Eredményes a nemzeti konzultáció, javuló gazdasági eredmények

Eredményes a nemzeti konzultáció, javuló gazdasági eredmények

        Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a 90. Kormányinfón több komoly témáról is beszélt, komoly európai és hazai ügyek egyaránt említésre kerültek. A sajtótájékoztatón a miniszter több kérdésre is válaszolt, így a Heti Tv is várta a miniszter válaszait.

Forrás: kormany.hu, heti.tv

A Heti Tv rákérdezett a józsefvárosi projekt, a Sorsok Háza sorsára. Lázár János miniszter megerősítette, a kormány továbbra is várja az érintett felek megegyezését, hiszen nem lehet egy a Holokauszt szörnyűségeit bemutató emlékhelyet létesíteni a túlélők, a leszármazottak, illetve az őket képviselő szervezetek nélkül.

A felsőoktatási törvény módosításával kapcsolatban a Heti Tv arra is kíváncsi volt, hogy az izraeli miniszterelnök közelgő magyarországi látogatása során szóba kerülnek-e a magyar diplomák izraeli elismerése. A kancelláriaminiszter elmondta, két részre lehet bontani Netanjahu miniszterelnök tárgyalásait, egyrészt lesznek kétoldalú megbeszélések, melyek témáját a külügyminiszter készíti elő. Másrészt pedig az izraeli miniszterelnök találkozik a V4-es országok vezetőivel.

A cseh parlament nemrégiben hozott döntése kapcsán, mely szerint elismerik Jeruzsálemet Izrael Állam fővárosának, a Heti Tv rákérdezett, várható-e hasonló magyar nyilvános elismerés. Lázár János szerint a magyar kormány, a magyar diplomácia harminc éve következetesen képviseli álláspontját.

A NATO csúcs kapcsán a Heti Tv kíváncsi volt arra, hogy a honvédelmi kiadások tekintetében a GDP 2%-ra való emelésébe bele lehet-e számítani a határvédelemre fordított összegeket, amire Lázár János határozott nemmel felelt. Ennek kapcsán szintén kérdésre a miniszter elmondta, a honvédelmi fejlesztések során a hazai hadiipari cégekre is majd számítanak, hiszen ennek az ágazatnak a működése, újraélesztése kiemelten fontos, a majdani9 tenderek kapcsán lehet konkrétumokról beszélni.

A trianoni megemlékezés kapcsán, ahol Lázár János kifejtette, hogy nem ártana a mai utódoknak bocsánatot kérni elődeik tettéért, a Heti Tv megkérdezte, az akkori antant hatalmak mai utódainak elnézés kérése mellett igyekeznek-e hasonló lépéseket elvárni az egykori Szovjetunió örököseitől, így elsősorban Oroszországtól. Lázár János annyit felet, hogy: „Ez egy jó kérdés.”

A Kormányinfón elhangzott még:

A magyar kormány mintegy 1,7 millió emberrel folytatott párbeszédet, ennyi embert sikerült bevonnia a kormányzásba – értékelte a most zárult nemzeti konzultációt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a 90. Kormányinfón, amelyet Kovács Zoltán kormányszóvivővel tartott közösen.

Lázár János azt mondta, ezek az emberek kiállnak a kerítés, a jogi határzár, az alacsony energiaárak mellett, illetve amellett, hogy a magyar parlament mondja meg, mennyi legyen az adó, a szociális segély, a munkahelyi támogatás, valamint az áram és a gáz ára.

Jelezte, hogy ezt a párbeszédet fent kívánják tartani, mivel számos ügy van a kormány előtt, például a kerítés miatt indított kötelezettségszegési eljárás.

Lázár János beszélt azokról a hírekről, hogy német javaslatra jogállamisági követelményekhez kötnék a hozzáférést a felzárkóztatást szolgáló alapokhoz az unió következő költségvetésben. Németország az egyik legnagyobb haszonélvezője ezeknek a forrásoknak és ő követte el a legnagyobb alapjogi sérelmet azzal, hogy 2015-ben illegális migránsok millióit engedte be a területére, megszegve az európai határellenőrzési szabályokat – tette hozzá.

A gyermekvállalást ösztönző programra, a paksi atomerőmű-beruházással összefüggő közinfrastruktúra-fejlesztésre és turisztikai célokra is csoportosítanak át forrásokat a jövő évi költségvetési törvényjavaslatban, amelyről a hónap közepén szavaz az Országgyűlés – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Tájékoztatása szerint a kormány által javasolt teljes költségvetési átcsoportosítás összege 98 milliárd forint. Ebből fordítanának forrásokat családtámogatásra, gyermekvállalásra, továbbá 20 milliárdot a paksi bővítéshez kapcsolódó közinfrastruktúra-fejlesztésre – például a kalocsai Duna-híd előkészítésére, továbbá lakás- és útépítésre -, turisztikai célokra pedig 16,4 milliárd forintot csoportosítanak át a költségvetési előterjesztésben.

Az elmúlt napok gazdasági adatait – például a 4 százalékot meghaladó gazdasági növekedést és a beruházások ütemének bővülését – Lázár János úgy kommentálta: a magyar gazdaság stabil, kiegyensúlyozott pályán van, a gazdasági növekedés pedig az ország fejlődésének egyik fontos állomása.

Visszautasította Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője Soros György magyar származású amerikai üzletember csütörtöki brüsszeli kijelentését, mert az szerinte igazságtalan Magyarországgal szemben, és súlyosan elferdíti a valóságot. Soros György nem kevesebbet mondott, minthogy Magyarországon maffiaállam működik – fejtette ki a miniszter, aki ezt minden magyar nevében visszautasította.

Nem a magyar állam, hanem „a Soros György által pénzelt szervezetek” voltak azok, amelyek az elmúlt években nem tartották be Magyarországon a törvényeket, nem vállalták az átláthatóságot, a nyilvánosságot – fogalmazott Lázár János, aki szerint nem a magyar állam, hanem ezek a szervezetek működtek maffiaszerűen.

A politikus azt is megerősítette, hogy a kormány megküldte válaszát az Európai Bizottság CEU-val kapcsolatos kérdéseire. Szerinte azonban a brüsszeli testület kérdéssora inkább volt politikai, mint jogi természetű. A CEU-val kapcsolatos fejleményekről a kormány jövő héten tárgyal – közölte.