A BreuerPress és a HetiTV hírei

A BreuerPress és a HetiTV hírei
.

       

Ahogy Izrael, úgy Magyarország is fellép mindenki ellen, aki az országra és polgáraira nemzetbiztonsági kockázatot jelent – reagált a Külgazdasági és Külügyminisztérium az izraeli nagykövetnek a Soros Györgyöt ábrázoló kampányt ért bírálatára. A külügyi tárca leszögezte: Soros György le akarja bontani a határt védő kerítést, az általa finanszírozott NGO-k segítségével illegális migránsok százezreit akarja betelepíteni Európába és Magyarországra. Hozzátették: ezek az illegális bevándorlók nem ritkán antiszemita nézeteikkel veszélyt jelentenek az európai és a magyar zsidó közösségre Jószéf Amrani izraeli nagykövet egy közösségi portálon megjelent közleményében azt írta: felszólítja azokat, akik a mostani plakátkampányért felelősek, hogy gondolják át a következményeket. „A történelmi tapasztalat alapján semmilyen előny nem származhat egy ilyen jellegű kampányból” – fogalmazott, majd hozzátette: jelenleg ez a kampány egy bizonyos személy politikai bírálatán túl nemcsak szomorú emlékeket idéz fel, de gyűlöletet és félelmet szít.

 

A visegrádi együttműködés (V4) soha nem volt annyira szoros és hatékony, mint most, ez az EU legszorosabb és leghatékonyabb szövetsége – mondta Szijjártó Péter.A külügyminiszter azzal kapcsolatban, hogy Magyarország átvette a visegrádi csoport elnökségét, és az osztrák kancellár a napokban kritikával illette a V4-et, kifejtette: „maga a tény, hogy a nyugat-európaiak ennyit foglalkoznak velünk, alátámasztja azt az igazságot, hogy a visegrádi együttműködés” soha nem volt annyira szoros és hatékony, mint jelenleg. Ez az Európai Unió legszorosabb és leghatékonyabb szövetsége – jelentette ki. Hozzátette: a V4 tagjai azonban eldöntötték, hogy nem bővítik a csoportot, mert a hatékonysága könnyen elveszhet, ha többen lennének.

A veszélyes vírusok terjesztésére képes ázsiai szúnyogok azért jelentek meg Magyarországon, mert a szaporodásukhoz szükséges környezetet az eldobált hulladékokban felgyűlt víz biztosítja – mondta az InfoRádiónak Soltész Zoltán, a Magyar Természettudományi Múzeum biológusa. Az utóbbi időben három invazív csípőszúnyog faj jelent meg Magyarországon: a zebraszúnyog, az ázsiai bozótszúnyog és a koreai szúnyog – közölte a Magyar Természettudományi Múzeum biológusa. Hozzátette: mindhárom faj Ázsiából származik, és természetes körülmények között faodvak vizében fejlődik.

Erős a gyanú, hogy a Czeglédy Csaba által vezetett bűnszervezet különböző szolgáltatásokat végzett a szocialistáknak – mondta Budai Gyula. A fideszes politikus ezt azzal indokolta, hogy a legújabb információk szerint egy ausztriai titkos széfben, ami Czeglédy Csaba tulajdonában volt, 1 kilogramm mennyiségben aranytömböket foglaltak le, mintegy 11 millió forint értékben, ennek ellenére a Magyar Szocialista Párt (MSZP) és a Demokratikus Koalíció (DK), hallgatásával még mindig védelmet biztosít Czeglédy Csaba számára. Budai Gyula közölte: „úgy látszik, hogy az MSZP-ben az a divat, hogy a párt pénzeket és a piszkos kampány pénzeket ausztriai számlákon, illetve titkos széfekben tartják”.

Harminc százalékos béremelést ígért a vasutasoknak 2019-ig a miniszterelnök. Orbán Viktor erről szóló levelét Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter olvasta fel a MÁV vasutasnapi rendezvényén. A kormányfő levelében kitért arra is, hogy 2022-ig összesen mintegy 900 kilométer vasúti pálya újulhat meg Magyarországon.

 

A szakszervezetek minden szakmunkás garantált bérminimumon foglalkoztatott munkavállalónak 15 ezer forintos béremelést követelnek a Tescónál, ez jelenleg 12 500 ezer embert érint – mondta a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke. Sáling József a szombati demonstráción beszélt erről. Az érdekképviselet egy petíciót adott át követeléseivel a Tesco képviselőjének.

