A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

 

 

 

 

Magyarország elsőrendű érdekének nevezte Egyiptom biztonsági, katonai és gazdasági stabilitását Orbán Viktor miniszterelnök az Országházban, miután tárgyalt a hivatalos látogatáson Budapesten tartózkodó Abdel-Fattáh esz-Szíszivel, az észak-afrikai ország elnökével. A kormányfő azt mondta: Egyiptom nemcsak egy közeli ország, hanem „politikai értelemben a szomszédunk”, annak a térségnek a meghatározó állama ugyanis, amely „hatást gyakorol a mi életünkre”. Kijelentette: Egyiptom terrorizmus elleni harcának sikere egyben az európai nyugalom és béke előfeltétele is.

Az egyiptomi nép meg van győződve a stabilitás szükségességéről és kész megfizetni ennek az árát – mondta Abdel-Fattáh esz-Szíszi Budapesten. Az egyiptomi elnök elmondta: az egyiptomi nép a terrorizmus elleni harcot és a jelentős gazdasági intézkedéseket is kész vállalni a stabilitás érdekében. Hangsúlyozta: nem kell külön köszönetet mondani az országban élő keresztények védelméért, hiszen Egyiptomban nem tesznek különbséget vallási alapon az emberek között, a keresztény kisebbség a nép része, amelyért felelősséget vállalnak.

Ismét gyanúsítottként idézte be a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) július 19-ére a Jobbik EP-képviselőjét, Kovács Bélát – tudta meg a Magyar Idők. Az ügyészek jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt már június 23-án ki akarták hallgatni a politikust – akit egyébként kémkedéssel is gyanúsítanak –, ám ekkor nem jelent meg. A főügyészséget hivatalosan nem tájékoztatták a távolmaradás okáról, ám Kovács Béla ügyvédje a sajtó érdeklődésére kijelentette: ügyfelét külföldön, kórházban kezelik. Információink szerint az újabb idézés tértivevénye péntekig nem érkezett meg a KNYF-hez – közölte a Magyar Idők. Amennyiben a politikus ismét távol marad, és nem mutat be hivatalos orvosi igazolást, a Központi Nyomozó Főügyészség elrendelheti az elővezetését, ha pedig nem találják, kiadhatják ellene a nemzetközi elfogatóparancsot is.

Több száz magyar rekedt Törökországban, miután csődbe ment a Green Holidays utazási iroda – tájékoztatta az InfoRádiót az ankarai magyar nagykövet. „Rengetegen telefonáltak éjszaka az ügyeleti vonalunkra, mindenkit regisztráltunk. Becslésem szerint több száz embert is érinthet ez a probléma” – mondta Kiss Gábor, Magyarország ankarai nagykövete. „Két nagy csoportba kell osztani azokat a magyar állampolgárokat, akik bajba jutottak: az egyik, akik már korábban megérkeztek a nyaralásra, és nincs biztosítva a további ott tartózkodásuk anyagi fedezete az utazási iroda által. A másik csoport pedig az a 180 ember, akik tegnap egy charter járattal érkeztek” – közölte Kiss Gábor. Kiss Gábor elmondta, hogy az Uniqa Biztosító kezeli az utazási iroda felelősségbiztosítását, ezért velük kell felvenni a kapcsolatot, és náluk kell az ügyfeleknek minél hamarabb bejelenteniük a kárigényüket. Hozzátette, hogy a nagykövetséggel is fel kell venniük a kapcsolatot, mert csak akkor tudnak segíteni, ha regisztráltak náluk a károsultak.

 

Többszöri csúszás után a nyár végén elkezdik telepíteni Budapesten az elektronikus jegyek használatához szükséges beléptetőkapukat. Élesben jövőre indul az üzem – írja a Világgazdaság a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tájékoztatása alapján. Hosszas előkészítés és többszöri csúszás után végre valóban startol az elektronikus jegyrendszer. A nyár végén telepítik a Deák Ferenc tér (Sütő utca) metróállomáson az első beléptetőkapukat, valamint az érvényesítő készülékeket a H6-os HÉV Közvágóhíd végállomásán. Itt teszteli majd éles környezetben a BKK a beléptetőkapuk funkcionális működését és az eszközök háttérrendszerekkel való kommunikációját.

 

A Fidesz a leghatározottabban visszautasítja a Magyarország elleni nyomásgyakorlást bevándorlásügyben és elveti a tervezett európai bevándorlási ügynökség létrehozását és szerepkörét – mondta Hidvégi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója. A kormánypárti politikus kifejtette, arról hallani, hogy Brüsszelben olyan európai menekültügyi ügynökség felállításán dolgoznak, amely bevándorlási ügyekben újabb hatásköröket vonna el a tagállamoktól, így Magyarországtól is Brüsszelbe telepítené azokat. Mindezt azzal a céllal, hogy felgyorsítsák, megszervezzék és hatékonyabbá tegyék a bevándorlók betelepítését.

 

Külpolitika:

Antiszemita támadás áldozata lett egy New Jerseyben lévő holokausztemlékmű – írta The Jerusalem Post. A lap cikke szerint az elkövetők egy drapériával takarták le az emlékművet. A ponyvára azt írták, hogy a zsidók nem oszthatják meg Amerikát. A cselekményt vélhetően egy Egyesült Államokbeli antiszemita csoport követhette el, de a rendőrség egyelőre senkit sem vett őrizetben. Abban az esetben, ha valaki információval rendelkezik az elkövetőkről, akkor a hatóságok 10 ezer dollárral jutalmazzák majd a nyomravezetőt.

 

Szélsőséges hőhullám tombol Izrael több vidékén: a Jordán folyó völgyében, a Holt-tengernél és az attól délre eső Arava-sivatagban még a Közel-Keleten is szokatlanul magas, 47 Celsius fokos hőmérsékletet mértek hétfőn – írta a Jediót Ahronót. A meteorológusok arra is rámutattak, hogy noha Tel-Avivban és a Földközi-tenger parti sávjában csak 32-33 Celsius fok a jellemző, a különlegesen magas páratartalom miatt azonban az ott élők ezt is negyvenfokos hőségnek érzékelik. A szélsőséges időjárás miatt az izraeli hadsereg felfüggesztette minden gyakorlatozását, mert attól tartottak, hogy a katonák napszúrást kapnak, vagy kiszáradnak.

Britney Spears énekesnő hétfőn tartotta első izraeli koncertjét, és a szervezők a különleges időjárás miatt felszólították a közönséget, hogy az este hatkor, még naplemente előtt kezdődő rendezvényre vegyenek fel sapkát a tűző nap ellen, vigyenek magukkal vizet, és kenjék be magukat fényvédő krémekkel. A koncerten jelentős számú egészségügyi személyzet gondoskodott a nagy meleg miatt esetleg ápolásra szoruló rajongókról.

Zsinagógába látogatott Benjamin Netanjahu, és felesége Sara Strasbourgban – közölte az israelnationnews.com. Az izraeli miniszterelnök az egykori német kancellár, Helmut Kohl temetése alkalmából tartózkodott a városban, ahol a zsidó közösség vezetőjével és a zsinagóga tagjaival is találkozott. „Izrael Államának nagyszerű barátja, Helmut Kohl emlékének tiszteletére érkeztem az Európai Parlamentbe, de természetesen nem hagyhattam ki, hogy a zsidó közösséghez is ellátogassak. Nagy örömmel látom, hogy itt is megőrzik Izrael népének hagyományait” – mondta a zsinagóga tagjai előtt. „A zsidóság létezésének két fő alappillére van. Egyrészt meg kell őrizni az örökségünket, másrészt biztosítanunk kell Izrael Államának jövőjét, amely a diaszpóra létezésének is alapfeltétele” – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Őrizetbe vett a francia rendőrség egy szélsőjobboldali férfit, aki a nemzeti ünnepen, július 14-én a hagyományos katonai díszszemlén meg akarta ölni Emmanuel Macron államfőt. A 23 éves férfit június 28-án állították Párizs egyik elővárosában, Argenteuil-ben, s szombaton terrorizmus gyanújával indult ellene eljárás. A kihallgatáson magát nacionalistának valló férfinak több célpontja is volt, az államfőn kívül „muzulmánokra, zsidókra, feketékre és homoszexuálisokra” akart támadni. A rendőrségnek akkor tűnt fel, amikor videójátékokat népszerűsítő internetes oldalakon próbált meg fegyvert beszerezni. Több internetező is bejelentést tett ellene azon a hatósági platformon, ahol jelezni lehet interneten terjesztett törvénytelen tartalmakat vagy gyanús viselkedéseket.

