Ezt erősítette meg Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke is délutáni tájékoztatóján. Mint mondta, addig nem kezdik el a szavazókörökből érkező adatok közlését, amíg valamennyi szavazókör be nem zár, az utolsó választópolgár is le nem adta a voksát.

Az már biztosnak látszik, hogy minden korábbinál nagyobb volt a szavazókedv. Szinte egész nap többen járultak az urnákhoz, mint az előző húsz évben bármikor. Sok helyen hosszú sorok alakultak ki a szavazóhelyiségek körül. Délután öt óráig a választásra jogosultak 63,21 százaléka, 4 977 880 ember adta le voksát. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai addig Vas megyében volt a legmagasabb a részvételi arány, a legalacsonyabb pedig Hajdu-Biharban. A fővárosban az átlagnál többen, 916 067-en mentek el szavazni, ami a jogosultak 67,28 százaléka. Csak összehasonlításul: négy éve országosan 56,77 százalék, nyolc éve pedig 59,28 százalék voksolt fél hatig.

Miközben Londonban és több külföldi nagyvárosban hosszú sorokban várakoztak a voksolásra a magyarok, 36 külképviseleten már befejeződött a szavazás, a választópolgárok 88 százaléka szavazott – közölte a Nemzeti Választási Iroda. A voksolás az időeltolódás miatt szombaton kezdődött az amerikai kontinensen, és közép-európai idő szerint vasárnap délutánra már be is zártak a szavazókörök az amerikai kontinensen, valamint Ausztráliában és Ázsia keleti részében. A harminchat külképviseleten összesen 4972 választópolgár szerepelt a névjegyzékben, és 4376-an meg is jelentek, hogy szavazzanak.

A Political Capital szerint elképzelhető, ha nagyon szoros lesz az eredmény, egy hetet is kell várni a végleges adatokra. Ma éjjel ugyanis majdnem 300 ezer listás és ugyanennyi egyéni kerületi szavazatot nem számolnak meg, miután 200 ezer ember átjelentkezéssel szavaz, 58 ezren pedig a külképviseletekre jelentkeztek be. Ezeket a szavazatokat választókerületek szerint szétosztják és a 106 kiemelt szavazókörben leadott voksokhoz keverik majd hozzá. Így választókerületenként nagyjából 1000 voks sorsa csak később derül ki.

Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje kijelentette, minden okuk megvan rá, hogy optimisták legyenek a magas részvétel nyomán. Karácsony Gergely szerint ez biztató jel azoknak, akik változást akarnak. Mint mondta, egy 70 százalék feletti részvétel súlyos kritika lenne a kormánynak.

A hivatalban lévő miniszterelnök kora délelőtt szavazott és közölte, utána megy mozgósítani. Orbán Viktor megismételte, hogy szerinte a választási tétje Magyarország jövője. Úgy fogalmazott, „nemcsak pártokat, kormányt, hanem jövőt is választunk magunknak”.

Semjén Zsolt a keresztény civilizáció védelmét tartotta a választás tétjének. A KDNP elnöke, aki miniszterelnök-helyettes is, azzal érvel, a keresztény civilizációnak azok is részesei, akik nem templomba járó emberek, nem tartják magukat vallásosnak. Ez a kultúra és civilizáció mindannyiunk közös öröksége – vélte.

Gyurcsány Ferenc szavazatának leadása után feltételezte, a kormánypárt támogatottsága negyven százalék alá kerül. A Demokratikus Koalíció elnöke szerint ez azt jelenti, hogy a Fidesz „politikai értelemben” kisebbségbe szorul. Kijelentette, reményei szerint hétfőtől egy új kormány megalakításának előkészítésével kell foglalkozniuk.

A Jobbik elnöke úgy vélte, a mai választás legalább két generációra eldönti Magyarország sorsát. A Gyöngyösön szavazó Vona Gábor a voksolás tétjének azt nevezte, hogy „kivándorlóország leszünk-e vagy sem”. Úgy fogalmazott, arra szavazott, hogy egy „jobbik Magyarország jöjjön a mai nap után”.

Az LMP 21. századi programot készített és olyan politikusokkal dolgozik, akik csak jót tudnak adni az országnak. Ezt mondta Szél Bernadett, a párt miniszterelnök-jelöltje, aki szerint a vidék Magyarország aranytartaléka. Úgy vélte, olyan országot kell teremteni, ahol nem tűrik el a korrupciót.