Jövőre tovább bővülnek a családi adókedvezmények – jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence közölte: a kormány enyhíti az adóterheket a két gyermekes családoknál, amelyek így éves szinten 420 ezer forint kedvezményben részesülnek.

A Várkert Bazárnál ért véget a Budapest Pride keretében rendezett felvonulás. A Kossuth Lajos térről indult menet jelentősebb atrocitás nélkül haladt, a rendőrség közlése szerint a Lánchídnál kellett feloszlatniuk egy ellentüntetést. A Budapest Pride szónokai az esélyegyenlőség érvényesüléséért szólaltak fel.

 

A fővárosban forgalomba álltak az új, repülőtérre közlekedő autóbuszok. A Budapesti Közlekedési Központ tájékoztatása szerint a 100-as expresszjárattal átszállás nélkül lehet eljutni a belvárosból a Liszt Ferenc repülőtérre. A járművekre külön repülőtéri vonaljegyet kell váltani 900 forintért.

 

Külpolitika:

Az UNESCO  Világörökségi Bizottsága krakkói ülésén felvette a világörökségi listára és egyúttal a veszélyeztetett helyszínek közé sorolta a Ciszjordániában lévő Hebron óvárosát mint „kivételes értékű” helyet. A döntés heves felháborodást keltett Izraelben, a Palesztin Hatóság viszont üdvözölte. Reuven Rivlin izraeli államfő zsidóellenes hazugságokat terjesztő szervezetnek bélyegezte az UNESCO-t, amely szerinte közben hallgat azokról az esetekről, ahol a brutális szélsőségesek megsemmisítik a világörökséget. Naftali Bennet oktatási miniszter kijelentette, hogy „az UNESCO szavazása szégyenletes, a zsidók kapcsolata Hebronnal minden szavazásnál erősebb”, s ez a kapcsolat több ezer éves. „El kell utasítani a határozatot, és cselekedni kell az ősatyák városának erősítéséért” – követelte Bennet.

Jaír Lapid, az ellenzéki centrista Jes Atíd párt vezetője is kemény szavakkal ítélte el a szerinte hazug és megvetendő döntést. „Az UNESCO számára a Biblia nem örökség? Ez a határozat jó esetben rettenetes tudatlanságból, rossz esetben pedig antiszemita képmutatásból fakadt” – jelentette ki Lapíd. Később Benjámin Netanjahu is reagált, mint mondta, „egy újabb csalódáskeltő UNESCO-döntés született”. Hozzátette, hogy Izrael „minden ember vallásszabadságának biztosítása érdekében ezután is őrizni fogja a Pátriárkák sírját, … és őrizni fogja az igazságot”.

A szíriai tűzszünet életbelépése ellenére sem fogja hagyni Izrael, hogy Irán és szövetségesei katonai bázisokat építsenek ki Szíriában – minderről Benjamin Netanjahu beszélt a vasárnapi kormányülésen. A zsidó állam miniszterelnöke szerint nagyon örvendetes, hogy életbe lépett a tűzszünet, de az amerikai és az orosz féllel folytatott tárgyalásai során egyértelműen jelezte, hogy adott esetben érvényt fogunk szerezni Izrael érdekeinek. A kormányfő közölte, hogy nem fogják hagyni, hogy Szíria déli részén Izraelhez közel a Hezbollah nevezetű terrorszervezet, vagy éppen Irán katonai téren a zsidó államot fenyegető lépéseket tegyen – minderről az Israel Hayom tudósított.

A néhány hét múlva Izraelbe érkező Radiohead nevezetű zenekar koncertjén egy palesztin-barát tüntetés alakult ki Glasgowban. Az összegyűlt tömeg egy része palesztin zászlókat kezdett el lengetni, mire Thom Yorke, a zenekar egyik énekese arra kérte a zászlókat lengetőket, hogy fejezzék be a cselekedetüket. A tömeg egy része kifütyülte és pfújolta az énekest – olvasható a jerusalemonline.com tudósításában.

