A HetiTV Szerda reggeli hírei

A HetiTV Szerda reggeli hírei 

Megszavazták a CEU-törvényt. A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik. A felsőoktatási törvény módosítását 123 kormánypárti igen és 38 nem szavazattal fogadta el az Országgyűlés kedden a kormány kezdeményezésére.A változás alapján ha az egyetem székhelye egy föderatív államban van, és ott a nemzetközi szerződés kötelező hatályának elismerésére nem a központi kormányzat jogosult, akkor a központi kormánnyal létrejött előzetes megállapodáson kell alapulnia az oklevél kiadásához szükséges nemzetközi szerződésnek. Ezeket az előzetes megállapodásokat a föderatív állam kormányával a törvény hatályba lépését – a kihirdetését követő napot – követő fél éven belül meg kell kötni.

Több ezer demonstráló élőlánccal tiltakozott az Országgyűlés CEU-t (Central European University) érintő oktatási törvénymódosítása miatt kedd délután az intézmény épületénél, Budapesten. Az élőlánc után a CEU előtt felszólalók, köztük a diákok többször is arra kérték Áder János köztársasági elnököt, éljen politikai vagy alkotmányos jogával, és vétózza meg a törvényt. A Parlamentnél folytatódott az a tüntetés, amit a CEU Nádor utcai főépületéhez hirdettek meg kedd délutánra, néhány órával azután, hogy a parlament a kormánypárti képviselők szavazataival elfogadta a felsőoktatási törvény módosítását, vagyis a CEU-törvényt. Rengeteg rendőr vonult fel a Kossuth téren, az első sorokban dulakodás alakult ki, amikor néhányan ki akartak tűzni egy uniós zászlót az Országházra.

Menesztik Szemerkényi Rékát, átszervezik a washingtoni nagykövetséget. A nagykövet megítélését  az is negatívan befolyásolhatta, hogy nem sikerült „kijárnia” egy találkozót a magyar kormánynak a Trump-adminisztráció befolyásos pozíciót betöltő tagjaival, s így természetesen Orbán Viktor kormányfő találkozásának lehetősége is egyre messzebb került az amerikai elnökkel, illetve Szemerkényi nem használta ki eléggé a diplomáciai csatornákat, hogy az amerikai külügyi tárcát megfelelően „tájékoztassa” a lex CEU-ként ismertté vált felsőoktatási törvény módosításáról.
Házi őrizetbe került Tarsoly Csaba . Tarsoly Csabát, a Quaestor-csoport korábbi tulajdonos-vezetőjét két év előzetes eltartóztatás után kiengedték: házi őrizetbe került a Fővárosi Ítélőtábla döntése után . Ugyanez történt Májer Zsolttal, a Quaestor-ügy harmadrendű vádlottjával is. A házi őrizetről szóló hírt  megerősítette Papp Gábor, Tarsoly Csaba ügyvédje, aki elmondta: a bíróság évente dönt az előzetes letartóztatást meghosszabbításáról, és a mostani felülvizsgálatnál a védői indítvánnyal értett egyet.   Április 16-án, vasárnap, a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján tartják az Élet menetét. A holokauszt áldozataiért évről évre megrendezett emlékséta idén a „Cipők a Duna-parton” emlékműtől indul és a Clark Ádám térre érkezik.     Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány kuratóriumának elnöke ismertette: a program fél háromkor kezdődik, a köszöntők után a menet háromkor indul el a sófár hangjára. A rendezvényen beszédet mond mások mellett Konrád György író, Szántó T. Gábor író, Szinetár Miklós rendező és Aharon Tamir, az Élet menete nemzetközi szervezet igazgatója.

Valószínűleg kirgiz származású orosz állampolgár a szentpétervári metrórobbantás elkövetője – jelentette be Biskekben a kirgiz GKNB biztonsági szolgálat szóvivője. Rahat Szulajmanov szerint a támadó „valószínűleg” a 22 esztendős, Os városában született Akbarzson Dzsalilov lehet. A Fontanka orosz hírportál kedden arról írt, hogy a hatóságok Dzsalilovot érintettség miatt körözik, de az öngyilkos támadás tettesének a 22 éves, kazah állampolgárságú Makszim Arisevet tartják. Arisev bűnrészességét – akinek a szentpétervári robbantás után nyoma veszett – a kazah külügyminisztérium és a rokonsága is kizártnak mondta.

 

Elsődlegesen a Bassár el-Aszad elnök vezette rezsim felelős a Szíriában kedden elkövetett feltételezett vegyifegyver-támadásért – szögezte le Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Mogherini „szörnyűnek” nevezte a legalább 58 ember halálát okozó gáztámadást, amelyet Szíria északnyugati részén hajtottak végre az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja nevű emigráns szervezet jelentése szerint.

 

Határozottan elítélte a szíriai vegyi támadást Benjamin Netanjahu. A támadásban eddig 58-an vesztették életüket. Az izraeli miniszterelnök szerint mindez világosan bizonyítja, hogy az országnak minden helyzetben meg kell védenie magát az ellenségektől – derült ki a The Jerusalem Post tudósításából. A kormányfő arról is beszélt, hogy Izrael elítéli a vegyi fegyverek használatát, kiváltképpen, ha azt a polgári lakosság elleni vetik be. Netanjahu felszólította a nemzetközi közösséget, hogy tegyen meg mindent azért, hogy Szíriában ne legyenek vegyi fegyverek. Isaac Herzog, az ellenzéki Cionista Unió elnöke szerint emberiesség elleni bűncselekmények történtek Szíriában, és ő is nemzetközi beavatkozást sürgetett.

 

A baloldali Haaretz vezércikkében arról a törvényjavaslatról írt, ami tovább nehezítené az Izraelben élő arabok építkezési jogait. A lap emlékeztetett arra, hogy míg a zsidó államban az arabok aránya 20 százalék, addig az ország területének csupán a 2,5 százalékára terjed ki az általuk birtokolt terület. A mostani törvényjavaslat nem segít megoldani a kialakult problémát, hanem tovább nehezíti az amúgy sem jó állapotban lévő arabok helyzetét.

 

Az Egyesült Államok megvonta pénzügyi támogatását az ENSZ Népesedési Alapjától. Bob Corker, a szenátus külügyi bizottságának vezetője egy levélben közölte, azért szüntetik meg a szervezet pénzelését, mert támogatja vagy részt vesz egy kínai program szervezésében, amely kényszerabortuszokat, illetve nem önkéntes meddőségi beavatkozásokat bonyolít le. A finanszírozás megvonása az első jele annak, hogy Washington csökkenti az ENSZ-nek nyújtott amerikai pénzügyi támogatást, amit már korábban kilátásban helyezett Donald Trump elnök. Az ENSZ 2016-os és 2017-es évi 5,4 milliárd dolláros rendes költségvetéséből az Egyesült Államok mintegy 22 százalékkal veszi ki a részét, és így a világszervezet legnagyobb befizetője.

 

Gazdaság:

 

A kiskereskedelmi forgalom februári adata elmaradt  nemcsak a piaci konszenzustól, de még a legpesszimistább várakozásoktól is, amelyeket a feszes munkaerőpiaci helyzet és a dinamikusan növekedő reálbérek fűtöttek – állapították meg piaci elemzők. Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője kiemelte, hogy a fogyasztás ugyan továbbra is nő, de 2013 óta nem regisztrálták a kiskereskedelmi forgalom ilyen alacsony növekedését, és a gyengébb adat a 2016 eleje óta tartó lassuló trendbe illeszkedik. Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint a fizetések emelkedése miatt a lakosság vásárlóereje nő, de egyelőre ez nem elsősorban a kiskereskedelemben csapódik le.

 

A brit kormány még fel sem mérte azokat a gazdasági, jogi és egyéb kockázatokat, amelyek abból erednének, ha a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről folytatandó tárgyalások megállapodás nélkül zárulnának – áll a londoni alsóház Brexit-bizottságnak átfogó jelentésében. Az összpárti testület bírálja Theresa May miniszterelnök azon korábbi kijelentését, hogy egy rossz megállapodásnál az is jobb, ha nincs megállapodás az EU-val a tárgyalási folyamat végén.

 

Sport:

 

Félmillió forintra büntette a Budapest Honvédot a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) fegyelmi bizottsága. Az MLSZ honlapjának keddi beszámolója szerint a kispestieknek azért kell 500 ezer forintot fizetniük, mert szurkolóik sok pirotechnikai eszközt vittek be a stadionban és használtak szombaton a Ferencváros elleni bajnoki rangadón, továbbá szidalmazták az ellenfelet, a klub pedig megsértette a rendezéssel kapcsolatos előírásokat.  A Diósgyőri VTK-t 300 ezer forintra, a Debreceni VSC-t 100 ezer forintra, a Mezőkövesd vezetőedzőjét, Tomiszlav Szivicset pedig 100 ezer forintra büntették.

 

Időjárás:

Szerdán sok lesz a felhő, csak rövid napos időszakokra számíthatunk. Többfelé valószínű zápor, néhol zivatar. A Dunántúlon többfelé megélénkül, a Kisalföldön meg is erősödik az északi, északnyugati szél, másutt többnyire mérsékelt marad a légmozgás. Zivatarok környezetében átmenetileg viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 12 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 19 fok között alakul.