A BreuerPress és a HetiTV gyors  hírei

A BreuerPress és a HetiTV gyors  hírei

Megállapodásokat szeretne kötni kedden Ausztriában a magyar kormányfő a migrációról, a két ország megvédéséről és egymás megsegítéséről. Orbán Viktor saját Facebook-oldalán tett közzé egy videobejegyzést, útban Bécs felé, egy vasúti kocsiból. A miniszterelnök bízik a tárgyalások sikerében. Orbán Viktor kedden tárgyal Sebastian Kurz osztrák kancellárral, és találkozik Heinz-Christian Strache alkancellárral.

Provokatívnak és megdöbbentőnek nevezte a Horthy Miklós kormányzó emlékére tervezett – a szervezők által időközben lemondott – misét Orbán Viktorhoz írt levelében a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke; válaszában a magyar miniszterelnök leszögezte: az ügy megszűnt létezni. A Zsidó Világkongresszus elnöke úgy fogalmazott: az általa vezetett intézmény, amely hat kontinensen több mint száz zsidó közösséget képvisel, megdöbbenéssel és nagy csalódással értesült arról, hogy a Horthy Miklós emlékére tervezett január 27-i misén Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke is felszólalt volna, éppen a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján.

A magyar kormány számít és értékként tekint a magyar zsidóságra – mondta a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára az emancipációs törvény elfogadásának 150. évfordulója alkalmából elhelyezett emléktábla avatásán Budapesten. Latorcai Csaba kiemelte: az emancipációs törvény a hazai zsidóságot is bevonta a kiegyezés korszakára jellemző, gyors ütemű gazdasági-társadalmi modernizációba. Ebben az időszakban csaknem megduplázódott az izraelita felekezethez tartozók száma: míg 1869-ban 550 ezren, addig 1910-ben már 930 ezren voltak. A 20. századi háborúk és diktatúrák azonban „tragikus módon akasztották meg az ígéretes fejlődési pályát” – mondta a helyettes államtitkár. Az emléktáblát a Budapesti Olasz Kultúrintézet, az egykori magyar képviselőház épületének falán helyezték el annak emlékére, hogy 1867-ben ott fogadta el a Magyar Országgyűlés képviselőháza az izraeliták egyenjogúságáról szóló törvényt.

Bizalmat szavazott a román parlament a Viorica Dancila vezette új szociálliberális kormánynak, ezáltal Romániának először lesz női miniszterelnöke. A kabinetnek a szükséges 233 helyett 282 törvényhozó szavazott bizalmat: a PDS-ALDE koalíció kormányát a Romániai Magyar Demokrata Szövetség képviselői is támogatták. 132 törvényhozó a Dancila-kormány beiktatása ellen voksolt. Dancila a bizalmi szavazás előtt elhangzott parlamenti beszédében a Szociáldemokrata Párt 2016-os választási győzelme nevében kért bizalmat. Az új kormány legfőbb célkitűzése, hogy 2020-ra Románia a rangsor első felébe kerüljön a legerősebb európai gazdaságok listáján, megteremtve a feltételeit annak, hogy a fiatalok ne külföldön keressék boldogulásukat, akik pedig elmentek, azok térjenek haza – mutatott rá a kormányfő.