A HetiTV és a BreuerPress legfrissebb hírei 

A HetiTV és a BreuerPress legfrissebb hírei 

       A magyar és a szlovák kereset elutasítását javasolja az Európai Bíróság főtanácsnoka a menedékkérők tagállamok közötti elosztását célzó uniós mechanizmus ellen indított perben. Yves Bot francia főtanácsnok szerint a magyar beadványban szereplő jogi érvek nem állják meg a helyüket, majd azon véleményének adott hangot, hogy az áthelyezési kvóták „hatékonyan és arányosan” hozzájárulnak Görögország és Olaszország terheinek csökkentéséhez. A főtanácsnoki indítvány nem köti a bírákat, a tapasztalatok ugyanakkor azt mutatják, hogy az ítéletek többnyire megegyeznek az előzetes állásfoglalással. Az ítélethirdetésre várhatóan ősszel vagy legkésőbb télen kerül majd sor. A perben a bíróság tizenöt fős nagytanácsa fog dönteni, egyszerű többséggel.

Soros György államfői pompával történő brüsszeli fogadása után érdekes módon minden európai intézmény még további nyomást helyezett Magyarországra és a közép-európai országokra, hogy illegális bevándorlókat fogadjanak be. Mi nem akarunk illegális bevándorlókat befogadni, megvárjuk a bíróság döntését – jelentette ki Szijjártó Péter külügyminiszter a hírre reagálva. Kiemelte: a kötelező betelepítési kvótáról szóló döntést továbbra is az európai jogot megsértő döntésként értelmezik, egy ilyen döntéssel nem lehet elvenni egy tagállamtól sem a jogot, hogy maga döntse el, kiket enged be a területére és kiket nem.

Nőtt a természetes fogyás 2017 első öt hónapjában az előző év azonos időszakához képest, mivel a halálozások száma jelentősen, a születéseké azonban csak kismértékben emelkedett – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. 2017 első öt hónapjában 36 508 gyermek született, ez 267-tel, 0,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakát. Az 59 592 halálozás 11 százalékkal magasabb, mint a 2016. január-májusi időszak haláleseteinek száma. A természetes fogyás 23 084 volt, 5404-gyel több az egy évvel korábbinál.

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje választási szövetségbe hívja az ellenzék pártjait, de a demokratikus oldal kollaboránsait, „jószándékú balekjeit” támadja, bírálja a 168 Órában megjelent interjújában. A balekokat nem nevezi meg, de ők azok, akik háromféle pólust akarnak csinálni. Szerinte nincs szükség az Együtt, LMP, a Párbeszéd formálódó szövetségére, az Új Pólusra. Úgy látja, a kispártok csak játszadoznak, negyedévente újabb és újabb ötlettel állnak elő. Molnár Zsolt szocialista elnökségi tagot, aki javaslataival szembemegy a szocialista párt kongresszuson elfogadott irányvonalával, Botka árulónak tartja. Önmagáról azt mondja, sokak érdekét sérti, a Fideszét, a Jobbikét, a kispártokét, de Gyurcsány Ferencét is. Nagyon sajnálatosnak tartom, hogy folytatódik a baloldali polgárháború, az MSZP-n belüli kiszorítósdi, ahelyett, hogy a NER és Orbán Viktor leváltására koncentrálnánk, mondta az Indexnek Molnár Zsolt.

Újabb kárpátaljai térségekben mutatták ki az afrikai sertéspestis kórokozóját. Az országos főállatorvos itthon a szabályok fokozott betartására figyelmeztet. Az elmúlt hetekben több tagállam is egyre több afrikai sertéspestises megbetegedést jelentett – közölte az országos főállatorvos. „Csehországban is megjelent a betegség vaddisznókban, ami egyértelműen felelőtlen, gondatlan emberi tevékenységre utal. Ukrajnában, a magyar határhoz közel újabb sertéspestises járványkitöréseket jelentettek, így a magyar sertésállomány védelme érdekében nagyon fontos, hogy az állattartók is betartsanak minden járványvédelmi intézkedést.” Az afrikai sertéspestisre a házi sertés és a vaddisznó is fogékony – mondta el Bognár Lajos. Az országos főállatorvos kiemelte, két úton fertőződhet az állomány: egyrészt természetes úton a vaddisznók által, másrészt emberi tevékenységgel. Ezt utóbbit kell megakadályozni – hangsúlyozta Bognár Lajos.

