A BreuerPress és a HetiTV hírei 2017.5.18

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2017.5.18

A 2018-as költségvetés javaslatának vitáját kezdte meg az Országgyűlés. A nemzetgazdasági miniszter a munkából élők költségvetésének nevezte a 2018-as büdzsét. Azt mondta, a jövő évi költségvetés minden magyar ember számára megteremti a lehetőségét annak, hogy ismét léphessen egyet előre a saját életében. Varga Mihály azt mondta: a polgári kormány továbbra is elkötelezett a munkahelyteremtés ösztönzése, a családok európai viszonylatban is példaértékű támogatása, valamint Magyarország külső és belső biztonságának erősítése mellett.

 

                       Az Állami Számvevőszék elnöke szerint megalapozott a     2018-as költségvetés, a javaslat előkészítése és tartalma megfelel a jogszabályoknak, és hozzájárul Magyarország költségvetési stabilitásának fenntartásához. Domokos László közölte, ha az előrejelzésnek megfelelően alakul a makrogazdaság, a bevételi előirányzatok teljesíthetőek, van, amelyik túl is teljesülhet. A pénzügyi stabilitást tükrözi a kormány 2018-as költségvetési javaslata a Költségvetési Tanács véleménye szerint. Kovács Árpád, a testület elnöke ismertette, hogy az indítványban a kiadási és bevételi előirányzatok összhangban vannak a bázis évi várható teljesüléssel és a kormány 2018-ra vonatkozó makrogazdasági prognózisának adataival.
Nemcsak a kórházi várólisták hossza, hanem a várakozási idő is csökkent az elmúlt években – közölte Rétvári Bence. Azt mondta, 2012-ben több mint 70 ezren voltak a várólistákon, ez a szám mára 28 ezer alá mérséklődött. Hozzátette: 2013-tól 2017-ig összesen 17,2 milliárd forint többletforrást biztosítottak a várólisták csökkentésére. Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnökhelyettese a magyar egészségügy egyik sikertörténetének nevezte a várólistaprogramot, amely 30-70 százalékkal mérsékelte mind a várakozók számát, mind a várakozási időt a nagy listákon.

A rendőrség nem nyomasztó, hanem megnyugtató rendőri jelenlétet akar biztosítani a nyári idegenforgalmi szezonban a Balaton és a Velencei-tó térségében, előbbire a vizes világbajnokság egyik helyszíne miatt is kiemelt figyelmet fordítanak. Balogh János, rendőrfőkapitány-helyettes elmondta, sehol az országban nem lesz hiány rendőrből, köszönhetően annak is, hogy a tavaly indított kezdeményezés révén már több mint 800 új határvadász került rendőrségi állományba, így a déli határokon ők váltják majd a főkapitányságok rendőreit.

 

Hivatali vesztegetés elfogadása miatt vettek őrizetbe több, a Röszkei Határrendészeti Kirendeltség állományába tartozó határrendészt, az ügyészség tíz ember esetében indítványozta az előzetes letartóztatás elrendelését. A röszkei határátkelőhelyen szolgálatot teljesítő határrendészek rendszeresen kértek és fogadtak el a Magyarország területéről kilépő, illetve ide belépő külföldi állampolgároktól jogtalan előnyért készpénzt, amelynek összege alkalmanként változó volt. A főügyészség 32 rendőrt hallgatott ki gyanúsítottként, közülük többen beismerték a bűncselekmény elkövetését.

 

