Személyesen is felvállaltam, ezt az ügyet rendezni kell!

Személyesen is felvállaltam, ezt az ügyet rendezni kell !

Dr. Bajkai István, Erzsébetváros alpolgármestere, a Fidesz-KDNP szövetség országgyűlési képviselőjelöltje beszélt egy botrányos kijelentésről, ami a helyi képviselőtestület ülésén hangzott el, annak visszhangjáról. Szóba került még az e5redménytelen kerületi népszavazás ügye, a várható lépések, valamint az is, miként készül a politikus az április országgyűlési választásra.

 

Ha azt hallja, cselédlakás, akkor mi jut az eszébe?

Egy olyan szörnyű kor, amikor megtörtént az, hogy az egyik ember a másiknak a cselédje, szolgája, akár a rabszolgája volt., annak kiszolgáltatva, önkényének alárendelve. Számomra az alávetést és az emberi megaláztatást jelenti.

Hogy fordulhat elő az, hogy 2018-ban még vannak olyan politikusok, képviselők, akik ilyeneket mondhatnak, zsidó és cigány cselédlakások?

Rendkívül szomorú, ami aggodalomra is okot adhat, hogy 2018-ban ilyen kifejezések egyáltalán elhangozhatnak. Szerintem azok, akik ilyen kifejezéseket használnak, azok semmiképpen sem alkalmasak a magyar nép bizalmára, amelyik párt politikusa ilyeneket mond, az a párt az én szememben nem tekinthető demokratikus létjogosultságú pártnak.

Számomra az a megdöbbentő, hogy tulajdonképpen nem sokan tiltakoztak, amikor ezek a szavak elhangoztak.

Valóban igaz az a mondás, hogy vétkesek közt cinkos, aki néma. Az interjú eléején elhangzott mondat egy képviselőtestületi ülésen hangzott el és nagyon szomorú volt, hogy magukat demokratikus meggyőződésűnek mondott pártok képviselői nem határolódtak el ezektől a szavaktól. Én magam azonnal elhatárolódtam ettől, el is mondtam azonnal, őszintén felháborodásomat is el kell mondanom, hogy más képviselők, akik egyébként az emberi jogok szószólóinak tartják magukat, most mélyen hallgattak. Ez aggodalomra ad okot és talán arra is, hogy elgondolkodjanak azon, nem megfelelően viselkedtek.

Sajnos, az a helyzet, hogy nem nagyon hallottam ezeknek a mondatoknak a visszhangját a médiában, netán csak azért, mert ezek „csak” egy kerületi testületi ülésen hangoztak el?

Szerintem bárhol is hangozzanak el ilyen megalázó kifejezések, legyen az a világ egyik eldugott helye, a fővárosi kerületben, bárhol, annak nagy visszhangja kell legyen. Eddig egy médium foglalkozott vele, de gondolom, ennek nyomán azért lesznek még többen is. Nagyon bízom benne, hogy nem lesz majd helye ezeknek a már letűnt korszakot, a vészkorszakot visszaidéző gondolatoknak, politikusoknak.

Erzsébetvárosban egy eredménytelen népszavazás volt a bulinegyeddel kapcsolatban, a választók jelentős része nem ment el véleményt nyilvánítani. Mi lesz ennek az eredménye, milyen lépéseket tervez az önkormányzat?

Számomra a legfontosabb az volt, hogy mégiscsak volt népszavazás, eddig ilyenre Erzsébetvárosban még nem került sor. A kerületben élőket korábban még soha nem kérdezték meg a fejlődésről, annak irányairól, a következményekről, most ez történt meg. nyilvánvalóan azt nagyon sajnálom, hogy a népszavazáson alacsony volt a részvételi arány, mi, kerületi politikusok, így én magam is többször elmondtam, menjenek el az emberek, mert ha valaki elmondhatja a véleményét, az egy fontos jelzés a politika számára. Talán kevesebb szó esett arról, számos intézkedést tettünk annak érekében, hogy ezt a negyedet megpróbáljuk valóban élhetővé tenni. az itt lakók életkörülményeit javítsuk. Talán az sem hangzott el kellőképpen, hogy Erzsébetváros hetvenezres lakosságszámához képest majdnem százezres turistatömeg ugrik rá a városra csütörtöktől vasárnapig. Ez olyan, mintha Budapestre még kétmillió ember érkezne csak a hétvégére, majd utána megkérdeznék a főpolgármester urat, hogyhogy nem tudnak biztonságot adni ezekre a napokra. Mi is éppen ezt mondjuk, Erzsébetváros népességét megkétszerezve vagyunk itt ezekben a napokon, de ettől a költségvetésünk nem lesz nagyobb.

Ez azt jelenti, hogy Erzsébetváros jelentős összegű befizetéseket produkál, ám ebből szinte semmit nem kap vissza?

Valójában nem kerül vissza, hiszen a forgalmi adó az állam kasszájába megy, az iparűzési adó az a fővároshoz kerül, tehát az tévhit, hogy a bevételekből az erzsébetvárosi önkormányzat gazdagodik. Valóban igaz, a bulinegyed terheit az itt lakók viselik, az előnyök másutt csapódnak le. Félreértés ne essék, az jó dolog, hogy Magyarországon a turizmusnak vannak bevételei, ezekre az összegekre az országnak szüksége van, az viszont nem egyensúlyi helyzet, hogy ennek a terheit egy olyan önkormányzatnak kell viselni, amelyik ehhez semmilyen támogatást nem kap. Ez így nem egy fair helyzet.

A képviselők egy külön megbeszélésre jönnek össze, mi várható ezen az összejövetelen?

Ha arra gondolunk, hogy ennek a negyednek a problémáit meg akarjuk oldani, akkor tudni kell, erre már létrejött jóval korábban egy külön bizottság abból a célból, hogy előkészítsék mindazokat az intézkedéseket, amelyeket Erzsébetváros mindenképpen szeretne megtenni. Én nem rejtem véka alá, hogy személyesen is felvállaltam, ezt az ügyet rendezni kell! Ehhez igyekszem a kormányzat együttműködését is elnyerni, hogy egy különleges támogatást biztosítsanak Erzsébetvárosnak. Mellette olyan jogszabályokat tudjunk megalkotni, hogy itt valóban rend legyen, az itt lakók életét meg tudjuk könnyebbíteni. Ez nem egy kétforintos kérdés, azt gondolom, ehhez önmagában egy erzsébetvárosi önkormányzat költségvetése önmagában kevés.

A Fidesz-KDNP szövetség országgyűlési képviselőjelöltjei már leadták a szükségesnél több támogató aláírást. Önnek hogyan ment ez?

Szerencsére nagyon jó élményekkel, érzésekkel tudtuk befejezni, még persze gyűjtjük a támogató aláírásokat, de ez már a minél több emberrel való találkozást szolgálja. A szükséges mennyiség közel ötszörösét sikerült leadnom, összességében azt gondolom, az emberek bizalommal tekintenek az április 8-i országgyűlési választásra, én magam nagyon sok biztatást, támogatást kaptam.

Amennyiben Ön nyeri el a választók bizalmát, akkor ebben a választókörzetben képviselni fogja a zsidó felekezeteket is, hiszen itt Teréz- és Erzsébetvárosban valamennyien képviseltetik magukat, zsinagógával, közösséggel.

Eddig is képviseltem őket, ezután is ezt fogom tenni, amennyiben erőm engedi, úgy én a magyarországi történelmi egyházak mellett állok, a közösségeket pártoltam eddig is, ezt a munkát is szeretném folytatni.

Egy politikus ugye nem felejti a nagy kampány és az egyéb munkák közben, hogy családja is van?

Én nem felejtem el, persze azért van némi lelkiismeret-furdalásom, mert most minden erőmet a kampánynak szentelem, amihez hozzátartozik, hogy rendszeresen későn érek haza. Szerencsére a feleségem nagy megértéssel fogadja mindezt, az ő támogatása nélkül biztosan nem tudnám ezt csinálni. Közben igyekszem én is segíteni neki, most például az ERőMŰVHÁZ új zongorája lesz felavatva egy koncerttel, ahol a feleségem is fellép, ahol én lapozni fogok. Ha netán meg még lesz időm gyakorolni, akkor egy kisebb darab erejéig még fel is lépek. Nekem nagy boldogság, hogy sikerült ezt a zongorát megszereznünk Bécsből, az is nagy öröm, hogy kevés olyan önkormányzat van ma Magyarországon, amelyiknek egy Steinway zongorája van.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter