Az érvénytelen referendum után eljött az ideje, hogy végre valódi párbeszéd alakuljon ki a szemben álló felek között

Az érvénytelen referendum után eljött az ideje, hogy végre valódi párbeszéd alakuljon ki a szemben álló felek között

 

BULINEGYED – AZ EREDMÉNYTELEN NÉPSZAVAZÁS UTÁN EREDMÉNYES TÁRGYALÁSOKRA VAN SZÜKSÉGA Magyar Liberális Párt köszöni mindenkinek, aki vasárnap részt vett a bulinegyedről szóló népszavazáson, ahol a szavazásra jogosultak kevesebb, mint ötöde járult az urnákhoz, és a 43 ezer szavazásra jogosultból a nem hivatalos adatok szerint mindössze nagyjából 4 és fél ezren szavaztak a nyitva tartás korlátozására. Az érintett belső-erzsébetvárosi lakók döntő többsége sem vett részt a népszavazáson; ők is a távolmaradásukkal szavaztak a korlátozással szemben. A rendkívül alacsony részvétel üzenete az, hogy a lakók döntő többsége nem ért egyet a szórakozóhelyek nyitva tartásának korlátozásával.

Az érvénytelen referendum után eljött az ideje, hogy végre valódi párbeszéd alakuljon ki a szemben álló felek között, és olyan megegyezés szülessen, amellyel mindenki elégedett lehet. A Liberálisok szerint olyan megoldásra van szükség, amely tekintettel van a lakók érdekeire, ugyanakkor nem teszi tönkre Budapest egyik legnépszerűbb turisztikai célpontját sem. Javasoljuk, hogy a VII. kerület vezetése mielőbb hozzon létre egy fórumot, ahova a helyi civileket, a körzet szórakozóhelyeinek üzemeltetőit, a főváros és az önkormányzat képviselőit is elhívják. A Liberálisok továbbra is azt gondolják, hogy súlyos hiba lenne ellehetetleníteni az éjszakai szórakozást a kerületben, ugyanakkor élhető viszonyokat kell teremteni az itt lakó embereknek is. Éppen ennek érdekében dolgoztuk ki javaslatcsomagunkat, ami az érvénytelen népszavazás után alapja lehet egy későbbi megegyezésnek. A javaslataink a következők voltak:

  • Csoportosítsanak további forrásokat a szórakozóhelyek hangszigetelésére és az utcák tisztán tartása.
  • A szórakozóhelyek üzemeltetői jelöljenek ki éjszakai polgármestereket, akik összehangolják a szórakozóhelyek működését az ott élők igényeivel, és felügyelik az éjszakai életet.
  • A bulinegyedben található 430 szórakozóhely által befizetett iparűzési adóból a főváros juttasson vissza annyit az érintett területre, amennyiből a bulinegyed kellemetlen velejárói okozta problémák orvosolhatók.
  • A közterület-felügyelet, a polgárőrség és a rendőrség munkájának megerősítésével gondoskodjanak a rend betartásáról.
  • A nyitva tartást csak a munkanapokon korlátozzák, hétvégén ugyanolyan feltételekkel működhessenek a szórakozóhelyek, mint eddig.

Bízunk benne, hogy javaslatainkkal hozzájárulhatunk a helyzet megnyugtató rendezéséhez. Arra kérjük a főváros és a kerület vezetését, hogy ne halogassák tovább az ügy valódi megoldását!