Megemlékezés Csepel egykori zsidó polgárairól

Megemlékezés Csepel egykori zsidó polgárairól

BZSH Dél-Pesti Körzete hagyományos mártír megemlékezését július 9-én tartották meg, ahol megjelent – többek között – Ács Tamás, a BZSH elnöke, Németh Szilárd, Csepel országgyűlési képviselője, a kerület vezetése.

 

A köszöntő és bevezető beszéd után Mányi Szabó Ferenc kántor imájával folytatódott a megemlékezés. Németh Szilárd országgyűlési képviselő beszédében emlékeztetett arra, a II. világháború ugyanúgy sújtotta Csepelt, mint az ország többi részét. Csepelről is 960 zsidó polgárt hurcoltak el, közülük csupán 60-an tértek haza. Azonban a csepeliek már ekkor is ellent tudtak mondani a Gonosznak, elutasítják a szélsőséges nézeteket. 1944. december 4. és 6. között Csepel község elöljárósága, lakói, a gyárak munkásai a település nyilasok általi kiürítését. A mai csepeli politikusok Dr. Koncz János akkori főjegyző örököseinek tekintik magukat, minden szélsőséget elutasítva, megvédve a település minden polgárát, tekintet nélkül vallására, származására, politikai vagy egyéb meggyőződésére. Németh Szilárd felidézte azt a beszédét, amelyet a csepeli zsinagóga alapkőletételekor mondott, ahol fejet hajtott az áldozatok előtt, a most élő zsidó honfitársak előtt meg bocsánatot kért a múltban elkövetett bűnökért, majd hozzátette, ezekhez a szavakhoz mai tartja magát. A képviselő felidézte az alapkőletételt, ahol megvalósult az összefogás egyházférfiak, vallási vezetők, politikusok között. Elmondta azt is, Kerényi Andrással, a dél-pesti közösség vezetőjével már akkor eldöntötték, nem csak zsinagóga épül majd Csepelen, hanem közösség is, amelyik Csepel egészének épülését is segíti. Sajnos ő ma már nincs köztünk, de felesége folytatja a munkáját – tette hozzá Németh Szilárd. Végül az országgyűlési képviselő felolvasta Orbán Viktor miniszterelnöknek Heisler Andráshoz, a Mazsihisz elnökéhez írott válaszát, amely a szervezetnek a Soros György plakátok kapcsán kelt levelére született.

Kerényiné Ripnner Zsuzsa az ősi tanításról beszélt, mely úgy szól: És meséld el fiaidnak. Emlékezni és emlékeztetni kell – emelte ki a zsidó vezető. Majd Totha Péter Joel rabbi emlékezett meg Csepel egykori zsidó honfitársairól, kiemelve, hogy a Holokauszt füstje hosszú csíkot húzott Európa fölé.

A megemlékezés végén a kántor imája után a megjelentek együtt mondták el a Kaddist.