OR-ZSE Hírlevél 10. évf. 5.sz.

OR-ZSE Hírlevél 10. évf. 5.sz.

x

Szántó Imréné dr.

1

 

  1. évfolyam 5. szám

 

[email protected]

 

  1. március 8.

PURIM

Ebben a polgári esztendőben Ádár hónap 14-e, mely Purim napja, március 12-re (11-e estétől) esik. Ezen a napon arról emlékezünk meg, hogy a perzsa uralom alatt élő zsidó közösség, amelynek kiirtására Hámán gonosz tervet szőtt, megmenekült. Ezt a polgári időszámítás kezdete előtt 450 körül történt eseményt Eszter könyve/Megilla örökíti meg, melyet a zsinagógákban felolvasnak.

Az ünnepről honlapunkon is olvashatnak.

www.or-zse.hu/purim2015.htm

RENDEZVÉNYEK

Egyetemünk hallgatói, oktatói, dolgozói meghallgatják szombaton este a Megilla felolvasását a zsinagógákban.

„ A purim a sok zsidó tragédia közepette a kevés számú szabadulások egyikének a megünneplése. Ezért találta a zsidóság ezt a napot a legalkalmasabbnak arra, hogy a bibliai időktől kezdve a középkoron és az újkoron keresztül mindmáig ezen élje ki mindazt az elfojtott humort, élcet, tréfát, szatírát, paródiát, szinjátszó képességet, művészi készséget és konyhaművészetet, amelyet máskor féken kellett tartania.” (Scheiber Sándor)

Ezért a felolvasást követően a közösségekben vidám programokat szerveznek, melyek vasárnap is folytatódnak.

Három budapesti körzet ismét együtt ünnepel Purimkor

A nagy sikerű tavalyi közös rendezést követően, idén is együtt ünnepel három budapesti körzet Purimkor.

Március 11-én, szombaton este hét órakor megnyílnak a Páva utcai zsinagóga kapui, ahol a Bét Sálom zsinagóga, a Dél-pesti körzet és a Páva utcai körzet hívei tölthetnek közösen egy feledhetetlen estét.

Hegedűs-Csáky zsinagóga

A Purimi műsort 2017. március 19-én, vasárnap 18.00 órakor tartják az emeleti klubteremben.

A zenés vidám műsort László Boldizsár a Cotton Club Singers együttes tagja, operaénekes biztosítja. A beszélgetős jó hangulatról Kövesdi Péter újságíró  gondoskodik.

 

Purim Party Perzsaszőnyegen

Királlyal, Eszterrel, hintóval, katonákkal és zsidókkal, álarcokkal meglepetésekkel és koncerttel várja a Bálint Ház (Budapest VI. ker., Révay u. 16.), 2017. március 12. (vasárnap) 15.00 órától a kicsiket és a nagyokat is a Purim Parti Perzsaszőnyegen családi programjára.

A Nagyfuvaros utcai zsinagóga

 

Március 11-én,19.00 órakor kezdődik a Bét Jehuda (OR-ZSE) zsinagógának a Nagyfuvaros utcai zsinagógával közös purimi ünnepsége. A megilla-olvasást követően a zsinagóga dísztermében folytatódik a mulatság.

Vasárnap reggel 9.00 órakor kezdődik az imádkozás, ekkor már az OR-ZSE, Bét Jehuda zsinagógában.

Frankel Leó utcai zsinagóga és a BBYO

 

Március 11-én 18.00-19.00 –ig, vasárnap 8.00-tól Eszter királynő történetének felolvasása, álarcosbál, forralt bor, Hámán füle.

 

A Goldmark terem

 

Március 19-én tovább folytatják a nagy sikerű gyerekprogram-sorozatukat a Goldmark teremben. Purimi mulatságra invitálják az apróságokat, ahol a népszerű Buborék együttes koncertezik. Lesz jelmezes bevonulás, közös buborékfújás, álarc-színezés, királyok és királylányok, Hámán-táska és szörp, és mindent meg lehet tudni a purimról Verő Tomi rabbitól. Várják a szülőket, a nagyszülőket is.

 

Hunyady téri zsinagóga

 

A felújított terézvárosi zsinagógában március 11-én este 17.00 órakor salesüdesszel veszi kezdetét a purimi vigassság. Az imát követően 18.30-tól kerül felolvasásra az Eszter Könyve, majd ezt követően Pandzarisz Dina és Lamm Dávid ad koncertet.

 

 

HAG SZAMEÁH!

Minden olvasónknak vidám ünnepet kívánunk!