A feladat a neológia utánpótlásának nevelése a bölcsődétől az egyetemig

A feladat a neológia utánpótlásának nevelése a bölcsődétől az egyetemig

Dr. Kunos Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek (Mazsihisz) és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) ügyvezető igazgatója értékelte a 2017-ben történteket, szóba került az új kóser bolt, a szervezet oktatási intézményei, valamint a temetők felújítása is. Az ügyvezető igazgatót Breuer Péter és Fazekas Ágnes kérdezte.

 

A polgári év végén számadást sokan készítenek számadást. Mi volt jó, mi volt rossz ebben az évben a Mazsihisznél?

Ha a szervezet gazdálkodásáról, gazdaságáról beszélünk, akkor el lehet mondani a gazdaság kimondottan jó irányba fejlődik. Van az alapszabályunkban egy elvárás a vezetéssel szemben, hogy egy zárt pénzügyi rendszer működjön, ebben évről évre előre tudunk lépni. Számos dolgot vetettek a Mazsihisz szemére korábban, ezek mindegyike mára már ki van védve, olyan rendszer működik, amelyik biztosítja a rendelkezésünkre álló pénzforrások leggazdaságosabb felhasználását.

Miket vetettek korábban a szemükre?

Abban azért nem kívánnék állást foglalni, hogy ezeknek a véleményeknek volt-e vagy sem alapjuk, de nem véletlen, hogy például a Laky Konyha korábban vállalkozás volt, mára már a BZSH része lett, a turisztikát korábban kiszervezték, mára ez már meg a Mazsihisz része lett.

A nagy hidegben is működnek a zsinagógák, meleg van, hiszen reggel és este is van minjen a 16 pesti zsinagógában?

Úgy tudom, hogy nem érkezett ilyen irányú panasz. Hozzátartozik, a legnagyobb zsinagógát, a Dohány utcait télen nem használjuk, a Hősök Templomában gyűlünk össze, ott rendben van minden.

Említette a Laky Konyhát az előbb, itt készítik azokat az ételeket, amit a rászoruló hittestvéreiknek is osztanak. Most is működik rendesen ez a rendszer?

Igen, rendesen működik, csak a Hermann Klub tagjai járnak be rendszeresen, a számuk a 100-at közelíti, annyira igyekszünk gondoskodni róluk, hogy rendszeresen kapnak ebédet, sőt még otthonra is vihetnek magukkal ennivalót, természetesen kóser ellátást. Nyilvánvaló, az ételek minőségével időnként vannak kifogások, de ilyen bárhol előfordulhat.

Ezek a rászorulók általában idősebb emberek?

Többnyire idősek, vannak köztük középkorúak is. Még van egy másik klubunk is, a Hegedűs Klub, itt is folyik rendszeres étkeztetés.

Az egyházak igyekeznek megjelenni az élet számos területén, így tett a Mazsihisz is, amelynek legújabb irányú vállalkozása volt egy kóser bolt megnyitása a Lehel téri piacon.

Egy régi vágya teljesült ezzel a Rabbiságnak, hogy azok számára, akik kóser kosztot esznek otthon is, és nem jogosultak a mi étkeztetésünkre, tudjanak maguknak venni kóser élelmiszereket, elsősorban kóser húst, ez volt az, aminek a beszerzése okozott gondot. Most itt szerencsére van elegendő mennyiségű áru, így a kóser termékeket nem csak rendszeres fogyasztók vehetik, hanem azok is, akik ki szeretnék próbálni őket. Ezzel a lépésünkkel igyekszünk piacot teremteni, a kóser élelmiszerek fogyasztása még nem tömeges mértékű Budapesten, tudni kell azért, a kóser élelmiszerek, a húsok drágábbak az átlagosnál, de azért nem sokkal.

A Mazsihisz egyházként működtet több oktatási intézményt is, mi történik ezekben?

Kezdeném a sort a bölcsődével, három évvel ezelőtt épült egy kiegészítése az óvodánknak, itt működik a bölcsőde, ami tömve van, teljesen betöltötték a helyeket. Furcsa módon az óvodánál nem teljes a létszám, jelenleg több mint 70 %-os kihasználtsággal működik. Mi úgy véljük, úgy kellene történnie, hogy itt a zsidó gyerekeknek és a környéken lakó gyerekeknek kellene ezt teljesen megtölteni, már azért is, mert a Benjamin Óvoda egy nagyon jó óvoda. Most kezdtük el megvizsgálni, hogy miért alakult így, hogy vannak még férőhelyek az óvodánkban.

Az óvodában gondolom fel is készítik a gyerekeket a következő fokra, a zsidó iskolára, a Scheiberre. Nem beszélve arról, hogy a másik nagy zsidó felekezet is működtet óvodát.

Így van, de mi azt szeretnénk, ha jobban előkészítenék a gyerekeket. Ami a többi zsidó óvodát illeti, mi határozottan azt szeretnénk, hogy nálunk a neológia utánpótlásának a nevelését, ha lehet így mondani, a képzését kezdjük el már a bölcsődétől kezdve egészen az Zsidó Egyetemig.

Iskola?

A Scheiber iskola, amelyik 12+1 évfolyamos, ez az intézmény a pénzügyi feltételek tekintetében jól kondicionált, azt szoktam mondani, amit a fenntartó megtehet egy intézménnyel, azt mi meg is tesszük. Az iskola eredményes, kevesen tudják, hogy az elmúlt évben a végzetteknek több mint a 90 %-a tanult tovább, többnyire nem is önköltséges képzésben. az élet minden területén, de voltak olyan diákjaink, akik az OR-ZSE valamelyik szakán tanulnak tovább, de olyan is, aki hebraisztikát tanul másutt. Összefoglalva, nagyon is odafigyelnünk az oktatásra, de vannak már más elképzeléseink is. Tárgyalásokat folytatunk, hogy a BZSH-t egy szakgimnáziummal kössük össze. Lehet, hogy még korai az elképzelés, de ez azt jelenti, hogy a 18-20 éves korosztálynak érettségi után nyújtanánk olyan szakképzéseket, amelyekre kifejezetten szükség van. Jelenleg az engedélyezési köröket futjuk, ha minden igaz, akkor 2018 szeptemberében indulhatna el ez a program.

Milyen képzéseket indítanak majd itt el?

Elsősorban a külkereskedelemmel kapcsolatosakat, olyan nyelvigényes oktatást képzelünk itt el, amire nagy szükség lesz az elkövetkezendő időszakban. Középfokú végzettséget, viszont szakmát ad majd ez az iskola. Az intézmény a XIII. kerületben működik majd, ha elindul, akkor mi ezzel is szeretnénk segíteni azoknak a fiataloknak, akik ilyen-olyan okokból nem kerültek be valamelyik felsőoktatási intézménybe, viszont szeretnének még tanulni.

A magyar kormány jelentős támogatást adott az elhagyott zsidó temetők felújítására. Miként van felkészülve erre a feladatra a Mazsihisz?

A magunk részéről teljesen fel vagyunk készülve, információim szerint mihelyst feláll a rendszer, akkor majd pályázni lehet arra a pénzre, amit a kormány biztosított. Miután a temetők nagy része a Mazsihisz tulajdonában van, kezdeményezzük, hogy a helyi önkormányzatok, oktatási intézmények vegyenek részt a temetők felújításában, mi ehhez szakmai segítséget adunk. A program még nem állt össze teljesen, vannak részletkérdések, amelyeken még vitatkoznak. Azonban szeretnék most beszélni egy fővárosi temetőről, ez pedig az óbudai zsidó temető, amit nemrégiben sikerült rendbe hozni, mindenkinek azt tudom mondani, hogy menjen ki, nézzék meg az őseik sírját, azt, hogy miként is néz ki egy temető egy igazi rendbetétel után. Most kezdődik a Farkasréti zsidó temető rendbe hozása, de már egy iodeje beszélünk a Kozma utcai nagy temető felújításáról, sajnos ott vannak olyan részek, amelyek szégyent jelentenek a zsidóságra.

Köszönjük a beszélgetést.