 

Teljes foglalkoztatottságot és a képzett munkavállalók bevándorlását szabályozó törvényt ígér az Angela Merkel német kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Horst Seehofer bajor kormányfő vezette Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége a szeptemberi szövetségi parlamenti választásra készített programjában. Angela Merkel a CDU és a CSU vezetőségének együttes berlini ülése után tartott tájékoztatón elmondta, hogy a teljes foglalkoztatottságnak megfelelő 3 százalék alatti munkanélküliségi rátát 2025-re kell elérni. Arról is gondoskodni kell, hogy a német vállalatok által teremtett munkahelyeket mind betöltsék, ezért a következő ciklusban törvényt kell alkotni a képzett munkavállalók bevándorlásáról – mondta a CDU elnöke.

 

Felháborítónak nevezte és határozottan visszautasította Lubomir Zaorálek cseh külügyminiszter azt a felvetést, hogy esetleg népszavazást tarthatnának Csehországnak az Európai Unióból történő kilépéséről. „Az EU-ból való kilépés számomra olyan ötlet, mintha a Marsról jött volna, azzal együtt, hogy számos dologgal az unióban nem értek egyet” – mondta Zaorálek a cseh televízióban. A külügyminiszter hozzátette: „a cseh polgárok nem ostobák, látják, milyen következményekkel járt Nagy-Britanniában a Brexit-népszavazás. Csökkennek a reáljövedelmek, leálltak a befektetések, növekszik az infláció és az (angol) font értéke 15 százalékot esett. Rossz most ott a hangulat”.

 

A Corvinus Egyetem docense szerint ha valóban felállnak a tárgyalóasztaltól a britek, a legkeményebb Brexit valósulhat meg. Gálik Zoltán a azt mondta: Nagy-Britannia Európai Unióból való kiválásával kapcsolatban még mindig bizonytalanság van az Egyesült Királyságban. Az Európai Unióval való tárgyalások menetrendje már megvan, de sok idő már eltelt – emelte ki a szakértő, aki szerint másfél év még a kevésnél is kevesebb idő arra, hogy végigvigyék a tárgyalásokat. A szakértő szerint ha a britek valóban felállnak a tárgyalóasztaltól és „jegelik a tárgyalásokat”, a legkeményebb Brexit forgatókönyve valósulhat meg, ami Nagy-Britannia teljes kiválását jelenti. Ez a brit gazdaságnak és az Európai Uniónak is nagyon rossz lenne – hangsúlyozta Gálik Zoltán, kifejtve: ez olyan helyzetet teremtene, amelyben vámok, bürokratikus akadályok nehezítenék a megmaradt kereskedelmet.

Előrelépésként értékelte az olasz sajtó az eredmények nélküli francia-német-olasz belügyminiszteri találkozót, amelyen a római kormány több javaslatot is felvetett a partjaira érkező migránsok megfékezésére, köztük a mentőhajók átirányítását más országokba. A La Repubblica című olasz napilap értesülései szerint a „hosszú és őszinte” párizsi belügyminiszteri egyeztetésen Olaszország szigorúbb szabályokat szorgalmazott a Földközi-tengeren migránsokat mentő külföldi civil szervezetek (NGO) hajói számára. Az újság szerint Olaszország azt akarja, hogy ne csak nála kössenek ki a migránsokkal teli hajók.