Azt követően, hogy nyilvánosságra került, hogy a terrorszervezet Hamász és Izrael képviselője Kairóban titkos tárgyalásokat folytatott Naftalli Bennett oktatási miniszter kijelentette, hogy a terroristákkal semmilyen megállapodást nem lehet kötni. A titkos tárgyalás egyébként eredmény nélkül ért véget – írta a jerusalemonline.com. A portál tudósítása szerint a tárgyalásokon a Hamász által elrabolt katonák eseteges szabadon engedéséről tárgyaltak. Bennett szerint fokozni kell a nyomást a terrorszervezetre, és nem szabad engedni nekik, mert már korábban is szegték meg az ígéreteiket.

Az amerikai elnök lánya a varsói Zsidó Múzeumba is ellátogatott. Trump távolmaradását a helyi zsidó közösség nehezményezte. Ivanka Trump megemlékezett a holokauszt alatt meggyilkolt zsidókról Lengyelországban – közölte a Jerusalem Post. Az amerikai elnök lánya édesapja társaságában érkezett az országba, ahol a varsói gettó helyén álló emlékműhöz, majd a lengyel zsidóság történetét őrző varsói Zsidó Múzeumba is ellátogatott. A megemlékezéseken Donald Trump nem vett részt, amit a lengyel zsidóság képviselői közül többen nehezményeztek. Michael Shudrich főrabbi és a Varsói Zsidó Közösség vezetője egyaránt sajnálatát fejezte ki, amiért az amerikai elnök nem jelent meg a helyszíneken.

Az egyiptomi rendőrség szélsőségesek ellen indított két bevetésen 16 fegyveressel végzett, akik közül a többségnek köze volt a Sínai-félsziget északi részén biztonsági erők ellen elkövetett támadásokhoz. A szélsőségesek tüzet nyitottak a rendőrség erőire, amikor azok megközelítették az Iszmáilíja városa közelében fekvő táborukat. A hatóságok 14 fegyveressel végeztek. A létesítményben fegyverek kezelésére és pokolgépek készítésére képeztek ki szélsőségeseket.

Megegyeztek a G20-csoport hamburgi csúcsértekezletének résztvevői egy kompromisszumos zárónyilatkozat elfogadásában. Eszerint folytatják a küzdelmet a protekcionizmus és a tisztességtelen kereskedelmi üzelmek ellen, támogatják a párizsi klímaegyezmény megvalósítását, miközben tudomásul veszik, hogy az Egyesült Államok kimarad belőle.

Újabb klímacsúcsot hív össze december 12-re a francia elnök. Emmanuel Macron a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport hamburgi csúcsértekezletének lezárása után azt mondta: további intézkedéseket kell tenni, főleg pénzügyi téren.

Sikerült munkakapcsolatot létesítenie az amerikai elnökkel – közölte az orosz elnök. Vlagyimir Putyin a hamburgi G20-csúcsértekezlet végén úgy fogalmazott: megállapodott Donald Trumppal a kiberbiztonsági együttműködésről. A két politikus az orosz és az amerikai gáz piaci versenyéről is tárgyalt.

 

Szeptember 21-én ideiglenesen hatályba lépnek az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi megállapodás rendelkezései. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök erről a hamburgi G20-csúcson tartott megbeszélést.

Újabb medvetámadás okozott személyi sérüléseket Székelyföldön. Borboly Csaba, a Hargita megyei tanács elnöke a román kormánytól kérte az azonnali közbelépés engedélyezését. János Zsolt vadászegyesületi igazgató arról tájékoztatta az Agerpes hírügynökséget, hogy két pásztor juhokat legeltetett Csíkmadarastól körülbelül nyolc kilométerre, amikor egy medve megtámadta a nyájat. A juhászok megkísérelték elűzni a nagyvadat, ez azonban rájuk támadt, és több helyen megharapta őket. A pásztorokat a juhászkutyák mentették meg. Az újabb esetek nyomán Hargita megye tanácsának elnöke a veszélyes medvék kilövését lehetővé tevő miniszteri rendelet azonnali, közvita nélküli kibocsátását sürgette. Borboly Csaba az Agerpresnek azt mondta: hétfőn kérni fogja Mihai Tudose miniszterelnöktől a döntéshozatalok átláthatóságát biztosító 52-es törvény azonnali módosítását, hogy azt ne kelljen alkalmazni az emberéletek sürgős megmentésére hozott jogszabályok esetén.

