Büszkeség és a Költészet Napja a Nemzeti Sírkertben

Büszkeség és a Költészet Napja a Nemzeti Sírkertben

Radnainé dr. Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) főigazgatója beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában a Fiumei úti Nemzeti Sírkertről, egy jövő heti programról, és a nemzeti büszkeségről .

 

Mit gondol a munkájáról, elsősorban a Fiumei úti Nemzeti Sírkert  projektről.?

Én mindig  arról álmodoztam, azért küzdöttem, hogy a Nemzeti Sírkert azt a szerepet töltse be, ami a nevében is benne van. Vegyünk egy példát: A Költészet Napján Földes László, Hobo tart egy előadást József Attila sírjánál, a költő verseiből. Már tartottunk egy József Attila előadást, ahol a közönség, a fiataloktól az idősekig,  csendben hallgatták a verseket. Utána a közönség tagjai elhelyeztek egy-egy szál virágot a költő sírjára. Nekem meggyőződésem, hogy a Költészet Napján egy ilyen megemlékezés sokkal többet jelent, mint egy protokolláris megemlékezés, ahol koszorúzási sorrend van.

A Fiumei úti Nemzeti Sírkert sikeréhez jelentősen hozzájárult az a komoly állami támogatás, amelyet kaptak. Ennek köszönhetően újították fel a nemzet nagyjainak mauzóleumait ,sírjait, valamint elkezdődött a Fiumei út melletti, Salgótarján utcai zsidó temető felújítása is.

Az én számból hitelesen hangzik, ha megerősítem a szavait. A kormány az elmúlt nyolc évben a temetőkre, ezeken belül a Fiumei úti Nemzeti Sírkertre, a Salgótarján utcai zsidó temetőre, nagyon komoly költségvetési pénzeket áldozott. Ennek ma már láthatóak az eredményei. A  Fiumei úton az összes mauzóleumot felújítottuk. Érdekes kimenni a sírkertbe, ahol a város közepén egy hatvan hektáros parkban sétálhatunk biztonságos körülmények között, közben megszerezhetjük a szükséges tudást. A temető bejáratánál található egy információs pont, számos kiadvánnyal. A Költészet Napjáig  a sírkert legfontosabb útvonalait ellátjuk névtáblákkal, hogy segítsük a tájékozódást. Ugyanakkor érdemes megemlíteni a Kozma utcai zsidó temetőnek azt a parcelláját, ahol az I. világháborúban elhunytak fekszenek. Ennek a temetőnek a felújításához is jelentős állami támogatást kaptunk. Ez a parcella igazán  kuriózum, akár történelmi, akár vallástörténeti, akár művészettörténeti szempontból. A sírokon  egymás mellett található az elhunytak héber neve, mellette  Nagy-Magyarország térképe, vagy éppen a Hiszekegy. Ezzel kapcsolatban  csak azt tudom mondani, érdemes kilátogatni, megnézni ezt a parcellát. Remélem, egyszer  tudományosan is feldolgozzák a történetét . Fontosnak tartom, hogy minél több iskolás látogasson el ide, ahogy a szomszédban lévő Rákos-keresztúri köztemetőbe. Ott az 1956-os forradalom hősei nyugszanak, ahol szintén létrehozott a NÖRI egy látogatóközpontot, hogy megfelelő információval lássa el a látogatókat.

Ön szerint mikor jutunk el oda, hogy az embereket büszkeség tölti el, amikor elmennek akár a Kozma utcába, akár a 301-es parcellához?

Én büszke voltam, vagyok arra, hogy ezeknek az emlékhelyeknek a felújításában, létrehozásában közreműködhettem.  Gondolom, hogy a Fiumei úti Nemzeti Sírkert esetében nagyon  jól haladunk ezen az úton. Tavasztól novemberig fantasztikus látogatók száma, a csoportos látogatóktól az egyéni látogatókig, Öt idegenvezetőnk van, akik  vezetik a csoportokat. Ilyen lesz majd a Salgótarján utcai zsidó temető is, amelynek a felújítása is elkezdődött. Persze még nagyon sok pénz kell hozzá, de ne feledjük, a XIX. századi zsidó polgárság nagyjai nyugszanak itt, műemlék jellegű sírokban, melyek jelentős részét  Lajtha Béla tervezte.

Köszönöm a beszélgetést.