Breuerpress és a HetiTV   legfrissebb hírei 

 Breuerpress és a HetiTV   legfrissebb hírei 

Belpolitika:
A Metrovagonmas megerősítette a 3-as metróvonalon futó felújított szerelvények üzemeltetés alatti ellenőrzését – közölte a társaság. A cég 25 szakembert küldött Budapestre, akiknek nagy tapasztalatuk van a modern szériájú vonatok üzemeltetése terén, egyebek között a moszkvai metróban is. A mérnökök Budapesten folyamatosan felügyelni fogják a szerelvények ellenőrzését, illetve a különböző rendszerek működését is, ide értve a fékeket, a meghajtó rendszert és kiemelt figyelmet fordítanak az új ajtónyitó rendszerre. A Metrovagonmas szakemberei a BKV-val közösen éjszaki bejáratási teszteket is végeznek, amelyek során a vonatokat különböző üzemmódokban tesztelik. Jelenleg a budapesti metrónál 11 felújított szerelvény van, amelyből hat darab rendelkezik üzembe helyezési engedéllyel.

 

   Szétlopott, elcsalt közbeszerzések teszik élhetetlenné az országot, a rendszerszintű korrupció az, ami lerontja a közszolgáltatások minőségét – mondta a BKK-botránnyal kapcsolatban Kanász-Nagy Máté, az LMP ifjúsági szakszóvivője. A politikus elmondta: a jegyrendszer-ügyben mind a megrendelőnek, mind a beruházónak választ kell adnia arra, miért kerülték meg a közbeszerzést. Az LMP a BKK vezérigazgatójának távozását követeli “édeskevésnek” ítélve Dabóczi Kálmán bocsánatkérését. A párt szerint a vezető egy “alibifeljelentéssel” próbált kibújni a felelősségre vonás alól.

Magyarország csak úgy lehet sikeres, ha a digitalizáció nyerteseivé válunk – emelte ki a Digitális Jólét Program összehangolásáért és megvalósításáért felelős miniszterelnöki biztos. Deutsch Tamás arról is beszélt, hogy ehhez megfelelő infrastruktúra kell és megfelelő ár. A miniszterelnöki biztos elmondta, hogy ennek érdekében alkották meg a Digitális Jólét Program 2.0-át, amiben több mint húsz fejlesztési irányt jelöltek meg. Deutsch Tamás kifejtette: a program többek között infrastruktúra-fejlesztést is tartalmaz, mint például a vezetékes internethez, valamint az 5G mobilinternethez való hozzáférés fejlesztését. Céljuk továbbá, hogy minden településen legalább két helyen – egy közintézményben és közterületen – legyen ingyenes mobilinternet hozzáférés.

 Ha most vasárnap lenne választás, a 2014-es voksolással közel azonos eredmény születne, ami egyértelmű pozitív visszajelzés a kormánypártoknak – mondta Fodor Csaba az Origónak a Fidesz-KDNP első félévét értékelve. A Nézőpont Intézet elemzője a hírportálnak elmondta, szerinte fontos szempont, hogy az ellenzék jelenlegi állapotában nem lenne képes kormányozni az országot, és ez a választók széles csoportja számára is nyilvánvaló. Az elemző kijelentette: a kabinet mozgásterét az is nagyban növeli, hogy az idei évben a várakozásokat is felülmúlta a gazdaság teljesítménye.

Tavaly kissé nőtt, az előző évi 75,7 évről 75,9 évre emelkedett a születéskor várható élettartam Magyarországon, de még így sem sikerült elérni a 2014-es szintet, ami 76 év volt – írta a Világgazdaság hétfőn a Központi Statisztikai Hivataltól kapott adatok alapján. A lap megjegyzi, hogy az EU-átlag a legfrissebb rendelkezésre álló adatok alapján 80,6 év volt 2015-ben. Magyarországon a nők jóval hosszabb életre számíthatnak, mint a férfiak: körükben tavaly 79,2 év volt a várható élettartam, míg a férfiaknál csak 72,4 év.

