A BreuerPress és a HetiTV hírei 2017,04,20

A BreuerPress és a HetiTV  hírei 2017,04,20

Rendkívüli időjárásjelentés:

Még egy napig tart a tél – közölték a meteorológusok . A felettünk lévő ciklon csütörtökön fokozatosan délkelet felé vonul, ami hideggel és különösen szeles időjárással jár. A Katasztrófavédelem vészjelzése szerint csütörtökön a Dunántúl nyugati részén azonban 90-100 kilométer per óra közötti lökések is előfordulhatnak, ezért Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala megyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki. További nyolc megyére – Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg – elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a szél miatt. Csütörtök estétől lehet arra számítani, hogy mérséklődik a légmozgás. A hegyekben a viharos szél hófúvást is okozhat, ezért Veszprém megyére másodfokú, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.A Tiszántúlon leginkább eső, másutt eső, havas eső, hó egyaránt valószínű. A magasabban fekvő helyeken főként havazás várható. Síkvidéken a lehulló hó olvadni fog, vagy elolvad, éjszaka viszont a Tiszántúl kivételével átmenetileg 1-7 centiméter hó megmaradhat.Az előrejelzés szerint csütörtökön a legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 1 és plusz 4, a legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 9 Celsius-fok között alakul.

Az ország középső és keleti felén jelentős, 20-30 millimétert meghaladó mennyiségű csapadékra kell számítani. Az Északi-középhegység magasabb részein 50 milliméternél is több csapadék várható.A sok eső veszélye miatt Budapestre, valamint Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád és Veszprém megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.A fővárosra, Pest megyére, valamint Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére a havazás miatt is kiadták csütörtökre az elsőfokú figyelmeztetést.A Dunántúli- és az Északi-középhegység vonulatain további akár 20-30 centiméter, a legmagasabb csúcsokon akár ennél több friss hó is hullhat.

Szerdán jelentős fennakadásokat okozott az áprilisi hideg, van olyan település, amit elzárt a hó a külvilágtól, máshol az áramszolgáltatás szűnt meg órákra. Több baleset is történt.

Kizárólag az átláthatóság elvét képviseli és semmilyen megbélyegzést nem jelent a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló fideszes javaslat – mondta Gulyás Gergely. Hangsúlyozta: az „általánosan gerjesztett hisztéria” ellenére egy „igen egyszerű törvényjavaslatról” van szó, egy olyan átláthatósági törvényről, amely szerint a közpénzek átláthatóságához hasonlóan nyilvános adat lenne az is, hogy a civil szervezetek milyen támogatásokat kapnak külföldről.

Bárándy Gergely, az MSZP vezérszónoka szerint 2010 óta két világrend között folyik nyílt háború, az egyik a nyugat értékeit, a másik a centralizációt vallja magáénak. Úgy értékelt: a magyar államrend egyre közelebb kerül „Putyin diktatórikus Oroszországához”.

Schmuck Erzsébet, az LMP képviselője a kádári időszakhoz hasonlította a kialakult helyzetet, és kijelentette: a ’80-as évek közepén hasonlóan próbálták ellehetetleníteni a civileket. A kormány talán attól fél, hogy a civil mozgalom fogja őt megbuktatni – vélekedett.

Az Országgyűlés ma nyolc kormányzati előterjesztés általános vitájával folytatja ülését, egyebek mellett terítékre kerülnek az ország versenyképességének javítását célzó javaslatok is.

   Az ülésnap reggel 9 órakor a külügyi igazgatási tárgyú törvények, valamint a tartós külszolgálat ellátásához kapcsolódó egyéb törvények módosításáról szóló vitával kezdődik, majd a Magyarország versenyképességének javítását célzó változtatások kerülnek terítékre.

   Ezt követően kezdik tárgyalni a hivatalos statisztikáról szóló törvény végrehajtásával összefüggő módosításokat, továbbá az egyes állami tulajdonú ingatlanok ingyenes egyházi tulajdonba adásáról szóló előterjesztést is.

   Szintén általános vitát tartanak az elektronikus hírközlési törvény módosításáról, valamint a megújuló energia közlekedési célú felhasználásának további előmozdítását célzó indítványról is.

   A parlament jövő hétfőn, kérdésekkel és azonnali kérdésekkel fejezi be ülését.

 

A lakásvásárlásra és építésre vonatkozó lakossági várakozások kissé romlottak, a használt lakások várható áremelkedési ütemét illető várakozások Budapesten átlagosan nem sokat változtak a negyedévvel ezelőttihez képest – közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb, negyedévente közölt ingatlanpiaci felmérésében.

   Idén januárban a válaszadók 47 százaléka számított emelkedő árakra, most 44 százalékuk. A változatlan árakat várók aránya ugyanekkor 45-ről 50 százalékra emelkedett. A főváros egészét jellemző, a következő egy évre várt átlagos árnövekedés most is a 3 százalékot közelíti. A budai oldalon illetve a divatos pesti környékeken ennél gyorsabb, 5 százalék körüli árnövekedés valószínű – közölték.

