Csepelen az élet is akkor prosperált, amikor működő ipara volt

 

Csepelen az élet is akkor prosperált, amikor működő ipara volt

Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke beszélt Csepelről, az egykori Weiss Manfréd Művek és a városrész megújulásáról, de szóba kerültek aktuális ügyek is, mint a CEU és a határvédelem egyaránt.

Ön hosszú ideig volt Csepel polgármestere, amikor is eldőlt, hogy a városrészben egy új zsinagóga épül majd. Mi történt a döntés óta?

Remélem, hogy az építkezés hamarosan elkezdődik, ahogy tudom, a teljes kormányzati támogatás megvan, minden rendben van, az összes engedély rendelkezésre áll.

Emlékszem rá, amikor elvitte az akkori izraeli nagykövetet az egykori Weiss Manfréd Művekhez, ahol is nagy tervekről beszélt. Mi lesz ezekkel a tervekkel?

Szerencsére már ezek a tervek is a célegyenesbe kerültek, már tájékoztattam is róluk a miniszterelnököt és a kormányt, már zajlanak az egyeztetések a jelenlegi polgármesterrel, Borbély Lénárddal. A terveink szerint erre az intézményre egy XXI. századi intézményként tekintünk, amelyik természetesen megőrzi Weiss Manfréd és családja emlékét is, hiszen ő Csepel máig legnagyobb jótevője volt, miatta ismerik Csepel nevét világszerte. Az egykori gyárnak az elmúlt évtizedekben nagyon sok kihívásnak kellett eleget tennie, elegendő a náci, majd a kommunista megszállást nézni vagy a rendszerváltozás körüli ügyeket, így van is mit tenni. Ezt az egész fejezetet újra kell nyitni, de mindenképpen Weiss Manfréd szellemében, erről beszéltem Ilan Mor nagykövet úrral, az ő tetszését is megnyerte, de a csepeliek is ezt várják. Munkahelyteremtés, a környezetkímélő ipar fenntartása, mert Csepel ipar nélkül nem tud meglenni, mert az élet is akkor prosperált, amikor működő ipara volt. Akkor volt pénz mindenre, a kulturális önazonosság meghatározására, ebben is minden Weiss Manfréd nevéhez köthető. Hozzá köthető a gyár, az ipari kultúra, a munkáskultúra, a Munkásotthon, a Csepel Sc, a kórház, a kisdedóvó, a csecesemőhalandóság elleni küzdelem, egy pezsgő élet volt egykor, ezt szeretnénk visszahozni.

Hogyan lehet erre forrást találni, hiszen az uniós támogatások tekintetében a főváros nehéz helyzetben van.

Nem hogy nehéz, lehetetlen támogatást szerezni, ezt a 2010 előtti kormányok elfogadták. Amikor polgármester lettem, akkor a főpolgármester úr kérésére lettem tagja annak a bizottságnak, amelyik a Központi Régió, Pest megye és Budapest uniós forrásainak az elosztását irányította, ám itt nulla forintot osztottunk szét. Én értem, hogy a kohézió arról szólt, hogy azokat a területeket kell felemelni, amelyek lent vannak. Én úgy látom, ez már megtörtént, ám véleményem szerint a gazdasági fejlesztésbe be kell vonni a Központi Régiót, ami maga után hozza természetesen a további pénzeket. Ám ha nincs uniós forrás, akkor kormányzati pénzeket kell odacsoportosítani. Én ebben az ügyben is találkoztam a miniszterelnök úrral és Lázár János kancelláriaminiszter úrral, mindketten támogatják az elképzelést.

Ha már Európa és a világ, akkor most itt van a felsőoktatási törvény módosítása, ami meglehetősen nagy viharokat kavart itthon és külföldön egyaránt. Nem lenne jobb, ha nyugodt körülmények között magyarázná el a kormányzat, hogy mi is áll a döntés hátterében?

