Tervek, elképzelések, az erzsébetvárosi eredménytelen népszavazás után

Tervek, elképzelések, az erzsébetvárosi eredménytelen népszavazás után

Moldován László, az LMP helyi képviselője, országgyűlési képviselőjelöltje értékelte a kerületi népszavazást, ami eredménytelen lett, beszélt a saját terveiről, valamint arról is, mit tenne, ha megnyerné az országgyűlési képviselőválasztást a választókörzetben.

Egy sikertelen, eredménytelen népszavazás után vagyunk Erzsébetvárosban, Ön szerint hová lettek a választópolgárok?

Sajnos, a csekély részvétel azt mutatta, a választók otthon maradtak.

Akkor ez is egy választás volt.

Én ezt nem gondolom, egyrészt azért, mert az önkormányzat semmilyen módon nem segítette az embereket, nem mozgósított, a honlapra feltették ugyan a hirdetményt közel két hete, aztán az a hírek forgatagában el is tűnt.

Az LMP hogyan mozgósított?

Mint párt sehogy nem mozgósított, én magam helyi képviselőként többször is felhívást tettem közzé a saját közösségi oldalamon, még a népszavazás előtti napokban is.

Mi várható a sikertelen népszavazás után?

Azért azt mindenképpen érdemes leszögezni, a beérkezett szavazatoknak több mint a kétharmada az igen mellett volt, Belső-Erzsébetvárosban, ahol magasabb volt a részvételi arány, pedig a szavazatok közel 80 %-a volt az igen mellett, azaz az éjféli zárás mellett. Ma lesz egy megbeszélés a városvezetés és a képviselők között, én mindenképpen azt gondolom, az eredménytelen népszavazás dacára sem maradhat a mostani helyzet.

A kerület vezetésének van lehetősége az eddigi nyitva tartást átértékelni?

Persze, a kerület vezetése módosíthat rendeletet az eredménytelen népszavazás ellenére is, ez vonatkozhat a világörökségi zóna puffer részére is.

Ezek szerint Ön, mint az LMP helyi képviselője az éjféli zárást támogatja?

Nem, én azt szeretném, ha egész Erzsébetváros egy élhető hely lenne, én nem tartom elképzelhetetlennek a péntek-szombati akár hajnali háromig tartó nyitást, de ehhez az kell, hogy újra normális viszonyok jöjjenek létre Belső-Erzsébetvárosban, mert azért az nem normális, hogy kevesebb mint egy négyzetkilométeren ötszáz vendéglátóhely működik.

Ritkítani kell a helyek számát?

Inkább azt mondanám, a piac majd eldönti, melyikük marad talpon a nyitva tartás korlátozásával.

Nem lenne hasznosabb a társasházi törvény módosítása, ahol visszakapnák a véleményezési lehetőségüket a lakók, tulajdonosok, hogy lehetséges-e egy házban egy üzlethelyiség?

Mindenképpen fontos lenne, én azt tudom tenni, ha megválasztanak az országgyűlési választáson, akkor az első dolgom lesz a társasházi törvény módosításának a kezdeményezése, mellette a kereskedelmi törvénybe is belenyúlnék.

Hányadik helyen van az LMP listáján?

Listán a 24. helyen vagyok, így nem arra pályázom, hogy ott jussak be, bár csodák történhetnek, inkább egyéniben az itteni választókörzetben szeretnék nyerni.

Kik lesznek az ellenfelei?

Stummer János a Jobbiktól, Dr. Bajkai István a Fidesz-KDNP-től, Dr. Oláh Lajos a DK-tól, a többieket még nem ismerem.

Esetleg visszalépne Stummer János javára?

Én senkinek sem lépek vissza a javára, az is egyértelmű, hogy Stummer úr nem ugyanazokat a szavazókat szólítja meg, mint én. Én elindulok, minden erőmmel csináljuk meg a kampányt, már tegnap is kampányoltunk, gyűjtjük az ajánlásokat, jól haladunk velük, szerintem pár nap alatt meg is leszünk a szükséges 500-nál többel.

Az ellenfelei már órák alatt megszerezték a szükséges ajánlások többszörösét.

Azoknak könnyű, akik címre mennek, listák alapján csöngetnek be emberekhez, ezt ugyan tiltják a törvények, ám mégis mindegyik nagy párt ezt teszi.

A családja mit szól ehhez a helyzethez, a jelöltségéhez?

Ők a döntést rám bízták, az biztos, hogy támogatnak.

Kicsit visszatérve a népszavazásra, a bulinegyedre, említette, hogy lesz egy megbeszélés a városvezetéssel. Ön milyen megoldási javaslatot tudna elképzelni most, mi legyen a bulinegyeddel?

Amennyiben a kerület vezetése nem mond semmit, akkor én teszek egy javaslatot a helyi rendelet módosítására, amelyik Belső-Erzsébetvárosban is 24 órára korlátozza a vendéglátóhelyek nyitva tartását, ami persze pénteken és szombaton megengedi a hajnali 3-ig tartó nyitást. Mellette egy valóbab működő kerekasztal létrehozását javaslom, ahol a lakók, a vállalkozók és az önkormányzat is valódi egyeztetéseket hajt végre.

Ön szerint lehetséges profitot termelni az Ön által javasolt korlátozással?

Igen, maximum nem akkorát, mint eddig. Ugyanakkor meg kell érteni a vendéglátósoknak, az itt élőknek vannak alkotmányos jogaik, amit bizony figyelembe kell venni. Úgy vélem, egy normális kompromisszum esetén a hosszabb távra tervező vendéglátósok is megtalálják a számításukat.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter