Három év múlva egy valódi XXI. századi egészségügyi intézmény lesz a Szeretetkórházból

 

Három év múlva egy valódi XXI. századi egészségügyi intézmény lesz a Szeretetkórházból

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke beszélt a Szeretetkórház jövőjéről, amelynek értelmében egy XXi. századi gerontológiai központtá alakul majd az intézmény, de szóba került még az elhagyott zsidó temetők felújításának az ügye is.

 

Az elmúlt év végén derült ki, hogy a magyar kormány jelentős támogatást biztosított több egyháznak is.

A döntés az egyházi egészségügyi intézményeket érintette. Négy egyházi egészségügyi intézményről van szó, ezek mindegyike más-más egészségügyi szakterületen dolgozik. A Mazsihisz Szeretetkórházánál a gerontológia számít kiemelt projektnek. Ezek az intézmények jelentős támogatásban részesültek, a mi kórházunk most kapta meg az értesítést arról, hogy a Miniszterelnök úr aláírta azt a kormányhatározatot, amelynek értelmében a Szeretetkórház megvalósíthatja régóta dédelgetett álmát. Ez nem más, mint kórházunknak egy olyan jelentős fejlesztése, amelynek a végén létrejön egy olyan gerontológiai központ, amely nem csak a régió szakmai bázisaként képes majd működni. Egy három éves fejlesztés beszélünk, amiben az építészeti átalakításoktól kezdve a műszerezettségig minden benne van. Ha sikerül megvalósítanunk, akkor három év múlva egy igazi XXI. századi egészségügyi intézményünk lesz, olyan, amelyik egyszerre szolgálja a zsidókat és a nem zsidókat egyaránt.

A Szeretetkórház, mint mondta, ellátja a nem zsidó betegeket is, de ez mégiscsak a Mazsihisz intézménye, így valószínűleg zsinagóga is található benne.

Igen, a kórháznak van saját zsinagógája, van egy saját kis közössége is. Visszatérve az egyházi kórházakra el kell mondanom, ezek az intézmények nagyon szorosan együttműködnek egymással. Formális szövetséget is létrehoztak, az Egyházi Kórházak Szövetségét, rendszeresen találkoznak, egyeztetik a szakmai és egyéb programjaikat. Most, hogy már mind a négy kórház kapott a kormánytól egy nagyon komoly fejlesztési segítséget, még egymás sikereinek is tudnak örülni, ami azért manapság ritka dolog. Többször, több helyen kellett beszéltem a zsidó-keresztény párbeszédről, annak fontosságáról,  de ami itt, a kórházak együttműködését tekintve megvalósul, azt tartom az igazi párbeszédnek. Azt, ami tettekben is megvalósul. Ehhez hozzátartozik, hogy nem csak orvosszakmai együttműködés van a kórházak között, hanem gazdasági is, s ennek az egyik motorja a Szeretetkórház főigazgatója, Deutch Zsuzsanna mellett az intézmény gazdasági vezetője, Szinai József.

Mit jelent az a fejlesztés, amit említett, nagyobb befogadóképessége lesz majd a Szeretetkórháznak?

A fejlesztés után teljesen megújul a kórházunk, sokkal jobb felszereltsége lesz, megváltozik a betegek elhelyezése, annak komfortja. A tervek szerint maximum négyágyas, fürdőszobás kórtermeink lesznek, de ez egyben azt is jelenti, hogy a kórház befogadóképessége nem fog nőni, sőt valamivel kisebb lesz. Ez nem kis kihívás, hiszen kisebb betegszámnál, kevesebb lesz a kórház forrása, amit csak nagyon jó gazdálkodással lehet majd kompenzálni. Van a kisebb ágyszámnak egyébként egy másik vonulata is. Gyöngyösön a helyi kórházban szintén terveznek egy gerontológiai bővítést, s jelezték, hogy szívesen együttműködnének a mi Szeretetkórházunkkal. A tárgyalások megindultak és reményeink szerint segíthetnek abban, hogy szélesebb körű munkát végezzünk az idősellátás terén.

A következő évtől, ha minden igaz, akkor a kormány hathatós támogatásával elindul a zsidó temetők felújításának a programja. Ebben milyen szerepe lesz majd a Mazsihisznek, illetve a többi hazai zsidó szervezetnek?

Magyarországon körülbelül 1600 elhagyott zsidó temető van, tudni kell, mit is jelent az elhagyott szó. Itt azokról a településekről van szó, ahonnan elvitték a magyar zsidókat Auschwitzba és senki nem jött vissza. A MAZSIHISZ ezzel a feladattal egyedül nem tud megbirkózni, de az elmúlt hetven évben ezt senkinek sem sikerült maradéktalanul megoldani. Ezzel kapcsolatban a magyar kormánynak van egy nagy ívű terve, ami kifejezetten az elhagyott zsidó temetőkre vonatkozik,.Utolsó információink szerint  2018-ban 475 millió forinttal kívánják támogatni a felújításokat. A kormány pályázati rendszerben kívánja a felhasználását. Olyan szervezetek indulhatnak, amelyek garantálják, hogy a felújítás után 10 évig megőrzik a jobb állapotokat. Ha jól tudom, akkor a pályázatnál azokat a projekteket preferálják majd, ahol oktatás is kapcsolódik a felújításhoz, azaz bevonják a helyi iskolákat is. A Mazsihisz szerepét illetően azt tudom mondani, a temetők több mint kétharmada a szervezet tulajdonában van, így mi gyakoroljuk majd a szakmai kontrollt a felújítások során.

Ki bonyolítja majd le az egész pályáztatást?

Inormációim szerint a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítványt bízzák majd meg vele. De fontosnak tartjuk azt is, hogy a kormány nagyívű támogatása mellett fontos lenne a budapesti Kozma utcai temetőről is közösen gondolkodni. A Kozma utcai temető nem elhagyott, hanem egy hatalmas területen elhelyezkedő működő temető.  Karbantartásához rengeteg pénz kell, ezért ebben is kértük a kormányzat támogatását.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter