A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

Belpolitika:
A Fidesz azt javasolja, hogy ha egy állami kampánytámogatásban részesülő párt az országgyűlési választáson félszázalékos eredményt sem ér el, köteles legyen visszafizetni az államtól kapott összeget – közölte Gulyás Gergely, a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője. Ha pedig fennáll a visszafizetési kötelezettség, akkor az érintett párt legfőbb vezető testületének tagjai egyetemlegesen, teljes vagyonukkal tartoznak visszafizetni a támogatás összegét.

Be kell látni, hogy annak az Európának, amelyikről azt gondoljuk, hogy a következő ötven-száz évben működőképes lehet, inkább a nemzetek Európájára kell épülnie – jelentette ki a Magyar Időknek Szili Katalin. A határon túli autonómiaügyekben közreműködő miniszterelnöki megbízott beszélt arról is, hogy a baloldal és a Jobbik összefogása káoszba taszítaná az országot. Arról, hogy mit szól ahhoz, hogy a balliberális értelmiség is a baloldal és a Jobbik összefogását sürgeti, a politikus azt mondta: nagyon furcsa, hogy azok kiáltanak most összefogásért, akik korábban a legdurvább kritikával illettek bárkit, aki egy szélsőséges párttal esetleg együtt szavazott a parlamentben vagy aláírt bizonyos kezdeményezéseket. Az ember azt várná, hogy nem érdekek, hanem értékek határozzák meg valakinek az álláspontját a szélsőségektől való elhatárolódással kapcsolatban. Közölte, ezt rendkívül veszélyes játéknak tartja, de szerinte szerencsére ma sokkal felnőttebb a választópolgárok közössége annál, hogy egy ilyen átverést elfogadjon.

Az MSZP a temetési szolgáltatások áfacsökkentését kezdeményezi – közölte az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista alelnöke. Korózs Lajos elmondta, szerdán nyújtják be az Országgyűlésnek javaslatukat, hogy a temetési szolgáltatások 27 százalékos áfáját 5 százalékra csökkentsék. Indoklásként elmondta, hogy az elmúlt években „borzasztóan” megnőttek a temetés költségei. Egy sírhely 25 évre 400-500 ezer forintba, egy urnahely bérlése 10 évre 103 ezer forintba, egy osszárium (csontfülke) bérlése 10 évre több mint 200 ezer forintba kerül – ismertette.

Az LMP tartós és totális „hadat üzen” a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásoknak – mondta Sallai R. Benedek. Kifejtette: pártja minden jogi lépést megtesz a kiemelt beruházások megakadályozásáért – akár Strasbourgig is elmegy –, hogy ne sérüljenek az állampolgári jogok, és ne legyenek figyelmen kívül hagyhatók a környezetvédelmi szempontok. A politikus szerint a kormány 2010 óta „minden tyúkólnál nagyobb építményt” kiemeltté nyilvánít, ahol nem akarják átláthatóvá tenni a finanszírozást és lefolytatni az engedélyeztetést.

    A Magyar Liberális Párt elnöke sajnálja és hibának tartja, hogy október 23-án nem volt közös demonstráció, amelyen az ellenzéki pártok vezetői együtt szólalhattak volna fel. A választók többsége kormányváltást szeretne, az ő számukra politikai erőt kell mutatni, de reméljük, lesz még néhány közös kezdeményezés – mondta Fodor Gábor. Október 23-a egy rendkívül fontos ünnep, a magyar függetlenség és a szabadság ünnepe, a Liberálisok ezért hagyományosan a 301-es parcellában emlékeznek meg – jelezte, hozzátéve: hétfői megemlékezésükön, amelyen az 1956-os forradalomban aktív szerepet vállaló Mécs Imre és Pomogáts Béla is felszólalt, a rossz idő ellenére is sokan voltak.

Gulyás Márton újabb ellenzéki nagygyűlést szervez, a dátum is megvan: november 18. Mint ismert, Gulyás lemondták az ünnepnapra szervezett közös ellenzéki demonstrációjukat, a várható ítéletidő miatt. Gulyás az október 23-i fejleményekről szólva egyebek mellett elmondta, nekik nem voltak meg azok a lehetőségeik, mint a kormánypártoknak, akik buszokkal utaztatták az embereket a miniszterelnök beszédére.

Megérkezett az influenza elleni ingyenes védőoltás a háziorvosokhoz, összesen 1,3 millió adag érhető el térítésmentesen – mondta az egészségügyért felelős államtitkár. Ónodi-Szűcs Zoltán felidézte, minden évben január körül éri el Magyarországot az influenza. Hozzátette: a védettség kialakulásához körülbelül két hétre van szükség, ezért október végén kezdődik a kampányszerű oltás. Elmondta azt is, térítésmentes védőoltásra jogosultak a 60 évesnél idősebbek, továbbá többek között az asztmások, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, valamint a várandós nők.

A kormány idén 230 millió forintos ösztöndíjjal segíti a hátrányos helyzetű gyermekek diplomaszerzését – jelentette be Czibere Károly. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) államtitkára elmondta, az Út a diplomához ösztöndíjprogramban mintegy ezer hallgatót segítenek abban, hogy fedezni tudják a hátrányos helyzetükből adódó többletköltségeket és elkerüljék az iskolaelhagyást.  Czibere Károly hangsúlyozta, az ösztöndíj egyik formája szabadon felhasználható támogatást jelent, amely az idei félévben a tavalyinál tízezer forinttal magasabb, 135 ezer forintot tesz ki, míg a másik eleme egy tandíjtámogatás.

Külpolitika:

A Hezbollah nevezetű terrorszervezethez szorosan kötődő szervezet egy münsteri rendezvényen egy vallási vezető arról beszélt, hogy Izrael ellen ellenállást kell szervezni és a zsidó állam a muszlimok ellensége – számolt be az esetről a The Jerusalem Post. A portál összeállítása szerint az észak-rajna-vesztfáliai városban körülbelül 800-1000 férőhelyes kulturális központban hangzottak el az Izrael-ellenes kijelentések. A tartományi belügyminiszter élesen elítélte a kijelentéseket, azonban arra a kérdésre, hogy be lehet-e tiltani az érintett szerveztet azt mondta, hogy erre csak abban az esetben van lehetőség, ha közvetlen finanszírozást lehet találni közte és a Hezbollah között.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Palermoban, az EBESZ Mediterrán Konferencia margóján megbeszélést folytatott Tzachi Hanegbi izraeli nemzetbiztonsági és regionális együttműködési miniszterrel, aki köszönetet mondott, hogy Magyarország mindig kiegyensúlyozottan ítéli meg az Izraellel kapcsolatos nemzetközi kérdéseket. Szijjártó Péter elmondta, hogy Magyarország továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy Izrael korrekt elbánásban részesüljön a nemzetközi szervezetekben.  A miniszterek megállapodtak a kétoldalú gazdasági együttműködés további fejlesztésében, elsősorban az innovatív, magas hozzáadott értéket képviselő iparágakban.

Letartóztattak egy náci szimbólumokat viselő férfit Buenos Airesben, miután zsidó egyetemisták jelentették a botrányos esetet, és fényképet is készített az esetről – írta az israelnationalnews. A férfi egy olyan egyetem mellett sétált, ahol több mint hatezren tanulnak, köztük rengeteg zsidó. Argentína a második világháború után rengeteg náci háborús bűnöst befogadott és bújtatott, köztük Joseph Mengelét, aki több százezer zsidó megölésért felelős.

„A héber kultúra megmozgat engem, különleges tartalommal bír” – mondta Marcelo Crivella, Rio de Janiero keresztény vezetője. Csaknem 9000 fő vett részt Rio de Janeiro első szabadtéri utcai fesztiválján – olvasható a Jewish Telegraphic Agency honlapján. A Fest Rio Judaico nevű eseményt a brazil nagyváros Ipanema nevű negyedének központjában rendezték meg, ahol több száz zsidó család él. Az egész napos rendezvény központjában a zsidó tradíció, zene, film- és irodalomművészet, valamint gasztronómia állt. A fesztiválon Marcelo Crivella, Rio polgármestere is részt vett, aki hangsúlyozta: „A vallások irányában tanúsított tolerancia alapvető fontosságú egy olyan város esetében, ahol súlyos erőszak tapasztalható”. Továbbá hozzátette: „Annak a ténye, hogy az eseményen nagyon sok olyan résztvevő volt, aki nem zsidó származású, a vallások közötti tolerancia létezését bizonyítja.”

Szaúd-Arábia visszatér egy „mérsékelt és toleráns” iszlámhoz, a szélsőségességet pedig Rijád hamarosan elpusztítja” – jelentette ki a szaúdi trónörökös egy rijádi tanácskozáson. A 32 éves Mohamed bin Szalmán a befektetési konferencián részt vevő mintegy 2500 küldött előtt közölte: „Visszatérünk egy mérsékelt iszlám gyakorlásához, amely nyitott a világra és minden más vallásra”. Az AFP francia hírügynökség emlékeztetett arra, hogy mióta júniusban kinevezték koronahercegnek, Mohamed bin Szalmán azon munkálkodik, hogy lazítsanak a szaúdi társadalmat szigorúan irányító vallási előírásokon.