   Budapesten a divatos helyeken nem romlottak a kilátások, továbbra is élénk forgalom várható. A külső pesti területek esetében viszont romlottak a várakozások, és a panelpiacon is jórészt kedvezőtlen irányú változás következett be.

   A keleti régióban az összesített prognózis kissé emelkedett, míg a nyugati országrészben valamelyest csökkent. Az új lakások ára várhatóan 5-7 százalékkal emelkedik az elemzés szerint.

 

Nagy küzdelemre számít a rezsicsökkentés megvédésében Kósa Lajos. A Fidesz frakcióvezetője azt mondta: az Európai Bizottság olyan szabályozást készít elő, amely alapján az elektromos szolgáltatások számos kérdése, így például az ármegállapítás is, nemzetállamiból közösségi hatáskörbe kerülne. Magyarország ezt élesen ellenzi – jelentette ki. A brüsszeli testület terveit a politikus úgy értékelte: „amiről beszéltünk, bekövetkezett”, Brüsszel a magyar rezsicsökkentés elemei ellen intéz támadást.

 

A gyermekkorban adható és adandó védőoltások mellett nem árt gondolni a felnőttkorban kérhető védőoltásokra is – mondta az Egyesített Szent István és Szent László Kórház infektológiai osztályának főorvosa. Szlávik János elmondta, a közelmúlt tömeges kanyarós megbetegedései vagy az influenza okozta halálozás emelkedése arra figyelmeztet, hogy a felnőttkorban kérhető védőoltásoknak is nagy szerepük van a különböző betegségek megelőzésében. Ezek közé sorolta a tetanusz, a kanyaró, a hepatitis A és B, a bárányhimlő, a kullancs által terjesztett agyhártyagyulladás és az influenza elleni védőoltásokat.

 

A forráshiány miatt a szükséges tíz helyett csak hat főállású sofőrrel rendelkezik a koraszülött mentéssel foglalkozó Peter Cerny Alapítványi Mentőszolgálat – nyilatkozza a Világgazdaságnak a szolgálat szakmai vezetője. Somogyvári Zsolt közölte: ennek indirekt módon az az oka, hogy a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény szerint a náluk dolgozó sofőrök nem részesülhettek béremelésben, illetve a szolgálat nem kapta meg az ehhez szükséges kompenzációt. Arról is szólt, hogy négy éve nem változott az állami normatív támogatás összege és amíg a forrásaikat 2015-ben még 14 millió forinttal egészítette ki az Országos Mentőszolgálat, tavaly egy fillért sem kaptak a szervezettől.

 

Nem volt alternatívája a gázai-övezet elleni katonai akciónak 2014-ben – mondta Benjamin Netanjahu a katonai akciót vizsgáló bizottság előtt. Az Israel Hayom tudósítása szerint a bizottság szerint több hiányosság is volt az akkori katonai lépéseknél. A zsidó állam kormányfője szerint a Hamásznak akkor nem sikerült elérnie a céljait, mivel általános támadásra készült az izraeli városok ellen. A miniszterelnök beszédét többször megszakították a helyszínen lévő elhunyt katonák rokonai.

 

A török Legfelsőbb Választási Tanács  szerdán visszautasította az elnöki rendszerről szóló vasárnapi népszavazással kapcsolatban benyújtott ellenzéki panaszokat – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség. A testület 10 nem, 1 igen arányban döntött az állítólagos szabálytalanságok visszautasításáról. Az Európa Tanács és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) közös törökországi megfigyelő küldöttsége szerint a vasárnapi török népszavazás nem felelt meg a nemzetközi normáknak. Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerdán élesen bírálta a külföldi megfigyelőket és mint mondta: jelentésüknek nincs értéke és nincs jelentősége.

 

A várakozásoknak megfelelően hatalmas többséggel jóváhagyta a brit törvényhozás alsóháza az előrehozott parlamenti választások kiírását június 8-ára. A jelenlegi választási törvény öt évben rögzíti a parlament mandátumát, vagyis a 2015-ben megtartott legutóbbi választások után 2020-ban lett volna esedékes az újabb választás. A kormány indítványára 522-en, ellene 13-an szavaztak.

 

A „valódi politikai” tárgyalások a június 8-i brit előrehozott választások után kezdődnek az Egyesült Királyság uniós kiválásáról – tolmácsolta Margarítisz Szkínász, a brüsszeli testület vezető szóvivője Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnökének a véleményét. Újságírói kérdésre válaszolva Szkínász azonban tagadta, hogy az egyeztetések elhalasztásáról lenne szó. Hangsúlyozta, hogy a tárgyalások az előrehozott választás bejelentésétől függetlenül is júniusban kezdődtek volna.

