A BreuerPress és a HetiTV hírei

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

 

A paksi bővítés tárgyában benyújtott és a Nemzeti Választási Bizottság által nem hitelesített népszavazási kérdések töredéke ellen fordulnak a beadványozók a bírósághoz – mondta Patyi András, az NVB elnöke. Mint mondta, jellemzővé vált, hogy pártok számára fontos kérdéseket magánszemélyek terjesztenek elő, majd a kérdés tárgyában hozott döntésen pártok kezdenek el hőbörögni, és „kezdik el a Nemzeti Választási Bizottság pártatlanságát, jóhiszeműségét megkérdőjelezni”.

 

Tarlós István előrelépést vár Orbán Viktor miniszterelnökkel való találkozójától a fővárosnál dolgozók béremelése ügyében, és bízik benne, hogy lesz majd valamennyi forrásbiztosítás. A főpolgármester ismét elmondta, hogy amíg a „direkt” állami szektorban komoly béremelések voltak, addig az önkormányzati szektorban ez nem történt meg. Ez komoly forrásokat igényelne, de az önkormányzatok forrásai szűkültek – mutatott rá. Tarlós István jelezte, hogy a fővárosi önkormányzat esetében összességében mintegy 30 milliárd forintba kerülne a béremelés.

A magyar fiatalok és az egészséges életmódra nevelésük ügye Magyarország első számú nemzeti ügye, nincs ennél fontosabb dolog – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő hangsúlyozta, hogy a sport a fiatalok nevelésének legalkalmasabb eszköze, mert kitartásra, egészséges életmódra, aktív életre és becsületes versengésre tanítja őket, és közösséget is teremt. Magyarországnak erős, egészséges, harcos és elkötelezett fiatalságra van szüksége, márpedig a fiatalok akkor lesznek ilyenek, ha mi szülők ilyenné neveljük őket – fogalmazott Orbán Viktor.

A magyar igazságszolgáltatás színvonala az Európai Unióban az első harmadba tartozik – mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke csütörtökön Miskolcon.  Handó Tünde a Miskolci Törvényszék összbírói értekezletét megelőző sajtótájékoztatón arról szólt, hogy a közigazgatási ügyeket tekintve Magyarország a második az eljárások rövidsége, valamint az ügyhátralék szempontjából is. A bírósági szervezet stratégiai céljai közül a legfontosabb, hogy az ítélkezés magas színvonalú legyen – emelte ki.Azt mondta: az emberek elvárják, hogy a bírók pártatlanul, időszerűen és megalapozottan ítélkezzenek. Ugyanakkor ahhoz, hogy „ezt a magányos munkát” valóban így tudták, tudják végezni, megfelelő tárgyalóteremre, dolgozószobára, képzésre van szükség. Sok mindent kell biztosítani ahhoz, hogy a bíró „valóban jogszerű, igazságos döntést tudjon hozni” – tette hozzá Handó Tünde.

 

Külpolitika:

Továbbra is feszült a helyzet a kelet-ukrajnai konfliktus övezetében, ahol az elmúlt huszonnégy órában kilenc ukrán katona sebesült meg a Moszkva által támogatott szakadárok támadásaiban – közölte a kijevi hadműveleti parancsnokság. A beszámoló szerint a szakadárok egy nap alatt összesen 52-szer nyitottak tüzet az ukrán fegyveres erők védelmi állásaira. A front több pontján vetettek be nehéztüzérségi fegyvereket, köztük Grad rakéta-sorozatvetőket is.

 

Törölte a román szenátus jogi bizottsága a korrupciós bűncselekményeket a közkegyelmi tervezetből, miután Románia több nagyvárosában ismét korrupcióellenes tüntetők vonultak az utcára. A szenátus jogi bizottságában annak a törvénytervezetnek a cikkelyeit módosítják, amelyet a szociálliberális kormány a börtönök túlzsúfoltságának enyhítésére hivatkozva terjesztett januárban a parlament elé.

Hat héttel az előrehozott választások után megalakult az új bolgár kormány, miután a parlament jóváhagyta Bojko Boriszov új koalíciós kabinetjének összetételét. A választások konzervatív győztese, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért a nacionalista Egyesült Hazafiak szövetséggel alakított kormányt, hogy elkerüljék a további előrehozott választásokat. A miniszterelnök ismét, immár harmadszor Bojko Boriszov lett. Az új kormányra 133 parlamenti képviselő szavazott, az ellenzéki szocialisták és a balkáni országban élő török kisebbséget támogató párt, a Mozgalom a Jogokért és a Szabadságért képviselői viszont nemmel voksoltak.

 

Várom, hogy megvitassam Donald Trumppal, hogyan lehetne előmozdítani a békét a térségünkben – mondta Benjamin Netanjahu azt követően, hogy az amerikai elnök Mahmúd Abbász palesztin elnökkel tárgyalt Washingtonban. A zsidó állam kormányfője arról is beszélt, hogy Abbász azon állítása, hogy a palesztin gyerekeket a békére nevelik egyértelműen hazugság volt. Izrael mindig is készen állt a valódi békére, de amíg a palesztinok terroristaszervezeteket támogatnak, addig nem lehet előrelépést elérni – mondta Netanjahu a Haaretz tudósítása szerint.

Ismét késsel próbáltak végezni az izraeli biztonsági erők néhány tagjával a ciszjordániai Hebronban – írta a The Times of Israel. A lap tudósítása szerint a palesztin merénylőt lelőtték, akinek egyébként senkit sem sikerült megsebesítenie. Az elmúlt időszakban a palesztin támadásokban 41 izraeli állampolgár vesztette életét.