Kilenc civilt fejeztek le egy kenyai településen a szomáliai al-Shabaab milícia szélsőségesei. Az al-Shabaab a Kenya délkeleti felében lévő, Jima nevű települést támadta meg – mondta James Ole Serian, aki a kenyai biztonsági erőknek az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló iszlamisták ellen létrehozott különítményét vezeti. Rendőrségi értesülések szerint 15 fegyveres hatolt be a településre, ahol késekkel végeztek az emberekkel.

Kína beszüntette katonai kapcsolatait Észak-Koreával – jelentette ki a kínai védelmi minisztérium egyik képviselője a Channel News Asia szingapúri hírtelevíziónak nyilatkozva. Csou Bo elmondta, hogy korábban sokrétű volt a kapcsolat és a véleménycsere Észak-Koreával, de ez a nullára csökkent, ami a „mindenki számára ismeretes okok miatt történt”. Szavai szerint Peking „szolidáris a nemzetközi közösséggel abban, hogy szükséges tiszteletben tartani az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait a Phenjannal kapcsolatos kérdésekben”.


Gazdaság:

Egyre nagyobb az érdeklődés a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) iránt, az ingatlanvásárlók többsége már tervez vele, de a legapróbb részletekre is oda kell figyelni – hívta fel a figyelmet egy ingatlanpiaci szakember. Vincze Krisztián kiemelte, sok változás volt és lesz is a kedvezménnyel, és gyakran nüansznyi dolgok döntenek az elbírálásban. Példaként említette, hogy a közelmúltban jogszabályértelmezést kaptak a Nemzetgazdasági Minisztériumtól, aminek értelmében az önálló tetőszerkezettel rendelkező és utcáról megközelíthető lakóházak családi háznak számítanak, vagyis az ikerház így már nem értelmezhető lakásként. „Sok a finomság és ezzel együtt a buktató is, ezért érdemes igazán jó szakemberhez fordulni, aki naprakész a változásokat illetően. Milliók múlhatnak ezen” – mondta Vincze Krisztián.

Példaértékű és hatékony eszköz a fiktív és adózatlan áruk kereskedelme ellen az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer), amelyet már több ország is lemásol – mondta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára A magyar ekáer alapján kidolgozott lengyel SENT rendszer 2017. május 1-jei hatályba lépését követően 2018-ban a szlovák adóhivatal is alkalmazza majd az online közúti ellenőrzés új rendszerét. A fokozott nemzetközi érdeklődés érthető: két év alatt több mint 420 milliárd forintot hozott a költségvetésnek az ekáer és az online pénztárgép – mondta.

Sport:

A magyar válogatott nyerte a Budapesten rendezett BENU Kupa férfi vízilabdatornát, amely a hétvégén kezdődő hazai vizes világbajnokság főpróbájának számított Märcz Tamás legénysége számára. Az együttes a négycsapatos torna vasárnapi zárónapján a románokat győzte le, így százszázalékos teljesítménnyel végzett az első helyen. A budapesti vb-nyitány hétfőn este lesz Ausztrália legjobbjai ellen.

A spanyol élvonalban játszó Hanga Ádám három évre megállapodott a Barcelona kosárlabdacsapatával – írta az eurohoops.net. A kosaras szaklap úgy tudja, hogy az NBA-s San Antonio Spurs ajánlatában bízó, jelenleg a Baskonia Vitoria Gasteiz együttesénél légióskodó magyar válogatott játékos 7,5 millió euróért vált klubot.  A Baskoniának öt napja van arra, hogy a Barcelonával megegyező ajánlatot tegyen a 28 éves kosaras elé, aki ellenkező esetben a katalánok keretébe kerül. Az Euroliga legjobb védőjének választott Hanga és menedzsmentje nem kommentálta a hírt.

Könnyű:

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem kutatói mintegy 40 ezer ember vontak be a Thaiföldön 2005 és 2013 között végzett tanulmányukba, és arra az eredményre jutottak, hogy évente több ezer 2-es típusú cukorbetegség kialakulását lehetett megelőzni, ha a résztvevők felhagytak a cukrozott italok fogyasztásával. A thai lakosságban évente négyezer 2-es típusú cukorbetegséget lehetne megelőzni” ily módon – hangoztatta Keren Papier, a tanulmány vezető szerzője. Leginkább a thai nők húznák ebből a legnagyobb hasznot, mivel őket kétszeresen fenyegeti a 2-es típusú cukorbetegség – tette hozzá.