Több rendkívüli eseményről is beszámoltak a választások közben. Az egyik zalaegerszegi szavazókörben rosszul lett egy bizottsági delegált tag. Mentőt kellett hívni hozzá, ők ellátták, majd elszállították. A szavazást az eset miatt nem kellett felfüggeszteni.
Rábatamásiban nyolc percre félbe kellett szakítani a voksolást, miután szavazatának leadása után egy fiatal szavazó epilepsziás rohamot kapott. A többi választót megkérték, hagyják el a helyiséget, de miután a szavazó jobban lett, folytatódhatott a voksolás.
Budapesten egyik 21. kerületi szavazókörében baleset érte a szavazatszámláló bizottság elnökhelyettesét. Jobb kezének a mutatóujja ugyanis a szék lába és ülése közé szorult. Emiatt az ujjából leszakadt egy darab.
Komló egyik szavazókörében tévedésből kihúzták a DK jelöltjét nyolc egyéni szavazólapról. Az történt, hogy a szavazatszámláló bizottságba a DK által delegált tag visszamondta megbízását, de ezt félreértették. A nyolc érintett választópolgár szavazólapjának érvényességéről az urnazárás után döntenek.
A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kengyelben egy szavazó megbotlott a szavazófülkében, ami erre összeomlott. A szavazó nem sérült meg, a voksolás menetét pedig e körülmény nem zavarta – közölték.

Az ország legkisebb népességszámú, önálló önkormányzattal rendelkező településén, a Zala megyei Iborfián már délre száz százalékos volt a részvétel. A választói névjegyzékben mindössze 10-en szerepelnek, közülük öten benne vannak a szavazatszámláló bizottságban is. Ezzel együtt a szavazóhelyiséget este 7-ig nyitva tartják.

 

Külpolitika:

Nincs terrorizmusra utaló jel a Münsterben történt tömeges gázolás ügyében – jelentette ki Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter. A gázoló nagy valószínűség szerint egyedül hajtotta végre tettét, és német, nem pedig menekült. Horst Seehofer közölte, továbbra is minden lehetséges irányban nyomoznak. A münsteri rendőrség vasárnapi közleménye szerint az

elkövető nagy valószínűség szerint egy 48 éves helyi férfi volt. Egy lőfegyverrel végzett magával. Lakásán petárdákat és egy hatástalanított AK 47-es típusú gépkarabélyt találtak.

Egybehangzó német sajtóértesülések alapján az illető hosszú ideje Münsterben élt és pszichés betegségben szenvedett.

 

Brit sajtóértesülés szerint tárgyalások folynak London és Washington között arról, hogy Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynök és lánya – akiket március elején idegméreggel támadták meg az angliai Salisbury városában – új személyazonossággal az Egyesült Államokban telepedhetnének le. A The Sunday Times név forrásai szerint a brit külső hírszerzés (MI6) és az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) tárgyal Szkripalék áttelepítésének lehetőségéről. A lapnak nyilatkozó illetékesek szerint ennek célja az lenne, hogy a volt kettős ügynököt – aki az orosz katonai hírszerzés ezredeseként hosszú ideig az MI6 számára is dolgozott – és lányát, Julija

Szkripalt megvédjék a további esetleges merényletkísérletektől.

Egy izraeli telepessel végzett volna egy palesztin merénylő egy benzinkútnál, de időben ártalmatlanították a támadót – írta a Times of Israel. Az eset Maale Adumim telepesfalu közelében történt. A fegyveres civil épp az autójában ült, amikor észrevette, hogy a palesztin fegyveres egy férfit üldöz, hogy végezzen vele. Ekkor vette elő a fegyverét és lőtte le a támadót.

 

Kigyulladt az a New York-i toronyház, amelyben Donald Trump amerikai elnök otthona volt és vállalatbirodalmának irodái is vannak. A tűznek egy halálos áldozata és több sérültje is van. A 67 éves halálos áldozatot a lángokban álló ötvenedik emelet egyik lakásából mentették ki a tűzoltók, de a kórházba szállítás után elhunyt. A New York-i tűzoltóság vezetője, Daniel A. Nigro közölte, hogy nemcsak az érintett emeletet vizsgálják át, hanem ellenőrzik

a 68 emeletes felhőkarcoló valamennyi szegletét, azt is, ahol nem pusztítottak a lángok.

 

Az urnazárás idején, hét órakor ismét jelentkezünk híreinkkel. Addig köszönöm figyelmüket.