 

Izrael várhatóan elfogadja a kínai kormánynak azt a kérését, hogy a zsidó államba érkező 20 ezer kínai munkás ne dolgozhasson majd a zsidó telepes területeken – írta a Jediót Ahronót című újság. A lap szerint ezzel a kabinet annak ellenére kapitulált az ázsiai ország előtt, hogy a munkaerőpiacra várhatóan nem lesz jó hatással a több ezer kínai vendégmunkás érkezése.

 

Gazdaság:

 

Hónapok óta nem volt ilyen olcsó az olaj. A WTI (Nyugat-Texasi) kőolajfajta jegyzésára 46,43 dollárra csökkent, ez 2,91 százalékos napon belüli esés. Utoljára öt hónappal ezelőtt járt 47 dollár alatt a WTI.

A Brent kőolajfajta is benézett 50 dollár alá, 2,52 százalékos veszteség után 49,51 dolláron áll egy hordó északi-tengeri kőolaj. A Brent szintén tavaly novemberben járt hasonló szinten. Az esésben a várnál alacsonyabb készletcsökkenés, de leginkább a csúcsra pörgő amerikai kitermelés áll. A palaolaj-termelés növekedését nem tudja ellensúlyozni az OPEC kitermelés-korlátozása.

 

Robbanásszerűen változott a lakáspiac állapota 2017 első negyedévében az előző év azonos időszakához képest. Országszerte dinamikusan nőtt az épített lakások száma, ugyanakkor Budapesten a nagyobb léptékű építési beruházások még nem készültek el, ezért itt 51 százalékkal kevesebb új lakás épült fel – olvasható a Világgazdaságban. Eszerint a természetes személyek által épített lakások aránya 49 százalékról 58 százalékra emelkedett, a vállalkozások által építetteké viszont 50 százalékról 41 százalékra csökkent. Az újonnan épült lakóépületek között a családi házak aránya 45 százalékról 59 százalékra nőtt, míg a többszintes, többlakásos épületeké 48 százalékról 34 százalékra esett vissza.

 

A magyarországi filmes összköltés 125,5 milliárd forintra rúgott tavaly, vagyis egy év alatt 75 százalékkal növekedett – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). Az elmúlt két évben minden korábbihoz képest több pénzt költöttek mozi- és televíziófilmek gyártására Magyarországon: 2016-ban 125,5 milliárd, egy esztendővel korábban 72 milliárd forintot fordítottak filmalkotásokra hazánkban, ez jócskán felülmúlja a 2014-es 56,4 milliárd és a 2013-as 54,2 milliárd forintos összeget. A tavalyi eredmény azt is jelenti, hogy 2004 óta kis híján hússzorosára növekedett a filmipari szektor teljesítménye hazánkban. Az NMHH Nemzeti Filmirodájának nyilvántartása alapján tavaly 299, tavalyelőtt 239 film gyártását regisztrálták itthon.  Ebbe a számba a nagy nemzetközi produkcióktól az Oscar-díjas Mindenkin át a dokumentum- és természetfilmek is beletartoznak, amelyek mind igényeltek közvetett állami támogatást.  A Magyarországon készülő 2016-os filmek közül a legnagyobb produkció a Szárnyas fejvadász 2. volt, amely a valaha hazánkban készült legdrágább, bérmunkában megvalósult mű, magyarországi gyártási költsége 28,5 milliárd forintot tesz ki. Kiemelkedő az Emerald City is, a sorozatra összesen 12,6 milliárd forintot költöttek. A magyar filmek közül a Viszkis szerezte meg az első helyet 1,7 milliárd forintos büdzséjével.

 
Sport:

Kemény Dénes újra edző lesz.                                                                                       A szövetség mindent megtesz azért, hogy mind a férfi-, mind pedig a női vízilabda válogatott felkészülése zavartalan legyen a budapesti vizes világbajnokságig – mondta a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke az InfoRádiónak. Kemény Dénes elmondta: minden olyan elképzelést, aminek anyagi vonzata van és a férfi válogatott felkészülését támogatja, nyélbe lehetett ütni. „Sok mérkőzést fognak játszani, hogy kialakuljon a forma, és hogy kiderüljön, melyik 13 játékos lehet ott a világbajnokságon.” A vb előtt az utolsó torna a BENU-kupa lesz Budapesten. A lányoknál annyi az eltérés a fiúkhoz képest, hogy részt vesznek a világliga szuperdöntőn Kínában. Ez egy dupla esemény, mert a szuperdöntőt megelőzi egy felkészülési torna – mondta az elnök. A lányok is játszanak egy felkészülési tornán a világbajnokság előtt, a miskolctapolcai Vodafone-kupára mennek. Kemény Dénesnek még egy fontos feladata lesz: Kósz Zoltánnal ketten lesznek a Masters világbajnokságon induló háromszoros olimpiai bajnok csapat edzői.

Időjárás :

Pénteken gyakran lesz erősen felhős az ég, és keleten ismét többfelé, nyugaton csak szórványosan várható zápor, zivatar. 21 fok körüli értékeket mérhetünk délután. Szombaton a napsütés mellett gomolyfelhők képződnek és keleten szórványosan, nyugaton csak elszórtan valószínű zápor, zivatar. Marad a 21 fok körüli maximum. Vasárnap erősen megnövekszik a felhőzet, és egyre többfelé valószínű eső, zápor. 18 és 22 fok között alakulhat a délutáni órák hőmérséklete. Az északnyugati szél megélénkül .