Várhatóan október közepén, nem nyilvános, úgynevezett előkészítő tanácsülésen kezdi meg az újrakezdődő vörösiszapper vádlottjai büntetőügyének tárgyalását a Győri Törvényszék – írta a Magyar Hírlap. Az ügyészség a Veszprémi Törvényszék kizárását indítványozta a Győri Ítélőtáblán januárban, miután a táblabíróság hatályon kívül helyezte az elsőfokú bíróság felmentő ítéletét. Ezt a másodfokú bíróság elutasította, így a megismételt eljárás visszakerült a Veszprémi Törvényszékre, ám az ügyet korábban tárgyaló bíróság elfogultságot jelentett be, emiatt az ítélőtábla a Győri Törvényszéket jelölte ki az eljárás lefolytatására.

Sorvezetőt adott a felháborodáshoz a kórházigazgatóknak az állami tulajdonos: az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) egy nyílt levelet készített, melynek aláírásával az intézményvezetők kifejezhetik rosszallásukat az egészségügyet ért, bár általuk konkrétan meg nem nevezett „igaztalan támadások” miatt – írja a Népszava. A lap úgy tudja: a „különös kérést” a múlt héten Lakatos Márk, az Emmi kommunikációs főosztályának vezetője el is juttatta a címzettekhez.

   Külpolitika:

Újabb késes terrortámadást hajtott végre egy palesztin férfi Petah Tikva városában – írta az i24news. A portál tudósítása szerint egy arab-izraeli férfit késeltek meg, akinek az állapota stabil. A támadást a Templom-hegyen kialakult helyzet miatt követte el a palesztin férfi, akit egyébként korábban már elítéltek terrorista tevékenységért. A zsidó állam és a palesztinok között azután éleződtek ki ismét az ellentétek, hogy július 14-én a Templom hegyen három palesztin férfi két izraeli rendőrt meggyilkolt.

Izrael evakuálni akarja ammáni nagykövetségéről azt a biztonsági emberét, aki a nagykövet rezidenciáján önvédelemből lelőtt egy terroristát, de a jordániai hatóságok nem engedik. A 17 éves munkás a biztonsági őr lakrészében dolgozott, és eközben támadt rá csavarhúzóval, mire az őr pisztolyával lelőtte – értesült a Jediót Ahronót. Az izraeli külügyminisztérium szerint terrortámadás történt, amelynek hátterében azok az indulatok állnak, amelyeket az al-Aksza mecset körüli válság korbácsolt fel. A biztonsági őrt diplomáciai védettség illeti meg, nem lehet Jordániában felelősségre vonni, letartóztatni, kihallgatni – közölték. A minisztérium elhatározta, hogy azonnal evakuálják a nagykövetség minden izraeli dolgozóját, mert attól tart, hogy Ammánban zavargásokhoz, a követség épületének megtámadásához vezetnek a történtek. Benjámin Netanjahu miniszterelnök beszélt az esetről Einat Salin ammáni nagykövettel és a követség második emberével. A Haaretz szerint a jordániai hatóságok nem engedélyezik, hogy az érintett izraeli biztonsági őr elhagyja az országot, és az ügy helyi kivizsgálását követelik.

Az egyik korábbi francia elnökjelölt elutasítja Emmanuel Macron kijelentését, amellyel elismerte Franciaország felelőségét a zsidók deportálásában. Jean-Luc Melanchon az elnök holokauszt-megemlékezésen nemrégiben mondott beszédére reagált egy blogon. Emmanuel Macron egyértelműen elismerte nemzetének felelősségét és a holokausztban játszott szerepét – olvasható a Jewish Telegraph Agency cikkében. Melenchon arra hivatkozik – amire rajta kívül sokan Franciaországban -, hogy a kollaboráns Vichy-kormány nem tekinthető legitim hatalomnak és a „törvényes” francia vezetés Nagy-Britanniában működött ekkor. Melanchon elfogathatatlannak tartja, hogy az elnök az egész francia népet felelőssé teszi a történtekért.

 

Legalább 35 ember meghalt, további 30-40 pedig megsebesült egy kabuli robbantásos merényletben, amelyet az afgán kormány egy politikusának házánál követtek el az afgán főváros nyugati részében – közölte Nadzsib Danis, a belügyminisztérium szóvivője. A merényletet egy szemtanú szerint feltehetően egy robbanóanyaggal megrakott gépkocsival hajtották végre, és a támadás célpontja Mohammad Mohakiknak, Abdulla Abdulla kormányfő helyettesének a háza volt. A merénylet elkövetését a kormány ellen fegyveres harcot folytató, szélsőséges muzulmán tálibok vállalták magukra. A szervezet Twitter-üzenetében azt állította, hogy az afgán titkosszolgálatok tagjait szállító buszt támadták meg, akik közül 37-en meghaltak.

Andrzej Duda lengyel elnök bejelentette, hogy vétót emel a lengyel igazságügyi átalakítással kapcsolatos három törvény közül kettő, az országos igazságszolgáltatási tanácsot és a legfelsőbb bíróságot érintő jogszabály ellen. Duda kifogásolta, hogy a legfelsőbb bíróságról szóló törvény előterjesztői nem konzultálták vele a jogszabálytervezetről. Az elnök a lengyel alkotmányos hagyománytól idegennek nevezte a legfelsőbb bíróságról szóló törvény azon előírásait, melyek alapján – mint mondta – „a főügyész beavatkozhatna a legfelsőbb bíróság munkájába”.

 

Martin Schulz német szociáldemokrata kancellárjelölt szerint Angela Merkel német kancellár „áradatot” idézett elő 2015-ben azzal, hogy beengedte Németországba a Magyarországon várakozó menekülteket. Martin Schulz Angela Merkelt bírálva aláhúzta, hogy a kancellár az európai partnerekkel folytatott egyeztetés nélkül döntött a Magyarországon várakozó emberek beengedéséről. Mint mondta, nem akar szemrehányást tenni Angela Merkelnek, mert jót akart, de a migrációs válságot még mindig nem sikerült leküzdeni.

Láncfűrészes férfi támadt emberekre Svájcban, a német határ közelében fekvő Schaffhausenben – erősítette meg a svájci rendőrség. Közölték azt is, hogy a történteket nem tekintik terrortámadásnak. A rendőrség elmondta, hogy öten sérültek meg, közülük ketten súlyosan. A hatóságok több részletet nem hoztak nyilvánosságra, de egy időre lezárták Schaffhausen központját, és keresik a gyanúsítottat. A rendőrség később tudatta, hogy azonosították a támadót, de személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra, csak a személyleírását. Ez alapján a férfi 190 centiméter magas, kopasz, ápolatlan megjelenésű, és feltehetőleg egy svájci rendszámű Volkswagennel közlekedik.

Jared Kushner, Donald Trump amerikai elnök veje és tanácsadója órákkal szenátusi meghallgatása előtt tett írásos nyilatkozatban tagadta, hogy titkos információs csatornát tartott volna fenn a washingtoni orosz nagykövettel. Kushnert a hírszerzési bizottság zárt ajtók mögött hallgatja meg Oroszországhoz fűződő állítólagos bizalmas kapcsolatairól.     Trump veje 11 oldalas írásban taglalta egyebek közt azt, hogy csupán négy alkalommal lépett kapcsolatba az oroszokkal a tavalyi amerikai elnökválasztási kampány és az elnöki hatalomátvétel idején, ám egyik esetben sem cselekedett helytelenül. Mint írta: „nincs semmi rejtegetnivalója.” Nyilatkozatát az AP amerikai hírügynökségnek juttatta el.

Vesztegetés és korrupció gyanújával vettek őrizetbe 102 embert Isztambulban – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség. Az érintettek közül 42-en szállítmányozási cégek vezetői és alkalmazottai, 60-an pedig közlekedési rendőrök. A beszámoló szerint a gyanúsított fuvarozók megvesztegették a hatóságot, amely a pénz ellenében szemet hunyt teherautók és betonkeverők többletsúlya felett, majd kiengedte őket a forgalomba.

Az osztrákok többsége helyeselné az osztrák-olasz határon lévő Brenner-hágó ellenőrzését és a földközi-tengeri menekültútvonal lezárás – közölte az OGM közvéleménykutató felmérését a Kurier című lap. A kutatást még a múlt héten, több mint ötszáz ember megkérdezésével végezték. Az Afrikából érkező menekültáradat megállítására vonatkozó javaslatok közül a megkérdezettek 57 százaléka szerint a néppárti külügyminiszter, Sebastian Kurz terve a megfelelő, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője, Heinz-Christian Strache elképzeléseit a válaszadók 53 százaléka helyesli, Christian Kern osztrák kancellár, a nagyobbik koalíciós párt, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) vezetőjének migrációs ügyi tervei a megkérdezettek 36 százaléka szerint használható.

Gazdaság:
A kiskereskedelmi forgalom tartós és stabil növekedésére lehet számítani a jövőben is, részben a bérnövekedés hatására – mondta Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára. A KSH legfrissebb közlése szerint a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 6,0, naptárhatástól megtisztítva 5,5 százalékkal nőtt májusban az egy évvel korábbihoz képest. Az államtitkár kedvezőnek értékelte, hogy a tartós fogyasztási cikkek forgalma több mint 10 százalékkal nőtt, ami a bérek folyamatos emelkedésének is köszönhető. A tartós fogyasztási cikkek forgalmának emelkedése mintegy 3 éve tart – mondta az államtitkár.

A nyilvántartott álláskeresők száma 4,1 százalékkal csökkent Magyarországon egy év alatt, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nyilvántartásában a júniusi zárónapon 279 600 álláskereső szerepelt, több mint 12 ezerrel kevesebb, mint egy éve. Az év hatodik hónapjában a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 6,1 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 4,1 százalék. Júniusban 40 700 álláskereső kérte nyilvántartásba vételét a kirendeltségeken, 13,6 százalékuk első alkalommal regisztrált. Az új belépők száma az előző évinél 11,0 százalékkal kevesebb volt. Az álláskeresők 10,7 százaléka, 29 800 volt pályakezdő.

A Nemzetközi Valutaalap fenntartotta a globális gazdaság növekedésére vonatkozó áprilisi előrejelzését, miközben javította a kínai és az euróövezeti GDP bővülésére vonatkozó prognózisát. Az IMF frissített jelentésében változatlanul azt jelzi előre, hogy a globális GDP az idén 3,5 százalékkal, jövőre pedig 3,6 százalékkal emelkedik. A valutaalap ugyanakkor derűsebben ítéli meg az euróövezet, Kína és Japán növekedési kilátásait, az Egyesült Államokkal és Nagy-Britanniával kapcsolatban azonban pesszimistább lett.

 

Sport:

A vizes sportok világszervezete legrangosabb kitüntetését kapta meg Orbán Viktor miniszterelnök a szövetség elnökétől, Julio Cesar Maglionétól az Országházban. A kitüntetést a szövetség egyéneknek, például olyan államfőknek, minisztereknek, rangos személyeknek, FINA-világbajnokságokat szervező országok államfőinek, társaságok és hálózatok elnökeinek és másoknak, valamint a FINA szponzorainak adományozza, akik a sport és az erkölcsök szellemében képviselik a szövetség céljait, ideáljait.

Könnyű:

Több mint nyolc évvel a gyógyszeres kezelés abbahagyása után is tünetmentes egy HIV-fertőzötten született dél-afrikai kislány, akinél annak idején kéthónapos korban kezdték meg és negyven héttel később már abba is hagyták az erőteljes kezelést – számoltak be a kutatók a Párizsban megkezdődött AIDS-konferencián, rámutatva, hogy az eredmények újabb bizonyítékul szolgálnak arra, hogy a nagyon korai gyógyszeres kezeléssel bizonyos esetekben visszafordítható a HIV-fertőzöttség. A HIV-vírussal diagnosztizált embereknek jelenleg napi szintű és életük végéig tartó antiretrovirális kezelésre van szükségük, ami segít kordában tartani a fertőzést és esélyt ad a páciensnek egy hosszú és viszonylag egészséges életre. Eddig csupán egyetlen beteg esetében vélik úgy, hogy meggyógyult a HIV-fertőzésből. A berlini betegként ismert amerikai Timothy Ray Brownba 2007-ben egy olyan donor csontvelőjét ültették be, akinél természetes HIV-rezisztenciát állapítottak meg. A beteg évekkel a transzplantáció után egészségesnek bizonyult.