Jelentősen súlyosította a Budapest Airport Zrt. egykori jogi előadójának és jogi igazgatójának minősített vesztegetés miatt első fokon kiszabott büntetését a Fővárosi Ítélőtábla javarészt jogerős döntésében. A volt jogi előadó, Sziebert György az első fokon kiszabott öt év szabadságvesztés helyett hét évet kapott, az egykori jogi igazgató, Rényi-Vámos Krisztina pedig két év felfüggesztett helyett öt év letöltendőt. Az ügyben megvádolt ügyvédeket felmentette az ítélőtábla. A repülőtéri vesztegetés vádpontjának lényege az volt, hogy a BA két jogásza 2008-ban jogtalan előnyt kért azoktól az ügyvédi irodáktól, amelyekkel megbízási szerződést kötött a cég, azaz a megbízás elnyeréséhez a megbízási díjból vissza kellett osztaniuk a szerződő partnereknek. Emellett más korrupciós cselekmények is szerepeltek a vádiratban.
Május végén közös megegyezéssel távozik a Népszava főszerkesztői posztjáról Németh Péter; a szerkesztőség munkáját megbízott főszerkesztőként Horváth Gábor jelenlegi felelős szerkesztő irányítja. A lapot másfél évtizeden keresztül irányító főszerkesztő távozásának idejére a lapnak érdemi jövőképe van, „stabil a tulajdonosi háttere, megújult a külleme, és ami a legfontosabb: tartalmával a hírpiac meghatározó szereplője lett”.

 

Telefonon beszélt egymással Donald Trump és Benjamin Netanjahu, miután kiderült, hogy izraeli titkosszolgálati forrásoktól származhattak azok a bizalmas értesülések az Iszlám Állammal kapcsolatban, amelyeket Donald Trump amerikai elnök állítólag felfedett az orosz külügyminiszterrel múlt héten folytatott megbeszélésén. A Jewish Telegraohic Agency cikke szerint nem lehet tudni, hogy ki kezdeményezte a beszélgetést, de az legalább 20 percig tartott. A beszélgetés nagyrészt az amerikai elnök jövő heti izraeli látogatásáról szólt.

A politikai skizofrénia megnyilvánulásának minősítette Vlagyimir Putyin orosz elnök azokat az amerikai vádakat, amelyek szerint Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban titkokat fedett fel Szergej Lavrov orosz külügyminiszternek. Az orosz vezető azzal tréfálkozott, hogy fegyelmit ad Lavrovnak, amiért az sem vele, sem az orosz titkosszolgálatokkal nem osztotta meg az állítólagos titkokat. Putyin felajánlotta, hogy Moszkva, ha abba az amerikai kormány is beleegyezik, az amerikai kongresszus rendelkezésére bocsátja Trump és Lavrov tárgyalásának leiratát.

 

Az Amerikai Egyesült Államoknak nincsen olyan igénye, hogy Izrael függessze fel a telepek építését a ciszjordániai területeken – minderről Davd Friedman, az USA új izraeli nagykövete beszélt az Israel Hayomnak adott interjújában. A diplomata szólt arról is, hogy a jövő héten Izraelbe látogató Donald Trump amerikai elnök nem fog egy átfogó béketervvel előállni. Az elnök abban bízik, hogy a felek között mindenféle feltétel nélküli tárgyalások veszik kezdetüket, és majd ezekből körvonalazódik egy olyan megállapodás, amit mindenki el tud fogadni – tette hozzá. A diplomata a lapnak azt is mondta, hogy hibás volt az előző Obama-adminisztráció azon politikája, hogy az USA jóval kevesebb szerepet akart vállalni a térségben, és lemondott a vezető szerepéről.

 

A Siratófal mindig is Izrael része volt, míg az Egyesült Államok nagykövetségét Jeruzsálembe kell vinni – minderről Nikki Haley, amerikai ENSZ nagykövet beszélt. A politikus mindezzel arra reagált, hogy korábban vitába keveredtek a Donald Trump amerikai elnök jövő heti látogatását előkészítő amerikai és izraeli tisztviselők a Siratófalnál, mert az amerikaiak elutasították az izraeliek illetékességét Jeruzsálem óvárosában. Haley szerint többek között azért kell az amerikai nagykövetségnek Jeruzsálembe költöznie, mivel a legtöbb kormányzati intézmény ott található, és így könnyebb lenne a kommunikáció – derült ki az Israel Hayom összeállításából.

A magyarországi helyzetről beterjesztett két határozattervezet közül a szigorúbbat fogadta el az Európai Parlament plenáris ülése, amelynek értelmében a testület megkezdi az előkészítését az uniós szerződés hetedik cikkelye szerinti eljárás megindításának Magyarországgal szemben. Az áprilisi plenáris vita nyomán készült előterjesztést a szociáldemokrata, liberális, zöldpárti és radikális baloldali képviselőcsoport együtt nyújtotta be. A határozat szerint Magyarországon fennáll a kockázata az uniós alapértékek súlyos megsértésének, s ezért az EP utasítja belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságát, hogy készítsen jelentést Magyarországról, hogy az EP szavazhasson az uniós szerződés hetedik cikke első lépésének megindítására vonatkozó indoklással ellátott javaslatról.

 

Újabb felszólító levelet küldött az Európai Bizottság Magyarországnak a menekültügyi szabályozás miatt korábban megindított kötelezettségszegési eljárás keretében. A brüsszeli testület tájékoztatása szerint a 2015 decemberében megkezdett eljárás nyomon követését jelentő „kiegészítő felszólító levél” ismerteti a magyar menekültügyi törvény idén márciusban bevezetett módosításaival kapcsolatban felvetődő aggályokat. Mint írták, a levél elküldését politikai és technikai szintű egyeztetések előzték meg a magyar hatóságokkal.

 

A marosvásárhelyi Civil Elkötelezettség Mozgalom beadványai nyomán 17 vegyes (román és magyar) tannyelvű marosvásárhelyi tanintézetben állapította meg a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács a nyelvi diszkrimináció tényét.  A jogvédő szervezet részletezte, a többi erdélyi várostól eltérően Marosvásárhelyen a magyar gyermekek többsége vegyes tannyelvű óvodák és iskolák magyar csoportjaiban, osztályaiban tanul. A szervezet 31 diszkriminációs eljárást indított el vegyes tanintézetek ellen, azt kifogásolván, hogy ezek némelyikében nincs, vagy hiányos a kétnyelvű feliratozás, a kétnyelvű közérdekű tájékoztatás, az intézmények honlapjai és közösségi oldalain nem érvényesülnek a kétnyelvűség követelményei.

 

Összetűzésekbe torkollott a görög fővárosban, Athénban az újabb megszorítások elleni tiltakozó felvonulás. A mintegy 12 ezer békés résztvevőt számláló tiltakozás befejeztével egy kisebb csoport tagjai gyújtópalackokat és fáklyákat dobáltak a kivezényelt rohamrendőrök közé. A hatóságiak könnygázgránátokkal válaszoltak. Egy másik helyszínen, tiltakozó rendőrök torlaszolták el a pénzügyminisztérium bejáratát. Egy további helyszínen, a belvárosban, rendőrszakszervezet egy óriás molinót helyezett el, amelyen németül és görögül azt írták, „Mennyit ér egy görög rendőr élete?”.
Többhónapos huzavona után mégis Zoran Zaevet, a Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség elnökét bízza meg kormányalakítással Gjorge Ivanov macedón államfő. Az államfő egyrészt a nemzetközi nyomás erősödése miatt változtatta meg döntését, másrészt pedig nem akarta, hogy megismétlődjenek az április végi események, amikor jobboldali tiltakozók törtek be a parlament épületébe a házelnök megválasztását követően.
Kibertámadások érik Petro Porosenko ukrán elnök hivatalos honlapját azóta, hogy az államfő elrendelte a hozzáférés letiltását Ukrajna területéről a Vkontaktye és az Odnoklassznyiki orosz közösségi portálokhoz, a Yandex keresőhöz és több más orosz internetes oldalhoz. Az elnöki hivatal Facebook-oldalán idézi Dmitro Simkivet, a hivatal helyettes vezetőjét, aki szerint a szervezett támadásokat Yandex- és VK-eszközökről indították. Közölte, hogy a honlap ennek ellenére zavartalanul működik, köszönhetően az azt üzemeltető számítógépes szakembereknek.

 

Közzétette az új francia kormány névsorát az Élysée-palota. Az új külügyminiszter a leköszönő védelmi miniszter, Jean-Yves le Drian lesz. A védelmi tárcát Sylvie Goulard centrista európai parlamenti képviselő kapta. A normandiai Le Havre volt jobboldali polgármestere, Edouard Philippe vezette kabinetnek 18 minisztere lesz, közöttük Bruno le Maire jobboldali volt miniszter a gazdasági, a népszerű környezetvédő, Nicolas Hulot pedig a gazdasági és szolidáris átmenet minisztériumát vezeti.

 

Gazdaság:

Jól húz a német, egyenetlenül jár a francia, köhög az olasz gazdaság motorja. A magyar gazdaság áttért a tömött gyorsítósávba. A növekedési képesség javításához azonban szerkezeti és politikai reformokra lesz szükség, e tekintetben biztató volt a német–francia csúcs hangvétele – írta a Világgazdaság. A lap idézte Bert Colijn, az ING vezető közgazdászát, aki kifejtette, szerkezeti reformokkal, a szolgáltatások egységes piacának létrehozásával, a monetáris unió elmélyítésével és megtámasztásával lehetne előrelépni. Ebből a szempontból bátorító, hogy Merkel Berlinben nem zárkózott el az uniós alapszerződés módosítása elől.
Értékben 3,4 százalékkal nőtt a magyarországi kiskereskedelem forgalma 2017 első negyedéve során az előző év azonos időszakához képest a Nielsen által mért élelmiszer- és vegyiáru-piacon. Az európai 0,2 százalékos első negyedévi átlaggal szemben ez kifejezetten magas, egyedül Törökország és Szlovákia fejlődött dinamikusabban. A kontinens így továbbra is „fékezett habzású” lendületet mutat, alacsony növekedésű piac, alig kimutatható emelkedéssel – írta a Világgazdaság.

Sport:

A Magyar Olimpiai Bizottság szerint felmerülhet egy esetleges magyarországi téli olimpia rendezésének ötlete, de ennek hátterét alaposan meg kell vizsgálni. A MOB ezzel arra a Borsban megjelent felvetésre reagált, hogy Magyarország téli olimpiát rendezne 2026-ban, Ausztriával közösen. A Magyar Olimpiai Bizottságnak az alapszabályában is rögzített célja, hogy az Olimpiai Charta vonatkozó rendelkezéseivel összhangban Magyarország a jövőben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által elismert sporteseménynek otthont adjon és a világ olimpiai családjának házigazdája legyen. Ennek fényében egy esetleges téli olimpia magyarországi rendezése is felmerülhet, ennek hátterét azonban alaposan meg kell vizsgálni, külön kitérve a természeti adottságokra.
Hat újonccal, s mindössze három világbajnokkal vesz részt a német labdarúgó-válogatott a június 17. és július 2. között sorra kerülő oroszországi Konföderációs Kupán. Joachim Löw szövetségi kapitány elsősorban a fiataloknak ad lehetőséget a bizonyításra, így csak hárman – Julian Draxler, Shkodran Mustafi, Matthias Ginter – képviselik a három évvel ezelőtt Brazíliában aranyérmes Nationalelfet. Érdekesség, hogy a 23 fős keret legrutinosabb tagja a 28-szoros válogatott Draxler, ráadásul a három, a nemzeti csapatban szerzett találatával – holtversenyben a védő Jonas Hectorral – házi gólkirály is.

 

Könnyű:

A nők nagyobb érzelmi érzékenységük miatt jobban tudják azonosítani a kutyák érzéseit, mint a férfiak, állítják új tanulmányukban az ELTE etológiai tanszékének kutatói. A vizsgálatok folyamán a nők 65 százaléka, míg a férfiaknak csak 45 százaléka értelmezte helyesen az állatok szándékait – írta az Origo. A kutyatulajdonosok mindkét nem esetében jobban teljesítettek, mint a kutyát nem tartók (60 versus 40 százalék). A kutatók 18 kutya hangját rögzítették különféle tevékenységek, például a táplálék őrzése, egy idegen fenyegetésével szembekerülve vagy kötélhúzós játék közben. A tanulmányban résztvevő 40 személy összesen 63 százaléka volt képes felismerni a kutya érzelmeit a morgásokban. A szám jelentősen nagyobb, mint amennyi a puszta találgatás alapján várható lett volna, hangsúlyozták a kutatók.