Szijjártó Péter Netanjahu budapesti látogatásáról is tárgyal Jeruzsálemben

Szijjártó Péter Netanjahu budapesti látogatásáról is tárgyal Jeruzsálemben

 

Benjámin Netanjahu júliusi budapesti látogatásáról is tárgyal az izraeli kormányfővel Jeruzsálemben csütörtökön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter – derül ki a tárcavezetőnek az MTI-nek adott nyilatkozatából.

A miniszter ezen kívül az izraeli kormány több miniszterével is egyeztet a két ország politikai, gazdasági és tudományos együttműködéséről. A gazdasági együttműködés fejlesztésének három legfontosabb területe az Izraellel történő autóipari navigációs kooperáció, partneri kapcsolat kialakítása a vízgazdálkodás területén, valamint a magyar földgázimport megteremtése az Izrael partjainál megtalált földgázvagyonból a magyar energiabiztonság növelése érdekében – mondta Szijjártó Péter.

Kép letöltése

Fotó: KKM

Szijjártó Péter elsőként Netanjahuval találkozik Jeruzsálemben csütörtök délután, hogy megbeszéljék a két ország együttműködésének kérdéseit, ezek között a rendszerváltás óta első alkalommal esedékes, júliusi izraeli kormányfő-látogatást Magyarországon.

„Politikai együttműködésünket megerősíti, hogy július 18-án és 19-én, a rendszerváltoztatást követően első alkalommal, Izrael miniszterelnöke Magyarországra látogat, és nemcsak kétoldalú találkozót bonyolít le, hanem a „visegrádi négyek” miniszterelnökeivel is találkozik, mert Magyarország adja a négyek elnökségét”- tette hozzá.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter a kormányfővel folytatott jeruzsálemi megbeszélése után Tel-Avivban Eli Kohen izraeli ipari és gazdasági miniszterrel, Juvál Steinic energia- és vízügyi miniszterrel, valamint helyi üzletemberekkel folytat megbeszéléseket.

„Magyarország és Izrael nagyon fontos politikai, tudományos és gazdasági szövetségesei egymásnak”- hangsúlyozta Szijjártó Péter.

A magyar politikus elmondta, hogy a két ország éves kereskedelmi forgalma meghaladja az ötszázmillió dollárt, és Budapest az Eximbanknál egy ötszáztízmillió eurós hitelkeretet hozott létre a magyar-izraeli gazdasági együttműködés továbbfejlesztése érdekében.

A magyar gazdaság versenyképessége növelésének érdekében igen fontos három területen terveznek előrelépést: a legfontosabb az önvezető autók fejlesztésében készülő együttműködés.

„A magyar gazdaság gerincét az autóipar adja, s ennek az iparágnak a jövőbeni fejlődése alapvetően meghatározza a magyar gazdaság fejlődését”- emelte ki Szijjártó Péter. A szoros kooperáció Izraellel az önvezető autók tesztelésének és kifejlesztésének európai központjává teheti Magyarországot.

„Különböző vállalatfelvásárlások nyomán világossá vált, hogy Izrael lesz az autonóm, vagyis az önmagát vezető járművek fejlesztésének egyik világközpontja. A Nav Nng nevű izraeli vállalat, Magyarország stratégiai partnere több száz szoftvermérnököt foglalkoztat hazánkban, világszinten is vezető a GPS szoftverek fejlesztésében, és rendkívül fontos szerepet játszik az önvezető autók megteremtésében”- jellemezte az együttműködés alapját jelentő kapcsolatot a külgazdasági és külügyminiszter.

„Zalaegerszegen egy egyedülálló tesztpályát építünk az autonóm vezetéshez, és ezzel elérjük, hogy Magyarország legyen az új iparág fejlesztésének európai központja. Erről kormányközi megállapodást is fogunk kötni” – mutatta be a terveket a politikus. Egyre több nagy autóipari vállalat nem csak a termelését, hanem a fejlesztését is Magyarországra hozza”- tette hozzá Szijjártó Péter.

Izrael vízkereslete meghaladja a hagyományos vízkészletének lehetőségeit, s ezért az öntözési rendszerek és a vízgazdálkodásban megjelenő mérnöki feladatok igen nagy hangsúlyt kapnak. Ezen a területen várható a második fontos együttműködés a két ország között: a Fővárosi Vízművek már közös munkába fogott több nagy izraeli vízipari vállalattal, s júliusban közös beruházásba kezdenek, klórozó víztisztító berendezéseket fognak együtt kifejleszteni.

A kooperáció harmadik területe az energiaipar lesz. 2010-ben hatalmas gázlelőhelyeket találtak Izrael partjainál a Földközi-tengeren, 1300 milliárd köbméternyi gázvagyonra bukkantak.

„Izrael jelentős szerepet játszhat Európa, és Magyarország energiabiztonságában. Ha az előzetes terveknek megfelelően 2019-től, 2020-tól megindul a kitermelés, akkor Magyarország érdekelt a gázvásárlásban (akár vezetékes, akár cseppfolyóssá tett földgáz vásárlásában), szállítással, hiszen a nagyobb biztonság érdekében minél több forrásból szeretnénk vásárolni”- ismertette a minisztérium terveit ezen a téren Szijjártó Péter.

A politikai együttműködésről a miniszter elmondta, hogy Magyarország mindig is elkötelezett támogatója volt az Európai Unió és Izrael közötti szoros kapcsolatoknak. „Nyomás alatt tartjuk az EU külügyi főképviselőjét, hogy hívja össze minél előbb Izrael társulási tanácsülését”- hangsúlyozta a politikus.

„Mindig is kiegyensúlyozott megközelítést szorgalmaztunk Izraellel szemben mind az ENSZ-ben, mind az EU-ban, támogatjuk a közel-keleti békefolyamatot, minden segítséget megadunk a közvetlen tárgyalásokon alapuló kétállami megoldás létrehozásához”- emelte ki Szijjártó Péter jeruzsálemi tárgyalásai előtt.