Elég komolyan elmagyaráztuk már, a Miniszterelnökségen születnek olyan dokumentumok, amelyek több nyelven magyarázzák el a döntéseket, csak ezeket nem akarják elolvasni. Itt nem arról van szó, hogy ezt a nyugati értelmiség, az Európai Unió egyetemi világa nem értené meg, sokkal inkább arról, hogy a Soros György által fenntartott rendszer beindult. Mindez úgy történt meg, hogy tudnák, mi miről is beszélünk. Három dologról van itt szó. Egy: senki, de senki nem állhat a magyar törvények felett, még Soros György és az általa alapított egyetem sem. Ő arra buzdít embereket, hogy menjenek tüntetni, zárjanak le hidakat. Nem erről van szó, ez egy felsőoktatási vita, amiben az Oktatási Hivatal 27 egyetemnél talált szabálytalanságot, de csak a Soros egyetem megy ellene. Vannak olyanok, amik be is zártak, így tisztul a kép. Ahol nincs az anyaországban egyetemi oktatás, ahol nincs mire építeni a magyarországi egyetemi képzést, ott milyen diplomát adnak ki?! Van olyan egyetem ezek közt, ahol a diploma egy magyar OKJ-s képzésnek felel meg. Ez egy tragikomikus helyzet, ilyet nem lehet megengedni. Másrészt: ha közgazdaságilag nézem, hogyan van, hogy a Soros egyetem versenyelőnyt élvez mindenkivel szemben?! Kiderült, hogy miért. Mert megvan a 2005-ös levél, amit Soros György az akkori miniszterelnöknek és oktatási miniszternek írt, amiben kéri, hozzák kivételes helyzetbe az általa alapított egyetemet.

De mi a véleménye arról a levéálről, amit George Pataki egykori kormányzó, aki a jelenlegi magyar kormány támogatója, sőt sokan szerették volna Budapesten látni nagykövetként, tett közzé?

Az nem egy szerződés, csak egy szándéknyilatkozat. Azért ne feledjük, az amerikai jogrend kissé más, mint a mienk. Itt egy szándéknyilatkozatról van szó, aminek semmiféle joghatása nincsen, csak politikai, egyszerűen úgy kellett intézni az ügyeket, hogy az a Soros egyetemnek jó legyen. Szerintem ez így nincs jól. Úgy van jól, hogy az Európai Uniónak megvannak a maga jogszabályai, amire épül a magyar jogrend. Mi csak azt mondjuk, ha valaki idejön és egyetemet alapít, az mutassa be, hogy az anyaországában is rendelkezik ilyennel. A tengerentúlon más a helyzet, hiszen az nem része az EU-nak, ezért ebben az esetben azt várjuk el, hogy jöjjön létre egy államközi szerződés.

Akkor ezek szerint a Fidesznek, a kormánynak nem az intézménnyel van gondja, hiszen a CEU valóban neves egyetem, hanem csak a jogi hátteret szeretnék tisztázni?

Ez a célunk, ez szerepel az elfogadott jogszabályban, amit ha aláír a köztársasági elnök úr, akkor ez lesz hatályos hat hónappal később a kihirdetés után. A tiszta jogi helyzet és a versenysemlegesség megteremtése a cél.

Mik a tervük arra az esetre, ha a köztársasági elnök nem írja alá a törvényt?

Meg kell várni az elnök úr döntését, de a frakcióban és a kormányban is úgy látjuk, hogy nem merülnek fel olyan aggályok, amiért ezt nem kéne aláírnia a köztársasági elnöknek.

A határok mentén nagy mozgás várható a közelgő ünnepek környékén, de van-e okunk aggodalomra?

Az ünnepek környékén is van ok az aggodalomra Európában, mert sokan bejöttek, akiknek nem kellett volna bejönni. Mi azért építettük meg a kerítést, azért emeltük meg a határvadászok számát, azért erősítettük meg a jogi határzárat, hogy ez a kockázat minél kisebb legyen. Magyarország megvédi a polgárait és teljesíti a schengeni szerződés kötelmeit, így nem csak Magyarországot, hanem Európát, az Európai Uniót is védi.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter