A BreuerPress és HetiTV  hírei 

A BreuerPress és HetiTV  hírei 
          A Fidesz szerint a magyar baloldal azt a kötelező betelepítési kvótát szavazta meg az Európai Parlamentben, amelynek tervét korábban többször teljes egészében letagadta. Németh Szilárd, a kormánypárt alelnöke, frakcióvezető-helyettese úgy fogalmazott, a brüsszeli döntést Soros György szövetségesei készítették és fogadták el a Soros-terv végrehajtásának nagyon fontos részeként. Kiemelte, az ellenzéket az ország biztonsága és szuverenitása helyett csak a jövő évi választáson történő hatalomba kerülés érdekli. Ennek pedig a „Soros-terv teljesítése a záloga, hiszen innen kapják a finanszírozást, a politikai napirendet” – hangsúlyozta Németh Szilárd, hozzátéve, a „hazai ellenzék, Gyurcsánytól Vonáig a hatalomért és a pénzért bármire képes”.

Érthetetlen, hogy miért dől be Vona Gábornak, a Jobbik elnökének és a pártnak a balliberális értelmiség, Európában sincs olyan folyamat, amely azt mutatná, hogy a baloldal „összebútorozna” egy szélsőjobboldali párttal – mondta Galló Béla politológus. A szakértő szerint bár a balliberális holdudvar koalíciót akarna a Jobbikkal, de az MSZP és a Liberálisok is teljesen elzárkóznak ettől. A baloldali holdudvar gyűlöletalapon keres olyan szövetségeseket, akik leválthatják az Orbán-kormányt, de a saját szavazóiknak sem biztos, hogy megfelelnek az új jelöltek. „Száraz matek alapján próbálnak politizálni, ami nem nagy jó” – fogalmazott Galló Béla. Elmondta még, hogy ami most a baloldalon történik, az Vona Gábor érdeke, mivel a „nemzeti szőnyeget” Orbán Viktor kihúzta alóla, így nem tehetett mást, mint a szociális dimenzióba áthelyezni magát.

Elszámoltatást, szabad közoktatást, a társadalombiztosítás helyreállítását, nyugdíjkorrekciót, és olyan országot ígért Gyurcsány Ferenc Salgótarjánban, amely sokaknak reményt ad. A Demokratikus Koalíció (DK) országos választási programbemutató nagyrendezvényén a volt miniszterelnök beszélt arról, hogy a bűn a rendszer építő eleme lett, „bűntől működik a nemzeti összezárás rendszere”. Függetlenné kell tenni az ügyészséget, a bíróságot, vissza kell venni a maffiaállam vezetőitől és kiszolgálóitól az ellopott közvagyont, fel kell mondani az oligarchákkal kötött földbérleti szerződéseket, és a visszavett közvagyonból legalább részben kárpótolni kell az Orbán-kormány által meghurcolt sok-sok ezer embert, mert nem maradhat sem büntetés, sem kárpótlás nélkül mindaz, amit az elmúlt hét évben elkövettek – hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc.

A 2011-es 8,3 évről 6,9 évre csökkent az Országos Mentőszolgálat mentőautóinak átlagéletkora az elmúlt évek fejlesztéseinek és többletforrásainak köszönhetően – mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára. Ezzel a mintegy 20 százalékos csökkenéssel a mentőautók átlagos életkora az utakon közlekedő autókénak a felére csökkent, és az idén forgalomba álló újabb mentőautók tovább javítják ezt az értéket – hívta fel a figyelmet az államtitkár. Felidézte, hogy a 2010 előtt a baloldali kormányok részben az egészségügyet sújtó általános megszorítás, részben pedig a betegszállítás privatizációjának előkészítése miatt az utolsó években lényegében leállították a mentőautó-beszerzéseket. A Fidesz-KDNP kormány ezzel szemben az elmúlt években többletforrásokat biztosított a mentés feltételeinek javítására, ennek köszönhetően 500 új mentőautó állt szolgálatba.


Vádemelési javaslattal zárták le a rendőrök annak a férfinak az ügyét, aki a Szentendrei úton két fiatal férfi halálát okozta egy balesetben idén márciusban. O. Áron 2017. március 18-án 1 óra 10 perc körül a megengedett legnagyobb sebességet túllépve közlekedett, és a budapesti Szentendrei úton hátulról belerohant egy a piros lámpánál várakozó gépkocsiba. Annak sofőrje, a 22 éves D. Bálint és utasa, a 22 éves J. Richárd Sándor olyan súlyos sérüléseket szenvedtek, hogy mindketten a helyszínen életüket vesztették; O. Áron is súlyosan megsérült. A nyomozás során a rendőrök megállapították, hogy O. Áron a balesetet ittas állapotban okozta. A Budapesti Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Főosztályának vizsgálói a 29 éves budapesti férfi ellen halált okozó járművezetés ittas állapotban bűntett miatt indított eljárást befejezték és a keletkezett iratokat vádemelési javaslattal megküldték az illetékes ügyészségnek.

Életmódváltást jelez a zöldség- és gyümölcsfogyasztás kis mértékű növekedése, de elsősorban az, hogy egyre többféle zöldséget és gyümölcsöt keresnek a vásárlók. A GfK Hungária kutatásáról a megrendelő Budapesti Nagybani Piac marketing- és fejlesztési igazgatója, Klucsik Zoltán számolt be az InfoRádiónak. A felmérésből kiderült, hogy a napi fogyasztási cikkek tavalyi éves forgalmának több mint tizedét adják ki a friss zöldségek és gyümölcsök. Ez összesen 330 milliárd forintos vásárlást jelent – mondta Klucsik Zoltán. A háztartások átlagosan négy naponta vásároltak zöldséget, és hetente egyszer gyümölcsöt. A családok éves vásárlási mennyisége az előbbi esetében 165 kg, utóbbinál 89 kg – tette hozzá. A tavalyi évben a legnépszerűbb gyümölcs az alma volt, megelőzve a dinnyét és a banánt. A zöldségfajták közül a burgonya áll az élen, ami az élelmiszerfajta teljes mennyiségének harmadát adja ki. Dobogós még a paradicsom és a vöröshagyma.

A képviselők több mint húsz kérdést, valamint további azonnali kérdéseket tehetnek fel a kormány tagjainak az Országgyűlés hétfőn véget érő ülésén. Az ülésnap délelőtt 11 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, amit a kérdések másfél, az azonnali kérdések pedig egy órában követnek. A parlament honlapján elérhető információk alapján a kormánypárti padsorokból Bene Ildikó arról kérdezi majd az emberi erőforrások miniszterét, hogy bővül-e a lombikprogram támogatása. Az ellenzéki padsorokból a szocialista Kiss László arra vár választ a nemzeti fejlesztési minisztertől, hogy mikorra készül el az M0-ás körgyűrű északi szakasza.

Alig van olyan szakpolitikai kérdés, amelyben nincs egyetértés az ellenzéki oldalon, együtt kell működni, újabb rendszerváltásra van szükség – hangoztatták a Demokratikus Koalíció, a Magyar Liberális Párt, az MSZP, a Modern Magyarország Mozgalom és a Párbeszéd vezetői, képviselői a Közös Ország Mozgalom által szervezett gyűlésen. A Változást és Igazságot 2018-ban című rendezvényen az ellenzéki politikusok azt követően fejtették ki véleményüket, hogy előttük civil képviselők és aktivisták beszéltek többek között a választási rendszerről, a sajtószabadságról, az oktatásról, az egészségügyről, a lakhatási viszonyokról és a jogállamiságról.

A Pannonhalmi Bencés Főapátság Szent Márton-napi rendezvényén jelentette be Várszegi Asztrik főapát, hogy jövő év elején átadja főapáti feladatait az utódjának. A most 71 éves Várszegi Asztrikot 1991. január 5-én választották főapáttá, így lassan 27 éve irányítja a bencés rendi apátságot. A visszavonulását a Kisalföld beszámolója szerint a szombati ünnepi beszéd végén jelentette be: „A bencés hagyomány bölcsessége azt diktálta szívemnek és ez van házi törvényeinkben is, hogy az idősebb adja át helyét a fiatalabbnak. Ezt teszem magam is jó szívvel és csak úgy köszönök el, hogy nem főapátként, de jóbarátként megmaradok kedves mindannyiuk számára a továbbiakban is.”

Külpolitika:

Izrael csak olyan békét hajlandó aláírni a palesztinokkal, amelyben a nemzeti és biztonsági érdekei teljes mértékben érvényesülnek – mondta Benjamin Netanjahu azzal kapcsolatban, hogy az utóbbi időszakban több amerikai béketerv szivárgott ki. A zsidó állam kormányfője a szokásos vasárnapi kabinetülésen azt is elmondta, hogy mindezt az Egyesült Államokkal is közölték. Az i24news.com összeállítása szerint Netanjahu elutasította azokat a felvetéseket, miszerint létrejönne egy független palesztin állam, és az amerikai fél ilyet nem is közölt. Természetesen egy független palesztin állam Netanjahu több koalíciós partnerének is elfogadhatatlan lenne, ezért hamarjában közölték, hogy azonnal kilépnének a kabinetből, ha ilyen egyáltalán szóba kerülne.

Szíria megsértette a Golán-fennsíkra vonatkozó 1974-es tűzszüneti megállapodást, ezért az izraeli védelmi erők szombaton figyelmeztető lövést adtak el, mivel a szíriai erők a fennsíkon építkezésbe kezdtek – írta az Israel Hayom. Izrael ezzel párhuzamosan az ENSZ-hez is fordult a Golán fennsíkon történtek miatt. A mostani incidens azt követően tört ki, hogy a zsidó állam vezetői az elmúlt hetekben többször is arról beszéltek, hogy Irán befolyása folyamatosan nő a polgárháború sújtotta országban. Közölték azt is, hogy Izrael nem fogja hagyni az iráni térhódítást az országban, és biztonságának a megőrzése mellett keményen fellép ez ellen.

Mexikó a jövőben nem fog semmilyen Izrael-ellenes határozatot támogatni az ENSZ-ben – jelentette be Enrique Pena Neito mexikói elnök. A hírrel kapcsolatban Benjamin Netenjahu azonnal a köszönetét fejezte ki – írta a Jewish Telegraphic Agency. A portál összeállítása szerint a közép-amerikai ország korábban többször is a palesztinokat támogató határozatok mellé állt. A változás ezen a téren azt követően történt, hogy Netanjhau két hónappal ezelőtt Mexikóban járt, és sikeres diplomáciai tevékenységének köszönhetően a közép-amerikai ország változtatott az eddigi politikáján.

Nem a Yigal Amir fegyveréből kilőtt lövedékek okozták Jichak Rabin egykori miniszterelnök halálát – minderről Larissa Amir, a merénylő felesége beszélt, aki mindezeket egy vizsgálatra alapozta. A Jerusalemonline összeállítása szerint a feleség mindezeket a Facebook-oldalán osztotta meg. A nő egy svájci szakértői csapat elemzésére hivatkozott, akik azzal foglalkoznak, hogyan lehetne perújrafelvételi eljárást kezdeményezni a 22 évvel ezelőtti ügyben. Yigal Amir felesége azt is közölte, hogy a konkrét bizonyítékait nem fogja megosztani a sajtó munkatársaival.

Mindennemű kommunikáció megszüntetésével fenyegette meg a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) az Egyesült Államokat szombaton, ha a Trump-kormány bezáratja a szervezet diplomáciai képviseletét Washingtonban. Az AP amerikai hírügynökség megjegyezte, hogy a PFSZ és Washington közötti potenciális zavar alááshatja Trump terveit a közel-keleti béke megteremtésére, amelynek feladatával vejét, Jared Kushnert bízta meg az amerikai elnök. Washington pénteken jelezte, hogy a PFSZ képviseleti irodáját bezárathatja. Az amerikai kormány szerint a PFSZ megsértett egy amerikai jogi rendelkezést, amely szerint ha a palesztinok a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságot arra akarják rávenni, hogy izraeliek ellen indítson eljárást palesztinok ellen elkövetett bűncselekmények miatt, akkor a PFSZ nem működtethet diplomáciai képviseleti irodát az Egyesült Államok fővárosában.


Donald Trump amerikai elnök  francia kollégájával, Emmanuel Macronnal tárgyalt telefonon a libanoni válságról – tudatta a Fehér Ház. A francia államfő korábban több vezetővel egyeztetett a kérdésről azt követően, hogy Párizsban fogadta Szaad Haríri meglepetésszerűen lemondott libanoni miniszterelnököt. A Fehér Ház szerint Trump és Macron egyetértett abban: a szövetségeseknek együtt kell működniük, hogy ellensúlyozhassák a Hezbollah szélsőséges libanoni síita szervezet és Irán „térséget destabilizáló tevékenységeit”. Macron Trumpon kívül Michel Aun libanoni államfővel, Abdel-Fattah asz-Szíszi egyiptomi elnökkel, Mohamed bin Szalmán szaúd-arábiai trónörökössel és António Guterres ENSZ-főtitkárral is telefonos megbeszélést folytatott a közel-keleti problémákról. A francia elnöki palota közölte, hogy az államfő a következő napokban további nemzetközi vezetőket keres majd meg.

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök jelentette be, hogy hatvanhat éves korában szombaton meghalt José Manuel Maza spanyol főügyész Argentínában. A főügyész vezette a nyomozást a szakadár katalán kormány és tagjai ellen, illetve ő kezdeményezte a büntetőeljárást ellenük. Spanyol sajtóértesülések szerint Maza épp Buenos Airesben volt, mikor elkapott egy eddig ismeretlen fertőzést és az egyik argentin kórházban halt meg. José Manuel Maza vezette azt a vizsgálatot, mely a katalán függetlenségi népszavazás ügyében indult. November elején kezdeményezte a büntetőeljárás megindítását a volt katalán kormány, valamint a katalán parlament elnökségének tagjai ellen lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt.

Az egy hónap múlva esedékes katalán parlamenti választásokon 82 százalékos részvételt jósol a GAD3 nevű közvélemény-kutató cég, amelynek felmérését az ABC című országos spanyol napilap ismertette. A november 13-a és 16-a között készített kutatás szerint ha most lennének a választások, a függetlenségpárti Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) kapná a legtöbb szavazatot, 23,1 százalékot, ami 35-37 mandátumot jelenthetne. Második helyen végezne a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középutas párt a voksok 22,3 százalékával. Ez 29-30 képviselői helyre lenne elég. Harmadikként jutna be a katalán parlamentbe a függetlenségpárti Európai Katalán Demokrata Párt (PDeCAT), 16,7 százalékos támogatottsága 24 mandátumra lenne elegendő. A Katalónia Spanyolországtól való elszakadását támogató pártok nem közösen indulnak a választásokon. A rájuk leadott szavazatok összesen 66-69 mandátumot jelentenének a 135 fős katalán törvényhozásban, amelyben a kormányzóképes többséghez 68 mandátum szükséges.

Alsó-Szászország tartományban három város is úgy döntött, hogy egy darab migránst sem enged be – még azokat sem, akiknek elfogadták menedékkérelmüket. A Die Welt értesülése szerint a migránsok előtt lezárta kapuit Delmenhorst és Wilhelmshaven városa – ezzel már háromra bővült azon városok száma, amelyek nem kérnek a bevándorlókból. A múlt hónapban Salzgitter tiltotta ki a menekültstátusszal rendelkező migránsokat. A tartományi minisztérium szerint az integráció okozta problémákat kívánják ezzel elkerülni. Ez egy rendkívüli lépés, amely a bevándorlók társadalmi kiközösítését hivatott megakadályozni.”

Lengyelország 10,5 milliárd dollár értékben vásárol az USA-tól Patriot rakétaelhárító-rendszereket. Az üzletre Washington pénteken rábólintott, így hamarosan érkeznek a Patriot rakétaelhárítók Lengyelországba. A több, mint 10 milliárdos csomagban található 208 darab megnövelt képességű (PAC-3) rakétaelhárító rakéta, 16 darab M903 indítóállomás, négy darab AN/MPQ-65 radar, négy irányítóközpont, tartozékok, szoftverek – írja a Deutsche Welle. A Raytheon amerikai fegyvergyártó által készített Patriot-rendszert főként arra használják, hogy érzékeljenek, befogjanak és leszedjenek vele pilóta nélküli repülőket, cirkálórakétákat és rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákat. Habár az amerikai Kongresszusnak még jóvá kell hagynia a megállapodást, várhatóan a képviselők simán rábólintanak a megállapodásra.

Lilija Hrinevics ukrán oktatási miniszter a beregszászi járás magyar iskoláinak igazgatói előtt kijelentette, hogy Ukrajnában nem zárják be a nemzetiségi tannyelvű iskolákat, ehelyett több lehetőséget biztosítanak a tanulók számára az ukrán nyelv elsajátításához – adta hírül a zakarpattya.net.ua kárpátaljai hírportál. A portál beszámolója szerint Lilija Hrinevics az új oktatási törvényről szombaton Beregszászon tartott szakmai fórumon azt mondta, hogy a jogszabálynak az oktatás nyelvét szabályozó 7. cikkelyét sok mítosz övezi, és azt politikai célokra használják fel. Emlékeztetett arra, hogy a törvény „nyelvi” cikkelyével kapcsolatban van a legtöbb félreértés a nemzetiségek körében. „Nem igaz, hogy a nemzetiségi iskolák bezárásáról van szó. Amit a cikkely valóban megváltoztat, az az, hogy az 5. osztálytól növeli az ukrán nyelven oktatott tantárgyak számát, és ukrán nyelvű tantárgyakat vezet be” – mondta a miniszter. A miniszter Beregszászon tett kijelentéseire reagálva Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) elnöke elmondta: a korábbiakhoz képest semmi nem változott, Lilija Hrinevics a magyar iskolák vezetőinek azt magyarázta, hogy az ukrán állam milyen felelősséget érez a gyermekek iránt, ezért mindenkinek meg akarja adni a jogot, hogy ukránul tanulhasson.

Távozik posztjáról jövőre a legnagyobb észak-írországi katolikus párt, a Sinn Féin elnöke. Gerry Adams, aki 1983 óta áll az Észak-Írországi brit fennhatóság ellen küzdő radikális mozgalom élén, szombat este, a párt Dublinban rendezett éves kongresszusán jelentette be, hogy 2018-ban nem indul az írországi és az észak-írországi parlamentben egyaránt jelen lévő Sinn Féin elnöki tisztségéért. Adams, aki Belfastban született, és jövőre 70 éves lesz, a Sinn Féin szombati kongresszusán közölte: a vezetőknek tudniuk kell, hogy mikor jött el a váltás ideje. Hozzátette: az ő esetében ez az idő most érkezett el. A Sinn Féin az általánosan elfogadott hatósági álláspont szerint a brit fennhatóság ellen egykor fegyverrel küzdő Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) politikai szárnyaként működött a katolikus milícia csaknem három évtizedes britellenes hadjárata idején, de Adams ezt soha nem ismerte el, és azt sem, hogy ő valaha az IRA tagja lett volna.

A brit pénzügyminiszter szerint London még a decemberi EU-csúcs előtt beterjeszti javaslatait Brüsszelnek az Európai Unióval szembeni brit pénzügyi kötelezettségek rendezésére. Philip Hammond a BBC televízió politikai magazinműsorában nem adott számszerű választ arra a kérdésre, hogy a következő hetekben ismertté válhat-e a nyilvánosság számára a brit EU-tagság megszűnése utáni időszakra átnyúló brit pénzügyi kötelezettségek mértéke. Hammond felidézte ugyanakkor Theresa May miniszterelnök kijelentését arról, hogy Nagy-Britannia maradéktalanul teljesíti az EU-val szembeni fizetési kötelezettségeit.

Gazdaság:

A német gazdaság az eddig vártnál nagyobb mértékben, hat éve a legnagyobb ütemben nő az ifo gazdaságkutató szerint.  A müncheni ifo legújabb előrejelzésében az szerepel, hogy a német hazai össztermék (GDP) 2,3 százalékkal nő idén az eddig várt 1,9 százalék helyett. Ez a legnagyobb növekedés lenne 2011 óta, amikor a gazdaság 3,7 százalékkal bővült. Az ifo azután javított előrejelzésén, hogy a legfrissebb adatok szerint a német gazdaság a becsültnél nagyobb ütemben, 0,8 százalékkal nőtt a szeptember végével záródott három hónapban az előző három hónappal összevetve. A német kormány 2 százalékos idei gazdasági növekedéssel számol.

Boros Imre közgazdász szerint az építőipar húzhatja a közeljövőben a magyar GDP-t, tízezer új lakás építése 1 százalékkal emeli a nemzeti bruttó összterméket. A szakértő azt mondta, minden ezer új lakás 0,1 százalékkal emeli a nemzeti összterméket, és a bővülés zöme Magyarországon marad, mert magyar cégek építenek, nem külföldiek. Megjegyezte, hogy jövőre 4-5 ezerrel több lakás épülhet, mint idén, mivel a keresetek magasabbak, a hitelköltségek alacsonyabbak, mint korábban, és családtámogatási rendszerrel is támogatja a kormány a lakásvásárlást. Ennek következtében „keresleti szívás” alakult ki, erre reagálnak most az építtető cégek, de mára munkaerőhiány lépett fel, ezért magasabb bérekkel próbálják meg a külföldre vándorolt munkaerőt visszahozni – mondta a közgazdász.

Sport:

Tökéletes napot zártak a magyarok a rövidpályás gyorskorcsolyázók olimpia kvalifikációs világkupa-sorozatának Szöulban rendezett negyedik, utolsó állomásán: vasárnap Liu Shaolin Sándor aranyérmes lett 1000 méteren, ezzel megnyerte a táv vk-pontversenyét, a férfi váltó kijutott a phjongcshangi játékokra, Kónya Zsófia pedig országos csúcsot döntött. Az előzetes számítások szerint a férfiaknál 500 és 1500 méteren három, 1000 méteren két magyar indulhat Phjongcshangban, míg a nőknél minden távon két kvótát sikerült szerezni. A váltók pedig egyaránt nyolcadikként biztosították helyüket a játékokra. A nemzetközi szövetség valószínűleg december elején hozza nyilvánosságra a kvótások névsorát. Az indulási jogokon túl a magyarok összesen hét érmet nyertek, s mind a négy állomáson volt dobogós helyezésük a Liu fivérek révén. Liu Shaolin ötször, öccse, Liu Shaoang kétszer állt dobogóra, előbbi két aranyat és három ezüstöt, míg utóbbi két bronzot gyűjtött.

Könnyű:

A Camerimage nemzetközi filmoperatőr fesztivál fődíját vette át a nyugat-lengyelországi Bydgoszczban Herbai Máté, a Testről és lélekről című film operatőre. Az idén 25. alkalommal megrendezett bydgoszczi szemlén – mely a világ egyetlen nemzetközi filmoperatőr-fesztiválja – héttagú, Stuart Dryburgh neves amerikai operatőr vezette zsűri döntött a főverseny díjazottjairól. Enyedi Ildikó és Herbai Máté filmje után a második helyen a többek között az idei Cannes-i Filmfesztiválon díjat nyert orosz film, Andrej Zvjagincev Szeretet nélkül című filmdrámája végzett, melynek operatőre Mikhail Krichman. A bydgoszczi fesztiválon 2007 óta évente kiosztják a magyar származású operatőr, Kovács László nevét viselő diákfilmes díjat is. Ebben a kategóriában idén Katja Benrath fiatal német filmrendező és Felix Striegel operatőr Mindannyian (Watu Wote) című rövidfilmje kapta meg a fődíjat.