 

Gazdaság:

A kormányzati szektor idén az első negyedévet az előzetes adatok szerint 178,3 milliárd forint többlettel zárta, ez a GDP 2 százaléka volt – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A többlet az előző év azonos időszakához képest 44,3 milliárd forinttal, GDP arányosan 0,4 százalékponttal magasabb. Az egyenleg változása a bevételeknek a kiadásoknál nagyobb mértékű növekedéséből adódott – áll a KSH kormányzati szektor egyenlegét vizsgáló legfrissebb jelentésében, amely szerint a kormányzat bevétele 3938,6 milliárd, kiadása 3760,3 milliárd forint volt idén az első negyedévben.

Nyolcéves mélyponton állt májusban a munkanélküliségi ráta az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kimutatása szerint. Májusban az euróövezet 19 tagállamában a szezonálisan kiigazított átlagos munkanélküliségi ráta az áprilisi 9,3 százalékon maradt, így 2009 márciusa óta a legalacsonyabb szinten áll a márciusi 9,4 százalék és a 2016 májusában regisztrált korábbi 10,2 százalék után.

Sport:
Hosszú Katinka hétfőn csatlakozott a MOL Csapathoz, így a háromszoros olimpiai bajnok úszót a jövőben a MOL-csoport támogatja. A megállapodás alkalmából rendezett sajtóbeszélgetésen elhangzott, hogy a két fél közötti együttműködés alapját az olyan közös értékek adják, mint a professzionalizmus és a kemény munkába vetett hit.    Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója azt emelte ki, hogy a cég minden országban, ahol jelen van, kiemelt figyelmet fordít a helyi közösségek támogatására, sportszponzorációs programjainak középpontjában pedig az olyan kiemelkedő versenyzők állnak, akik példaképül szolgálhatnak. Az együttműködések minden esetben a közös értékeken és a hasonló világszemléleten alapulnak – tette hozzá.

Mérkőzésenként ötezer euróra (1,55 millió forint) emelték a játékvezetők bérét a német labdarúgó Bundesligában. A liga (DFL) tájékoztatása szerint az elmúlt négy évben nem változott a bírók díjazása, ám a 2017/2018-as szezontól 3800 helyett már 5000 eurót kapnak. Indoklásul Ansgar Schwenken DFL-igazgató azt mondta, alaposan kielemezték, hogy a sípmesterek számára mekkora fizikai és pszichikai megterhelést jelent egy-egy meccs, majd a szövetséggel együtt a bérek növelése mellett döntöttek. Az asszisztensek 2500, a negyedik bírók és a videoasszisztensek pedig 1250 euróhoz jutnak mérkőzésenként az augusztus 18-án elrajtoló idényben.

Könnyű:

Mintegy 428 hidroelektromos gát építését tervezik az Amazonas medencéjében, nemcsak a főfolyóra, hanem annak vízhordó mellékfolyóira is. Ebből 140 már elkészült vagy építés alatt van. A kutatók aggódnak: a gátak felhúzása az egész folyórendszeren pusztító hatású lehet- írta az Origo. A gátak a teljes folyórendszer élővilágára hatással vannak, nemcsak a közvetlen környezetükére. Fajok ezrei kerülhetnek veszélybe, a gátak pedig a folyó természetes mozgását, áradását is befolyásolják. Edgargo Latrubesse, a Texasi Egyetem professzora arra hívta fel a figyelmet, hogy a folyók üledéke kerül veszélybe a gátak miatt. Ez pedig azért kulcsfontosságú, mert az üledék mozgása határozza meg a folyók kanyargását, az ökoszisztéma frissítését, földterületek képződését, és az élővilág számára közvetlen és közvetett módon is fontos tápanyagokat hordoz.