 

A brit zsidóság várhatóan a korábbi választásokhoz képest is kisebb arányban szavaz majd a Munkáspárta a június 8-i előrehozott választáson – derült ki a Times of Israel összeállításából. A lap szerint a Nagy-Britanniában élő zsidóság az 1990-es évek végén és a 2000-es évek elején még jelentős támogatja volt a Tony Blair vezette Munkáspártnak, azonban az utóbbi években, főleg Jeremy Corbyn Izrael-ellenes é palesztin-barát kijelentései miatt inkább a konzervatívok táborba sodródott. Bár a legutóbbi felmérések szerint a zsidók 8,5 százaléka még mindig a Munkáspártot támogatja, de könnyen lehet, hogy ez a szám júniusig tovább csökken. Ennek egyik oka lehet, hogy Corbyn legutóbb nem zárta ki a pártból a volt londoni főpolgármestert, aki arról beszélt, hogy Hitler támogatta a cionizmust, és hogy a II. világháborúban a nácik és a zsidók kollaboráltak egymással.

 

Gazdaság:

 

A paksi beruházásban a Roszatom számít a magyar beszállítókra, mintegy kétszáz magyar vállalkozás jöhet szóba – mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese. A vg.hu cikke szerint a vezérigazgató helyettes emlékeztetett: a Paks II beruházásról kötött magyar-orosz államközi megállapodásban 40 százalék magyarországi beszállítói hányadot rögzítettek, és a Roszatom reálisnak tartja ezt az arányt. Az orosz fővállalkozó korábban már felmérte a magyar vállalatokat, többször is találkoztak a lehetséges beszállítók képviselőivel, konferenciákat tartottak, ahol kellő részletességgel elmondták, milyen szabályoknak, szabványoknak kell megfelelniük a beszállítóknak.

 

Több mint 24 ezer társasházi lakás energetikai korszerűsítésére és megújuló energiaforrások alkalmazására lehet elég az a két pályázati forrás, amely összesen 115 milliárd forintot kínál – 75 százalékát magánszemélyeknek, 25 százalékát társasházaknak – akár 20 éves futamidőre. Az európai uniós finanszírozású Ginop és Vekop hitelprogram kamatmentes forrást nyújt a hazai lakóingatlan-állomány energiapazarlásának csökkentéséhez – írta a Világgazdaság. A pályázati feltételek korrektek, de a jelentkezők várható számát illetően Kaplonyi György, a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének elnöke nem mer becslésekbe sem bocsátkozni. Most éppen azokat a lakóközösségeket kellene pályázásra bírni, amelyeket az eddigi vissza nem térítendő támogatásokkal kombinált lehetőségek sem mozgattak meg – magyarázza az óvatosságot.

 

Az izraeli középosztály terheinek a csökkentéséről szóló programot mutatott be Moshe Khlaon pénzügyminiszter. A tárcavezető tevei között szerepel, hogy tovább csökkentsék az érintett réteg adóját, és minél jobban segítsék a munkavállalókat. A terv nagyjából egymilliárd dollárnak megfelelő pénzt hagyna a középosztálynál – írta az Israel Hayom. A lap szerint a pénzügyminiszter arról beszélt, hogy a kormány terveinek a középpontjában azoknak a megerősítése áll, akik hajlandók munkát vállalni, és az ő segítésükre mindent megtesznek. A jövőben például nemcsak az adókedvezmények fognak szélesedni, hanem például a gyermekruházati termékekre vonatkozó forgalmi adók is csökkeni fognak.

 

Sport:

 

Franck Ribery és Arturo Vidal, a Bayern München két labdarúgója a közösségi médiát felhasználva gúnyt űzött Kassai Viktor játékvezetőből, miután csapatuk a negyeddöntőben kiesett a Bajnokok Ligájából a Real Madriddal szemben. „Egyéves munka, köszönjük a bírónak, bravo” – írta a francia játékos, aki olyan képet közölt a szöveg mellé, amelyen a királyi gárda két lesről szerzett gólja látható. A szabálytalanságot jelző vonal nem egyenesen van behúzva, hanem egy berajzolt félkör segítségével kiemeli a madridiak lesen álló játékosát. A kiállított chilei futballista szintén az egyik találatot „elemezte”, de ő nem a lesvonalat változtatta meg, hanem berajzolt egy plusz piros mezes figurát Cristiano Ronaldo mögé.

 

Időjárás :

Csütörtökön kezdetben még többfelé várható csapadék; a Tiszántúlon eső, másutt eső, havas eső, hó egyaránt várható, főként a Dunántúlon és az Északi-középhegység térségében számíthatunk havazásra. Délután már egyre kevesebb helyen, elsősorban a Dél-Dunántúlon és a Dél-alföldön eshet, de estére ott is megszűnik a csapadék. A reggeli órákig síkterületen is kialakulhat néhány cm-s hóréteg, amely napközben elolvad. Az északi szél a Dunántúlon viharossá fokozódik, a Nyugat-Dunántúlon a legerősebb széllökések sebessége elérheti a 90-100 km/h-t, de az ország északkeleti harmadán is viharos lesz az északi, északkeleti szél. A Bakonyban hófúvásra is számíthatunk. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +4 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 9 fok között alakulhat.