A következő év legfontosabb kérdése a biztonság lesz

A következő év legfontosabb kérdése a biztonság lesz

Puskás Imre, a Fidesz szóvivője beszélt az európai helyzetről, de szóba került természetesen a 2018-as év, amikor is Magyarország választani fog.

 

Puskás Imre kérdésre válaszolva elmondta, a német és az osztrák lapokban megjelent véleményeket, mely szerint mindkét országban már kell értékelni a willkommenskulturt, már régóta hangoztatja a magyar kormány és a kormánypártok egyaránt, ma, visszatekintve az elmúlt két évre, meglátszik, Németországban megváltozott az emberek véleménye. Valóban eleinte volt egy befogadói attitűd, majd később számos problémával voltak kénytelenek szembesülni. A szóvivő hozzátette, ennek a megváltozott véleménynek a lenyomatát lehetett látni a német választások eredményében is. Ugyanakkor készült egy kutatás, amely szerint a németek többsége úgy véli, igenis meg kellne büntetni azokat a tagállamokat az EU-n belül, amelyek nem akarnak migránsokat befogadni, ezzel kapcsolatban a szóvivő szerint pont az a logika látszik, hogy német polgárok azt mondják, ne kelljen mindenkit nekik befogadni. Ez nem kettősség Puskás szerint, nem lehet egyszerű átállnia német gondolkodásnak a mindenkit befogadunk elvétől odáig, ahogyan annak működnie kéne, azaz a határok azok határként működjenek, tehát akinek nincs a belépésre jogosultsága az nem jön be, a menekült nem egyenlő azokkal, akik csak szerencsét próbálni jönnek Európába. Puskás Imre hozzátette, az sem fair, ami eddig zajlott, azaz, hogy „leválogatták” a magasan képzetteket, a többieken meg osztozzon a többi tagállam. A németek eredeti terve szerint ezzel oldották volna meg a munkaerő hiányát, ám ma már rájöttek ők is, ez nem az a megoldás, ami sikerre vezet.  Ez a mostani helyzet okozza azt is, hogy már lehet valamiféle politikai válságról beszélni Németországban, ez persze nem nagyon látványos, de ettől függetlenül ez bizony válság.

A szóvivő értékelte az olasz kormány legutóbbi intézkedését, mely szerint az embercsempészek elleni küzdelembe katonákat küldenek Nigerbe.  Vélemény szerint a V4-es tagállamok éppen azért ajánlottak fel jelentősebb támogatást Olaszországnak, mert szerintük a problémát helyben kell megoldani, nem pedig behozni a kontinensre. Az olasz kormány mostani döntése is igazolja azt, amit Orbán Viktor miniszterelnök már régóta mond. A magyar kormány vélemény szerint egy ilyen lépéshez Olaszországnak megvannak a történelmi hagyományai is, Magyarország csak akkor venne részt egy ilyen jellegű katonai akcióban, ha az egy egységes uniós álláspontra épülne.

A V4-ek két tagállama, a lengyel és a magyar miniszterelnök január 6-i találkozójával kapcsolatban a szóvivő elmondta, a két ország viszonyát tekintve teljesen természetes dolog, hogy a két vezető találkozik, ami nem csak az országok közötti jó kapcsolatra épül, hanem akár egy erős érzelmi szálra, valamint az utóbbi években egy nagyon erős politikai szövetségre is. Lengyelországban, Magyarország példáját követve jelentős összegeket áldoznak az egykor volt zsidó közösségek emlékeinek a megőrzésére.

Puskás Imre elmondta, a következő év legfontosabb kérdése a biztonság lesz, a választások után olyan kormányra van szükség, amelyik ezt képes garantálni, a jelenlegi helyzet szerint erre csak a Fidesz-KDNP szövetség képes. Az ellenzék az elmúlt két évben folyamatosan megkérdőjelezte a bevándorlás tényét, majd ma már a Nemzeti Konzultáció eredményével teszik ugyanezt.

Az Európai Unió jövőjét jelentősen befolyásolhatja jelenleg a német válság – emelte ki Puskás Imre, hiszen csak egy erős német vezető tudja érdemben befolyásolni a közösség jövőjét, hiába erősödik az új francia elnök. Most egy egyre erősebb V4-es együttműködés képes lehet befolyásolni az EU jövőjét. Ezzel kapcsolatban a szóvivő nagyra értékelte az új osztrák kancellár véleményét, aki elmondta, Ausztria a V4-ek, Közép-Európa, valamint Nyugat-Európa között szeretne együttműködni, ami azt is jelenti, Kurz kancellár érti azt, amit a visegrádi országok mondanak. Nagyon fontos, hogy Magyarország és a V4-ek jobb kapcsolatban legyenek az EU vezető tagállamaival, amelyeknek a jelenlegi álláspontját a választások képesek megváltoztatni, ahogy az majd kiderül márciusban Olaszországban.

A jövő tavasszal megrendezésre kerülő magyarországi választással kapcsolatban Puskás Imre elmondta, előreláthatólag egy nagyon mocskolódó kampány lesz, amiben nem csak az ellenzék, az ellenzéki média, hanem a Soros György által támogatott hazai és külföldi civil szervezetek is szerepet vállalnak, a céljuk az, hogy 2018 tavaszán ne Orbán Viktor kormánya győzzön. A kormánypártok természetesen mindent megtesznek annak érdekében, hogy maradjon a jelenlegi nemzeti elkötelezettségű kormányzat, már csak a magyar emberek biztonsága miatt.

Breuer Péter