Több mint hétmillió forint óvadék ellenében házi őrizetbe helyezte a Budai Központi Kerületi Bíróság azt a férfit, aki a gyanú szerint még márciusban a gépkocsijával nagy sebességgel belerohant az előtte álló autóba a fővárosi Szentendrei úton, és emiatt a másik járműben ketten meghaltak – közölte a Fővárosi Törvényszék. A bírósági tájékoztatás szerint a még múlt héten született végzés ellen az ügyészség fellebbezett, a törvényszék azonban hétfőn helyben hagyta a döntést. A gyanúsított előzetes letartóztatását március 20-án rendelték el, azt egyszer meghosszabbították, július 20-áig.

Külpolitika:


Az Európai Unió bírósága úgy döntött, hogy a Hamászt továbbra is fenn tartja a terrorszervezetek listáján – írta az i24news. A portál szerint Washington és Jeruzsálem még 2014 decemberében fordult az uniós bírósághoz, mivel egy alsóbb szintű testület eltávolította volna a terrorszervezetek listájáról a Hamászt. Az uniós bíróság hozzásegítheti az uniót és Izraelt, hogy rendezze a kapcsolatait, amik az utóbbi időben romlottak meg. A legfőbb ütközőpont a zsidó telepépítések ügye volt.

Nem elég Izraeltől, hogy eltávolította a Tepmlom-hegyre vezető utakról a fémdetektoros kapukat – mondta Recep Tayyip Erdogan. A török elnök szerint ez a lépés bár hozzájárulhat ahhoz, hogy csökkenjen a feszültség a felek között, de újabb lépésekre van szükség a bizalom helyreállításához. Úgy látja, hogy a pénteki imára igyekvők esetében nem fogadható semmilyen megszorítás. Az i24news tudósítása szerint az izraeli külügyminisztérium szerint az elnök kijelentései hamisak és torzak.

Vezércikkben fogalmazott meg éles bírálatot az Israel Hayom Benjamin Netanjahu azon döntésével szemben, hogy eltávolítják a fémdetektoros kapukat a Templom hegyről. A lap szerint a zsidó állam miniszterelnöke a politikai impotenciáját bizonyította a meghátrálást jelentő döntésével, ami egyébként is jellemző volt az elmúlt évtizedek izraeli politikájára. A megkérdezettek 77 százaléka szerint kapituláció volt a kapuk eltávolítása, míg 67 százalék szerint Netanjahu rossz döntést hozott, míg 68 százaléka szerint jó döntés volt a kapuk kihelyezése – derült ki az Israelnationnews összeállításából.  

A düh menetének a megtartására szólított föl péntekre a terrorszervezetnek számító Hamász és Fatah – írta a Times of Israel. A portál tudósítása szerint az előbb említett két szervezet nem fogadja el a fémdetektoros kapuk leszerelését a Templom hegyről és azt szeretnék, ha az arcfelismerő kamerákat is eltávolítanák. Ez egyébként már a második alkalom volt az elmúlt két hétben, hogy a szervezetek az utcára hívják a híveiket. Mint ismert július 14-én három palesztin terrorista meggyilkolt két izraeli rendőrt a Templom hegyen, a biztonsági kapuk kihelyezése ezután történt, amit július 24 éjjel eltávolítottak.  

Elbukott az amerikai szenátusban az előző, demokrata kormány által kiépített egészségbiztosítási rendszer, az Obamacare visszavonásáról és annak egy új egészségbiztosítási törvénnyel való felváltásáról szóló szavazás. A vereség nagyarányú volt: a szenátus száz tagja közül a szükséges 60 helyett csak 43-an szavaztak igennel, 57-en viszont – köztük a kormányzó republikánusok 9 szenátora is – elutasították a Donald Trump kormánya által szorgalmazott, súlyos megszorításokat jelentő tervet.

Az amerikai képviselőház szinte egyhangú szavazással fogadta el azt a törvénycsomagot, amely újabb szankciókat foganatosít Oroszország, Irán és Észak-Korea ellen. A törvényt 419 szavazattal 3 ellenében fogadták el, ám mielőtt Donald Trump elnök aláírná, még a szenátusnak is meg kell szavaznia. Bob Corker, a szenátus külügyi bizottságának elnöke azonban kedden jelezte: egyelőre még dolgoznak rajta, a szenátorok között részletkérdésekben még nem született egyezség.

Interjút adott a The Wall Street Journalnek az amerikai elnök, Donald Trump. Az elnök a lapnak elmondta: ha Irán megerősödik, nem fogja tartani magát a nagyhatalmakkal és Németországgal kötött atomalkuhoz.Donald Trump úgy fogalmazott, hogy „egy felbátorodott Irán nem fog igazodni”. Az elnök arra célzott, hogy Teherán nem tartja majd magát a többhatalmi megegyezéssel, Barack Obama közbenjárásával született atomalkuhoz. A jobboldali portálnak adott interjújában az amerikai elnök kifejtette: meglepődne, ha a három hónap múlva esedékes vizsgálat során kiderülne, hogy Irán nem szegte meg a megállapodást.

Az Osztrák Néppárt (ÖVP) győzelmének és az ÖVP–FPÖ-koalíció megalakulásának van a legnagyobb esélye az október 15-én tartandó osztrák parlamenti választáson – írja az Österreich című lap. A bet-at-home online fogadóiroda által bemutatott első összegzés szerint a Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter vezette, jelenleg kisebbik kormánykoalíciós párt, az ÖVP lehet a befutó. A fogadóiroda szerint négyszer valószínűtlenebb, hogy a nagyobbik koalíciós partner, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) fog nyerni, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) győzelme pedig ennél is esélytelenebb. Az Österreich című lap által legutóbb publikált felmérés szerint az ÖVP a legnépszerűbb 33 százalékos támogatottsággal, az SPÖ-re 24 és a korábban első helyen álló FPÖ-re 23 százalék szavazna. A Zöldek pártja 6, a liberális Neos párt 5 és Peter Pilz listája 4 százalékos támogatottságot szerezne, így a küszöböt átlépve éppen bejutna a parlamentbe.

Eldőlt, hogy Románia Patriot rakétavédelmi rendszert vásárol az Egyesült Államoktól, a csaknem négymilliárd dolláros vételár első részletét idén novemberben tervezik kifizetni – derült ki Adrian Tutuianu román védelmi miniszter. A washingtoni külügyminisztérium két hete közölte, hogy a Pentagon elvi hozzájárulását adta a korszerű légvédelmi rendszer Romániába telepítéséhez. A bejelentés akkor meglepetést okozott Bukarestben, mivel a sajtó még arról cikkezett, hogy alternatívaként olyan, az európai MBDA által gyártott Aster rakétaelfogók beszerzése is felmerült, amilyeneket az olasz és francia hadsereg használ.

Leopoldo López, a venezuelai ellenzék egyik vezető alakja felszólította a hadsereget, hogy tagadja meg a Nicolás Maduro államfő által kezdeményezett alkotmányozó gyűlést. A López Twitter-üzenetéről szóló hírügynökségi jelentés nem ír arról, hogy pontosan mit jelenthet az alkotmányozó gyűlés megtagadása, hogy López puccsra szólítja-e fel a katonaságot. “Arra kérem önöket, hogy ne legyenek cinkosok a köztársaság elpusztításában, az alkotmányos csalásban és az elnyomásban” – húzta alá Lopez, aki nemrég szabadult a börtönből, és jelenleg házi őrizetben van. A Népakarat nevű párt alapítója biztosította a katonákat afelől, hogy bírják a nép és az alkotmány támogatását. A hadsereg jelenleg a rendkívül népszerűtlen Maduro legfőbb támasza. Az ellenzék azzal vádolja a kormányzatot, hogy az alkotmányozó gyűléssel az ellenzéki többségű parlamentet akarja megkerülni, saját hatalmát akarja bebetonozni, és el akarja kerülni a 2018-as elnökválasztást.

 

Egyszerűen besétált egy férfi a pályára a Ferrer-Verdasco spanyol házi elődöntőn a svédországi Bastadban zajló tenisztornán – számolt be a The Local svéd kiadása. A karlendítés közben náci jelszavakat kiabáló fiatal nem nyerte el a közönség tetszését, füttykoncert közben, rövid idő alatt eltávolították a pályáról. A férfin egy fekete póló volt „Forradalom: támogasd az Északi ellenállási mozgalmat” felirattal.

Gazdaság:
Alaposan megerősödtek a magyar borászatok: kevesebb a veszteséges cég, egyúttal a bevételi átlag jelentősen nőtt tavaly. Tavaly 878 szőlőbor termelésével foglalkozó vállalkozás működött Magyarországon, közülük átlagosan ötből négy adott le céges beszámolót. Ezekből kiderült, hogy 40 százalékuk működött veszteségesen, ami azt jelenti, valamelyest javultak az ágazat kilátásai – derült ki a Világgazdaság érdeklődésére az Opten Kft. által közölt adatokból. A céginformációs szolgáltató tájékoztatása szerint a hazai borászatok összesített árbevétele 101,16 milliárd forint volt az elmúlt évben. Tavalyelőtt ugyan valamivel több, 101,77 milliárd volt a szektor együttes forgalma, valójában mégis növekedtek a cégek, hiszen a számuk csökkenésével az éves bevételek átlagosan 130,6 millió forintról 140,3-re ugrottak.

 

Kétszeres túljegyzés mellett egymilliárd jüan értékben hároméves futamidejű, 4,85 százalék százalékos kamatozású Panda kötvényt értékesített a Magyar Állam a kínai piacon. Hazánk az első külföldi kibocsátó, amelynek mindkettő, a belső (Panda) és a külső (hongkongi) piacon kibocsátott jüankötvénye is van – közölte az Államadósság Kezelő Központ. 2017. július 26-án délelőtt zárult le Magyarország idei első nemzetközi kötvénykibocsátása Pekingben. A fő szervezők a Bank of China Limited és a HSBC Bank (China) pénzintézetek voltak. A Panda piacon értékesített hároméves, 1 milliárd jüan összegű államkötvény árazásakor 4,85 százalék százalékos hozam alakult ki.

Sport:
Kihirdette 20 fős, az Európa Liga 3. selejtezőkörében a Videotonnal szembenéző keretének névsorát Jocelyn Gourvennec, a Girondins Bordeaux vezetőedzője. Az idény első tétmeccsére (csütörtökön, 20:30-tól rendezik meg az első találkozót Bordeaux-ban) készülő franciák keretében négy új igazolás is ott lesz (Benoit Costil a kapuban, Youssouf Sabay a védelemben, a dán Lukas Lerager a középpályán és Alexandre Mendy a csatársorban). Hiányozni fog viszont az eltiltását töltő védő, Frédéric Guilbert, őt nem is nevezte emiatt edzője, akárcsak az eladásra szánt Nicolas Pallois-t, Maxime Poundjét, illetve a 8 millió eurós csatárt, az uruguayi Diego Rolant – számolt be a L’Equipe.

Nagy valószínűséggel az MLSZ Fegyelmi Bizottságának Újpest FC-t elmarasztaló döntése a következő hazai mérkőzés zárt kapussá tételéről még nem érinti az augusztus 6-i Újpest-Vasas bajnokit – tájékoztatta az MLSZ sajtóosztálya a vasasfc.hu-t. Ennek az a magyarázata, hogy a 25-i MLSZ FEB-határozatot július 27-én postázza ki az MLSZ az Újpest FC részére, amely azt legkorábban várhatóan 28-án kapja kézhez. Az MLSZ idevonatkozó szabályzata szerint azonban a megbüntetett klubnak 15 nap áll rendelkezésére, hogy fellebbezzen a határozat ellen. Ha az Újpest FC él ezzel a jogával, akkor azt augusztus 11-ig megteheti, ebben az esetben viszont augusztus 6-án még nem emelkedne jogerőre az elmarasztaló határozat.

Könnyű:

Egy, a Sziget Fesztiválhoz hasonló rendezvény izraeli megszervezéséről tárgyal a Sziget Kft. – írta a Népszava. A lapnak Kádár Tamás cégvezető elmondta, hogy a helyszín Tel-Aviv környéke, a rendezvény körülbelül olyan távolságra lenne az izraeli fővárostól, mint a fő hazai fesztiváljuknak helyet adó Óbudai-sziget Budapest központjától. A Sziget mint márkajelzés valamilyen formában megjelenne az ottani fesztivál elnevezésében is. A Sziget Kft. helyi partnere a Zappa Group néven ismert ZENY.E. Ltd., amely a fellelhető híradások szerint Izrael egyik legnagyobb koncertszervezője, számos élvonalbeli előadót vitt már a közel-keleti államba, és nevét adta a legnagyobb belga technófesztivál, a Tomorrowland néhány évig élő izraeli változatához is – írta a lap.