Orbán Viktor kifejtette: ezt a háborút azért vívtuk, hogy megmaradjon a nemzeti húsiparunk!

A MAGYAR HÚSIPAR VISSZASZEREZTE ÖNBIZALMÁT

 

A mai naptól a magyar embereknek Mohácsról nemcsak egy elvesztett csata, hanem egy megnyert háború is eszébe juthat – mondta a kormányfő az MCS Vágóhíd Zrt. mohácsi üzemének megnyitóján, kedden.

Ennek kapcsán Orbán Viktor kifejtette: ezt a háborút azért vívtuk, hogy megmaradjon a nemzeti húsiparunk, és hogy az asztalunkról ne tűnjenek el a kiváló minőségű magyar termékek. Ezen a területen nyerésre állunk és egy újabb fontos győzelmet arattunk – jegyezte meg.

Ez az üzem nem kevesebbet üzen a nagyvilágnak, minthogy a magyar húsipar visszaszerezte az önbizalmát és hamarosan visszaszerzi régi fényét is – hangsúlyozta a miniszterelnök, megjegyezve: van miért gratulálni a Bonafarm vezetőségének, minden dolgozójának és összes beszállítójának.

„LÉTREJÖTT EGY SOK EZER VIDÉKI CSALÁDOT LEFEDŐ TERMELŐI KÖZÖSSÉG, AKIK SZÁMÁRA NEMCSAK JÖVEDELEMFORRÁS KELETKEZETT, HANEM KORSZERŰ MEZŐGAZDASÁGI ISMERETEKET IS SZEREZHETNEK A CÉGCSOPORTTÓL.”

Ugyanakkor emlékeztetett arra is, hogy a magyar húsipar megmentéséhez nemcsak az kellett, hogy 2012 őszén kimondjuk: rendbe tesszük a hazai sertéságazatot és kidolgozunk egy sertésstratégiát, hanem az is, hogy legyenek olyan vállalkozások Magyarországon, mint a Bonafarm Csoport. „Önök nélkül aligha tartana ott az ágazat, ahol most van” – emelte ki.

„Önmagáért beszél a 170 milliárd forintos árbevétel, a 6000 munkahely, illetve az a 8 milliárd forintnyi adó, amit önök lelkesen befizetnek a magyar költségvetésbe” – fogalmazott Orbán Viktor. Hozzátette: ezek a számok komoly erőt sugároznak, de ebből még nem látszik, ami a legfontosabb, hogy itt egy hatékony és kiválóan működő modell is létrejött.

Ennek kapcsán elmondta: létrejött egy sok ezer vidéki családot lefedő termelői közösség, akik számára nemcsak jövedelemforrás keletkezett, hanem korszerű mezőgazdasági ismereteket is szerezhetnek a cégcsoporttól.

A Bonafarm Csoport egy olyan hálózatot épített ki, melynek kötőanyaga a bizalom, és amely a magyar gazdák számára biztonságot és megélhetést nyújt – mutatott rá a kormányfő.

Egyre többen keresik a magyar terméket itthon és külföldön egyaránt, az érdem elsősorban a tenyésztőké, a vállalkozóké, az iparágban dolgozó magyar embereké, akik nélkül ezt a sikerágazatot aligha lehetett volna helyreállítani – hangsúlyozta.

Fotó: MTI – Koszticsák Szilárd”ÉPP ITT VOLT AZ IDEJE, HOGY A BARANYAIAK IS ÉREZZÉK, JOBBAN MEGY AZ ORSZÁGNAK ÉS EGYRE JOBBAN MEGY A MEZŐGAZDASÁGNAK.”

Épp itt volt az ideje, hogy a baranyaiak is érezzék, jobban megy az országnak és egyre jobban megy a mezőgazdaságnak, „épp itt volt az ideje, hogy Baranya is visszanyerje az önbizalmát” – utalt arra Orbán Viktor, hogy a térséget korábban már többször leírták.

Ezért a beruházóknak a hely kiválasztásáért is köszönetet mondott a kormány nevében a miniszterelnök.

Egyúttal felidézte, hogy a magyar húsipar elmúlt harminc éve „nem volt éppen diadalmenet”. Szűkülő piac, megszűnő munkahelyek, erősödő külföldi konkurencia – sorolta.

„Ahhoz, hogy a magyar élelmiszeripar ismét úgy haladhasson, ami a csövön kifér, vissza kellett szereznünk az önbizalmunkat, mert akinek elveszik az önbizalmát, az nagyon nehezen vagy egyáltalán soha többé nem képes a saját lábára állni” – fogalmazott.

Hozzátette: akinek nincs önbizalma, annak lehet diktálni, azt lehet irányítani, annak meg lehet mondani, hogy mit vegyen és mit egyen, „annak még a szemetet is el lehet adni élelmiszerként”. A mai nap tanulsága az, önbizalom nélkül nincs siker – szögezte le a kormányfő. Orbán Viktor szerint ez az önbizalom a saját magunk által előállított termékeinkbe vetett bizalomból fakad.

„A KÖRÜLMÉNYEK KEDVEZŐEK, A GAZDASÁGPOLITIKA MA MAGYARORSZÁGON ÉSSZERŰ ÉS A MAGYAR ÉRDEKEKET SZOLGÁLJA.”

Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy ha mi, magyarok nem állunk ki a saját termékeink mellett, ha mi nem vesszük meg a saját termékeinket, ha nem tudjuk megvédeni kiváló minőségű áruinkat, akkor ne lepődjünk meg, ha mások sem veszik meg azt.

A mezőgazdaságnak a jövőben is a nemzetgazdaság stratégiai ágazatának kell maradnia – közölte a kormányfő, hozzátéve: ehhez minden feltétel adott; Európa egyik legjobb adottságú földjét örököltük, kiegyensúlyozott éghajlatú, jó termő értékű, számottevő ipari szennyezéstől mentes föld van a talpunk alatt. „Ez a föld 15 millió embert képes ellátni egészséges élelmiszerekkel” – jegyezte meg, hozzátéve: a feltételek adottak, a siker csakis rajtunk múlik.

A miniszterelnök szerint a körülmények kedvezőek, a gazdaságpolitika ma Magyarországon ésszerű és a magyar érdekeket szolgálja. A politikai rendszer egyszerre demokratikus és stabil, jó évek jönnek, kérem önöket, hogy használják ki. Hajrá Magyarország, hajrá magyarok! – zárta köszöntőjét Orbán Viktor.