Az októberi választáson győztes Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke, Sebastian Kurz az eddig ellenzéki, radikális jobboldali Szabadságpárttal (FPÖ) kezdi meg koalíciós tárgyalásait – írja az orf.at. Kurz elmondta, a hétvégén jó és konstruktív beszélgetést folytatott Christian Kern eddigi kancellárral, a szocdemek elnökével, amin megbeszélték a kampány alatti piszkos kampányt, és az volt a benyomása, hogy Kern nem akar a Néppárttal együtt kormányozni. A Heinz-Christian Strache szabadságpárti elnökkel folytatott beszélgetés után viszont Kurz úgy látta, bennük megvan az akarat Ausztria megváltoztatására. Kurz eldöntötte: a Szabadságpárttal tervez kormányt alakítani. A kancellárjelölt azt reméli, hogy a Szabadságpárt nyitott lesz a tárgyalásokra.

Beata Szydlo lengyel miniszterelnök hamarosan átalakítja kormányát – adta hírül a Reuters. Ezt maga Szydlo jelentette be, arra a felvetésre azonban nem reagált, hogy az ő pozíciója is veszélyben lenne. A Sieci Prawdy nevű hetilap hétfőn azt írta, hogy Szydlót Jaroslaw Kaczyński, a Jog és Igazságosság (PiS) vezetője válthatja a miniszterelnöki poszton. A Fakt nevű bulvárlap azonban úgy tudja, Szydlo valószínűleg megtartja tisztségét, ugyanakkor Witold Waszczykowski külügyminisztert és Jan Szyszko környezetvédelmi minisztert leválthatják. „Döntöttünk: változások lesznek a kormányban. Mindezt megtárgyaltam Jaroslaw Kaczynskivel, ez teljesen természetes dolog” – nyilatkozta Szydlo. A közvélemény-kutatások szerint Beata Szydlo az egyik legnépszerűbb lengyel politikus, a PiS pedig mintegy 40 százalékos támogatottságot élvez.

Milos Zeman, Csehország leköszönő elnöke egy prágai sajtókonferencián egy AK-47-es gépkarabély replikájával üzent a médiának. A Becherovkával töltött fegyver törzsén az „újságíróknak” felirat szerepel. Az AK-47-es géppisztoly modelljét többször az újságírók felé fordította, akik jóízűen nevettek az eseten, majd beszámolóikban megjegyezték, hogy a 73 éves Zeman szerint az újságírókat likvidálni kellene, mert megmérgezik a közvéleményt. A legendás politikus 2002-ben „hiénáknak” nevezte az újságírókat, de gyakran „agymosóként” is hivatkozik rájuk. 2017-ben a Putyinnal tartott közös sajtótájékoztatóján a nagyszámú újságírók láttán meghökkenve arról értekezik, hogy likvidálni kellene a médiamunkások felét.

Szélsőséges ukrán nacionalisták törtek-zúztak, majd bútorokkal elbarikádozták magukat Kijev egyik kerületi bíróságának tárgyalótermében. A zavargás Mikola Kohanyivszkij tárgyalásán tört ki. A férfi az Ukrán Nacionalisták Szervezete (OUN) nevű mozgalom fegyveres önkéntes zászlóaljának a parancsnoka. Múlt szombaton vették őrizetbe, miután összeverekedett a szintén szélsőségesen nacionalista Jobboldali Szektor (PSZ) egyik aktivistájával, majd önvédelmi fegyverrel többször rálőtt. A bíróságnak arról kellett volna döntenie, hogy meghosszabbítja-e a garázdasággal vádolt Kohanyivszkij fogva tartását vagy szabadlábra helyezi az ítélethozatalig.

A kárpátaljai magyarokat is érintő oktatási törvény az összes szomszédos ország tiltakozását kiváltotta Ukrajnával szemben. A külpolitikában népszerűtlen Porosenko azonban úgy tűnik, saját országában sem nagy kedvenc: az ukránok kétharmada nem bízik az elnökben. Az ukránok 68,2 százaléka nem bízik Petro Porosenko elnökben, a parlament iránti bizalmatlanság viszont ennél is magasabb, 80,7 százalékos. A felmérést a Razumkov Központ hozta nyilvánosságra a napokban. A felmérés résztvevői közül mindössze 24,8 százalék mondta azt, hogy bízik az államfőben.

Az Egyesült Királyság kilépésének (Brexit) feltételeiről szóló tárgyalások jelentik a legkeményebb próbáját az Európai Unióban bennmaradó tagállamok egységének, amelyet ha nem sikerül megőrizni, akkor a „huszonhetek” vereségével fog zárulni a Brexit folyamata – jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.  „Valójában a brit kormányon áll, hogy miként fog ez végződni: jó megállapodással, megegyezés nélkül, esetleg kilépés nélkül” – szögezte le Tusk. Az ülésen Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is felszólalt, kiemelve, hogy Brüsszel tisztességes megállapodásra szeretne jutni Londonnal. „Nincsenek barátai a bizottságban azoknak, akik nem akarnak egyezséget” – fogalmazott.

Az Iszlám Állam kötelékében harcoló dzsihadisták „Allah orosz ellenségeit” akarják likvidálni a 2018-as világbajnokságon. Ezzel kapcsolatban közzé is tettek több propagandaanyagot, többségükön egy-egy öngyilkos merénylő áll egy stadion előtt, és azzal a felirattal vannak ellátva, hogy a dzsihadisták tüze elpusztítja az ellenállókat”. Szakértők szerint az egyre fokozódó iszlamista propaganda az ISIS közel-keleti térvesztésének köszönhető, melyet az orosz és a koalíciós légicsapások okoztak. Az orosz elhárítás kiemelt figyelemmel kíséri majd a jövő évi világbajnokságot tekintettel nemcsak arra, hogy 11 különböző orosz városban zajlanak majd a mérkőzések, hanem arra is, hogy csak Oroszországból legalább 2400 iszlamista csatlakozott az Iszlám Állam kötelékéhez.

Gazdaság:
Tartósan laza monetáris kondíciókra számítanak elemzők, miután a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa keddi kamatdöntő ülésén nem változtatott az alapkamat 0,9 százalékos szintjén, és jelezte, hogy kész a további lazításra. Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a jövő év második feléig maradnak a laza monetáris kondíciók, akkor is először a nem-konvencionális eszközök visszavonására kerülhet sor, majd azt követheti az alapkamat lassú, fokozatos emelése, de csak 2020-ban. Varga Zoltán, az Equilor technikai elemzője úgy vélte, a jegybank kommunikációja alapján 2020-ig a jelenlegihez hasonló, laza monetáris politikára van kilátás, emiatt negatív reálkamatok lehetnek a következő években, a 3 hónapos bankközi kamatláb a jelenlegivel megegyező, 0,03 százalék maradhat egészen 2019 közepéig.

A Magyar Posta, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felkészült a karácsony előtti nagyobb csomagforgalomra és vámügyintézésre, az online vásárlók figyelmét pedig felhívják a földrajzi elhelyezkedéstől  függő, eltérő szállítási időkre és vámszabályokra. Majtényi Kálmán, a Magyar Posta vezérigazgató-helyettese elmondta, a karácsonyi forgalomban a távol-keleti országokból megrendelt áruk átfutási ideje 6-8 hét is lehet, míg az Európai Unióból jellemzően 1-2 hét.  Teleki József, a NAV repülőtéri igazgatója pedig arra hívta fel a figyelmet, ha az Európai Unión kívülről érkezik a csomag, és az értéke miatt vámköteles, vámkezelés szükséges, amit gyorsíthat, ha a csomagon szerepel az áru pontos megnevezése és értéke.

Sport:
A fogadási szabályok megsértése miatt fél évre eltiltotta Stuart Bingham korábbi sznúkervilágbajnokot a nemzetközi szövetség (WPBSA). A büntetésből három hónapot egy évre felfüggesztettek, illetve 20 ezer font bírságot is fizetnie kell a játékosnak. A 41 éves Bunghamet bűnösnek találta a WPBSA abban, hogy fogadott saját és mások mérkőzéseire. A vizsgálat megállapításai szerint 2003 és 2015 között egy megbízott, illetve a menedzsere nevét viselő felhasználó profiljával több mint 35 ezer font értékben tett meg téteket. A WPBSA leszögezte, korrupcióval nem vádolták Binghamet, azaz az asztalnál mindig a legjobbját nyújtotta. A 2015-ben világbajnok Bingham, aki jelenleg tizedik a világranglistán, január 26-án térhet vissza.

Könnyű:
Tel-Aviv egyik legdivatosabb szórakozóhelyén, a néhány éve felújított régi kikötőben, a Namalban rendezi meg immáron harmadik alkalommal a magyar napokat a tel-avivi nagykövetség. A rendezvénynek a korábbi években otthont adó régi vasútállomásról ezúttal a helyiek egyik leglátogatottabb, éttermekkel, kávézókkal és játszóterekkel teli pihenőhelyére költöztettük az eseményt, amely azonban továbbra is megőrizte megszokott kulináris és kulturális színvonalát – közölte Berényi László, Magyarország tel-avivi nagykövetségének kulturális attaséja. Magyar nők a gasztronómiában címmel Raj Ráhel tortabemutatót tart és árulni is fogja helyben elkészített termékeit. Mautner Zsófia főzőelőadáson mutatja be a magyar konyhát az egyik kikötői étteremben, erre a rendezvényre egy nap alatt elkeltek a jegyek. Gál Helga és Dúzsi Tamás pedig borkóstolóval várja a magyar borok izraeli rajongóit.