Minket alapvetően a közös eszmeiség hozott össze

Minket alapvetően a közös eszmeiség hozott össze

Dr. Bárándy Péter ügyvéd, volt miniszter beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában az általa is alapított V18 nevű csoportról, szándékaikról, a változás és a civilek szerepvállalásának fontosságáról.

 

Ön tagja a V18 nevű csoportnak, melynek volt miniszterek, elismert szakértők a tagjai. Most, hogy közeledik az áprilisi választás, mit szeretnének elérni?

A mi társaságunknak egy közös célja van, megértetni az emberekkel, hogy menjenek el választani. Megértetni, hogy az embereknek bármi is legyen a foglalkozásuk, amíg demokrácia van, addig négyévente egyszer, egy napon keresztül ők is politikusok, azaz eldöntik az ország sorsát, sőt a legnagyobb súlyú döntést hozzák, ami a politikai mezőben elképzelhető. Pláne akkor, ha egy országnak a kormánya megpróbálja visszafele vinni a történelmet, az embereknek el kell dönteni, ez tetszik nekik vagy pedig ennek az ellenkezője. El kell dönteni, a kormányzó erő mellett akarják letenni a voksukat, értve ez alatt azt is, ha nem mennek el, akkor is a kormányzó erő mellett teszik le a voksukat, vagy pedig változást akarnak a politikai vezetésben. Ebben az esetben menjenek el, voksoljanak azon jelölt mellett, aki a legnagyobb valószínűséggel nyerhet az adott helyen, aki bizonyos demokratikus alapelvek érvényre juttatását feltehetőleg gyakorolni is fogja, azaz ez egy kettős feltétel. Összeállítottunk nyolc pontot, ezek lefedik a gazdasági, szociális ügyeken át, az egészségügyet, a jog és a demokrácia ismérveit, más területeket is. Mi, akik alapítottuk ezt a társaságot, pár oldalban leírtuk saját véleményünket.

De az alapítók száma csökkent, hiszen egyikük mát ott is hagyta Önöket.

Nem otthagyás volt, inkább szétválás, Lévai Katalin alapított egy pártot, aminek a színeiben elindul a választáson. Nekünk ezzel nem is lenne bajunk, bele is férne az elképzeléseinkbe, ha valaki három-négy évvel a választás előtt alapít egy pártot közülünk. Most viszont pont azt látjuk, ez a magatartás pont azt a tendenciát erősíti, hogy az a cél, minél inkább felaprózza a nem kormánypárti oldalt.

Vannak, akik figyelnek a társaságukra, ami akár egy elitklub is lehetne?

Minket alapvetően a közös eszmeiség hozott össze, amiről beszéltem. Persze az első megbeszéléseinken volt egy elmélkedés arról, hogy mik is legyünk.

Azt mondják Önökről, hogy csupa pozitív voltak, de mégis csak voltak.

Igen, voltunk, ezt vállaljuk is. A volttal azonban együtt jár egy tapasztalat, egy felelősség. Ennek a társaságnak a tagjai nem buktak meg a múltban, elsősorban azért, mert nem tettek olyat, ami a társadalom érdekei ellen valók. Ez adhat hitelt a tagoknak, a tagok által összehozott társaságnak. KI figyel oda ránk? Nos, ezt nem tudjuk. Amikor az ember létrehoz valamit, akkor valamiféle előzetes hatásvizsgálatot próbál végezni, de ne lehet abban biztos, hogy mi lesz a szavainak a hatása. Létrehoztunk valamit, aminek bevallottan az a célja, hogy hasson, a hatása meg az legyen, hogy többen menjenek el szavazni. Milyen volumene lesz ennek a hatásnak? Ha csak nyolccal többen mennek el, akkor ennyivel többen szavaztak olyanok, akik korábban nem mentek volna el. Persze remélem, hogy ez nem nyolc, nem nyolcszáz lesz, hanem több.

Milyen lehetőségeik vannak azon kívül, hogy alkalmanként szerepelnek a médiában?

Én nem becsülöm le a médiát, a médiának azt a maradékát sem becsülöm le, amit még nem szerzett meg a kormány. Minden kormány törekszik a média megszerzésére, nem mindegyik olyan „sikeres”, mint a mienk. Ezen kívül elmegyünk több helyre, megnézzük például, hogy egy-egy körzetben ki az, akire szerintünk érdemes voksolni és ha ezt az illető jónéven veszi, akkor elmegyünk a körzetébe. Sőt, volt olyan ötletünk is, hogy egyes helyeken még a képi megjelenésünkkel is mutatjuk, ez a társaság, a V18 ezt meg azt a jelöltet támogatja.

Ki az, aki mellett kiáll Ön?

Aki mellett én megszólalnék, az például Dr. Magyar György Siófokon, ez egy szakmai összetartás is, de említhetném Mellár Tamást Pécsett, aki mellett Bod Péter Ákos állt már ki.

Vannak igazi politikai jelöltjük is, vagy „csak” civilek?

Az valóban kérdés, jó-e az, hogy civilek is megpróbálnak a politikában helyet keresni maguknak és ez nem csak Magyarországon tehető fel. Amikor nagy baj van, amikor ellehetetlenül a politika, amikor a politikus, mint jelző, akár egy személyiségi jogi pert is elindíthat a kifejezés használója ellen, akkor kerülnek elő a nem politikusok. Azért, mert azt érzik, a civilek és a politikusok is, hogy a politika a társadalom előtt elvesztette a hitelét. Ma egy ilyen időmezőbe értünk be, ezért jelentkeznek a civilek.

Akkor a civileké a jövő?

Ha azt akarjuk, hogy feltűnjön egy demokráciatámogató politikai erő, akkor sajnos azt kell látnunk, ha nem is kizárólagosan, de szükség van azokra az emberekre, akik a társadalom vezérléséről rendelkeznek valóban valamiféle elképzeléssel, a szakmájuknál, az érdeklődésüknél fogva. Már azért is, mert a politikában még elegendő emberanyag sincsen.

Ha jól tudom, akkor más hasonló civil jelölt van a Jobbiknál is.

Nekem nehéz a Jobbikról érdemi választ adni. Azt gondolom, a Jobbik együttműködésére is szükség lehet ahhoz, hogy a politikai hatalomban váltás következzen be. A Jobbik vezetőjének, vezetőinek olyan megnyilvánulásait látjuk az utóbbi időben, ami egy alapvető változást körvonalaz a politikájukban. Ezzel kapcsolatban el kell mondanom, Bajcsy-Zsilinszky Endre is nagyon rossz mezőből indult erkölcsileg, ő megváltozott, hőssé vált. Nem csak a halála volt a hősies, hanem az azt megelőző igen lényeges történelmi periódusban a tettei is. Ha ez megtörténhetett bakkor, miért nem tudjuk feltételezni, hogy esetleg ma is megismétlődik? Ha ez megtörténik, akkor miért nem lehet vele együttműködni?

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter