Az Egyesült Államok ismét megakadályozta a gázai tüntetések független kivizsgálására irányuló ENSZ-nyilatkozat elfogadásat

 Az Egyesült Államok ismét megakadályozta a gázai tüntetések független kivizsgálására irányuló ENSZ-nyilatkozat elfogadásat

Beérkező levelek x

 

Az Egyesült Államok ismét megakadályozta a gázai tüntetések független kivizsgálására irányuló ENSZ-nyilatkozat elfogadásat

Az Egyesült Államok zsinórban másodjára állta útját az ENSZ Biztonsági Tanácsa nyilatkozatának, mely támogatta a palesztinok „békés tüntetéshez” való jogát és Antonio Guterres főtitkár felhívását egy független vizsgálat kezdeményezésére a gázai tüntetések halálos kimenetelű incidenseire.

4.6.18
Gaza.
No words needed. pic.twitter.com/cKqhWGEAMp

— IDF (@IDFSpokesperson) April 6, 2018

Riyad Mansour palesztin ENSZ-nagykövet pénteken azt nyilatkozta az újságíróknak az ENSZ székhelyén, New Yorkban, hogy a 15 tagországból 14 egyetértett a nyilatkozattal, de az Egyesült Államok, Izrael legnagyobb szövetségese ellenezte.

Mansour az Egyesült Államok elutasítását „rendkívül felelőtlennek” nevezte, mondván, „zöld utat ad Izraelnek a civil lakosság elleni támadásai folytatására” Gázában.

Izrael ENSZ-nagykövete, Danny Danon azt válaszolta, hogy a tanácsnak „el kéne ítélnie a Hamászt, amely gyermekek életét kockáztatja azzal, hogy élő pajzsként használja őket, és fel kell szólítania, hogy vessen véget ezeknek a provokációknak, amelyek csak fokozzák az erőszakot és a feszültséget”.

From today’s Friday of Tires pic.twitter.com/EARynh1Mf6

— Khaled Abu Toameh (@KhaledAbuToameh) April 6, 2018

Palesztinok tízezrei gyűltek össze pénteken a második „visszatérés menete” tüntetésre a gázai határ mentén, gumiabroncsokat égetve, Molotov-koktélokkal és kövekkel dobálva az izraeli katonákat, akik könnygázzal és éles lőszerrel reagáltak, a hadsereg és szemtanúk nyilatkozatai szerint.

Mansour szerint az összecsapásoknak kilenc halálos áldozata, köztük egy gyermek, és több mint 1000 sérültje volt – egy jelentés szerint ebből 48 gyermek, információi a Hamász által vezetett Egészségügyi Minisztériumtól és a Vörös Félhold gázai tisztviselőitől származnak.

Mansour „a lehető legerőteljesebben” elítélte „ezeket a mészárlásokat”, melyeknek azonnal véget kell vetni és független vizsgálat indítását követelte.

„Visszatérés menete” tüntetés a gázai-izraeli határon 2018. április 6. AFP PHOTO / MAHMUD HAMSAz Izraeli Védelmi Erők pénteken közölte, hogy meghiúsított több határsértési erőfeszítést – bizonyos esetekben éles lőszerrel reagálva -, és a füst leple alatti bomba élesítési kísérleteket a csapatok ellen.

Mansour szerint az Egyesült Nemzetek minden lehetőséget nyitva hagy, beleértve egy elnöki nyilatkozat vagy határozat kiadását a Biztonsági Tanácstól; vagy fordulhatnak az ENSZ Közgyűléshez vagy a genfi ​​székhelyű Emberi Jogi Tanácshoz is, ahol nincsenek vétók, és sürgethetik Guterres főtitkárt is.

„Nem adjuk fel,” – mondta Mansour. „Folytatjuk a kopogtatást az ajtókon.”

Az Arab Liga ENSZ-nagykövete, Maged Abdelaziz szerint az arab miniszterek április 12-én szintén összeülnek a palesztin kérdés ügyében Szaúd-Arábia fővárosában, Rijádban, a 15-i nagygyűlés előtt.

Korábban pénteken a tanács arab országokat képviselő tagja, Kuwait kiadott egy sajtónyilatkozat-tervezetet a tagállamoknak, mely megerősíti a palesztinok békés tiltakozáshoz való jogát, felszólít a zsinórban második pénteken történt összecsapások független és átlátható vizsgálatára, és önmegtartóztatást követel mindkét oldaltól.

Twitteren Kuwait ENSZ küldötte azt írta, az ENSZ Biztonsági Tanácsának „foglalkoznia kell ezzel a kérdéssel és egységes álláspontot kell megfogalmaznia … Ami történik az a nemzetközi jog megsértése”.

A Fehér Ház csütörtökön felszólította a palesztinokat, hogy csak békés tüntetéseken vegyenek részt, és legalább 500 méteres távolságra tartózkodjanak a határkerítéstől.

Míg az ENSZ figyelmeztette Izraelt, hogy “rendkívüli óvatossággal” kezelje a helyzetet a határon, Donald Trump amerikai elnök közel-keleti békeügyi megbízottja, Jason Greenblatt a palesztinokra helyezte a hangsúlyt.

Greenblatt azt nyilatkozta, hogy a tüntetőknek “az 500 méteres ütköző zónán kívül kell maradniuk; és semmilyen módon vagy helyszínen nem közelíthetik meg a határkerítést. Elítéljük azokat a vezetőket és tüntetőket, akik erőszakra szólítanak, vagy akik tüntetőket, köztük gyermekeket küldenek a kerítéshez, tudván, hogy megsebesíthetik vagy megölhetik őket. Ehelyett felszólítunk minden felet, hogy ismét arra fókuszáljon, hogy megoldást találjon a szörnyű humanitárius kihívásokra, amelyekkel a gázaiak szembesülnek.”

Múlt szombaton az Egyesült Államok szintén megadályozta egy hasonló nyilatkozat kiadását, mely önmegtartóztatásra és a határnál történt összecsapások kivizsgálására szólított.

A nyilatkozat-tervezetet akkor is Kuwait mutatta be, melyben az erőszak “független és átlátható vizsgálatát” kéri, és “súlyos aggodalmát fejezi ki a határon lévő helyzet miatt”,valamint megerősíti “a békés tiltakozáshoz való jogot”, valamint kifejezésre jutatta a Tanács “bánatát az ártatlan palesztin életek elvesztése miatt.”

Izrael és a Hamász felkészülve várta az újabb összecsapásokat a biztonsági kerítésnél, a hadsereg mesterlövészeket és tankokat vezényelt ki, a palesztinok pedig több ezer gumiabroncsot gyűjtöttek be, hogy felgyújthassák.

Szemtanúk ugyanakkor azt állították, a múlt heti 30.000 résztvevőhöz képest valamivel kevesebben voltak. Az izraeli hadsereg 20.000 főre saccolta a tüntetők számát.

A Hamász terrorszervezet vezetői hangsúlyozták, a “visszatérés meneteként” nevezett megmozdulás végső célja a határ eltörlése és Palesztina felszabadítása.

#Gaza Strip – aerial photo pic.twitter.com/o15JWgjqNY

— Elior Levy • אליאור לוי (@eliorlevy) April 6, 2018

Palesztin aktivisták abban reménykedtek, hogy a gumiégetés miatt keletkezett fekete füst megnehezíti a mesterlövészek munkáját; Izrael viszont attól tartott, a terroristák a füst leple alatt tüzet nyithatnak az izraeli csapatokra, és megpróbálhatnak áttörni a határkerítésen.

Over the past hour, rioters have attempted to damage & cross the security fence under the cover of smoke from their burning tires. They also attempted to carry out terror attacks & hurl of explosive devices & firebombs pic.twitter.com/g8fk9N4vcT

— IDF (@IDFSpokesperson) April 6, 2018

Az izraeli hadsereg szóvivője, Jonathan Conricus alezredes szerint, a hamászos szervezők a tüntetőkkel próbálták elterelni a figyelmet, hogy „megnyissák a kerítést és terroristákat jutassanak be Izraelbe.” A szóvivő azt is közölte, a mesterlövészek „takarék”üzemmódban voltak és csak azok ellen vetették be őket, akik jelentős fenyegetést jelentettek.

A Hamász terrorszervezet csütörtökön megígérte, hogy pénzügyi támogatást nyújt azoknak a palesztinoknak, akiket a határkerítésnél zajló tüntetések során megölnek vagy megsebesítenek az izraeli biztonsági erők.

Utalva a kétmillió gázai lakos “nehéz gazdasági helyzetére”, a terrorista csoport a hivatalos honlapján bejelentette, hogy 3000 dollárt ad a “mártírok” családjainak, akiket a “visszatérés menetében” megöltek.

A súlyosan sérült tüntetők családjai 500 dollárt, míg a kevésbé súlyosan sérültek 200 dollárt kapnak.

A tömeges tiltakozások ötletét eredetileg közösségi média aktivisták vetették fel, de később a Hamász kisebb terrorista csoportok támogatásával átvette a szervezést.

A gázai vezetők terve szerint a “visszatérés menete” egészen május közepéig folytatódik Izrael függetlenségének 70. évfordulója, az amerikai nagykövetség megnyitója Jeruzsálemben, és a „Nakba” azaz a katasztrófa napjáig.