Ács Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) elnöke beszélt a szervezet feladatairól és intézményeiről.

Óvodától egyetemig

Ács Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) elnöke beszélt a szervezet feladatairól és intézményeiről.

Elnök úr, mi újság a Síp utcában?

Minden rendben van, az épület kívülről is megújult, a nagyon szép műemléki homlokzatot már mindenki láthatja, komoly felújítási munkálatok zajlottak és természetesen a hitélet is zajlik.

És a budapesti zsinagógákban?

Nemrég ért véget Pészah ünnepe, ami a zsidóság egyik legnagyobb ünnepe. Minden zsinagógában meg is ünnepelték.

Ha jól tudom, akkor a BZSH-ban az eddig üres vezetőségi helyeket betöltötték, valamint a Hunyadi téri zsinagóga is megújult.

Igen, az elöljáróságokban voltak választások, ami a Hunyadi téri zsinagógát illeti, valóban befejeződött a felújítása és a napokban lesz az ünnepélyes felavatása.

A zuglói zsinagóga esetében hol tart a BZSH?

Mint tudott, a zuglói zsinagóga egy része egy elektromos zárlat következt6ében kiégett, emiatt az ottani közösség egy időre el kellett hagyja a zsinagógát. A zsinagóga egy kormányhatározat alapján állami támogatásból fog megújulni, reményeink szerint már az őszi nagyünnepekre meg is újul a zsinagóga. A pénzkeret rendelkezésre áll, a tervezés folyamatban van, a kivitelező egy közbeszerzési eljárás keretében került kiválasztásra, úgy gondolom, még ha nehezen is indult ez a projekt, de sikeresen végig megy.

A BZSH-nak vannak oktatási intézményei, óvodától kezdve egészen a gimnáziumig.

Ami az óvodát illeti, nagyon fellendülőben van az érdeklődés a Benjámin Óvoda iránt, ami teljes kapacitással működik, a szülők is meg vannak vele elégedve. Itt az a plusz, hogy a gyerekek játékos formában vallási alapismereteket sajátítanak el. A reményeink szerint ennek egyenes folytatása, hogy a gyerekek zsidó általános és középiskolában folytatják tanulmányaikat.  Jelenleg több mint 400 tanulója van a Scheiber Iskolának, ami száz százalékos kapacitással működik, óriási érdeklődés mellett. Azért tudni kell, ebbe az iskolába nem csak zsidó származású gyerekek járnak, hanem a környékbeli gyerekeket is fel kell vegye az intézmény az állami normatíva alapján. Ugyanakkor, miután egyházi intézményről van szó, a zsidó hagyományok ápolása elsőrendű feladata az iskolának.

Van még egyetemük is.

Igen, ez az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem. Az intézmény teljesen átstrukturálódott a rendszerváltást követően, hiszen előtte meghatározó szerepe volt a rabbi- és kántorképzésben, ma már Európában több helyen is végeznek ilyen oktatásokat. El kell ismerni, kevés a hallgató. Az egyetemen is egy megújulási folyamat zajlik, a rektor úr, Schőner Alfréd mandátuma egy éven belül lejár. Az új rektortól egy szemléletváltást várunk, egy modernebb átstrukturáltabb oktatási koncepciót. A személyét majd pályázat útján választjuk ki.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter

Az interjú a 2017. május 5-i Halljad Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.