Gulyás Gergely a bevándorlás ügyében az eddigi egyik legveszélyesebb módosításról szavaz csütörtökön az Európai Parlament

ILLEGÁLIS BEVÁNDORLÁS: VESZÉLYES MÓDOSÍTÁSRÓL KÉSZÜL SZAVAZNI AZ EP EGYIK BIZOTTSÁGA

Gulyás Gergely a bevándorlás ügyében az eddigi egyik legveszélyesebb módosításról szavaz csütörtökön az Európai Parlament

A bevándorlás ügyében az eddigi egyik legveszélyesebb módosításról szavaz csütörtökön az Európai Parlament (EP) szabadságjogokkal foglalkozó bizottsága – hívta fel a figyelmet Gulyás Gergely.

A képviselő a keddi Frakcióinfón kitért arra, hogy október 19-én fog szavazni az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) a Dublin 4-es számú rendelet módosításáról.

„EGY ÁLLANDÓ, FELSŐ KERET NÉLKÜLI ÁTHELYEZÉSI RENDSZERT HOZNÁNAK LÉTRE.”

Gulyás Gergely ezt a módosítást az egyik legveszélyesebbnek nevezte, mert egy állandó, felső keret nélküli áthelyezési rendszert hozna létre. A gyakorlatban ez azt jelentené, hogy az unió területére érkező bármely, menedékjog iránti kérelmet benyújtó személyt automatikusan kötelezően helyeznék át egy másik tagállamba, hogy ott folytassák le az eljárást – fejtette ki. A mi álláspontunk továbbra is változatlan: amíg valakiről uniós tagállami hatóság nem állapítja meg, hogy az illető menekült, addig nem uniós, hanem a nemzetállami hatáskörbe tartozó bevándorláspolitika hatálya alá esik – húzta alá.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a Dublin 4 módosítása szemben áll az unió állam és kormányfői tanácsának meghozott döntéseivel és az Európai Néppárt határozataival is, melyek azt sürgetik, hogy lehetőleg még a belépést megelőzően szülessen meg a menekültstátuszra vonatkozó döntés. A fideszes politikus elmondta azt is, hogy a rendelet módosítása ráadásul még egy szankcionálási rendszert is bevezetne, mely gyakorlatilag azt jelentené, hogy a kötelező áthelyezésben való részvételtől tennék függővé, hogy a tagállam hozzáférhet-e az unió strukturális alapjaihoz, vagy sem.

Fotó: fidesz.hu

A frakcióvezető arról is beszélt, hogy a Helsinki Bizottság egészen újfajta módon próbálja korlátozni annak lehetőségét, hogy az emberek részt tudjanak venni a nemzeti konzultáción. Emlékeztetett, a korábbi nemzeti konzultációkon is voltak politikai viták, de soha nem került sor arra, hogy valaki jogi úton kívánta volna betiltani azt. Maga a Helsinki Bizottság sem állítja, hogy valótlan állítás szerepel a konzultációban – tette hozzá Gulyás Gergely.

A Fidesz úgy gondolja, hogy mindenkinek van lehetősége a konzultáción való részvételre, és arra kéri a választópolgárokat, hogy vegyen is részt benne – jelentette ki. A politikai kísérletét is elutasítjuk annak, hogy valaki jogi úton kívánja korlátozni az emberek konzultációban való részvételét – szögezte le Gulyás Gergely.

A Fidesz országgyűlési határozati javaslatot nyújtott be a Czeglédy-üggyel kapcsolatban, mely a megkárosított diákok kárpótlására irányul, és amelyet csütörtökön tárgyal a Ház. A javaslat kapcsán Gulyás Gergely ténynek nevezte, hogy közel ezer megkárosított diák van, akik nem kaptak bért a májusi, júniusi munkájuk után. A Fidesz-frakció arra kéri a kormányt, hogy a lehető leghamarabb sor kerülhessen az ő kártalanításukra, és azt reméli, hogy a kormány megtalálja ennek a jogi lehetőségét – tette hozzá.

Gulyás Gergely közölte, a kártalanítástól független kérdés a büntetőeljárás. A politikus szerint látható az ügy politikai vonatkozása is. Felidézte, 2010 és 2014 között Vas megyében volt képviselő, és akkor is nyílt szóbeszéd volt, hogy a baloldali pártok finanszírozási hátterét gyakorlatilag Czeglédy Csaba jelenti. Ilyen értelemben jogos az a felvetése a határozati javaslatnak, hogy azt is meg kell vizsgálni, hogy az érintett cég működése, és az alapos gyanú szerint okozott 3 milliárd forintos kár összefüggésben áll-e az MSZP és a DK finanszírozásával – fűzte hozzá.

Halász János felhívta a figyelmet arra, hogy a sajtóhírek szerint több alkalommal is adott kölcsönt Czeglédy Csabának Gyurcsány cége. Fel kell tennünk a kérdést, hogy Gyurcsány és a baloldal kapott-e kampánytámogatást a diákok ellopott pénzéből – jegyezte meg a Fidesz-frakció szóvivője.

A Frakcióinfón szóba került a felsőoktatási törvény módosítása is. Gulyás Gergely elmondta, a felsőoktatási törvény módosításával a parlament elfogadta a Velencei Bizottság kritikáját, hogy a jogszabály rövid felkészülési időt biztosított a Magyarországon működő külföldi egyetemeknek a követelmények teljesítésére. Közölte, a mostani törvénymódosítással semmi sem változik, mindössze az, hogy 2018 eleje helyett 2019. január 1-jéig kell megfelelniük az érintett intézményeknek a törvény feltételeinek. A jogszabályok mindenkire vonatkoznak, Soros György egyetemére is – húzta alá.  Ha 2019. január 1-jéig a szükséges megállapodások, illetve nemzetközi szerződések megkötése megtörténik, akkor az érintett egyetemek, köztük a „Soros-egyetem”, további működésének nem lesz akadálya – tette hozzá.

Gulyás Gergely kitért az osztrák választásra is. Megjegyezte, már sokadszor bizonyosodik be, hogy ma Európában a bevándorlás a választások meghatározó kérdése. A Fidesz frakcióvezetője hangsúlyozta, azt látjuk, hogy olyan párt nyerte az osztrák választást, és olyan párt lett valószínűleg a harmadik, melyek a bevándorláspolitikában a magyar állásponthoz nagyon hasonló, már-már azonos véleményt képviselnek. Azt reméljük, hogy a visegrádi 4-ek ereje a bevándorlás kérdésében álláspontjuk érvényesítésekor erősödik azáltal, hogy az osztrák választást követően, vélhetően egy új kormánykoalíció fog megalakulni Sebastian Kurz vezetésével – fogalmazott a kormánypárti képviselő. Fontos, hogy Európában egy olyan kormány alakul, melynek vezetője az Európai Néppárt tagja, amely testvérpártunk is – hangsúlyozta Gulyás Gergely.