A választók a saját érdekeiket felismerve képesek dönteni

A választók a saját érdekeiket felismerve képesek dönteni

Dr. Gulyás Gergely, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, a párt alelnöke a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt a kampány helyzetéről, az ellenzék árnyékkormányáról, valamint a lehetséges végeredményről is. A politikust Breuer Péter és Kovács András, az Origo főmunkatársa kérdezte.

Egyre élesebbé válik a kampány, Bayer Zsolt újságírót, a Békemenet szervezőjét a közösségi oldalon megfenyegették, hogy március 15-én agyonlövik. Ön szerint ennyire súlyos a helyzet?

Én ezeket a fenyegetéseket azért egyetlen politikai erővel sem azonosítanám, őrültek is élnek köztünk. Érdemes egyértelműen látni, minden minimálisan az országért felelősséget érző politikai erőnek egyértelművé kell tenni, az ilyen erőszakos megnyilvánulások nem válhatnak a politikai részeivé. Összességében én nem politikai erőt látok e mögött, hanem csak van egy őrült, aki úgy érzi, egy kampányidőszakban bármit megtehet a saját szimpátiája, antipátiája szerint.

Az MSZP-Párbeszéd szövetség a hétvégén bemutatta árnyékkormányát, amelyben elsősorban szakemberek, nem pártpolitikusok szerepelnek. Hogyan értékelik ezt a lépést a Fideszben?

Ahogy elolvastam az erről szóló hírt, akkor azt gondoltam, most még a szakértők vannak, de majd jönnek a politikusok, lassan már az 1994-es MSZP kampány és annak szlogenjei jutottak az eszembe. Én magam senkit sem szeretnék személyében megbántani azok közül, akiket bemutattak, de én nem láttam, hogy mindez erősítette volna az MSZP kormányképességébe vetett hitet.

Ön is elindul egyéniben a választáson, most hol tart a kampányban?

Továbbra is zajlik az aláírások gyűjtése, hiszen mi nem csak a leadásig csináljuk ezt, hanem jóval tovább, hiszen a Védjük meg Magyarországot címmel is kérjük a támogató aláírásokat. Jól állunk a kerületben, persze az is igaz, a budai kerületek eleve valamivel nagyobb mozgásteret adnak a kormánypártoknak, ott könnyebb kampányolni. Az aláírások gyűjtése mellet számtalan találkozóm volt már és lesz is a választókkal, a közösségi oldalon is tartok fogadóórát, a XII. kerületi polgármesterrel, Pokorni Zoltánnal is standolunk, de lesznek majd még a kerülettel kapcsolatos bejelentések, sajtótájékoztatók is.

A jelenlegi külpolitikai helyzet, az ENSZ, az Európai Unió mennyire okozhat nehézséget a Fidesz kampánynak?

Az ENSZ kevésbé, az Európai Unió nagyobb mértékben, szerintem már eddig is megpróbáltak „bekavarni”, de hozzátartozik, 1990 óta minden külső befolyásolási kísérlet ellenére a magyar választópolgárok döntenek. Én abban bízom, hogy ha van is ilyen szándék, és persze tudjuk, van ilyen, de ez nem lesz elegendő ahhoz, hogy a választópolgárok ne lássanak át a szitán, hogy a saját érdekeiket világosan felismerve döntsenek.

A miniszterelnök és más fideszes politikus is azt mondta korábban, a választásokra egyetlen ellenzéki jelölt áll majd szemben a kormánypárti jelöltekkel. Ön szerint ez mennyire reális ma, miközben a demokratikus választási történelemben most indul a legtöbb jelölt?

Nem tartok attól, hogy egy jelölt marad majd ellenzéki oldalon, nem csupán azért, mert vannak ismeretlen, alig ismert kisebb pártok, amelyeket kamupártnak szoktak nevezni. Másrészt azt sem hiszem, hogy a szélsőjobb és a szélsőbal összefogása megvalósulhat.

Az ellenzék szerint a rengeteg kamupárt indulása alapvetően a Fidesz érdeke.

Azt tudom mondani, nézzék meg, a választókerületemben egyetlen ilyen sincs. Ha pedig megnézzük, vidéken sokan úgy érzik, hogy elindulnak a választáson, hol egyes körzetekben sokan vannak, másokban nem, én ebben nem látok semmiféle tendenciát. Az adatok azt sem támasztják alá, hogy a szorosabbnak gondolt körzetekben sokan indulnának, persze a kampánynak ebben az időszakában már bárki bárkivel szemben megfogalmazhat mindenféle vádakat. A szélsőbal és a szélsőjobb nem valamilyen elvszerűség miatt nem fog össze, bár sokan, akik korábban nácizták a Jobbikot, ma az összefogást hangoztatják, de ez azt együttműködés, az esetleges visszalépés jóval többet vinne, mint amit hozna. Már csak azért is, mert a szavazóik azért jóval elvszerűbbek, mint ezek a pártok. Ezért azt gondolom, teljes együttműködés nem fog létrejönni, koordináció az igen.

Ön korábban említette, hogy egyáltalán nem biztos a Fidesz újbóli kétharmadában, a Századvég hétvégi elmérése szerint pedig jóval e fölött végez majd a Fidesz áprilisban.

Meglátjuk majd a választás után, hogy kinek volt igaza. Én a racionalitásokból indulok ki, az Ön által említett interjúban ezt el is mondtam. A helyzet az, a magyar választójogi rendszerben, ami minden egyes ezzel ellenkező hírrel szemben nem változott meg 1990 óta, ma úgy lehet kétharmadot szerezni, ha az első és a második helyezett között a listás eredménykülönbség mintegy húsz százalék, valamint a 106 körzetből 10-12-nél nem veszít többet a győztes párt. Szerintem ez ugyan nem lehetetlen, de valószínűtlen.

Ha valaki megpróbálná meggyőzni arról, hogy a Jobbik egy néppárt, akkor mennyire lenne képes ezt elhinni?

Gondolom, nem okozok nagy meglepetést azzal, hogy nem hinném el, elég lenne csak megnézni, hogy ennek a pártnak milyen képviselői milyen nyilatkozatokat tettek, akár csak az elmúlt 3-4 évben, akkor el is lehet gondolkodni, hogy ugyanazok a választásokhoz közeledve azért vettek vissza ebből a stílusból, mert a választók sosem voltak vevők a szélsőjobboldali hangokra, netán azért, mert hirtelen megvilágosodtak.

Köszönjük a beszélgetést.

Breuer Péter