Ez számomra felfoghatatlan és megmagyarázhatatlan

Ez számomra felfoghatatlan és megmagyarázhatatlan

Gordon István kulturális diplomata, Lengyelország szakértő a legújabb lengyel-izraeli konfliktusról, az antiszemitizmusról beszélt, Breuer Péter és Kovács András, az Origo főmunkatársa előtt.

 

Lengyelország, a lengyel kormány vezetői olyan kijelentéseket tettek, most legutoljára a miniszterelnök egy müncheni konferencián a II. világháborúról, a Holokausztról, amiben országuk szerepét minimálisra csökkentik, a szavait egyébként egy újságíró megkifogásolta. Nem beszélve arról a törvényről, mely szerint börtönnel büntetik azokat, akik lengyel koncentrációs táborokról beszélnek. Ezek a mondatok nem a történelem átírását jelentik?

Ez a kérdés nem itt kezdődik. Az említett újságírónő édesanyja Holokauszt túlélő, akinek a családját kiirtották, mégpedig úgy, hogy a családtagokat lengyelek adták a Gestapo kezére. Amikor az édesanyja túlélte a Holokausztot, akkor elhatározta, soha többet nem szólal meg lengyelül. Most, amikor a lengyel miniszterelnök ezeket a szavait elmondta, az újságírónő úgy gondolta, igaza volt az édesanyjának. Mit mondott a lengyel miniszterelnök? Én megnéztem lengyelül a szöveget, azt mondta, a Holokauszt elkövetői között voltak zsidók is. Bevallom, egyszerűen nem tudom értelmezni a szavait. Az izraeli miniszterelnök egy nagyon rövid telefonbeszélgetést lefolytatott lengyel kollégájával, akinek elmondta, a Holokauszt a zsidó nép ellen irányult, azaz itt nincs miről beszélni, ne akarják a történelmet másként értelmezni.

Mi vezette Ön szerint a lengyel miniszterelnököt, hogy ezt nyilatkozza? Mi szükség volt erre?

Semmi. Szeretném Lengyelország volt izraeli nagykövetének a szavait idézni, aki azt mondta: Csak akkor jöhetünk ki ebből a helyzetből arcvesztés nélkül, ha beismerjük a világ előtt, hogy tévedtünk, rossz törvény született. Vannak olyan lengyel állampolgárok, akik elítélik a miniszterelnök, a kormánypártok nyilatkozatait, ezt a törvényt.

Mi lesz a törvény sorsa?

A köztársasági elnök már aláírta, de a szégyen az, hogy a Holokauszt Emléknapján fogadta el a lengyel törvényhozás, rá egy hétre a felsőház is így tett, február 6-án írta alá az elnök, úgy, hogy utólagos normakontrollt kért az alkotmánybíráktól. Az aláírás előtti napon egy pici, de szélsőséges csoport tüntetett és azt mondta az elnöknek, hogy vegye le a kipáját és azonnal írja alá a törvényt. Lengyelországban a zsidók számarányához képest nagy az antiszemitizmus, de nem sokkal nagyobb, mint a világ számos más országában.

Ez igaz, de más országokban nem hoznak ilyen törvényt 2018-ban.

Ez így van, ez számomra felfoghatatlan és megmagyarázhatatlan. Elmondok egy esetet, két évvel ezelőtt az akkori lengyel oktatási miniszterhelyettes kétségbe vonta Jedwabnét. 1941. július 10-én a Varsótól százhetven kilométerre északkeletre fekvő Jedwabnéban tömeggyilkosságot követtek el: a helyi zsidók többségét bekergették a kisváros határában álló pajtába, és elevenen megégették. Idén az hangzott el, hogy utána kéne nézni, mi is történt ott.

Mi lesz az egésznek a kifutása, főleg a V4-es országok és Izrael jó kapcsolatainak a tükrében?

Beszéltem arról a kis csoport tüntetéséről, ami a lengyel elnök aláírása előtt volt, ez a csoport adta a magját annak a nagyobb megmozdulásnak, ami a lengyel függetlenségi nap alkalmából volt, november 11-én. Ekkor egy 60-80 ezres tömeg gyűlt össze Varsóban és bizony ott is elhangzottak antiszemita jelszavak. Nem hiszem, hogy ebből valami kialakulna, szerintem előbb-utóbb észhez térnek majd.

Köszönjük a beszélgetést.