„Ha a realitásokat nézzük, akkor nyilvánvalóan van még a fejemben forgatókönyv.”

„Ha a realitásokat nézzük, akkor nyilvánvalóan van még a fejemben forgatókönyv.”

Molnár Gyula, a Magyar Szocialista Párt elnöke beszélt az összefogásról, a választási munkákról, valamint arról, hogy mik lennének egy új kormány első és legfontosabb lépései a győzelem után.

Hol tart most a pártja, vagy másként, mi lesz veled MSZP?

Lehet, hogy kicsinek távolinak tűnik, de akkor van esély 2018-ban a jelenlegi hatalom leváltására, ha képesek vagyunk előállítani egy háromosztatú politikai teret. Fogadjuk el ebben az esetben Orbán Viktor vágyát, miszerint ők vannak középen, van egy szélsőséges párt, aminek nem kell engedni, hogy bemenjen középre, ez a Jobbik. Ne hagyjuk, hogy a cukiságkampánnyal újradefiniálják magukat, mert az legyen a szemünk előtt, bármit mondanak a szájukkal, a gárdistamellény azért otthon lóg a szekrényben. És itt jön az a politikai feladat, amiben az elmúlt kilenc hónapban egy helyben jártunk, azaz próbáljuk meg a demokratikus erők kormányváltó szövetségét létrehozni. Ezen dolgozott Botka László is, hogy pár mondatot róla is beszéljünk. Ez egy jó kísérlet volt, szerintem ő egy alkalmas személy volt, de nem volt kész arra a demokratikus ellenzéki közeg, hogy egy ember mögé felálljon.

És most kész van erre?

Az idő nagy úr, a sürgető idő azt eredményezi, hogy egyre inkább közel kell egymáshoz kerülni. Most az a kulcskérdés, ez az oldal képes lesz-e arra, hogy egy főszereplővel, 106 közös jelölttel és egy közös listával vágjon neki a választásnak. Ez most egy nagy vitapont az ellenzéken belül, az elmúlt napokban a DK elnöke, számomra meglepő módon nyilatkozott ez ellen.

Ön ennyire naiv, hogy még hisz ebben?

Az utolsó pillanatig reménykedem. Ha a realitásokat nézzük, akkor nyilvánvalóan van még a fejemben forgatókönyv. Azonban azt mindenkinek világosan kell látni, vannak pártok, amelyek a médiában értelmezhető módon jelen vannak, nyilván vannak szavazóik. A kampány jelentős részben terepharc is és bármennyire szomorú is ez, a Szocialista Párt rendelkezik még mindig azzal a hálózattal, ami néha még lukacsosnak is látszódik, amelyik a Jobbiknak megvan és a Fidesznek, bár hatalmas pénzekért.

Ennek ellenére ma már 10 % alatt mérik Önöket, a Jobbik megelőzi az MSZP-t.

Legyünk megengedők a Jobbik szavazók 4-5 %-val, azok, akik radikális kormánykritikát várnak, ők azok, akik korábban a mi szavazóink voltak. Ezek az emberek azért mentek át, mert radikálisabb kormánykritikát vártak, egyértelmű, világosabb víziót. Néhány sarkalatos ügyben, mint a határok védelme, a bérek kérdése, talált a Jobbik olyan témákat, amelyek átcsábítottak embereket.

Magyarország védelméről a kormánypártok is gondoskodtak.

Amit a Fidesz ezen a területen csinál, az már messze túllép minden emberiességi formát.

Ám az osztrákok például dicsérik a kormány politikáját, a V4-ek is azt mondják, az egyetlen megoldás a kerítés, a szigorú határőrizet, itthon pedig a kutatások azt mondják, a magyarok is vevők erre.

Mi azt mondjuk, kell egy egységes határrendészeti megoldás, de európai megoldás kell, ne lehet egyedi megoldás. Azt jól mérte fel akkor a miniszterelnök, hogy felmérte, ez nem egy egyszeri történet, ez a következő évtizedek egyik fontos kérdése.

Az MSZP együttműködik a kormánnyal, a miniszterelnökkel a probléma megoldásában?

Nem vele kell együttműködni, mert ő szerintem ezt a problémát most élezi, inkább felületi kezeléseket ad. Együttműködni az Európai Unió tagállamaival lehet és kell. A megoldás roppant egyértelmű, ott kell kezelni a problémát, ahol keletkezett, ez egy világegyüttműködést igényel. Meg kell próbálni az afrikai részeket felzárkóztatni, békét teremteni.

Orbán Viktor is ugyanezt mondja.

Akkor ez az első pillanat, amikor a miniszterelnök magyar földön is azt mondja, mint az EU-ban. Visszatérve a kérdésére, szükség van meg egyértelműbb határrendészeti megoldásokra, mi az egységes európai határrendészet pártján vagyunk. Most zajlik a dublini egyezmény újragondolása, ez azt jelenti, hogy sokkal humánusabb megoldásokat kell alkalmazni azokkal szemben, akik megérkeznek. Én itt látok egy nagyon súlyos torzítást a Fidesz részről, arr az emberi ösztönre próbál hatni, ami az idegenekkel szemben megvan.

De még nem fejezte be a háromosztatú politika másik oldalát.

Igen, az MSZP-t illetően van egy komoly baloldali sáv, ebbe bele kell állnunk. Ki kell mondani, Magyarország legnagyobb gondja az igazságtalanság, hogyan kell felzárkóztatni a négymillió szegény embert, hogyan lehet az adórendszert átalakítani. Az igaz, hogy a szegénység nem a Fidesz kormányzása alatt kezdődött, de kicsit halkabban, de meg kell ismételnem Botka László mondatát a 2010 előtti időszakról, azaz tanultunk a saját hibáinkból, de tanultunk a mások hibáiból is, ezt már a mostani kormányra értem. Tehát van egy komoly politikai sáv, ami üresen van jelenleg hagyva, a demokratikus ellenzéki pártok egyike sem képviseli ezt a politikát.

Hiller István a Negyedik Köztársaságról beszélt, Önnek mi erről a véleménye?

Ha egy kampánybeszédet kellene mondanom, akkor beszélnék az oktatásügyről, a szegénységről, az egészségügyről, a nyugdíjról, majd az önkormányzatokról, a sajtószabadságról és még lenne pár téma, ezek mindegyike a Negyedik Köztársaság.

Beszélt az összefogásról, de az hogyan jön létre, ha vannak, akik ebből nem kérnek?

Az elmúlt hónapok tárgyalásai azt mutatták, még nincs meg az idő arra, hogy közös politikai megoldást találjunk egy személy mögött. Ennek ellenére én mégis azt szeretném, mondani, a magyar politika leader elven működik. Nem véletlen, hogy Vona Gábor a kihívó szerepbe manőverezi magát, pedig egy normális világban nem lenne eg benne ez a képesség. Nekünk most az a feladatunk, hogy Botka László visszalépésével keressük meg azt a főszereplőt, aki mögé be lehet állni.

Mi lesz Botka Lászlóval?

Ő 2019-ig biztosan Szeged polgármestere, el is mondta, hogy a városára akar koncentrálni. Én többször is beszéltem, beszélek vele, arra kértem, segfítse a munkánkat a régi szavazóink visszatalálásában.

Ehhez mit szeretnének tenni?

Elsősorban nem az összefogás technikai kérdéseiről kell beszélni, mi egy igazságos Magyarországról beszélünk. Elmondjuk a Jobbik uniós béruniós elképzeléséről, hogy az egy hazugság, mi sokkal inkább a hazai, belföldi bérunióról beszélünk, Kelet- és Nyugat-Magyarország között. Beszélünk arról, hogy a magyar nyugdíjasoknak több mint a fele még mindig 100 ezer forint alatti nyugdíjból él, ezen is kell változtatni.

Mindezt miből?

Mondhatnám triviálisan a presztízs beruházásokról, a korrupcióról, de inkább beszélnék a látszólag kedvező egykulcsos jövedelemadóról. Az emberekkel elhitették, hogy ez jó nekik, mint a rezsicsökkentés, ám valójában nem veszik észre, a gazdagok adókedvezményét a szegények biztosítják. Szerintünk egy legalább háromkulcsos progresszív adó kell, ebbel lehet nullakulcs is, a minimálbér legyen adómentes, ez egyébként azonnal 15 ezer forintot hagy másfél-kétmillió ember zsebében.

Ha győznek, kormányt alakítanak, melyek lesznek az első lépések?

Az MSZP-nek van egy listája azokról a dolgokról, amiket gyorsan meg kell tenni, a legelsők között ott szerepel az Alaptörvény módosítása, a média helyzete, független ügyészség felállítása, költségvetés átalakítása, a civil szervezetek felmentése a béklyók alól, a tankötelezettségre vonatkozó 18 éves korhatár visszaállítása, az önkormányzatoknak visszaadni az iskolafenntartás lehetőségét. Az egészségügyben egy béremelés és a várólisták csökkentése. Ezek a legfontosabbak erről a listáról, amit majd természetesen be is mutatunk majd. Természetesen mi is halljuk, hogy egy új választójogi törvénnyel egy új választást kéne kiírni, most az a fontos, hogy a jelenlegi hatalmat eltakarítsuk.

Kikkel tárgyalnak most a győzelem érdekében?

Mindenkivel tárgyaltunk, akikkel ezt megígértük, most azt látjuk, a Liberálisokkal a legkönnyebb megállapodni, de már az Együttel is beszéltünk, meg a DK-val is, ez utóbbi a legintenzívebb. Az egyéni jelöltek tekintetében koordinálunk, a listák kérdésében meglátjuk az együttműködést. A DK-nál tudomásul vettük, hogy velük csak a körzetekről tárgyalunk, másról nem, mindig elmondjuk, valóban tudomásul vettük, de sajnáljuk a döntésüket.

Saját miniszterelnök-jelöltjük lesz, netán beállnak valaki mögé?

A mostani pártok által felsorolt jelöltek közül egyiket sem támogatjuk, civil jelöltet keresünk, több lehetséges megoldás van, ha ez sem sikerül, akkor listavezetőnk lesz, aki úgy viselkedik majd, mint egy miniszterelnök-jelölt.

Beszélt a médiáról. Önök eddig több orgánumot is bojkottáltak, kitartanak ezen véleményük mellett?

Megvizsgáltuk a bojkott előnyeit és hátrányait, változtatni kellene, de nem akarunk abba sem belesni, hogy Botka László távozásával minden visszaáll a régi kerékvágásba, most annak látom valószínűségét, hogy bizonyos élőműsorokban reagálunk majd, meg szeretnénk ismertetni a másik pártot válasdztókkal is az MSZP álláspontját.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter