A BreuerPress és a HetiTV hírei 2017.05.17

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2017.05.17

Mind a magánszemélyeknek, mind a gazdasági társaságoknak adócsökkentést hoznak a jövő évi adóváltozások, amelyek a gazdaság fehérítését, a versenyképesség javítását és a könnyebb jogalkalmazást is elősegítik – mondta törvényismertetőjében a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára. Tállai András közölte: kedvezően változik a többi között az ingatlanok bérbeadásának vagy az orvosi praxis átadásának adózása, de az áruszállítók is számíthatnak kedvezményekre. A versenyképesség javítását szolgálja a munkáltatók által nyújtható mobilitási lakhatási támogatás feltételeinek módosítása, de a kisadózók is számíthatnak pozitív változásokra.

 

 

Módosította a parlament a reklámadóról szóló törvényt, ennek értelmében 7,5 százalék lesz a kulcs a második félévben a reklámadó-fizetésre kötelezetteknek. A képviselők 117 igen szavazattal, 58 nem ellenében fogadták el a nemzetgazdasági miniszter javaslatát, amely egyebek mellett rögzíti, hogy mentesülnek az adó megfizetése alól azok a vállalkozások, amelyeknek a reklám közzétételéből származó nettó árbevétele nem éri el a 100 millió forintot. Az adó mértéke 2017. január 1. és 2017. június 30. között nulla százalék, amit a visszamenőleges hatályú tehernövekedés elkerülésével indokolt a kormány. A második félévre, azaz július 1-jétől 7,5 százalékot kell megfizetni.

A Fidesz arra kéri a kormányt, hogy hosszabbítsa meg május végéig a nemzeti konzultációt. Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője azzal indokolta a kérést: több jelzést kaptak arról, hogy egyes országrészekbe későn mentek ki a konzultációs ívek. A kormánypárti politikus azt is kérte: a kormány kezdje feldolgozni és közölni a részeredményeket annak érdekében, hogy az Országgyűlés még a tavaszi ülésszakban az emberek véleményének figyelembe vételével tudjon döntést hozni azokban a témákban, amelyeket a konzultáció érint.

Az Európai Csalás Elleni Hivatal 2012 óta harminc igazságügyi ajánlást és négy jelzést tett a Legfőbb Ügyészségnek, amely valamennyi ügyben nyomozást rendelt el, csak azokban nem, amelyekben már korábban indult nyomozás – mondta a vádhatóság szóvivője. Fazekas Géza hangsúlyozta: eddig összesen hét ügyben emelt vádat az ügyészség, hétben megszüntették az eljárást, a többiben folyamatban van a nyomozás. Jogerős ítélet két emberrel szemben született. Ők nyomdaüzem létesítésére pályáztak az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és az elszámoláshoz valótlan számlákat használtak fel. Az egyik vádlott felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, társát pénzbüntetéssel sújtotta a bíróság.

 

Költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt vádat emelt a Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség Kunbaja polgármestere és két társa ellen. Kunbaja önkormányzata 2013 februárjában támogatási szerződést kötött a munkaügyi központtal kistérségi startmunka-mintaprogram megvalósítására. A támogatás elszámolásának záró beszámolójában a polgármester 2014 januárjában úgy nyilatkozott, hogy a vállalt foglalkoztatási kötelezettségüknek eleget tettek, a program célja teljesült: az önkormányzati árkok karbantartása, átereszek szintezése és cseréje a belvízvédelmi terv alapján megtörtént. Kunbaja polgármestere, Franzné Lakner Éva (Fidesz-KDNP) közösségi oldalán reagált azt írta: a vádemelésről április 25-én kapta meg az értesítést, és erről két nappal később nyílt ülésükön tájékoztatta a képviselő-testület tagjait, valamint közvetlen munkatársait. Az államot és Kunbaja önkormányzatát anyagi kár nem érte – hangsúlyozta.

 

Külpolitika:

Izraeli titkosszolgálati forrásoktól származhattak azok a bizalmas értesülések az Iszlám Állammal kapcsolatban, amelyeket Donald Trump amerikai elnök állítólag felfedett az orosz külügyminiszterrel múlt héten folytatott megbeszélésén – jelentette a The New York Times egykori és jelenlegi kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva. Az értesülést sem az izraeli külügyminisztérium, sem a Fehét Ház nem kommentálta.

„Teljes mértékben helyénvaló”  információkat osztott meg Donald Trump amerikai elnök Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel múlt heti tárgyalásaikon Herbert McMaster amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó szerint. McMaster hangsúlyozta, hogy rutinjellegű információ-megosztásról volt szó, és az elnök semmilyen módon nem sodort veszélybe hírszerzési forrásokat a Lavrovval folytatott tanácskozása következtében. A The Washington Post című napilap jelentése szerint Donald Trump titkos hírszerzési értesüléseket osztott meg az Iszlám Állam terrorszervezetről az orosz külügyminiszterrel múlt heti tárgyalásaikon.

 

A parlamenti pártok vezetői megegyeztek abban, hogy október 15-én tartanák az előrehozott parlamenti választást Ausztriában. A két kormánykoalíciós párt, az Osztrák Szociáldemokrata Párt, az Osztrák Néppárt elnökei az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt, a Zöldek, Neos és a Team Stronach párt vezetőit fogadták. Az erre vonatkozó  indítványt szerdán terjesztik a parlament elé, amelynek legkésőbb június 30-ig kell szentesítenie azt. Ausztriában 2018 őszén tartották volna a parlamenti választást, azonban az osztrák kormánykoalíció válsága miatt hamarabb rendezik meg.

 

A kolozsvári polgármesteri hivatal kihelyeztette a város nyugati bejáratához az első román-magyar-német nyelvű helységnévtáblát. Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere elmondta: szerették volna, hogy az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója szerdán kezdődő kolozsvári kongresszusa előtt a város valamennyi bejáratához és kijáratához kihelyezzék a többnyelvű táblákat, de egyelőre csak a Nagyvárad felőli bejárathoz sikerült a szükséges jóváhagyásokat megszerezni, illetve kiállítani.

 

Normalizálnák az Izraellel való kapcsolatukat az Öböl-államok, ha Benjamin Netanjahu miniszterelnök gesztusokat tenne a palesztinoknak, többek között a ciszjordániai telepesépítések felfüggesztésével, vagy a gázai-övezetet érintő kereskedelmi korlátozások feloldásával – írta a baloldali Haaretz. A lap szerint a javaslatot az Egyesült Arab Emirátusok és Szaúd-Arábia eljutatta az amerikai döntéshozókhoz, valamint az izraeli illetésekhez is. A szunnita államok többek között azt ajánlották Izraelnek, hogy építsenek távközlés vezetékeket, valamint, hogy az izraeli gépek ismét repülhessenek az öböl-országok fölött.

 

Eljött az idő arra, hogy meggyilkolják Bassar-el Asszad szíriai elnököt – minderről Yoav Galant, izraeli lakásügyi és építési miniszter beszélt. A szíriai diktátornak nincsen joga a létezésre – tette hozzá. Galant az i24news szerint arról is beszélt a Jeruzsálem mellett tartott konferencián, hogy Aszad rengeteg gyilkosságot követett el, valamint meglehetősen szoros a kapcsolata Iránnal, ami Izrael elpusztítására törekszik. A miniszter kijelentése azt követően hangzott el, hogy a legfrissebb információk szerint a szíriai rezsim több ezer politikai foglyot gyilkolt meg, és krematóriumban semmisítette meg őket.

 

Az elmúlt években lényegesen lassult az új ingatlanok építése Jeruzsálem azon részén, amit 1967 után szállt meg az izraeli hadsereg. Míg Nyugat-Jeruzsálemben 2012-2016 6750 új lakás épült, addig a keleti részen csak 639. Jelenleg körülbelül 205 ezer zsidó él Jeruzsálem keleti részén – derült ki az Israel Hayom cikkéből. A lap szerint az építések visszaesésében komoly szerepet

játszott az Obama-adminisztráció nyomásgyakorlása, miszerint Izrael állítsa le a telepek építését. Az Israel Hayom arról is beszámolt, hogy a korábban közölt statisztikák 50 ezer arabot kihagytak

Jeruzsálem lakosságából, így a városban nem 37, hanem 41 százalék az arabok aránya.

 

Gazdaság:

 

Rendkívül kedvező a gazdaság egészének első negyedévi növekedése, ami elsősorban az ipar, az építőipar és a szolgáltató szektor teljesítményének eredménye – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a legfrissebb GDP-adatokat értékelve. A KSH jelentése szerint 4,1 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék az első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva. A naptárhatással kiigazítva 3,7 százalékos volt az éves növekedés. Az előző negyedévhez mérten 1,3 százalékkal emelkedett a GDP volumene. Az elemzői konszenzus 3,5 százalékos bővülést prognosztizált. A miniszter hozzátette: a tárca tervei szerint egész évben 4 százalék fölött fog teljesíteni a magyar gazdaság, az eddigiek alapján ez mindenképpen megvalósulhat. Egyetlen makrogazdasági elemző vagy bank sem számított ekkora növekedésre – jelezte.

 

Több mint 11,4 százalékkal csökkent a közfoglalkoztatottak száma márciusban az egy évvel ezelőttihez képest. Az év harmadik hónapjában 162 169-en dolgoztak közfoglalkoztatásban – írta a Világgazdaság. A lap szerint a februári adatokhoz képest a közmunkások száma több mint 22 százalékkal, vagyis egy hónap alatt 46 ezerrel lett kevesebb. A Központi Statisztikai Hivatal első negyedéves adatai szerint a 4,3 millió 15–74 év közötti foglalkoztatottból 200 ezren dolgoztak közfoglalkoztatotti státuszban, ami az összes foglalkoztatott 4,6 százalékát jelenti. Megyei szinten a legtöbb közmunkást, 30 825 főt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében regisztrálták , a legkevesebbet, 1200-at pedig Győr-Moson-Sopron megyében.

 

Sport:

A magyar válogatott 1-0-ra kikapott a francia csapattól a horvátországi U17-es labdarúgó Európa-bajnokság ötödik helyéért kiírt mérkőzésén, így lemaradt a világbajnokságról. A három eltiltott játékosát, valamint edzőjét, Szélesi Zoltánt nélkülöző együttes ugyan harcosan futballozott, de nem tudta bevenni a franciák kapuját. A csoportkörben a magyarok 3-2-re nyertek, most azonban a franciák ünnepelhették a vb-indulást. A találkozó egyetlen gólját Amine Gouiri szerezte a 26. percben.